duminică, 4 iunie 2023

Daniel Arnaud - Rusia - Occident, alt război de 100 de ani (1)

 



Rusia - Occident, alt război de 100 de ani (1)

Daniel Arnaud

04 Iunie 2023

 

Daniel Arnaud este un autor francez cu domiciliul în Rusia, la Sankt Petersburg. El oferă un studiu destul de aprofundat al situației actuale, plasat într-o perspectivă istorică mai largă. Astăzi publicăm prima parte a textului său (Redacția).

 

Când, pe 24 februarie 2022, forțele militare ruse au trecut granița în Ucraina, mă aflam la Sankt Petersburg. Am împărtășit surpriza, îngrijorarea rușilor. De asemenea, am împărtășit aceleași dificultăți ca și cei dintre ei ale căror afaceri depindeau de relațiile dintre UE și Rusia și se făceau în valută străină. Dar, în ceea ce mă privește, după trecerea primelor zile de stupefacție, mi-am amintit de acele multe dimineți din ultimii douăzeci de ani când, descoperind, la răsărit, o nouă acțiune ostilă a Statelor Unite împotriva Rusiei, întrebam: cât de mult va mai dura? Când se va epuiza răbdarea rusă? Când va părăsi confruntarea câmpul economic, și cel al informației, pentru cel al câmpului de luptă? Când ploaia de sancțiuni a căzut asupra Rusiei, a ieșit în sfârșit la iveală dovada unei pregătiri îndelungate, condusă de o voință strategică pe termen lung (cea a S.U.A.).

 

Nu poate fi reunită întreaga Uniune Europeană în câteva zile în jurul unor măsuri atât de draconice și sensibile din punct de vedere economic, pentru care de obicei durează ani de zile să discutăm despre standarde precum dimensiunea ouălor pe care găinile au voie să le depună pe teritoriul său! Câteva săptămâni mai târziu, am aterizat în primăvara blândă a Nisei. Îi lăsasem pe ruși într-o atitudine generală de îngrijorare calmă, pe cei a căror viață fusese dată peste cap de conflict, pentru o populație pentru care nu era compromisă nicio miză vitală, care și ieri ar fi avut dificultăți în a situa Ucraina pe hartă, dar care era în pragul isteriei în masă. Acolo mi-am dat seama că patria mea și patria mea adoptivă s-au mutat în timp. Acest lucru mi-a cerut, pentru a înțelege, să plasez știrile arzătoare într-un context istoric suficient de lung pentru a-i găsi sens. Așa că am încercat să privesc evenimentele din perspectiva conform căreia istoricii ar putea lucra asupra timpului nostru peste un secol sau două. Și, începând din acest punct de vedere, am găsit ipoteza că asistăm astăzi la încheierea unui război de 100 de ani, care ar fi început în 1917.

 

Acest lucru ar putea fi o surpriză, deoarece perioadele de ostilități, detenție și chiar alianță s-au succedat în acest secol. Ar fi greșit să spunem că țările care alcătuiesc ceea ce se numește acum Occidentul colectiv au luptat cu Rusia timp de 100 de ani. Dar, la fel, războiul medieval de 100 de ani nu este alcătuit din 100 de ani de activitate militară. Există perioade de armistițiu, și inversări ale alianței. Ne gândim în special la comitatul Burgundie, care este aliat uneori cu Regele Franței, când cu coroana Angliei. Dacă așadar, se numește războiul de 100 de ani, este pentru că, în toată această perioadă, aceeași întrebare este cea care motivează conflictul: legitimitatea regelui Angliei pe o parte a pământurilor franceze. Și această întrebare nu va fi decisă efectiv până la sfârșitul acestui război, când coroana Angliei va trebui să renunțe la revendicările sale asupra continentului. Se observă că în timpul acestui război începe să apară un sentiment național proto-francez. Dacă englezii ar fi câștigat, lumea ar fi diferită. Noțiunea de națiune probabil că nu s-ar fi impus în forma pe care o cunoaștem astăzi. Astfel, pe lângă aspectele dinastice și imperialiste, este complicată de aspecte pe care astăzi le-am califica drept ideologice. (Să ne ferim, însă, de orice anacronism, termenii ideologic și imperialist nu pot fi aplicați evului mediu cu exact sensul pe care le dăm astăzi). În mod similar, conflictul care a început în 1914 este pur și simplu o problemă de competiție între imperialisme. Dar provoacă revoluția în Rusia, iar apoi devine și un conflict între două viziuni asupra societății, în același timp în care rămân mizele imperialiste, în special în ceea ce privește accesul la resursele rusești. Începe astfel un secol al XX-lea oarecum depășit în timp, extinzându-se din 1917 până în 2022, timp în care problema relațiilor dintre Europa mai întâi, apoi Occident (după cel de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea hegemoniei americane), împreună cu Rusia, va să fie problema geopolitică centrală pentru întreg continentul european. Cred că această întrebare condiţionează politicile interne şi externe ale statelor europene şi ale SUA în această perioadă. Dacă sfârșitul conflictului din Ucraina marchează rezolvarea acestuia, atunci analogia cu războiul medieval de 100 de ani se va dovedi a fi relevantă.

 

Occidentul și Rusia de la începutul secolului al XX-lea: un război de 100 de ani

 

Ipoteza este, așadar, că peste o sută de ani, istoricii care studiază istoria secolului al XXI-lea vor vedea acolo, pentru unii în orice caz, un nou război de 100 de ani, care se întinde din 1914 până în 2022, opunându-se ansamblului puterilor industriale tradiționale Rusia. Prin „puteri industriale tradiționale”, mă refer la puterile unei ere occidentale în sens larg: anglosfera, Europa de Vest și Japonia. Ele se caracterizează prin faptul că și-au făcut revoluția industrială pe baza unei privatizări din ce în ce mai profunde a mijloacelor de producție, ceea ce numim de obicei calea capitalistă. Se vor opune puterilor industriale de mai târziu, care au ales ele însele calea colectivizării mijloacelor de producție, cea a comunismului.

 

Știm, în special datorită lucrării lui Emmanuel Todd, că această alegere nu este o coincidență, ci corespunde valorilor profunde ale societăților care o alcătuiesc, așa cum reiese din structura familiei țărănești. Citez acest fapt pentru a aminti că dacă traiectorii istorice ale unor țări precum Franța sau Anglia și Rusia diferă atât de mult, nu este un capriciu al sorții. Putem explica științific legătura care există între structura familiei țărănești, valorile care derivă din aceasta și calea spre industrializare a fiecărei națiuni. Este de imaginat că, dacă transformarea industrială are loc mai târziu în Rusia (și în China), aceasta se datorează faptului că aceste societăți sunt structural mai conservatoare. Și acest lucru este valabil și astăzi, observând rezistența societăților ruse și chineze la „inovațiile societale” din Occident. Cu toate acestea, ar trebui să avem grijă să nu confundăm conservatorismul cu respingerea progresului tehnic. Altfel nu am înțelege creativitatea tehnică a Rusiei și Chinei. Pentru că, în ciuda a ceea ce ar putea spune mass-media noastră, trebuie să știți că pentru cei care urmăresc soluțiile tehnice dezvoltate în Rusia din motive profesionale, este clar că Rusia are un avans într-un anumit număr de domenii, și nu doar în cel al armamentului.

 

Orașul inteligent rusesc, de exemplu, poate face metropolele occidentale să roșească. Cert este că decalajul istoric luat în materie de industrializare până în secolul al XX-lea înseamnă că cele mai importante două țări ale sferei comuniste au fost și ele, la vremea lor, obiectul încercărilor de colonizare de către puterile occidentale dominante. Pentru China a fost deosebit de brutal, episoadele triste ale celor două războaie ale opiumului care mărturisesc acest lucru. Pentru Rusia, știm mai puțin că decolarea sa industrială târzie, la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, a fost finanțată în esență de capitalul occidental (în special francez). Se exportă capitalul, unealta industrială folosește tehnici occidentale, Imperiul Rus este și el transformat în colonie, chiar dacă acesta este mai moale (cu excepția mâinilor mici care, în fabrici, câștigă din toate puterile dividende de la acționarii europeni, de curs). De asemenea, trebuie amintit că orice s-ar crede, partidele lor comuniste sunt cele care restaurează suveranitatea acestor două țări.

 

Astfel, dacă facem un zoom înapoi pentru a trece de la scurtul timp al informaţiei, la scara timpurilor istorice, apare un lung secol al XX-lea, structurat în jurul unui conflict al cărui obiect asociază două probleme. Primul economic și imperialist implică accesul la resursele și pământurile a ceea ce a fost Imperiul Rus, apoi Uniunea Sovietică și în final Rusia și toate țările Europei și Asiei Centrale de la sfârșitul Uniunii. A doua, ideologică, dar și economică, se referă la proprietatea asupra mijloacelor de producție în contextul dezvoltării industriale, private sau colective. Este tentant să spunem că a doua problemă a rămas secundară din punct de vedere al motivației. Dovada fiind oferită de faptul că presiunea asupra Rusiei nu a încetat niciodată după căderea U.R.S.S. Dar, chiar dacă poate fi văzută ca un fundal care maschează apetitul imperialist, problema ideologică joacă un rol puternic.

 

În primul rând, face posibilă „vânzarea” consecințelor conflictului populațiilor, care le suferă. Apoi, URSS, propunând un model alternativ de marș spre industrializare, a pus sub semnul întrebării privilegiile elitelor din capitalism. Nu putem sublinia niciodată suficient cât de mult a inspirat și întărit existența URSS luptele sociale ale claselor populare din lumea occidentală. În cele din urmă, acum joacă un rol important în construirea unei identități europene. Vom reveni la acest punct mai târziu. Și apoi, colectivizarea mijloacelor de producție duce efectiv la expulzarea capitalului străin și la restabilirea suveranității. Prin urmare, acest fapt creează o puternică legătură cauzală între cele două aspecte ale conflictului. Acesta nu este locul pentru o lungă dezvoltare istorică și trebuie să trimit cititorul la surse istorice, care vor fi mult mai riguroase decât orice rezumat pe care le-aș putea face despre ele.

 

Câteva fapte vor fi suficiente, sper, pentru a arăta că această alegere istoriografică, care presupune un război de 100 de ani, adesea hibrid, uneori și „fierbinte”, dus de Occident împotriva Rusiei, indiferent de forma statului pe care îl întruchipează. nu este complet fanteziat, ci are rădăcinile în realitatea istorică. Sfârșitul Primului Război Mondial, fostul imperiu rus este în revoluție, iar războiul civil izbucnește între roșii și albi. Acest război civil este foarte puțin civil: sunt 14 națiuni care trimit forțe expediționare să participe la acest conflict. Și mai interesant, vă propun aici o listă neexhaustivă a beligeranților neruși. (dispăruți sunt țări colonizate, care deci nu au avut de ales decât să stea departe): Franța, Polonia, Italia, România, Cehoslovacia, Canada, Australia, Regatul Unit, China, Japonia și, bineînțeles, Statele Unite, fără a uita , Germania. Propun să comparăm această listă cu lista țărilor care participă astăzi la sancțiuni împotriva Rusiei și care sprijină Ucraina cu provizii de arme. Continuitatea istorică este uluitoare. Putem vedea diferențe precum India, de exemplu. Dar dacă a luptat cu puterile occidentale, a fost ca o colonie britanică. Este destul de remarcabil că India suverană este mai degrabă de partea Chinei și Rusiei, țări cu care relațiile sunt uneori complicate.

 

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, U.R.S.S. plătește pentru distrugerea mașinii de război naziste cu 26 de milioane de morți și pentru devastarea celei mai bogate și industrializate treimi din teritoriul său. Un pai ! În schimb, cere ca Ialta să formeze un cordon sanitar de state la granița sa de vest și că Polonia nu va mai putea servi niciodată drept trambulină pentru ca Germania să o atace. Războiul urmărește extraordinar de modest prin prisma sacrificiului făcut. Modestia care cu siguranță datorează mult conștientizării precise a slăbiciunii U.R.S.S. după sângerarea pe care tocmai a suferit-o. S.U.A., în schimb, iau partea leului, cu toată Europa de Vest, care este mult mai mare, mai bogată, mai populată și mai industrializată decât ponderea care revine U.R.S.S. U.R.S.S., care s-a angajat să respecte, la început, acordurile de la Ialta, abandonând, de exemplu, comuniștii greci în mâinile represiunii britanice brutale.

 

Dar S.U.A.? Răspunsul constă într-un fapt care este, de asemenea, puțin cunoscut în Europa, și adesea și în Rusia însăși. Din 1945, O.S.S. și apoi C.I.A. au „reciclat” batalioanele banderiste pentru a conduce un război de gherilă criminal în vestul Ucrainei. Acest mic război, finanțat integral de S.U.A., va dura până în 1949 și va provoca în continuare 300.000 de morți, 100.000 pe partea sovietică, 200.000 pe partea ucraineană. Un mod oarecum „bărbătesc” de a mulțumi U.R.S.S. pentru că a permis S.U.A. să-și extindă considerabil zona de influență în Europa! Și, de asemenea, din nou o continuitate frumoasă, din moment ce vedem deja ca Statele Unite se aliază cu (neo)naziștii ucraineni (încă neo) pentru a duce război Rusiei.

 

De asemenea, trebuie menționat „The Grand Chessboard” de Zbigniew Brzezinski (1997), precum și rapoartele „Rand Corporation” din 2021, adevărate declarații de război hibrid. Este greu de negat că slăbirea și distrugerea Rusiei rămâne un obiectiv esențial al geopoliticii americane și, prin extensie, al coloniilor lor europene. (Să numim pică o piesăă). Astfel, de la revoluția rusă, se pot vedea relațiile cu U.R.S.S. drept unul dintre cei mai determinanți factori ai traiectoriei istorice a Europei de Vest, și a S.U.A. Toată această întrebare se rezolvă în prezent și, de aceea, ca atare, consider că este legitim să vorbim despre un război de 100 de ani între Rusia și Europa de Vest, făcând, vă reamintesc, pariul, din ce în ce mai puțin riscant în perspectiva evenimentele actuale, că această întrebare va fi rezolvată la finalul conflictului.

 

Lărgirea perspectivei istorice Am amintit mai sus de destinul comun istoric dintre China și Rusia: aceste două țări au suferit, în trecutul recent, încercări de colonizare ale Occidentului triumfător. Acestea au avut loc mai ales în secolul al XIX-lea, apoi în prima jumătate a secolului al XX-lea. Mai presus de toate, să nu uităm, însă, „lotul de rapel” deosebit de brutal care a fost intervenția americană în viața țării și a societății ruse în anii 1990. Aceasta are toate caracteristicile colonizării, cu intervențiile sale grele în viața politică, jefuirea a tuturor resurselor ei etc. Astfel, dacă lărgim câmpul de viziune geopolitic, peisajul istoric și politic în curs de dezvoltare capătă nuanțe tulburătoare.

 

Vedem un conflict care se opune unui bloc occidental lărgit, unui bloc pe care îl vom numi eurasiatic din lipsă de un cuvânt mai bun, grupând mai întâi Rusia și China și alte țări care le sunt apropiate: Iran, India, țările S.C.O., de exemplu. În afară de țările din blocul occidental extins, celelalte au adoptat o atitudine care variază între neutralitatea binevoitoare față de Rusia și sprijinul discret. Astfel, Rusia și China au în comun să fie națiuni antice (vezi cea mai veche dintre toate pentru China). Sunt două mari civilizații care au jucat un rol important în istoria planetei, la nivel geopolitic desigur, al artelor, dar și al tehnicilor. Apoi, când Occidentul „intră” în revoluția industrială, conservatorismul lor împiedică evoluțiile ordinii sociale necesare dezvoltării noilor moduri de producție și, prin urmare, rămân în urmă. Întârziere pe care o plătește scump, pentru că sunt slăbite, în special pe plan militar, și fac deci obiectul încercărilor de colonizare descrise mai sus. Amândoi s-au eliberat de ea și au ajuns din urmă luând calea industrializării forțate, mânate de colectivizarea mijloacelor de producție. Acum au ajuns din urmă și au depășit Occidentul în multe zone. Și, ei se regăsesc astăzi din nou într-un conflict imperialist și ideologic cu același Occident.

 

Motivul pentru care trebuie să insistăm asupra acestei perspective istorice este că ea arată că apropierea chino-rusă este mult mai puțin circumstanțială decât avem tendința să credem. Are de fapt rădăcinile într-un destin comun față de Occident, ale cărui mize depășesc apartenența la diferite sfere ale civilizației. Apropierea strategică dintre cele două țări este solidă, iar faptul că ambele reprezintă o putere de producție considerabilă susținută de resursele naturale de care are nevoie, nu este de bun augur pentru europeni. Și cu atât mai mult cu cât umilințele din trecut trezesc resentimente în rândul populațiilor care oferă sprijin patriotic guvernelor. Acest lucru este valabil mai ales pentru China. Pentru Rusia a fost mai puțin, pentru că colonizarea fiind doar economică, amintirea unei ocupații străine nu a marcat spiritele ca în China. Dar astăzi, populația rusă este conștientă că trauma anilor 1990 s-a datorat într-adevăr unei colonizări de facto a țării lor.

 

În această perspectivă, problema conflictului în care se joacă emanciparea unui bloc rus și chinez de la încercările de colonizare a Occidentului, structurează întreaga istorie a unui secol al XX-lea care se deschide odată cu Primul Război Mondial și se încheie acum, cu conflictul din Ucraina. Întrebarea fundamentală, pe plan ideologic, a proprietății mijloacelor de producție de ieri, a fost înlocuită cu cea a rolului statului în economie. Preponderența economiei asupra politicii occidentale este egalată de rolul statului în economia Chinei și Rusiei. Am crezut că problema a fost soluționată în 1991.

 

Umanitatea a intrat în vremurile mesianice ale triumfului liberalismului economic, al liberului schimb absolut, războiul a fost înfrânt, iar Istoria și-a cunoscut sfârșitul. Desigur, a fost un delir ideologic. Se va observa că ideologia neo-conservatoare a generat același fenomen de credință oarbă ca și marxismul la vremea sa. Lumea departe de a converge și chiar de a se comunică în venerarea „valorilor occidentale”, a continuat să evolueze și au apărut noi divergențe, generatoare de conflicte de interese. Să ne punem întrebarea: oare oare diferențele de valori antropologice care au determinat Rusia și China să ia calea colectivizării spre industrializare să fie aceleași care impun un echilibru diferit între puterea politică și cea economică, într-o economie de piață?

 

Dacă acceptăm acest punct de vedere, atunci înțelegem că în China și Rusia, suveranitatea politică și economică se contopesc. Dorind să impună lumii întregi reguli de guvernare economică care să înlocuiască puterea politică, Occidentul neagă și amenință identitatea acestor țări. Orbirea sa, ar trebui să spun autismul său cultural, creează, așadar, condițiile unui conflict și mai profund decât cel care decurge din interese geopolitice și economice divergente. Astfel, adoptând această perspectivă mai largă, concepem că un conflict în care se joacă rezolvarea tensiunilor seculare nu poate avea decât o dimensiune globală. Și observăm deja că manevrele diplomatice majore din jurul B.R.I.C.S. sunt mult mai decisive decât ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă. La nivel strict geopolitic, adopt viziunea lui John Mearsheimer. Este deci cel al unui conflict născut din postura imperială americană, motivând o politică de extindere a N.A.T.O. și de slăbire a Rusiei. Conflict dorit și pregătit de Statele Unite. Poziția lor este, să ne amintim, gândită și definită în numeroase lucrări și rapoarte de „think tanks”.

 

Strategia de creștere a tensiunii în ultimii ani este descrisă perfect de două rapoarte ale „Rand Corporation” datând din 2019. Este descrisă cu meticulozitate izbucnirea conflictului cu Rusia, prin Ucraina, precum și riscurile de distrugere pentru " Ucraina. Gândirea geopolitică americană justifică acest lucru prin necesitatea de a păstra controlul asupra Eurasiei, pentru a preveni ascensiunea unui competitor și, prin urmare, pentru a le menține hegemonia. Este o teorie geopolitică și, ca orice teorie, necesită acceptarea premiselor sale: Statele Unite, o putere maritimă, trebuie să păstreze controlul asupra masei terestre eurasiatice, pentru că oricine controlează acest continent controlează lumea. Să nu judecăm aici meritele acestei idei, nici realismul ei. Rețineți totuși că este moștenit de la Imperiul Britanic și a condus la o extindere care nu a fost durabilă. Pe de altă parte, din momentul în care premisele ei sunt acceptate și în care stă la baza gândirii strategice a Statelor Unite, ostilitatea lor față de Rusia este rațională.

 

Pe de altă parte, poziția Uniunii Europene este diferită. Țările care o alcătuiesc (nu uitați că politica externă rămâne, în principiu, un privilegiu al statelor membre), au mult de pierdut dacă se supără pe Rusia. Acest lucru este valabil mai ales pentru Franța și Germania. Cu toate acestea, Angela Merkel a recunoscut că a sabotat acordurile de la Minsk. Totuși, cancelarul german nu reacționează atunci când ultima conductă care i-ar fi putut salva economia este distrusă la ordinul Washingtonului. Cât despre Franța, atât de angajată față de Rusia încât a fost acolo, înainte de conflict, prima țară străină care a oferit locuri de muncă, a participat și ea la sabotarea acordurilor de la Minsk, așa cum a recunoscut François Hollande. Ea nu a reacționat când s-a dezvăluit că telefoanele liderilor francezi erau interceptate de S.U.A. Pe scurt, Franța și Germania, inițiatorii istorici ai Uniunii Europene, cele două mari puteri economice, s-au lăsat să plece, și urmează linia hotărâtă la Washington.

 

Iraționalitatea Uniunii Europene ar fi, așadar, rodul pierderii suveranității sale în beneficiul intereselor Statelor Unite. Acesta este într-adevăr un factor important, dar vom vedea că și alți factori sunt la lucru, conducând continentul în spirala unui colectiv uluitor Hara-Kiri. Să încercăm acum, în lumina expunerii istoriografice prezentate anterior, să luăm în considerare traiectoriile istorice ale diferiților actori, pentru a analiza care sunt strategiile de soluționare a conflictelor de care dispun. Rețineți, însă, că atunci când vorbim de actori, trebuie să facem distincție între două clase: cea a țărilor suverane, care păstrează așadar libertatea de luare a deciziilor politice și strategice, și cea a țărilor vasale, a căror putere de decizie este foarte limitată. Vom clasa S.U.A. și Rusia pe primul loc, dar și China. Aceasta din urmă nu este implicată direct, dar pe lângă faptul că face cauză comună cu Rusia, va juca un rol decisiv în acțiunile diplomatice care vor încheia conflictul. În sfârșit, și mai presus de toate, știe că se află chiar în spatele Rusiei în lista țintelor neoconservatoare și, prin urmare, prin postura sa diplomatică, își apără interesele directe. Poate fi descris ca un actor angajat pe plan strategic și diplomatic, fără a fi așa pe plan militar.

 

A doua clasă este formată, evident, din țările Uniunii Europene/N.A.T.O. și Ucraina. Acestia acționează în cadrul restrâns pe care Washington-ul vrea să le părăsească, cu ștafeta de la Bruxelles, putându-se îndepărta doar marginal de linia definită pe malurile Potomacului. Că un lider încearcă să se îndepărteze măcar puțin de asta, și acolo este chemat la ordine scurt de releele atlantismului, așa cum arată, din nou, exploziile media în urma declarațiilor președintelui Macron la întoarcerea sa din China. În a doua parte a acestui articol, vom descrie fazele războiului ruso-occidental de 100 de ani și vom arăta cum acestea sunt legate între ele pentru a conduce Occidentul către „epoca nerațiunii” în care se luptă astăzi. Vom defini apoi conflictul dintre S.U.A. și Rusia, ca acela dintre țările producătoare de bunuri și cele care le consumă, și vom trage consecințele[1].

 

- Va urma -

 

--------------------------------------

[1] sursa Vu du Droit - https://www.vududroit.com/2023/05/russie-occident-lautre-guerre-de-100-ans-premiere-partie/ - 20 mai 2023

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu