joi, 31 martie 2022

Vasilica Grigoraș - Invazia Rusiei în Ucraina – un imens gest fratricid

 



Invazia Rusiei în Ucraina – un imens gest fratricid

Vasilica Grigoraș

 

În viziunea ortodoxiei, uciderea unui seamăn este un păcat capital, de neiertat. Invazia și atacul unui popor de o armată străină este crimă asupra umanității comisă din ură față de semeni. Declararea războiului unui stat ortodox, frate întru neam și duh, de către un conducător al unui stat ortodox este un gest fratricid și este cu atât mai mult de condamnat. Acest fapt poate avea drept consecință neîncredearea în valorile ortodoxiei, sau se poate ajunge chiar la demolarea acesteia. De ce cred acest lucru? Îngrozitor de trist este faptul că declanșarea războiului și desfășurarea ostilităților armatei ruse pe teritoriul Ucrainei se întâmplă cu binecuvântarea patriarhul Kiril I al Rusiei (cu numele laic de Vladimir Mihailovici Gundiaev, episcop ortodox rus, în prezent patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse). Susținerea năvălirii Rusiei în Ucraina este exprimată clar în public de patriarhul rus în predica din Duminica Înfricoșatei Judecăți (a patra zi de război): „Fie ca Dumnezeu să ne apere ca situaţia politică actuală din Ucraina, o ţară soră care ne este apropiată, să fie folosită în aşa fel încât forţele răului să învingă”. Iată, aceasta este mărturisirea patriarhului Kiril citată de agenţia rusă de ştiri Interfax. Slujitorul Domnului de cel mai înalt grad al ortodoxiei, Kiril I, consideră că „forţele răului” sunt cele care „luptă împotriva unităţii Bisericii Ortodoxe Ruse cu ţările care au rezultat din Rus”, un stat medieval, din care s-au format Rusia, Ucraina şi Belarus. Sub această mască perversă se ascunde cârdășia dintre președintele și patriarhul Rusiei în săvârșirea răului abominabil, probabil uitând că prin uciderea poporului frate repetă factual gestul uciderii de către Cain a fratelui său Abel. Pentru Dumnezeu, uciderea este cel mai mare păcat, de aceea nu a privit cu bunăvoință „jertfa” lui Cain, cu atât mai mult uciderea și prigonirea unui popor frate nu poate fi îngăduită și iertată de Dumnezeu. Uciderea este un păcat strigător la cer. Prin ucidere se distruge chipul lui Dumnezeu, pentru că omul nu este altceva decât creația Domnului după chipul și asemănarea Sa.

Cunoscând preocupările sale și tiparul uman al președintelui Putin, mulți ne așteptam ca să fie capabil de astfel lucruri execrabile, însă puțini, extrem de puțini am fi conceput un asemenea comportament al unui patriarh.

Există o sumedenie de „de ce-uri” pentru care mai marii lumii ar trebui să dea socoteală în fața omenirii, contemporaneități și istoriei. Economia mondială este voit distrusă prin împărțirea ei între clanurile politice mafiote mondiale, iar popoare întregi au ajuns la sapă de lemn, înrobite prin vinderea și înstrăinararea patrimoniului economic și a bogățiilor naturale. Acest lucru s-a întâmplat și în Rusia în ultimii ani. Putin cu întreaga sa camarilă, acționând precum feudalii, sunt în continuă căutare și exploatare a unor resurse ale solului și subsolului, dorind să exploateze la sânge propriul popor și alte națiuni. Acum este rândul Ucrainei și este firesc să ne întrebăm: cine va urma?

Președintele rus tânjește după alcătuirea unui nou imperiu, cu mai multe colonii și popoare pe care să le ducă la dispariție. Putin este un „iuda politic”; cu orice preț vinde liniștea propriului popor, a țării sale și a lumii întregi. Pentru aducerea întregii omeniri la marginea unei imense prăpăstii din multe puncte de vedere, prețul pe care-l va primi de la propriul neam va fi o imensă, puternică, profundă și severă dezaprobare, și nu ar fi de mirare, chiar o condamnare la moarte.

Planul diabolic al Rusiei dovedește fără tăgadă neînțelegerea fondului problemelor actuale ale omenirii. Niciun dram de omenie și empatie, niciun dram de rațiune, dedicându-se la ostilități greu de imaginat. Rusia va rămâne în istoria universală o mare decepție și e mare păcat pentru cultura, știința, arta…, pentru marile performanțe ale înaintașilor săi. Geniul și dimensiunile de anvergură ale unor comori perene sunt periclitate. Contextul valoric autentic al universalității creației poporului rus este compromis prin inconștiența conducătorilor actuali și va fi greu de redobândit demnitatea și libertatea de ființe cugetătoare și cutezătoare a creatorilor și a nației.

Rusia a crezut că va intimida toate puterile și blocurile militare existente astăzi, că se vor speria și se vor ascunde precum șobolanii să nu fie găsiți, lăsând drum liber forțelor militare ruse să facă ravagii pe teritoriul unui alt stat, umilind, ucigând oameni nevinovați, civili de toate vârstele, inclusiv copii, numindu-i cu emfază „victime colaterale”.

INVADAREA UCRAINEI este ținta unei minți chinuită de o boală incurabilă, pe care specialiștii o numesc „nebunia puterii”, greu de eradicat, dar nu imposibil. Putin nu a înțeles acest lucru atunci când a dat comanda năvălirii, terorizării și jefuirii poporului ucrainian. Mult prea încrezător în sine și pentru că, după ce a invadat, cucerit și anexat Crimeea Rusiei, nu a fost sancționat pe măsura faptei sale mișelești. A crezut că poate repeta figura și în continuare poate susține că toți ceilalți sunt vinovați, numai el este curat ca lacrima. Cu mintea lui îngustă nu a putut înțelege că „Nici un om nu poate să intre în apa aceluiași râu de două ori, deoarece nici râul și nici omul nu mai sunt la fel” (Heraclit din Efes). În orice clipă, râul și oamenii vor fi alții întrucât „panta rei”, totul curge, au loc perpetue schimbări și curgeri, cu atât mai învolburate și cu final imprevizibil, mai cu seamă dacă tu ești cel care tulburi apele și le noroiești cu mizerii de neimaginat.

Bombardarea și pulverizarea unor orașe și localități, prigonirea populației, jefuirea până la sânge, dizlocarea locuitorilor din locurile de baștină de care sunt legați prin naștere și viață de decenii și secole, sunt strategii de eliminare a forței uriașe și de supunere a poporului ucrainian pentru a impune dictatura rusă, sperând că scrâșnetul din dinții va avea ca final sindromul tăcerii și ascultării.

Prin această decizie paranoică, președintele rus compromite propriul popor, pe care l-a supus unui imens sacrificiu. Și acest lucru doar pentru a-și împlini ambițiile sale demonice.

Rusia este o națiune îngenunchiată, înlănțuită de un individ deosebit de periculos, de aceea nu trebuie să amestecăm popoarele cu persoanele, chiar dacă în anumite momente națiunile sunt puternic subjugate de indivizi. Acest lucru ar fi o confuzie extrem de gravă. Dar să ne reamintim un aforism al lui Nietzsche, prin care a anticipat cu mare precizie ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul secolului trecut și începutul acestui secol: „O problemă: unde se află barbarii secolului douăzeci? Evident că ei vor apărea și se vor consolida vizibil în urma unor uriașe crize socialiste – devenind elementele care sunt capabile de cea mai mare duritate a omului față de sine însuși și vor garanta practica celei mai susținute voințe.” (Fr. Nietzsche – Aforisme-scrisori, Humanitas, 1992). Această tranșantă apreciere asupra viitorului se baza pe teoria iluzorie a „supraumanului” care va pune capăt dominației „mediocrității” și va aduce era „imoralității”, a omului instinctului. Ideea lui Nietzsche a inspirat, fără voia lui, doctrina național-socialismului barbar a veacului trecut și care a jucat cel mai nefast rol în istoria Europei, dar și a lumii.

Credeam însă că s-a încheiat definitiv epoca „barbariei”! Dar, interesul „bolnav” al unor conducători a fost, este și confirmă cu prisosință existența cruzimii și sălbăticiei omului. Astăzi, invadarea Ucranei este încă o probă a înfloririi instinctului animalic de a se năpusti asupra prăzii, gândindu-se doar la potolirea foamei de stăpânire și impunere a dorinței de umilire și aservire a popoarelor.

Împărtășesc opinia celor care cred că Vladimir Putin și întreaga sa gașcă oligarhică va fi destrămată fir cu fir din interiorul Rusiei, de către poporul pe care-l stăpânește după bunul lor plac, înfometându-l și înfricoșându-l cu ororile războiului. Sperăm într-o înfrângere categorică a invadatorilor și a căpeteniei acestora, trași la judecată dreaptă pentru a primi ceea ce li se cuvine pentru dezastrul inimaginabil provocat statului și poporului ucrainian, poporului rus și întregii omeniri.

Plecând în demersul meu de la atitudinea total neortodoxă a patriahului rus, Kiril I, aș dori să închei comentariul meu într-o notă optimistă: „Spre a face pe om fericit, se cuvine ca religia să-i arate că există un Dumnezeu, că suntem datori a-L iubi, că adevărata fericire este de a fi cu Dânsul și că singurul nostru rău este de a fi despărțit de El. Dacă nu există Dumnezeu și nu crezi, n-ai pierdut nimic. Dar dacă Dumnezeu există și nu crezi, atunci ai pierdut totul.” (Blaise Pascal, 1623 -1662 matematician, filosof și fizician francez) În aceeași perioadă, cu privire la această dilemă a omului, matematicianul și filosoful francez Rene Descartes (1596-1650) precizează: „Existența lui Dumnezeu este cea mai sigură dintre toate teoriile geometrice… Ceasul are autor, oare numai omul să nu aibă?”. Un secol mai târziu, chimistul francez, Lavoisier (1743-1796): „Odată cu lumina, Dumnezeu revarsă asupra pământului și principiul vieții, simțirii și cugetării”. Dacă, Dumnezeu a dăruit omului aceste valori, calități, atunci să înmulțim talanții, să trăim întru Dumnezeu, să-I simțim existența intrisecă, indiferent de cum sunt valurile vieții și să cugetăm întru nădejdea mântuirii și reînvierii.

Oamenii Îl vând pe Dumnezeu, I-aruncă vorbe de ocară, Îl lovesc cu palma, cu biciul și cu arma, Îl răstignesc la fiecare pas și totuși ne-a iertat. Domnul răzbună sângele vărsat, pe oamenii setoși de sânge îi pedepsește, însă prin iubirea Sa nemărginită, specia umană există, pământul există cu tot ceea ce a creat Domnul, Care ne spune răspicat: „Iubiți-Mă așa cum și Eu v-am iubit pe voi”!

Doamne, iartă-ne și ajută-ne în aceste clipe cumplit de grele!

 

Publicat în ziarul „Informația de Stehaia”, Anul 7, Nr 3 (65), 17 martie 2022







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu