marți, 29 martie 2022

Cristina Ene - Marea teorie din spatele deciziei nefaste a lui Vladimir Putin de a invada Ucraina

 




Marea teorie din spatele deciziei nefaste a lui Vladimir Putin de a invada Ucraina

Cristina Ene,

 

Pentru a intelege ce l-a manat pe Vladimir Putin sa ia decizia nefasta a invaziei Ucrainei trebuie privit dincolo de teoriile cele mai vehiculate - starea mintala a presedintelui rus, respectiv proiectele de extindere a NATO, scrie Jane Burbank, profesor de istorie specializat in studii ruse si slavice, in NYT. Afirmatiile lui Putin nu sunt nici noi, nici specifice gandirii sale. Fiecare miscare a sa este informata de o teorie  mareata privind un imperiu euroasiatic reunind Ucraina si statele post-sovietice. Cunoscand o revigorare dupa caderea URSS, teoria a stat la baza planurilor de a crea o superputere transcontinentala.  Elitele rusesti aflate intr-o stare de dezorientare dupa destramarea URSS si pierderea statutului lor privilegiat au avut de ales intre doua cai - sa faca bani in stil capitalist sau sa-si reseteze ambitiile.

Daca primii au reusit sa adune avere masiva cu complicitatea unui regim indulgent, ultimii nu se puteau multumi cu bogatia si accesul la economia de consum, ei resimtind puternic pierderea statutului si fiind loviti in orgoliu sa traiasca intr-o Rusie post-imperiala. Odata ce doctrina comunista si-a pierdut elanul, intelectualii rusi au cautat noi principii de organizare politica a statului astfel luand nastere pentru scurt timp partide politice, inclusiv extrem nationaliste si miscari antisemite. Consecinta lor durabila a fost ca au revitalizat religia ca fundament al vietii colective. Dar pe masura ce tendintele democratice au fost respinse in plan politic, au survenit noi interpretari ale esentei Rusiei. Acestea au reaprins speranta celor ce nazuiau sa restabileasca prestigiul in lume al tarii. Dintre ele eurasianismul a fost in special atragator. Prinzand contur in urma prabusirii Imperiului Rus in 1917, acesta stipula conceptul Rusiei ca entitate politica eurasiatica fundamentata in legaturile istorice profunde intre populatii cu origini turcice, slave si mongole, printre altele. In 1920, lingvistul Nikolai Trubetkoi publica ,,Europa si Umanitatea," o critica acida a colonialismului occidental si eurocentrismului, in care indemna intelectualitatea rusa sa se elibereze de fixatia asupra Europei si sa creeze un maret stat eurasiatic.

Eurasianismul avansat de Trubetkoi era o reteta pentru recuperarea unui imperiu minus comunismul care in viziunea lui era un import occidental daunator. Suprimat in URSS, eurasianismul a supravietuit subteran, explodand in constiinta publica in perioada perestrpikai de la sfarsitul anilor 1980. Gurul acestei revitalizari a fost Lev Gumiliov, un geograf excentric care a petrecut 13 ani in inchisorile sovietice. Avand credinta ca diversitatea etnica este motorul istoriei, el propunea conceptul de ,,etnogeneza" prin care, sub influenta unui lider carismatic, un grup etnic ar putea evolua intr-un ,,super-grup" care si-ar raspandi puterea pe o arie geografica uriasa si s-ar ciocni cu alte entitati etnice in expansiune. Desi aceste teorii au sunat bine pentru multi rusi ce se straduiau sa navigheze prin haoticii ani 1990, abia odata cu aparitia in scena a filosofului rus Aleksandr Dugin euroasianismul era injectat direct in instalatia puterii din Rusia. Varianta sa, publicata in 1997 in volumul de 600 de pagini intitulat ,,Fundamentele Geopoliticii.

Viitorul Geopolitic al Rusiei", a devenit un pivot al imaginatiei strategilor politici. Intr-un eurasianism readaptat starii de lucruri actuale, Rusia nu mai avea drept adversar doar Europa ci si intreaga lume ,,atlantica" in fruntea careia se aflau SUA. Eurasianismul sau nu era anti-imperial, ci, din contra, sustinea ca Rusia a fost mereu un imperiu. Dupa tradarea din anii 1990 in favoarea ,,inamicului etern", Rusia are sansa de se revitaliza in cadrul unei noi etape a luptei globale astfel incat sa devina un ,,imperiu mondial". Pe frontul civilizatiei, Dugin a accentuat asupra conexiunii indelungate intre ortodoxia estica si imperiul rus. Ortodoxia versus crestinatatea si decadenta occidentale ar putea fi exploatate in viitorul razboi geopolitic. Gepolitica eurasiatica,ortodoxia rusa si valorile traditionale sunt obiectivele care au modelat imaginea de sine a Rusiei sub conducerea lui Putin, scrie istoricul. Unde se incadreaza Ucraina in renasterea imperialat A fost o piedica de la bun inceput. In articolul sau ,,Despre problema ucraineana" (1927), Trubetkoi spune ca cultura ucraineana este o ,,individualizare a culturii ruse".

Dugin a spus lucrurilor pe nume in 1997 cand a argumentat ca suveranitatea Ucrainei reprezinta un ,,pericol urias pentru intreaga Eurasie", astfel ca controlul militar si politic asupra coastei de nord a Marii Negre este ,,un imperativ absolut" al geopoliticii Rusiei. In acelasi timp, Ucraina ar trebui sa fie doar ,,un sector pur administrativ al statului centralizat rus". ,,Putin a luat acest mesaj foarte in serios. In 2013, a declarat ca Eurasia este o arie geopolitica majora unde 'codul genetic' al Rusiei si poporului sau numeros vor fi aparate impotriva 'liberalismului extrem in stil vestic'. In iulie anul trecut a proclamat ca 'rusii si ucrainenii sunt un singur popor', in timp ce, in discursul sau furios din ajunul invaziei, a catalogat Ucraina ca fiind 'o colonie cu un regim marioneta' in cadrul caruia Biserica Ortodoxa se afla sub asalt iar NATO se pregateste sa atace Rusia. Acest amestec de atitudini - plangeri cu privire la agresiunea occidentala,slavirea valorilor traditionale in fata caracterului decadent al drepturilor individuale, afirmarea datoriei Rusiei de a uni Eurasia si subordona Ucraina - a evoluat pe fondul resentimentelor post-imperiu. Iar acum infiltreaza conceptia despre lume a lui Putin si este o inspiratie pentru razboiul sau brutal.

Obiectivul sau este, simplu spus, imperiul. Si nu va trage line dupa Ucraina", scrie istoricul Jane Burbank, in NYT. Influenta lui Dugin, 60 de ani, supranumit ,,creierul lui Putin, asupra liderului de la Kremlin este bine cunoscuta celor familiari cu evolutiile post-sovietice din Rusia. Acesta face parte din lungul sir al teoreticienilor politici care prefera sa suprapuna un trecut glorios peste un prezent ratat, scrie editorialistul WP David Von Drehle.  In opera sa de referinta,,,Fundamentele Geopoliticii. Viitorul Geopolitic al Rusiei",  Dugin a schitat planul reunirii Europei si Asiei intr-un maret imperiu care sa se ridice deasupra SUA si Marii Britanii, aflate in fruntea unor imperii individualiste si rapace. Planul de actiune este urmatorul: Agentii rusi alimenteaza diviziuni rasiale, religioase si politice in SUA in timp ce promoveaza factiunile izolationiste.

In Marea Britanie, operatiunile psihologice trebuie concentrate asupra scindarilor cu Europa continentala si miscarilor separatiste din Scotia, Irlanda si Tara Galiilor. Europa Occidentala ar trebui atrasa in dependenta de Rusia cu ajutorul resurselor naturale - petrol,gaz,hrana. NATO ar urma sa se prabuseasca din interior. Putin trebuie sa fi crezut ca lucrurile merg in directia buna - revolta de la Capitoliu, Brexitul, dependenta Germaniei de gazul natural rusesc - si ca subminarea Occidentului merge foarte bine. In acest context, Putin a trecut la urmatoarele pagini din manualul lui Dugin: ,,Ucraina ca stat independent si cu ambitii teritoriale reprezinta un pericol enorm pentru intreaga Eurasie"; ,,daca nu rezolvam problema ucraineana, este in general lipsit de sens sa discutam despre politica continentala".

Ce urmeaza, presupunand ca Putin ar rezolva problema Ucraineia Dugin preconizeaza o impartire a Europei in arii de influenta ruse si germane in care Rusia sa aiba puterea de decizie asupra Germaniei prin prisma dependentei acesteia din urma de resursele naturale. Dupa ce Marea Britanie se desface si Rusia aduna bucatile, imperiul eurasiatic se va intinde ,,de la Dublin la Vladivostock"


ADEVARUL RO.

Sursa: RADU GABRIELA







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu