sâmbătă, 21 ianuarie 2023

Luminiţa Vȋrlan - VASLUI - NOI CETĂŢENI DE ONOARE

 

15 ianuarie 2023 - acordarea titlului de CETATEAN DE ONOARE  unor  personalitati  marcante ale culturii vasluiene si nationale: Doamna Doina Morosanu, domnul prof. Pracsiu Teodor si nu in ultimul rand, domnul Gheorghe (Gigi) Ilascu.



VASLUI  - NOI CETĂŢENI  DE ONOARE

                                                                      Prof.  Luminiţa Vȋrlan, inspector şcolar şi consilier local

          Municipiul Vaslui  are, începând din 15 Ianuarie 2023,  trei noi Cetãţeni de Onoare:  Doina Moroşanu, îndrãgita interpretã de romanţe a Vasluiului, cunoscutul scriitor Teodor Pracsiu şi maestrul coregraf Gheorghe Ilaşcu. Ceremonia de acordare a titlurilor a avut loc duminicã, de Ziua Naţionalã a Culturii, într-un cadru festiv, în prezenţa primarului municipiului Vaslui,  ing. Vasile Pavăl, consilierilor locali şi numeroşilor invitaţi. Municipiul Vaslui are, pânã în prezent, 31 de Cetãteni de Onoare (academicieni, medici, ingineri, profesori, sportivi, oameni de afaceri, regizori de film etc).

Doina Moroşanu, una dintre cele mai cunoscute interprete de romanţe din ţarã, a reprezentat România la numeroase festivaluri. A împãrţit scena cu vedete internaţionale precum CC Catch sau Paul McCartney. A obţinut încã de la debut cel mai mare premiu care exista ȋnainte de 1989, trofeul concursului televizat „Steaua fãrã nume”. În anul 1993,  a cîştigat Premiul I la secţiunea Interpretare a Festivalului „Crizantema de aur”. Doina Moroşanu este numitã şi “vocea de aur a Vasluiului”. A strãlucit ca solit vocal pe scenele tãrii, în festivaluri, concursuri si spectacole de înaltã ţinutã. A colaborat cu diferiţi compozitori care au apreciat-o şi i-au dat cântece frumoase: „O iubite”, „Ce m-as face fãrã tine”, „Dintr-o privire”, „Ochii tãi senini”, „Tot ce a fost”. A reprezentat România la Festivalul de muzicã  pop de la Ljubljana, fiind cea mai tânãrã concurentã. În 1995, a obţinut marele premiu la „Crizantema de aur”, cu romanţa compusã de dirijorul  Paraschiv Oprea, „Romanţã, romanţã”. În anul 1996 a obţinut locul I la interpretare, locul I la creaţie şi marele premiu la „Crizantema de aur”, cu piesa compusã de Constantin Bardan, „Viaţa-i joc de noroc”. La  o altã ediţie a festivalului, a primit premiul special pentru creaţie, interpretând romanţa compusã de regretatul compozitor vasluian Marcel Iorga, „Un buchet de trandafiri”.

Teodor Pracsiu, unul dintre cei mai apreciati oameni de culturã din Vaslui, profesor de limba si literatura românã la bazã, s-a remarcat ca ziarist, cristic de teatru şi scriitor. În publicisticã a debutat în 1969, la aproape 23 ani, în paginile cotidianului „Vremea nouã”, cu articole, note, reportaje. În 1975 a devenit cronicarul gazetei si timp de trei decenii (1975-2005) a publicat cronici fie în presa localã („Vremea nouã”, „Adevãrul de Vaslui”, „Obiectiv”, „Pãreri Tutovene”, „Clepsidra”, „Ethos”), fie în „Cronica” (Iaşi), „Ateneu” (Bacãu), „România literarã” (Bucureşti), „Teatrul” (Bucureşti), speciile publicistice predilecte fiind: cronica teatralã, recenzia, eseul teatrologic, articolul de problemã, fixat tematic pe douã domenii – culturã, în sens larg si învãtãmântul. Printre cãrtile publicate se numãrã „Clepsidrele Thaliei”, „Mãstile lui Cronos”, „Transparente critice”, „Oglinzi paralele”. Unul dintre cele trei laudatio anexate proiectului de hotãrâre privind acordarea titlului de Cetãtean de Onoare scriitorului Teodor Pracsiu este semnat de Gelu Voicu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Spãtarul”. Iatã ce scrie acesta: „Teodor Pracsiu este o personalitate marcantã şi complexã, manifestându-se cu deosebitã competenţã ca profesor, inspector de specialitate de limba şi literatura românã şi excelând în diverse domenii ale culturii ca publicist, critic literar, umorist, teatrolog.  Ca un veritabil om de culturã, Teodor Pracsiu are meritul de a fi pãtruns în tainele teatrologiei si face acest lucru de mai bine de patru decenii. Pentru cei atraşi de lumea teatrului, cãrţile sale sunt porţi deschise spre cunoaştere acestei arte, ale cãrei valori, departe de a fi desuete, continuã sã influenţeze profund cititorii şi publicul de toate vârstele.

  

 


 

Ca o recunoaştere a meritelor sale literare, a fost primit în rândurile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi, în anul 2006. Teodor Pracsiu este unul dintre pilonii vieţii culturale a comunitãţii vasluiene pe care o animã prin prezenţa constantã la evenimentele marcante (lansãri de carte, simpozioane, conferinţe, vernisaje).  Întreaga sa activitate are un rol semnificativ în dezvoltarea spiritualã şi culturalã a meleagurilor vasluiene, fiind un model de intelectual de la care mereu avem de învãtat. Dezvãluindu-ne faţetele personalitãţii sale, când omul de o sobrietate delicatã, când gentilomul neiertãtor, Teodor Pracsiu rãmâne un etalon de erudiţie neştirbitã şi umbritã de tarele vremurilor pe care le trãim”,  se aratã în biografia fãcutã de directorul bibliotecii judeţene, prof. Gelu Bichineţ,  scriitorului Teodor Pracsiu.

Maestrul coregraf Gheorghe Ilaşcu. Scriitorul George Stoian a rezumat activitatea maestrului coregraf astfel: „Contributia directã, substanţialã şi calificatã a lui Gh. Ilaşcu a pus Vasluiul pe primul loc în România – în douã concursuri artistice naţionale televizate, în mari întreceri artistice naţionale, în crearea unor opere scenice originale şi impresionante (opera tematic-coregraficã „Peneş Curcanul”, de exemplu). Gh. Ilaşcu a parcurs prin meritele şi talentul sãu toate treptele artistice care au condus la performanţã: dansator, instructor, coregraf stagiar, coregraf, asistent de maestru coregraf şi în final, ca ultimã treaptã profesionalã – maestru coregraf, dupã absolvirea unui stagiu de pregãtire artisticã la Ansamblul National „Rapsodia Românã”.  Astfel, intrând în lumea bunã a artei coregrafice şi practicând, ca regizor coregraf sau ca executant, arta care l-a consacrat, el a pãtruns în lumea marilor artişti coregrafi ai României, cu care a colaborat mulţi ani la realizarea unor mari spectacole. Gh. Ilaşcu a fost de-a lungul anilor creatorul unor mari ansambluri (la Casa pionierilor şi la Palatul Copiilor din Vaslui, la Vetrişoaia, la Huşi, la Vaslui, la Negreşti, la Pãdureni, la Murgeni, la Bârlad etc.), pretutindeni sãdind în dansatori şi în public dragostea pentru folclorul românesc şi pregãtind instructori care ulterior i-au continuat opera. Cu o tenacitate de exceptie si cu un mare interes pentru cunoasterea si conservarea folclorului nostru, Gh. Ilaşcu a strãbãtut toate satele judeţului pentru a culege şi a imortaliza în cãrţile pe care le-a publicat, în spectacole, în înregistrãri pe bandã audio şi în fotografii nestematele creaţiei populare din Moldova pentru a rãmâne peste timp urmaşilor noştri.  A slujit multe instituţii de culturã, case de culturã şi cluburi, cãmine culturale, ansambluri artistice de amatori sau profesioniste, şcoli în pregãtirea şi afirmarea unor acte artistice deosebite, în pregãtirea unor spectacole pentru turnee în tãri strãine. Şi-a adus o contribuţie esenţialã la afirmarea României artistice şi a Moldovei, a judeţului Vaslui şi a reşedinţei sale peste hotare, sporind astfel prestigiul acestora, ducând numele orasului Vaslui în conştiinţa de admiraţie şi respect a milioane de oameni în ţarã şi în strãinãtate. Gh. Ilaşcu este omul, artistul  şi cetãţeanul oraşului Vaslui care, prin efortul şi talentul sãu, prin conştiinţa sa civicã, prin munca şi rezultatele sale, prin relaţile corecte interumane create în viata sa profesionalã si particularã, prin modestia si exemplul sãu, meritã în mod întemeiat a se afla printre cetãţenii de onoare ai municipiului Vaslui, fiind el onorat prin aceasta şi onorând la rândul sãu lista cetãţenilor de onoare ai acestui oraş”.

           Domnul Gigi Ilaşcu este unul din cei mai valoroși coregrafi ai județului Vaslui, recunoscut în zona Moldovei, în țară dar și în străinătate (Franța, Belgia, Danemarca, Elveția, Ungaria, Republica Moldova) născut la 18 noiembrie 1938 în Miclești, sat cu o bogată civilizație tradițională. A urmat școala primară în localitatea Miclești, continuând cursurile până  în clasa a VIII-a  la Solești, având coleg  pe Neculai Busuioc actualmente directorul bibliotecii din Iași. Și-a continuat studiile la Școala profesională Nr.1 din Iași, moment în care a început drumul ca și dansator. În 1967 a absolvit Școala Populară de Artă Iași.

 

  

În 1975 a absolvit Liceul ,,Gh. Roșca Codreanu” Bârlad,în 1974 - Finalizează cursurile de metodist coregraf, la București, iar în 2003 Obține Atestat ACAFR Maestru Coregraf. Dragostea pentru jocul popular și talentul înnăscut l-au determinat, în 1961, să pună bazele Ansamblului ”Trandafir de la Moldova”, la Bârlad, unul dintre brand-urile județului nostru, împreună cu profesorul Nicolae Bălan, dirijorul orchestrei,

Trandafir de la Moldova” și au participat în direct la TVR la emisiunea, Viața satului”. În 1964 a fost angajat prin transfer ca metodist-coregraf la Consiliul Orășenesc al Sindicatelor Bârlad și pune în scenă  împreună cu maestrul de balet Bela Bolac dansul tematic al filmului ,,Când strugurii se coc” de Mihail Jora. În 1977 a început la București la Ansamblul ,,Rapsodia Română” cursurile de coregraf și a colaborat cu cei mai mari coregrafi de la acea vreme: Floarea Capsali, Mitică Dumitrescu, Gheorghe Baciu, Gheorghe Ștefan, Adina Cezar, Teodor Vasilescu, Corneliu Vasiliu. De-a lungul anilor şi-a pus puternic amprenta pe Coregrafia Ansamblului ,,Izvorașul” cu care a obținut trofeul și Scoica de aur, Coregrafia dansului ,,Peneș Curcanul”, Dansul ,,Rândurile”- Muntenii de Sus, coregrafii pentru Ansamblul ,,Stejărelul” Pădureni, coregrafii pentru marile spectacole organizate cu diferite ocazii și zile importante gen ,,Cântarea Românie”, participare la emisiunea ,,O vedetă populară” având ”  ca solistă cu Ansamblul ,,Trandafir de la Moldova pe Mioara Velicu, Ansamblul ,,Ciobănaș cu trei sute de oi” Miclești, Ansamblul ,,Voinicelul” Voinești, Formația ,,Doina Prutului” Murgeni, a înființat și ajutat formațiile din Văleni, Pădureni, Berezeni, Vetrișoaia, Huși să se facă cunoscute pe scena dansului, a colaborat cu foarte multe primării ale județului în care a înființat și readus în scenă dansuri tradiționale, a descoperit și inițiat noi instructori, iar cel mai valoros este Verginel Solomon, coregraf profesionist la Casa de Cultură Huși, un colaborator de bază al  Centrului  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii  Tradiționale Vaslui. Coregrafiile sale au trecut granițele județului și țării obținând numeroase premii, trofee dar și invitații de revenire. În cei peste 60 de ani de activitate nu a ratat niciodată festivalurile tradiționale folclorice,  obiceiuri și datini din zona colinară a Podișului Moldovei, este inițiatorul Festivalului ,,Hora din străbuni”- cu participare internațională la două ediții 1995 și 1997. A realizat mai multe culegeri de dansuri tradiționale specifice aproape fiecărei comune cu satele sale, culegeri de obiceiuri și strigături. La o vârstă venerabilă maestrul coregraf George Ilașcu este coregraful  Ansamblului folcloric ,,Joc” al Clubului  Pensionarilor Vaslui. Încă mai desenează coregrafii interesante. Are fantezie. Coregrafiile sale sunt aripi unite sub care se adună bucurie, inimi unite și pot lega lumi dezbinate. Astăzi, din perspectiva celor peste 60 de ani care s-au scurs în slujba dansului popular și al cultivării tradițiilor populare, Gheorghe Ilașcu  pare tot mai mult un veritabil  Meşter  Manole modern, care s-a sacrificat  pe sine pentru a asigura dăinuire şi perenitate culturii şi civilizaţiei tradiţionale româneşti. Respectat și îndrăgit de toți, la formarea cărora a contribuit cu competență pedagogică, își merită pe deplin titlul de ”Maestru  coregraf” și cu bunăvoința noastră ,,Cetățean de onoare”. Acestă decizie reprezintă o recunoaștere la cel mai înalt nivel a excelenței în conservarea și promovarea specificului cultural al județului Vaslui, precum și o nouă confirmare oficială a prestigiului incontestabil a unei personalități cu valențe naționale și internaționale artistice și culturale. Îi mulțumim maestrului Gigi Ilașcu pentru credința și perseverența puse în slujba patrimoniului nostru imaterial, pentru grija și generozitatea cu care promovează cultura română și Vasluiul în rândurile noastre, ale românilor și pe tot mapamondul. Pentru toate acestea, omul și profesionistul Gheorghe Ilaşcu merită să fie Cetățean de onoare al Municipiului Vaslui!

 

SURSA:

Prof. Anusca-Doglan Elena si prof. Luminita Varlan.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu