Constantin
Bors - recomandari detoxifiere
*1. VARZA*
Îndepărtând frunzele superioare și
ciocanul de varză, veți elimina din
aceasta o parte bună din nitrați.
*2. CARTOFUL*
Nitrații se acumulează imediat sub coaja
și în mijlocul cartofului.
Unica soluție de a scăpa de nitrați este
să aruncați apa în care au fiert cartofii.
*3. DOVLECEII, CASTRAVEȚII, VINETELE*
Castraveții ecologici puri trebuie să fie
de culoare verzuie deschisă. Dacă însă sunt de culoare
verde închisă, atunci cu siguranță s-au utilizat nitrați la creșterea lor.
Primii dovlecei și vinete trebuie curățite
de coajă. De asemenea, trebuie îndepărtat cotorul, acesta este cea
mai infectată parte a lor.
*4. SALATA VERDE, PĂTRUNJELUL, MĂRARUL ȘI
ALTE VERDEȚURI*
Verdeața absoarbe destul de activ
nitrații, iar înainte de a fi consumată trebuie ținută în apă nu mai
puțin de o oră și clătită bine.
*5. ROȘIILE*
Cu cât coaja lor este mai groasă, cu atât
mai multe chimicale conțin.
Niciodată nu cumpărați roșii de
culoare portocalie-roșie. Nervurile groase și pulpa de culoare albă din
interiorul acestora este un semn al
nitraților. Dacă totuși ați cumpărat
astfel de roșii, țineți-le în apă rece
timp de o oră înainte să le consumați.
*6. SFECLA, MORCOVUL ȘI RIDICHEA*
În aceste legume marea parte a nitraților
este concentrată pe capete:lângă frunze
și înspre coadă. Aceste părți trebuie
neapărat îndepărtate înainte de consum.
Nu cumpărați sfecla cu codița răsucită. În cazul morcovului trebuie tăiat
1cm din codiță, iar partea verde trebuie îndepărtată în
totalitate.
*7. STRUGURII*
Pentru păstrarea acestora timp îndelungat
ei sunt tratați cu fungicide. Tot ce este necesar să faceți
este să-i spălați bine sub jet de apă.
*8. PEPENELE VERDE*
Nu cumpărați niciodată un pepene verde
tăiat în jumătate și înfășurat în folie alimentară. Suprafața acestuia este
un mediu favorabil apariției și înmulțirii acteriilor și
microorganismelor. Dacă pepenele are pe
interior dungi de culoare gălbuie atunci
el a fost crescut cu nitrați.
Puteți face un mic test: puneți într-un
pahar cu apă rece o bucată de pepene.
Dacă apa își schimbă culoarea atunci
conține nitrați.
Dacă doar s-a tulburat un pic, atunci
nu conține nitrați.
*9. PERELE ȘI MERELE*
Înainte să le cumpărați, încercați să
le atingeți. Dacă sunt lipicioase, atunci au fost tratate cu difenil
(DDT), pentru un timp mai mare de păstrare. În Uniunea Europeană
și
în USA acesta este interzis din
cauza efectelor sale cancerigene și
alergice asupra organismului.
Aceste fructe trebuie curățate de coajă.
*10.
NOTĂ*
Cele mai “dăunătoare” fructe sunt
cele importate din Turcia, Olanda, Israel
și Egipt.
Motivul: solul din aceste țări este foarte
sărac și pentru obținerea unor roade bogate sunt folosite multe îngrășămintele
chimice.
Sperăm ca aceste sfaturi să vă fie de
ajutor și să consumați, pe cât posibil,
fructele şi legumele 100% BIO.
Curiozități alimentare cu beneficii.
►Ştiaţi că două pastile cu ulei de peşte luate
zilnic impulsionează creierul copiilor să se dezvolte în trei luni cât s-ar
dezvolta în trei ani? Asa susţin cercetătorii din Marea Britanie. Creierele
copiilor care au primit zilnic capsule cu acizi graşi Omega-3 şi Omega-6 au
dezvoltat mai multă materie cenuşie, ceea ce a dus la creşterea memoriei pe
termen scurt şi a capacităţii de învăţare. În plus, timp de trei luni ei au
redus cantitatea de mâncare de tip fast-food, băuturi carbogazoase şi au făcut
mai mult sport.
►Un
studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populaţiilor din sudul Europei
arată că există o proporţie inversă între frecvenţa utilizării cepei în
alimentaţie şi riscul de apariţie al mai multor forme de cancer: bucal,
esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel
ca usturoiul şi prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniul din
sol, o substanţă protectoare împotriva apariţiei cancerului. Consumul de ceapă
(cel puţin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu
francez, cu o reducere de cel puţin 50% a riscului de apariţie a cancerului de
stomac, dar şi cu o reducere semnificativă a incidenţei cancerului de sân.
►Sucul de morcov este un preţios ajutor al
celor care suferă de digestie dificilă sau lipsa poftei de mâncare. Morcovul
este bogat în substanţe anti-oxidante ca vitamina A, dar şi alte vitamine şi
minerale, atât de necesare organismului uman. O cură de zece zile cu suc
proaspăt cicatrizează rănile făcute de ulcer şi îmbunătăţeşte vederea, mai ales
a celei pe timp de noapte.
►Un consum moderat de bere poate
îmbunătăţi funcţiile sistemului cardiovascular
►Sunt mai mult de 20000 de feluri de bere?
►Singurul aliment care nu se deterioriază
este mierea.
►În
secolul al 16-lea, în Anglia, berea făcea parte din micul dejun?
►Vinul roşu e un ingredient esenţial
pentru a ne menţine în formă. Se ştie de mult timp că ajută la prevenirea
cancerului şi la protejarea arterelor. Unele studii arată însă că există un
antioxidant care se găseşte în strugurii roşii din care se face vinul, numit
resveratrol. Acesta îmbunătăţeşte anduranţa muşchilor, reduce afecţiunile
gingiilor şi apariţia bolii Alzheimer
►Cei care îşi încep ziua cu două ouă la
micul dejun pierd de două ori mai multe kilograme decât cei care ţin diete
drastice, susţin nutriţioniştii de la Universitatea de medicină din Louisiana
(SUA), într-un studiu efectuat pe o mie de femei obeze. Succesul oului este
determinat de conţinutul bogat în cele mai bune proteine, ceea ce conferă
aceeaşi energie ca şi mâncatul unei fripturi, dar are un număr mult mai mic de
calorii. Şi asta, indiferent de modalitatea de preparare.
►Merele, nu cofeina (cafeaua), sunt mai
eficiente să ne trezească dimineaţa.
►Dieta naturistă presupune şi multe reguli pe
care mulţi oameni nu le pot urma. Cu toate acestea, dacă încercăm să ne
apropiem cât mai mult de acestea vom observa, în timp, îmbunătăţiri. Iată care
sunt regulie mai sus-menţionate: Consumă cel puţin 2 litri de lichide pe zi, Nu
trebuie să bei lichide în timpul mesei, Nu se recomandă să consumi multe feluri
de mâncare la o masă şi ai grijă cum le combini, Vinul de ţară se bea cu
moderaţie cu o jumătate de oră înaintea mesei, Fructele trebuie mâncate
înaintea celorlalte alimente, pentru a asigura o digestie mai bună, Este bine
ca fiecare să consume alimente din ţara în care s-a născut. De exemplu noi,
românii, am putea să înlocuim lămâia cu cătina albă. Produsele din cereale
trebuie consumate fără să le distrugem principiile nutritive prin modul de
preparare. Vitaminele sintetice realizate chimic nu îşi îndeplinesc rolul la
fel de bine ca cele naturale, deci trebuie înlocuite.
►În
ultimul timp, studiu după studiu arată beneficiile ciocolatei: conţine
antioxidanţi care previn anumite tipuri de cancer, iar anumite substanţe pot
chiar să prevină demenţa. Consumaţi ciocolată cu cel mai mare conţinut de
cacao. Cea care are prea mult zahăr face mai mult rău decât bine.
►Treizeci de grame de fistic zilnic ne
feresc de riscul de a ne îmbolnăvi de boli cardiovasculare ca infarct, accident
cerebral sau embolii, susţin cercetătorii de la Universitatea de medicină din
Pennsylvania (SUA).
Pe
lângă fistic, nucile, migdalele şi alunele de pădure neprăjite reduc atât
nivelul colesterolului rău, cât şi al grăsimilor nesănătoase din arterele
sanguine. Studiul, efectuat pe trei mii de adulţi, timp de cinci săptămâni, a
micşorat nivelul colesterolului şi trigliceridelor cu până la 30%, reducând
astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge care blochează arterele.
►Consumul exagerat de şuncă poate afecta
plămânii, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani
din cadrul Universităţii Columbia , New York . Şi asta din cauza faptului că
şunca, slănina şi alte produse din carne afumată conţin nitriţi utilizaţi pe
post de conservanţi. Persoanele care au consumat produse din carne afumată de
cel puţin 14 ori pe lună au prezentat de două ori mai multe riscuri de a face
bronşită şi emfizem, boli care produc îngustarea căilor respiratorii şi
obstrucţionează fluxul de aer. În plus, persoanele care mănâncă şuncă de mai
mult de cinci ori pe săptămână prezintă cu 60% mai multe riscuri de a dezvolta
cancer la vezica urinară, faţă de cei care mănâncă mai rar acest produs.
►Pentru a şti care sunt alimentele care ajută
organismul să-şi refacă forţele, trebuie să cunoaştem câteva dintre acele
legume şi fructe care, nepreparate, ne oferă vitaminele de care avem nevoie.
Trebuie ţinut cont de faptul că excesul alimentar duce la obezitate, boli şi îmbătrânire
prematură, şi toate acestea pot fi simplu evitate.
Deci iată ce trebuie să mâncăm pentru a nu mai
ajunge în vecinătatea farmaciilor.
-Pentru vitamina A: morcovul, roşiile,
spanacul, salata, pătrunjelul verde, ceapa verde, mărarul, adică legumele
galben-portocalii şi verde închis.
-Alimentele bogate în vitamina E sunt:
germenii de cereale, uleiurile presate la rece din soia, porumb,
floarea-soarelui, măsline.
-Vitamina C au: citricele, ardeiul gras,
hreanul şi măceşul. Una din cele mai mari concentraţii de vitamină C o are
pătrunjelul verde.
-Calciu găsim în: iaurt, lapte, telemea,
nuci,morcovi, varză, gulie, mere.
-Pentru fier trebuie să mâncăm: spanac,
gălbenuş, cacao, stafide.
►Regimul alimentar mediteranean, bogat în
uleiuri vegetale şi peşte, este la fel de benefic pentru persoanele care suferă
de maladii cardiace ca şi regimul alimentar foarte strict, sărac în grăsimi,
este concluzia Asociaţiei americane de cardiologie. Dieta mediteraneană constă
în consumul mărit de fructe, vegetale, seminţe şi peşte, cantităţi mici de
carne roşie şi o cantitate relativ mare de grăsimi provenind din uleiul de
măsline şi nuci. Prezenţa acidului gras Omega 3, prezent în cantitate mare în
aceste alimente limitează crizele cardiace sau accidentele cerebrale.
Dieteticienii au recomandat tuturor bolnavilor să consume zilnic o cantitate
maximă de 200 de grame de colesterol, iar procentul zilnic de calorii provenind
din grăsimi să fie limitat la 30%.
►Trebuie să zdrobiţi usturoiul înainte de a-l
găti sau mânca, pentru a-i păstra proprietăţile anticoagulante, utile în
prevenirea bolilor cardiovasculare şi a emboliilor (astuparea arterelor cu un
cheag de sânge). Alicina este enzima din usturoi care împiedică formarea
trombilor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea din Cuyo , Argentina , au
comparat efectul anticoagulant al usturoiului gătit întreg sau zdrobit.
Rezultat: copt sau fiert, usturoiul îşi păstrează efectul anticoagulant mult
mai mult dacă este zdrobit înainte de a fi pus în mâncare. Important este ca
perioada de fierbere să nu depăşească trei minute, şi să nu fie gătit la
microunde, deoarece îşi pierde toate proprietăţile curative.
►Beneficiile unui anume compus din boabele de
cacao sunt atât de mari, încât acesta poate rivaliza cu penicilina şi anestezicele,
susţine o echipă de cercetători americani care şi-au publicat un studiu amplu
în revistă Chemistry & Industry. Ingredientul cu pricina se numeşte
epicatechina şi poate reduce riscurile de apariţie a unor boli grave, precum
infarctul sau insuficienţa cardiacă, a indicat Norman Hollenberg, profesor de
medicină la Şcoala de medicină Harvard.
►Ciocolata, ale cărei efecte pozitive
cardiovasculare au fost deja demonstrate, este benefică şi pentru creier,
pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină cerebrală, este rezultatul a două
studii prezentate de medicii americani.
Substanţa antioxidantă conţinută de boabele de
cacao a crescut semnificativ fluxul sangvin în creier, şi acest lucru este
benefic în tratarea persoanelor în vârstă care au suferit mici atacuri
cerebrale şi suferă de demenţă. Trei ceşti de cacao zilnic vă feresc de
hipertensiune arterială şi pierderea memoriei.
►Dieta alimentară bogată în fibre (30 de grame
zilnic) reduce la jumătate riscul de apariţie a cancerului la sân, este
concluzia unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi publicat în
„International Journal of Epidemiology”. Fibrele alimentare, prezente în pâine,
cereale integrale, dar şi în legume şi fructe, protejează femeile tinere
împotriva cancerului la sân, dar nu are efect în cazul celor aflate la
menopauză. Printre posibilele explicaţii se numără faptul că alimentele cu
conţinut mare de fibre sunt bogate în vitamine, zinc şi antioxidanţi. O a doua
explicaţie este faptul că acestea controlează glicemia, variaţiile de nivel de
zahăr în sânge putând provoca apariţia cancerului. Cea de-a treia explicaţie
este că fibrele reduc nivelul hormonilor la femeile tinere.
►Dacă sunteţi adepţii consumului de pește
de trei ori pe săptămână, aveţi mari şanse să nu vă îmbolnăviţi de cancer. Un
studiu publicat în „Internaţional Journal of Cancer” confirmă efectele
preventive ale peştelui gras, bogat în omega-3, asupra cancerului de prostată.
Două mii de persoane atinse de această teribilă maladie au fost întrebate
despre obiceiurile lor alimentare, răspunsurile lor fiind comparate cu cele ale
unui grup etalon. Studiul a demonstrat că omega-3 micşorează riscul apariţiei
acestui tip de cancer cu 43%. Dar nu doar peştele este responsabil de această
diferenţă. Există şi un aspect genetic deoarece purtătorii genei COX-2
beneficiază, în totalitate, de efectele protectoare ale peştelui gras.
►Adăugarea de lapte în ceai poate distruge
calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Acesta
este rezultatul unui studiu german care a demonstrat că ceaiul negru, băut
frecvent, păstrează pereţii arterelor sănătoşi şi menţine tensiunea constantă .
Însă caseina, o proteină din lapte, anulează efectul benefic al oxidului
nitric, substanţa din ceai care ameliorează dilaterea vaselor de sânge, sunt
concluziile cercetătorilor, publicate în European Heart Journal.
►Câteva cuburi de ciocolată neagră, consumate
zilnic, au acelaşi efect ca şi administrarea de aspirină, diminuând riscul de
blocare a arterelor, responsabil pentru apariţia infarctului sau a accidentelor
cerebrale. Acestea sunt concluziile unui studiu al cercetătorilor de la Şcoala
de medicină Johns Hopkins (SUA). Ciocolata neagră, fără zahăr şi unt contribuie
la reducerea coagulării sangvine datorită flavonoidelor, substanţele chimice
prezente în boabele de cacao, ceea ce împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Cantitatea zilnică recomandată de medici este de două linguri de ciocolată
pură. Faceţi astfel un bine inimii dumneavoastre şi tensiunii arteriale, care
se echilibrează datorită conţinutului mare de magneziu.
►Cercetătorii americani au descoperit că o
substanţă prezentă în compoziţia vinului roşu, resveratrol, are efecte
miraculoase în cazul persoanelor obeze şi creşte considerabil longevitatea.
Aceasta moleculă ar putea explica de ce francezii, deşi sunt cunoscuţi ca cei
mai mari consumatori de vin roşu din lume, suferă de mai puţine maladii
cardiovasculare, în ciuda alimentaţiei bogate în calorii
►Pe
lângă faptul că hidratează, ceaiul are şi alte beneficii asupra sănătăţii, cum
ar fi protecţia împotriva bolilor cardiace şi a cancerului, datorită
antioxidanţilor pe care îi conţine. Pentru a prepara corect ceaiuri ar trebui
să adăugaţi o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă sau două linguriţe de
plantă proaspătă la aceeaşi cantitate. Ceaiul de muşeţel uşurează digestia,
calmează nervozitatea şi anxietatea, în timp de socul se recomandă în gripă,
sinuzită sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajută
digestia, reduce flatulenţa şi înlătură greaţa. Ceaiul din măceşe previne
infecţiile gripale şi răcelile.
►Ceaiul este a doua băutură consumată în
lume, cantitativ, după apă, potrivit specialiştilor americani, citaţi în cartea
„Mâncarea şi sănătatea”, apărută la editura Reader's Digest.
►Bogat în vitaminele A, B1, B2, C şi în
substanţe nutritive, mărul are proprietăţi terapeutice asupra organismului
uman. Substanţele nutritive antioxidante din sucul de mere ajută la reducerea
colesterolului şi a bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de mere reduce
riscul apariţiei cancerului la sân şi la plămâni. Merele sunt bogate în fibre,
reduc colesterolul din organism şi întăresc oasele. Când sunt mâncate ca o
gustare, merele suprimă foamea şi de aceea sunt indicate în curele de slăbire
În afară de proprietăţile terapeutice pe care le au, merele sunt utilizate şi
în cosmetică. Măştile cu măr ras, aplicat pe faţă timp de 10 minute, câteva
zile consecutiv, ajută la curăţarea tenului, la vindecarea acneelor şi la
estomparea ridurilor.
►Contrar ideii că frigul distruge bacteriile,
există numeroşi germeni care supravieţuiesc în frigider. Unul dintre aceştia
este listeria, bacterie extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate,
deoarece poate îmbolnăvi fătul sau nou-născutul. Listerioza provoacă infecţii
rare, dar grave, şi persoanelor în vârstă sau celor cu rezistenţă scăzută la
infecţii. Ea poate da meningită, conjunctivită, chiar septicemii (înmulţirea
nestăvilită a bacteriei în sânge). Evitaţi să mâncaţi mezeluri în gelatină,
carne tocată insuficient preparată termic, peşte afumat, germeni de grâu
încolţit sau lactate nepasteurizate. Spălaţi bine ierburile aromate, fierbeţi
bine carnea şi dezinfectaţi-vă regulat frigiderul.
►Deoarece toamna se reactivează ulcerele şi
gastritele hiperacide, pentru a preveni apariţia durerilor de stomac, mâncaţi
zilnic cinci smochine. Sunt un bun remineralizant, deoarece conţin magneziu şi
potasiu. Luptă contra oboselii şi pentru refacerea organismelor slăbite de
tratamente contra cancerului.
►Nu
eliminaţi ciocolata dacă vreţi să slăbiţi câteva kilograme, este concluzia unui
studiu al unor medici nutriţionişti francezi. Aceştia au observat că marii
consumatori de glucide (substanţe care furnizează energia necesară
organismului, reglând senzaţia de foame) erau cei mai supli, din totalul celor
studiaţi. Glucidele se găsesc, pe lângă ciocolată, în cereale integrale sau
fructe. Ei au stabilit cele patru condiţii care trebuie îndeplinite pentru a
reuşi pierderea kilogramelor: reducerea valorii calorice a alimentaţiei,
eliminarea senzaţiei permanente de foame, renunţarea la alimentele nesănătoase
şi practicarea unei activităţi fizice adaptate vârstei şi sănătăţii.
►Popoarele care sunt mari consumatoare de
iaurt nu cunosc o boală a civilizaţiei moderne: constipaţia. Aceasta produce
intoxicarea organismului datorită neeliminarii toxinelor sau formarea de
hemoroizi. Consumaţi iaurt cu bacterii lactice vii (de tipul Bifidus Essensis)
care echilibrează flora intestinală.
►Năutul este un înlocuitor foarte bun pentru
cafea, boabele de năut prăjite şi măcinate fiind un puternic stimulent digestiv
şi nervos. Pentru ameliorarea simptomelor răcelii, specialiştii în medicină
naturistă recomandă administrarea zilnică a două pahare de apă de năut. Un
litru de apă şi două kilograme de năut lăsate la macerat timp de 16-24 ore, la
temperatura camerei, pot reprezenta un excelent antibiotic natural. Calităţile
apei de năut nu se opresc aici, ea fiind apreciată şi ca revigorant masculin,
mărind potenţa. Pentru că este bogat în acid folic, năutul este indicat
bărbaţilor care vor să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală şi fertilitatea. Fiind
un medicament foarte puternic, apa de năut e contraindicată în febră,
hipertensiune şi stări de iritabilitate nervoasă. Năutul este apreciat şi
pentru virtuţile sale nutritive. Recomandat în terapia asteniei fizice şi
psihice, în convalescenţă, năutul poate fi considerat, pe drept o sursă de
sănătate.
►Carnea de peşte are un rol foarte important,
deoarece conţine fosfor, substanţa necesară bunei funcţionări a creierului, în
special a memoriei. Femeile care vor să slăbească trebuie să înlocuiască carnea
de porc cu cea de ton, cel puţin de două ori pe săptămână, deoarece are puţine
calorii.
►Dacă vă lipseşte pofta de mâncare sau aveţi
probleme cu digestia, trebuie să faceţi o cură de zece zile cu suc de morcov.
Morcovul conţine o puternică concentraţie de vitamina A, dar şi alte vitamine
şi minerale, atât de necesare organismului uman. Morcovul este indicat pentru
cicatrizarea rănilor făcute de ulcer şi pentru îmbunătăţirea vederii.
►Adolescenţii care consumă mai multe produse
bogate în calciu decât majoritatea, sunt mai supli. Cercetătorii din San Diego
au analizat masa musculară a unui grup de fete cu vârsta cuprinsă între 9 şi 12
ani care au notat detaliat alimentele consumate pe parcursul studiului. Acest
studiu confirmă cercetările anterioare care demonstrau, la femeile între 30 şi
60 de ani, creşterea capacităţii organismului de a distruge grăsimile, în
condiţiile unui consum crescut de calciu. Alimente bogate în calciu sunt
laptele praf, caşcavalul, brânzeturile şi anumite ape minerale. La acest
rezultat s-a ajuns indiferent de forma de asimilare a calciului: alimente sau
suplimente nutriţionale.
►Acum zece ani, soia era desemnată drept
„alimentul-minune”. Experţii britanici susţin acum că substanţele chimice cu
care este tratată soia blochează absorbţia mineralelor şi scad fertilitatea
feminină. Din cauza hormonilor vegetali conţinuţi, femeile cu cancer mamar
trebuie să o consume cu moderaţie.
►Grapefruitul vă scapă de oboseală şi
dureri de cap. Beţi zilnic timp de două săptămâni două pahare cu suc de
grapefruit. După ce terminaţi această cură o să fiţi mult mai energic Asta
fiindcă fructul este una dintre cele mai importante surse de vitamină C.
►Puţini sunt cei care ştiu ca lămâia este un
bun remediu împotriva negilor. Astfel, lăsaţi coaja a două lamai să stea într-o
cană de oţet tare timp de opt zile şi puneţi pe neg, sub leucoplast, o bucată
de vată îmbibată cu această soluţie de două ori pe zi. O să scăpaţi cât de
curând de neg.
►Propolisul este un veritabil antibiotic
natural, la fel ca streptomicina şi penicilina. Propolisul ajută la
echilibrarea metabolismului, la reglarea sistemului hormonal, precum şi la
întărirea sistemului imunitar. O simplă tabletă de propolis prelungeşte
activitatea creierului cu şase ore.
►Măceşele au un rol important în respiraţia
celulelor Practic, ceaiul de măceşe ajută organismul să funcţioneze la
parametri normali. Fiindcă este bogat în săruri minerale, ceaiul are un rol
diuretic. Este recomandat în special persoanelor cu afecţiuni hepatice şi
renale.
►Uleiul de măsline ajută la vindecarea
gastritei şi a ulcerului. El poate fi folosit şi ca laxativ, luând o lingură
seara la culcare. Pentru entorse şi dureri reumatismale se fac frecţii cu ulei
de măsline amestecat cu usturoi pisat. Folosit permanent, uleiul de măsline
ajută la dizolvarea pietrelor din bilă.
►Uleiul de peşte ajută la creşterea
rezistenţei inimii şi asta fiindcă scade simţitor colesterolul. Totodată, ajută
la circulaţia sângelui şi încetineşte procesul de îmbătrânire, distrugând
toxinele din organism. Consumat cu regularitate, uleiul de peşte linişteşte
sistemul nervos, ne ajută să dormim profund şi să facem faţă stresului.
►Mai multă vitamină C decât în portocale se
găseşte în kiwi. Totodată, are toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la
prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. Fiindcă este bogat în cupru, kiwi
ajută la întărirea sistemului imunitar şi la dezvoltarea creierului. De reţinut
că toate proteinele, vitaminele şi mineralele se găsesc în seminţe şi nu în
pulpa fructului.
►Pâinea intermediară este cea mai sănătoasă.
Pâinea albă este uşor de asimilat de organism, însă conţine foarte puţine
vitamine. În pofida părerii generale, pâinea neagră nu este foarte sănătoasă.
Fiindcă are multă celuloză, aceasta irită tubul digestiv Bolnavii de gastrită
simt cel mai bine acest lucru.
►Datorită grăsimilor pe care le conţine,
margarina măreşte colesterolul. Mai mult, ea favorizează „rotunjirea” taliei şi
a feselor. Dacă mâncaţi foarte des margarină, aveţi toate şansele ca stratul de
celulită să se îngroaşe. În timp, creierul, inima şi sistemul circulator au de
suferit din cauza margarinei.
►Sucul de ardei gras întăreşte unghiile şi
părul, deoarece conţine siliciu. Este indicat şi în colici intestinale, crampe
şi balonări. De asemenea, ajută la curăţarea petelor închise de pe piele. Se
bea în înghiţituri mici, cu 30 de minute înainte de masă.
►Consumat cu moderaţie, vinul roşu micşorează
nivelul colesterolului şi previne accidentele cardiovasculare. S-a descoperit
recent că băutura acţionează şi împotriva afecţiunilor pulmonare şi a maladiei
Alzheimer. Vinul roşu, spun cercetătorii de la Harvard, este, prin acţiunea sa
antioxidantă, secretul longevităţii.
►Cel mai cunoscut fruct în lume este
roşia. Francezii au numit-o „fructul iubirii”, nemţii „fructul paradisului”.
Bananele sunt următorul fruct în topul popularităţii. Merele al treilea, apoi portocalele
şi pepenii.
►Uleiul de cătină îmbunătăţeşte funcţia de
detoxifiere a ficatului.
►Roşiile conţin o substanţă care are
proprietăţi antioxidante. Cu ajutorul ei sunt protejate celulele, se împiedică
distrugerea şi degenerarea lor, care ar putea cauza apariţia cancerelor. Alte
legume cu proprietăţi asemănătoare sunt salata verde, varza, broccoli,
anghinarea şi ardeiul iute.
►Pâinea rămâne mai mult timp proaspătă
dacă se păstrează într-un vas smălţuit, de sticlă sau de porţelan, acoperit cu
capac. Pe fundul vasului se va pune o bucăţică de cartof crud sau puţină sare.
Aceasta ajută ca pâinea să nu mucegăiască.
►Feniletilamina produce o uşoară stare de
visare şi este produsă de către creier în momentul în care doi oameni sunt
îndrăgostiţi. Interesant de remarcat este faptul că aceeaşi substanţă se
regăseşte şi în ciocolată.
►Bananele au un conţinut bogat în potasiu
şi vitamină A şi au mari cantităţi de fosfor, magneziu şi vitamină C.
Sursa:
RADU GABRIELA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu