duminică, 22 ianuarie 2023

Redactia ART-EMIS - Prigoana împotriva preoților români din Ucraina

 
Prigoana împotriva preoților români din Ucraina

Redactia ART-EMIS

22 Ianuarie 2023

 

Aproximativ 500.000 de mii de români trăiesc sub prigoana ocupației ucrainene, iar conducătorii statul român nu reacționează.

 

P.C. Mihail Jar, stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța (pământ românesc sub ocupație ucraineană  -  n.r.) a declarat că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene.

 

Serviciile secrete ucrainene susţin că unii preoţi români fac propagandă pro-rusă, ameninţându-i cu expulzarea. O parte din clerici  acuză statul ucrainean de prigoană..

 

Mai multe percheziţii au avut loc în biserici, mănăstiri şi chiar în casele preoţilor.

 

Peste 100 de lăcaşuri de cult unde se roagă români ar putea fi scoase în afara legii.

 

Serviciile secrete din ucrainene au descins în mai multe parohii pentru a găsi documente care să dovedească faptul că acești preoți au legături cu Rusia sau că au cetățenie rusă[1].

 

„Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă"

 

„Au început prigoanele grele şi mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur și simplu trebuie să răbdăm pentru Hristos, pentru credință. Dar nu în felul ăsta. Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă. Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu automate (arme- n.r.), i-au pus (pe clerici - n.r.) la perete, au spart geamurile. […] Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele […]. Aici la noi s-a oprit puțin, nu știu din ce cauză. Cel mai mult s-au controlat Mitropolia și mănăstirile. Bisericile din sate au stat liniștite. Mănastirile au fost controlate mai tare”, a mai spus preotul.

 

Zelenski dat în judecată de preoţi români

 

Presa ucraineană a anunțat că Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei l-a dat în în judecată pe Zelenski, cerând să fie anulat ordinul prezidențial - intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut - prin care îi este revocată cetățenia. Ordinul despre retragerea cetățeniei a fost deja transmis Serviciului de Stat de Migrație, iar oamenii bisericii ar putea fi deportați din Ucraina, potrivit publicației „Livyi Bereg”, care citează surse din administrația prezidențială.

 

Persoanele care au rămas fără cetățenie ucraineană sunt mitropoliți, vicari, arhiepiscopi, episcopi și protoierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desprins canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia[2].

 

Preoți români din Ucraina, acuzați că sunt agenți ai Rusiei. Li se fabrică dosare și riscă să fie deportați

 

Preoții români din Ucraina susțin că sunt supuși unor abuzuri, fiind acuzați că ar fi agenți ai Rusiei. Ei spun că li se fabrică dosare prin care riscă să fie deportați.

 

După ce Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a separat de Biserica Ortodoxă Rusă, preoții români au fost acuzați de rusofilie, în contextul conflictului armat din Ucraina.

 

Un preot român din Ucraina spune că i-a fost incendiată biserica fără să se facă anchetă, ba mai mult, i-a fost retras dreptul de cetățenie ucraineană, fără o explicație concretă. I-au spus doar că este trădător de ţară.

 

 „Cu ce am greșit eu de vor să-mi lege mâinile? Le spun că eu nu fug nicăieri, aici stau, cu poporul meu, din țara mea și vă iubesc pe toți. Eu m-am dăruit cu totul bisericii și ţării mele” (Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei).

 

După problema cu legea minorităților, acum se întâmplă și cu biserica, dar din partea statului român nu a apărut nicio reacție[3].

 

---------------------------------

[1] https://www.antena3.ro/externe/preoti-romani-ucraina-agenti-rusi-risca-deportare-663256.html - 18 ianuarie 2023.

[2] Idem.

[3] Idem


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu