sâmbătă, 19 februarie 2022

Adrian Botez - SCUIPAȚI, VĂ ROG ! (partea a doua - proză scurtă cinică, alinată de Poezie...)

 

Tifosul sa impanzit cu ajutorul paduchilor mai repede decat muzica lui Tchaikovsky - 1812


Adrian Botez

 

SCUIPAȚI,  VĂ ROG !

Partea a doua

(proză scurtă cinică, alinată de Poezie...)

 

 

............

 

6-CRIMĂ (povestire polițistă)

 

...-Ce s-a întâmplat ? – gâfâi Comisarul, intrat în Holul Hotelului de Cinci Stele, și făcându-și, anevoie, loc, printre curioșii strânși, în jurul FORMEI DE CRETĂ, CE ÎNCONJURA UN CADAVRU.... – ...cu toate că un polițist mai că-și scuipase plămânii, de cât strigase : ”N-aveți voie să v-apropiați de locul crimei, n-auziți ? Ce naiba?! E locul crimei, nu vedeți ? Circulați, circulați...depărtați-vă...cât vă rog, cu frumosul...!”

-O crimă – rosti, scurt, Detectivul Cel Straniu, care sosise cu o jumătate de oră, înaintea Comisarului de Poliție.

-Cum ?  O crimă, aici, în Hotelul acesta,  de  Cinci  Stele ?!

-Da. Chiar așa. E cea mai SCUMPĂ  CRIMĂ.

-Și cine este Criminalul - știți ? – îl luă în seamă, doar parțial, Comisarul de Poliție.

-Sigur că știu.

-Atunci, ce mai așteptați ?! Spuneți, indicați... - ...rosti, cu ochii măriți, exasperat de beznele neînțelegerii, Comisarul.

-El este... - și Detectivul cel Straniu arătă cu degetul, fără vreun dram de șovăială, indicând, astfel, în mulțimea de gură-cască, împopoțonați și îngâmfați – Căruciorul cu rotile, în care stătea un individ sfrijit, dar foarte elegant îmbrăcat...(nu se putea ști-deduce, dacă degetul indica individul din Cărucior, sau, chiar Căruciorul !). - ...un individ cu amândouă Picioarele paralizate, lățite, scălâmb, pe câte o pedală – fiecare pedală, fiind plasată foarte aproape de rotilă. Din una dintre pedale (cea din stânga...) picura sânge...iar de mânerul manetei de comandă, a Căruciorului, pe aceeași parte stângă ! - era legat, cu o CURELUȘĂ ROȘIE, din piele - UN CUȚIT, CU VÂRFUL ÎN JOS... - ...și el, Cuțitul : ÎNSÂNGERAT. Încă.  Nimeni nu observase Cuțitul : ”ROȘU PE ROȘU”...hmmm...

-Și bănuiți de ce...ce anume a produs crima...? Tocmai el...un Paralitic ? – se năpusti Comisarul, cu nedumeririle-i, ce fojgăiau, pe Hol - ..ca Șobolanii, într-o Pivniță...

-NUMAI el ! Țineți minte asta! NUMAI el...– rosti, pe ton de poruncă imperială, Detectivul Cel Straniu. Așa...S-o luăm încet, încet...ca să pricepeți totul... ”din prima”:

...Nu avea motive să mănânce – dar a mâncat. Nu avea motive să fie supărat – dar era supărat. Nu avea motive să gândească în culori negre – dar a gândit în culori negre. Nu avea motive să fugă (nici n-ar fi putut !) - dar a creat impresia că a fugit. În fine : nu avea motive să ucidă – ...și, de aceea, a ucis.

Și Detectivul, dând aceste indicații, cu totul enigmatice, tăcu.

-De ce a ucis...tocmai el, Paraliticul ? – nu se lăsă Comisarul de Poliție.

-Doar ți-am spus – se îmbufnă Detectivul Straniu - și continuă, aproape silabisind, ca pentru retardați : PENTRU CĂ NU AVEA MOTIVE ! TREBUIA să ucidă, pentru a crea impresia că a avut, sau și-a creat, UN MOTIV ! TREBUIA SĂ UCIDĂ, pentru că el știa că NU este imbecil...dar cei din jur (...așa SIMȚEA EL !) tocmai așa-l priveau : ca pe-un imbecil : ”Săracul IMBECIL...trebuia ca Dumnezeu să-i ia și Picioarele...!” Nu mai putea suporta această legătură tâmpită, făcută, absolut cretin, între PICIOARELE LUI, ÎN MOD REAL, LIPSITE DE PUTERE...PARALIZATE, de-o viață...  - ...și...IQ-ul lui, DINTRE CELE MAI RIDICATE DIN LUME ! Deci, TREBUIA ca el, PARALITICUL REAL și IMBECILUL INVENTAT de către IMBECILII SADEA... - ...adică el, Paraliticul imobilizat la pat, și, când și când, LĂSAT să se plimbe cu Căruciorul, pe locul ”șes”, al Holului de jos, al Hotelului... - ...TREBUIA, zic, să creeze impresia că NICI MĂCAR PARALITIC NU ESTE ! - ...cine știe cum și-a târât, tăbârcit în spinare, hâit... - ...Căruciorul, pe cele Cinci Trepte, care duc de la Parterul Hotelului – la Holul de Jos al Hotelului...TREBUIA SĂ UCIDĂ! - ...adică, TREBUIA să arate că, paralitic-paralitic (”imbecil-imbecil”...ha-ha-ha !), a făcut, totuși, ceva, cu...și în...VIAȚA lui, sufocant de amară...plicticoasă, monotonă, banală, fără vreun SENS APARENT...Nu avea niciun motiv să-l omoare pe...”ăsta” (și arătă spre cadavrul cel înconjurt cu cretă, pe pardoseala Holului Hotelului...), sunt sigur că nici nu-l cunoștea, ba, chiar, nu cred că l-a văzut, vreodată...dar...TOCMAI DE ACEEA, PENTRU CĂ NU-L CUNOȘTEA ! - ...L-A UCIS ! NUMAI MOARTEA DĂ SENS VIEȚII ! -  ...domnule Comisar !

Tăcu o clipă, apoi se întoarse spre Comisarul de Poliție, care-și lăsase umerii în jos, parcă strivit de neînțelegere, parcă obosit de explicație, de situație...de multe, multe altele :

-Acum, ai înțeles ?

-Nu. Nimic ! – rosti, franc, Comisarul - cu ochii săi albaștri, limpezi precum apa pâraielor de munte.

Detectivul începu să dea din mână (a lehamite, pesemne...) - ...dar, apoi, recules -  surâse, enigmatic...mai enigmatic decât CRIMA ÎNSĂȘI :

-...Deci, nu ai motive să înțelegi – dar, cu timpul, vei înțelege...mai ales dacă vei lua un Topor și-ți vei tăia, CU MÂNA TA ! - ... AMBELE PICIOARE !

Și se întoarse, aproape vesel, spre Paraliticul din Cărucior, care-i sorbise, ca pe-o Apă Vie, fiece cuvânt, al discursului...paradoxal, cu nuanțe maieutice :

-Am dreptate ?

Paraliticul, înviorat și aproape la fel de vesel, precum Detectivul Cel Straniu, care-l înțelesese... :

-Perfect, domnule Detectiv !

***

 

7-ETERNUL PUȘCĂRIAȘ

 

Stătea, în Celula Închisorii, de multe Ere. Stătea pe Priciul îngust - și nu privea nicăieri, anume. Nici măcar la Ferestruica îngustă, cocoțată, hăt, sus, lângă Tavanul pierdut în întuneric...

La ce-ar fi privit ? Afară ?! ”Să evadeze”?! Ce-i aia ?

Ha ! ”AFARĂ” nu era decât expresia, ceva mai largă, a Celulei lui. ”ÎNĂUNTRU”...

Și, în definitiv, nici nu mai avea cu ce, anume, să ”privească” – dacă ”a privi” presupune, cu necesitate, Ochi (de altfel, el, Pușcăriașul Veșnic, vedea, CU TOATĂ PIELEA TRUPULUI...vedea fosforescența, inutilă, a puținelor lucruri ce-l înconjurau : Priciul, Căldarea,  Mica Masă de Lemn și Scăuieșul cel Pitic și Vrăjit, să te ducă-n lumi...UNDE VREI !).

...Pe când fusese (hă-hăăă !) în Celula Cea Mare (”AFARĂ”), simțea nevoia să joace zaruri (și alte jocuri de noroc, dar, în primul rând,învârtea Zarurile Sorții !). De când (...cândva, demult, tare demult...) fusese trimis în Celula Cea Mică (...uitase, și nici nu merita MEMORIA ! - ...de ce și pentru ce...), își scosese Ochii, din Găvane, și ”dădea” cu ei...de-i ieșea, mereu : 1-1...

Un ”UNU” Albastru - și alt ”UNU” – Negru...

...De cât stătuse pe prici, cu Picioarele sprijinite de pământul de pe jos – Picioarele îi intraseră în pământ...iar vârfurile lor, peste o vreme, ieșiră pe partea opusă a Celulei. Și, cât fuseseră scufundate sub pământ, Picioarele lui culeseseră Toată Vlaga Pământului...încât, acum, pe ele, creșteau Vrejuri de Legume, Corzi de Vie, Lăstari de Pomi... - ...și Pomi Mari și-Adevărați, cum DE AUR ÎMPĂRAȚI ! - ...ba, își scoteau spinările și Tuberculi de Cartofi...așa că, cei care, se presupunea, administrau Închisoarea, văzură că Pușcăriașul Veșnic are de Mâncare, are de toate...ba-i și întrece ! - ...așa că uitaseră, definitiv, de el...

Barba-i crescuse, ca-n poveste, lui Barabas...de se putea înveli, rostogolindu-se în ea, ca pe Blănuri Scumpe...fără să mai aibă, deci, nevoie, de Așternut...Plapumă, Pături...Pernă...

...-Eu le pot da lor, DE TOATE...ei, mie – NIMIC ! – rostea, într-o șoaptă plină de emfază, uneori, Marele Pușcăriaș. Dar vorbele sunau a doagă, inutile și seci...așa că prefera să tacă...și să scormonească, adânc-adânc, cu Gândul – Galaxiile...Nemărginirea...

Era atât de MĂREȚ DE SINGUR, încât își uitase de orișice divinitate...

...VIII nu aveau dreptul să...”vie” spre el...MORȚII, însă, toată vremea trepădau și fojgăiau prin Celulă, și mârâiau, și se plângeau, și se smiorcăiau...încât, de câteva mii de ori, îi mătrășise (...Morții, se-nțelege ! – veniseră, la loc, ceva mai târziu...la fel de supărători și de ...”fără obraz”...!) :

-Hai, Valea ! Fiecare, cu lumea lui ! Cărați-vă de-aici, și dați-mi pace !

Dar Morții nu se lăsau :

-Dar de ce nu vrei să mori...și, astfel, să vii TU, în lumile noastre...mai vorbim...mai jucăm vreun joc, ceva, cu ciolanele noastre...tu, cu ochii tăi...?!

-Ce să fac în...hmmm...”lumile voastre” ? Parcă alte lumi ar fi altfel, decât sărăcia asta de lume...de Celulă....Dați-mi pace, și, dacă vă plac atâta de mult lumile voastre, stați acolo, în ele, sănătoși...până...până v-oi chema eu  !

Și-și scotea, nervos, din Vârful Capului, SCĂFÂRLIA (lăsându-și, astfel, Creierul dezgolit...) - ...scuipa în ea, cu aprinsă mânie, pentru Sărăcia de Imaginație a....a cui naiba croise Pustiul Lumilor ăstora !...și se adâncea în Miile de Oglinzi Fulgerătoare, ale Creierului său (acum, dezgolit, dar, tocmai de aceea, Înviorat, Născând, peste Fumul Albăstrui ce plutea peste Gândurile lui, infinite variante de lumi ciudate, niciuna semănând cu ”sora” ei...).

...Și era atât de absorbit să-și croiască, măcar în Oglinzi, ”Lumile Sale”, încât, pe Străvechiul Ocnaș nu-l mai interesau decât FÂNTÂNILE FĂRĂ DE FUND, ALE DEMIURGIEI SALE IMAGINARE... - ...din care lipseau, CU DESĂVÂRȘIRE, Politica, Politicienii (și Oamenii, în general !), Cetățile, Electricitatea, Ploile și Grindina, Foametea, Setea și Frica, ori alte Blestemate și Răsfirate Caracatiform – TERORI ! - ...dar creșteau, în schimb, Miraculoși Munți Gigantici, precum niște Ciclopi, veșnic preocupați să nu apară, cumva, pe undeva, vreo făptură, ori făptuire, SPURCAT-UMANĂ...! - ...și cântau Izvoare, în Toate Culorile (nu doar ale Curcubeului, ci a mii și mii de VARIANTE ALE CURCUBEULUI...!), și dansau, zănatic și nevinovat, ZEIȚE BĂLANE ! - ...BÂRSANE, ÎNȚELEPTE...DE ORICE PROSTIE – ORFANE !

...De mult, Timpul nu mai însemna, pentru Eternul Pușcăriaș, CU ADEVĂRAT LIBER ! - ...nici măcar atâta cât Slovele Cuvântului, ce, cândva, îl numea...”TIMP”. SATURN-CHRONOS...

...El, Eternul Pușcăriaș, cufundat în Oglinzile Cele Fără de Fund, ale Duhului său – era Făt-Frumos, era Făt-Urât, era Agheazmă și era Smoală...era Viță-de-Vie (Luminată și Domoală !) - ...și era Copac și Izvor Tainic al Pădurii...ERA ORICE MAI VOIA SĂ FIE... - ...DACĂ mai voia...!

...După ce ostenea SĂ TOT FIE – AICI... - ...își punea Scăfârlia, la locul ei hotărât...și se lungea pe Prici...visând alte Vise, din Alte Stele, care cântau cu totul Alte Cântece...Binecuvântate, ori Vrăjite-Rele.

*

ACEASTA se cheamă MAGIA DUHULUI UMAN... - ...și numai cu ea ești LIBER, în ORICARE RIDICARE DE VAL-LUME, din ORICARE OCEAN-COSMOS...!

...Vă rog, nu-l treziți pe...”Le Dormeur du Val”...căci,

dacă se trezește, cine știe ce se mai gândește, și cum mai întoarce și mai socotește...cu Dosul ori cu Fața...lumea asta...”RAȚA” ...și pe Noi, cei câțiva-Asini și  Boi!

Lăsați-l, dați-i pace, să-și locuiască NELOCUL  :

”C'est un trou de verdure où chante une rivière,/Accrochant follement aux herbes des haillons/D'argent ; où le soleil, de la montagne fière,/Luit : c'est un petit val qui mousse de rayons (...)/Les parfums ne font pas frissonner sa narine ;/Il dort dans le soleil, la main sur sa poitrine,/ Tranquille” .... (...)”Il a deux trous rouges au côté droit”.

Și nu va avea, NU! - NU VA EXISTA ! - niciodată, în Coasta Lui Dreaptă, decât O SINGURĂ RANĂ : RANA ORGOLIULUI LUCIFERIC, precum că HRISTOS-DUMNEZEU i-a luat-o înainte, cu ”Iordanul” MÂNTUIRII...

***

 

8-”BIETUL JEAN”   ȘI   STAFÌA

 

Era seară târzie, după Sfânta Liturghie.

În clarobscurul unei Catedrale Romano-Catolice, așezat la capătul dinspre culoar, al unei bănci lungi, stătea un bătrân. Era complet singur.

Dacă, totuși, cineva l-ar fi văzut – ar fi zis că se roagă. Nu : el se certa, ”furcă” de mânios – cu Dumnezeu :

-Ce fel de Dumnezeu ”Atoateiertător, Atotîndurător, Atoateiubitor, Atotînțelegtor”...ești Tu, SADICULE ? Ne-ai dat câteva clipe de Viață, pe care ni le-nvelești, cu perversitate, în Mantia Morții ! Fie...dar DE CE NE BATJOCOREȘTI, și, la finalul scurtului răgaz de Viață, ne împovărezi, Rușinos și fără urmă de Milă – cu          LU-U-NGUL-PRELUNGUL ȘIR DE BELELE, CUMPLIT DE UMILITOARE, ALE BĂTRÂNEȚII ? Moartea o accept – BATJOCORIREA – NICIODATĂ ! N-am venit, aici, în așa-zisa ”Casă a Lui Dumnezeu”, să Te rog ceva !  NU ! – nu te mai rog, de azi încolo, NICICUM și DE NIMIC! - ...ci am venit, doar, să te anunț că Bietul Jean Te refuză, întru Toate Dăruirile Tale, Cele Otrăvite ! - ...și-și va decide, singur, fără niciun Amestec Divin  - Clipa Morții ! Da, MĂ VOI SINUCIDE...așa, numai de-al dracului...să mori de ciudă că nu ne ai Robi, pe toți fraierii ”DE JOS” ! S-ar fi cuvenit, în urma ”Campaniilor Tale Electorale”, să ne ai ca...PRIETENI și FRAȚI...eu chiar am crezut în ”SLOGANURILE” Tale...!

...O boare cețoasă, întunecată și rece, mângâie, deodată, Fața Celui Răzvrătit, Încercatului de atâtea Ne-Sfinte Umiliri și Umilințe...”Bietul Jean” își întoarse chipul, în direcția acelor întunecate și reci  ”MÂNGÂIERI AERIENE” : ERA O STAFÌE !

Înaltă,  Zdravănă...și ținându-și Capul    –SUBSUOARĂ !  -   ...mai pășea, mai plutea, pe culoarul dintre băncile din Catedrală.

”Bietul Jean” se zborși, la Stafìa decapitată  - și oprită în dreptul său:

-De ce nu lași oamenii în pace, să se roage, liniștiți...?

Stafìa hârâi, ruginită de atâtea veacuri, câte își purtase ”Povara Capitală” – SUBSUOARĂ. Și Capul cel de SUBSUOARĂ grăi așa (Vocea se auzea puțin înăbușită, ca strecurată prin vată...) :

-De ce nu te las în pace...? Pentru că minți !

-Cum, adică, MINT ? – se miră, se fâstâci, se chirci...”Bietul Jean”.

-Da, și-acum vrei să mă minți : tu n-ai venit, aici, să te rogi, ci ai venit să te cerți și să-ți înfrunți Creatorul, chiar în Casa Lui !

”Bietul Jean” se calmă, dintr-odată, și deveni rece și ațos, scoțând, din piept, o Voce Scrâșnită :

-Da, fie...și ce te privește pe tine ASTA ? FAC CE VREAU ȘI SPUN CE GÂNDESC !

Stafìa ”hâcâi”, cavernos...a râs amarnic...și Capul ”SUBSUORESC” îl ironiză, amar și cam fonfăit, pe ”Bietul Jean” :

-Pe dracul îl faci ghem ! Și eu am murit, tot din boala asta, a ta : am crezut că ”pot să fac ce vreau”, și-am UCIS...din plictiseală...și-am crezut că ”pot spune ce gândesc”...și era, cât pe ce, SĂ FIU ARS DE VIU...de nu eram ȘI gentilom !

”Bietul Jean”, dezorientat :

-Păi...da, văd că ești Stafìe...dar, de când și de unde...din ce veac, ori...eră...păcatele mele ? Ce...gentilomi...ce...”arderi de viu”...?!

Stafìa (prin Capul ”SUBSUORESC”!) răspunse, ostenită, probabil, de întrebări similare, ale altor...mulți, mult prea mulți...”VIZITAȚI” (...SAU, POATE, RUȘINATĂ ȘI UMILITĂ  DE POZIȚIA CAPULUI SĂU VORBITOR...?!) :

-Era anul 1572...imediat după ”Noaptea Sfântului Bartolomeu” : eram și gândeam precum hughenoții...n-am fost masacrat, în acea noapte, de 23 spre 24 August...dar, chiar scăpat, atunci, ca prin minune, au fost puse iscoade regale, pe urmele mele...”pentru ce-am gândit”...poate și ”pentru ce-am făcut”...Așa că, adunându-mi-se, împotrivă-mi, MULTE ! - ...FALSE, dar și ADEVĂRATE dovezi, ale ereziei hughenote și ale ”VRĂJITORIILOR”, pe care, chipurile, le-aș fi făcut în Palatul meu...am fost judecat de un tribunal ecleziastic, întâi...și condamnat la ARDERE PE RUG ! Numai că, în timp ce Călăii aprideau snopii de vreascuri, la rugul meu...în mijloc, ca un Rege, sau ca un Sfânt, stăteam eu !...se stârni un ”VISCOL ÎN PLINĂ VARĂ”...apoi, peste toată lumea, din Place de Grève, se revărsară PUHOAIE, adevărate POTOPURI DE APE...și nu doar că RUGUL SE STINSE, dar toți judecătorii și călăii mei, toate miile de gură-cască huiduitori, până atunci...se risipiră, care-ncotro, pe trei sferturi înecați...Și se mai repetă ”figura”, de vreo trei ori...că popii noștri-s căpoși, nu se lasă...dar există și limite ! Deci, când se văzu, mai cu seamă, de către preoți, că ”Dumnezeu nu lasă ca eu să fiu ars de viu”...(tot ei își puneau, în relief, MERITUL ”OBSERVAȚIEI, AL INTUIȚIEI DIVINE” !) - ...MĂ PREDARĂ AUTORITĂȚILOR LAICE, REGALE, care erau tot așa de pornite împotrivă-mi... - ...ȘI CÂT DE CRÂNCENE ! Așa că...precum îți spusei...am fost ”doar” decapitat, ca gentilom hughenot ce eram, în Place de Grève...cu toți calicii ”la cot”...

-Și...ce-mi zici mie, toate poveștile astea ? – se zburli ”Bietul Jean”...destul de impresionat, însă, în sinea sa... - ...dincolo de toate pornirile lui, împotriva ”tiraniei”, ”anti-democrației” divine.

Capul Cel ”SUBSUORESC” al Stafìei nu zăbovi să răspundă :

-Păi, ca să te lămuresc, cumva, că, totul, se face și se desface, nu cum vrea cineva, ci conform unor Planuri Celeste, pe care, un ”pârlit” de Om, n-are cum să le știe...

-Da, și...? – se încăpățână ”Bietul Jean”.

-Ei, asta-i...Nu te împaci cu Bătrânețea, că-i ”Batjocură” : eu aș fi vrut să ating vremea ”belelelor Bătrâneții”...dar, când m-au decapitat, AVEAM DOAR 21 DE ANI...Acuma, că-s Stafìe cu VECHIME, îți voi spune mai multe : vrei să te sinucizi, ca ”Formă de Protest”, față de ”Batjocura Divină”, da ?

-DA ! – urlă, încrâncenat, ”Bietul Jean”.

-Și...nu ți-ai pus problema că EL, dacă TU vrei să te otrăvești, va face să ”confunzi” FIOLA CU OTRAVĂ, cu...FIOLA DE APĂ DISTILATĂ ?...în loc de PASTILA DE CIANURĂ, poți să-ți simți, în gură, ASPIRINA...  -   ...DE PE POLIȚA DIN BUCĂTĂRIE ?...și că, dacă vrei să te spânzuri, poate să ți se rupă CRACA...mai mare RUȘINEA ȘI MÂNIA !....iar de vei vrea să te-NJUNGHII ÎN INIMĂ, te-i trezi că ții, în pumn, STILOUL...care te va-mproșca, vezi bine... - ...dar cu CERNEALĂ ?

-Eiii...mă crezi așa prost ? – rânji, strâmb, ”Bietul Jean”...care cam vedea că, în definitiv, Stafìa chiar nu intrase în Sfânta Catedrală, așa, de florile mărului...

-...Sau, vei zice că-ți tragi un GLONTE-n Gură ?! Dar dacă ți se strâmbă, cumva (nu știu cum !), mâna, o clipă...ȘI-ȚI UCIZI CEL MAI DRAG CÂINE ? – surâse, DIN COATE (acum...), Stafìa Cea Pisăloagă...

-Mai du-te dracului de COBE ! – pufni, cu capu-n jos, ”Bietul Jean”.

-Păi...acolo mă și duceam...dar, mai mult și mai EVIDENT, i-ai înfrunta, pe Dumnezeu, ori pe Satana - TRĂIND...arătându-le că ai în tine puterea să dobori orice Ispitire ori ...”TIRANIE”...să ții FRUNTEA SUS, când ”BOSSUL” își va începe...dacă-și va începe, vreodată...”JUDECATA” !

”Bietul Jean” tăcu, adâncit în gânduri cețoase și pline de nelămuriri...

-...Dacă vrei să știi opinia mea, în materie de ”Judecată Divină”...EA NU VA FI, NU SE VA ȚINE -  NICIODATĂ ȘI NICIUNDE ! Mecanismul ”CAZNEI și OSÂNDEI”, al ”PLĂȚII ȘI RĂSPLĂȚII”... -  e-n NOI, de la-Nceputul Începuturilor...: ”Ce faci – face-ți-se-va!” – zice char El...HRISTOS-DUMNEZEU...iar o altă variantă este...că te vei re-întrupa, în alte lumi...nu complet diferite de asta...conform GRADULUI PERSONAL DE VIBRAȚIE/REZONANȚĂ SPIRITUALĂ...față de o MORALĂ...”ad hoc”...a fiecărei lumi în parte...și pe care Dumnezeu n-o respectă...pentru că nici n-o știe, ba, nici n-o bănuiește, cumva ! - ...dar nu din SADISM, ci din INDIFERENȚĂ și din  ”AGLOMERARE DE VORBE ȘI FAPTE RUGĂTOARE”...din partea Omenirii. Așa-zisa ”MORALĂ” ne-o impun, în general, POPII, spre folosul NE-SFINTEI BISERICI DE ZID ! Dar să nu uităm de BUNUL-SIMȚ ...și de CARACTERUL FIECĂRUIA...de AMPUTAREA sau, dimpotrivă, de AUGMENTAREA SENTIMENTELOR CONSTRUCTIVE...spre exemplu, RECUNOȘTINȚA și CURAJUL...pe care tu nu le ai, nici ”DE-UN BAN PERECHEA”...pentru că, altfel, dacă le-ai fi avut - mi-ai fi zis, de multă vreme : ”AI DREPTATE, STAFIE MULTICENTENARĂ” ! Tu...îți vezi doar de ”leziunile” propriului ORGOLIU...și de INTERESELE TALE MĂRUNTE...MESCHINE...

*

...Și Stafìa o pașli, pe ici în colo, pierzându-se în BEZNELE, DE DINCOLO DE BISERICĂ... - ...dar având grijă să nu-și scape, Doamne ferește, PE DRUM, CĂPĂȚÂNA DE SUB BRAȚ...Una, că nu-și mai putea ”predica” IDEILE și OPINIILE ! – ...alta, că ar fi ieșit Scandal Mare, la Scaraoțchi, acolo, JOS - când s-ar fi apucat, Bietul EX-ARHANGHEL, de făcut PROXIMUL BILANȚ... – sau PROXIMA INVENTARIERE DE ”BUNURI”...”MOBILIARE ȘI IMOBILIARE...”ÎN ORICE LOC ȘI POZIȚIE SITUATE”...ale ”SUPUȘILOR SĂI”  !!!...Umilitor este (și ESTE !) să fii umplut, PÂNĂ LA REFUZ, prin ”DECIZIE DIVINĂ”, de toate ”BELELELE BĂTRÂNEȚII” - dar nu-i mai puțin UMILITOR ca niște CĂCĂNARI DE OAMENI (ca mine, ori ca tine, ori ca EL !) să-ți HOTĂRASCĂ LOCUL CAPULUI  ȘI-AL VOCII TALE...CU TOT CU OPINII !

***

 

9-ȚĂRANUL,  DOCTORUL ȘI  HRISTOS

 

Afară era iarnă  grea...zăpadă...nămeți mari. Trecuse Crăciunul, de patru Zile...venea  altă TAINĂ DE LUMINĂ ASCUNSĂ : TAINA ANULUI NOU...

În anticamera Cabinetului Stomatologic (întunecată, precum Grota Beetlehemului...) - ...anticameră (până la deschiderea ușii, de către un neașteptat... ”Vizitator”) goală și rece (...ca Noaptea din Ajunul Crăciunului, până la Nașterea Cea Sfântă și Tainică...) – ...intră un Țăran înalt și vânjos, între două vârste (să tot fi avut 40-45 de ani...), ca un Hristos, Îndurerat și Întristat...Îmbătrânit de Dureri... - ...și-și scoase căciula din cap, chiar în momentul când trecea pragul încăperii. Străbătuse, cu Mari Dureri și Sângerări, Cale Lungă, din satul lui cel prizărit, prin toi de Nămeți...în prag de Anul Nou...CU TOATE DURERILE, pe care, parcă, le strânsese, GRĂMADĂ, în Căciula, pe care o tot învârtea, între Mâini Sângerate...de o Cârpă, la rândul ei, Scorțoasă de Sânge Vărsat... :

-Zâua bună...și : Sărbători fericite, să vă dea Hristos-Dumnezău...

Asistenta, cam țigănoasă (...era soția Medicului Stomatolog, nu teribil de tânără, dar foc de obraznică...fostă femeie de serviciu !), care-l recunoscuse, pe Țăran, a fi fost Pacientul de Ieri (...și Ieri, tot cu nămeții luptase Țăranul, de acasă, din satul lui amărât, la Marea Cetate...și înapoi, de la Marea Cetate, înapoi, spre satul lui, cel prizărit...) -  îl întâmpină ”cu ghimpi”, făcându-se că nu aude urările Inimosului și Cuviinciosului Țăran :

-Ce mai vrei, Bade ? Lasă-ne în pace...vine, și la noi, Anul Nou...!

Țăranul, cuviincios și măsurat, la vorbă și-n gesturi – apăsându-și Falca Dreaptă, cu Mâna Stângă, în care ținea un Pansament totuna de Sânge...Cârpa Cea Sângerată... :

-Am fost, Ieri, Aici, la Domniile voastre...

-Știu, și tocmai de-aia te-ntreb : ce mai vrei ? Că avem treabă...vine Anul Nou...

Netulburat, Țăranul, căruia, printre degetele Mâinii Stângi, îi curgea Sângele, Șiroi... rosti :

-Să dea Dumnezeu să vină...! La mulți ani...! Dar am fost Ieri, pe aici, la CHINURI și la CALVAR...și domn' Doctor mi-a rupt o bucată de Măsea, și mi-a sângerat, toată noaptea, Gingia și Locul Lucrării și Durerii... Operației...

-Și-acu', ce vrei să-ți facem ”noi” (?!) ? Doar nu suntem Dumnezeu : rabdă, și mata, că ce-i mare lucru...o Măsea, acolo ?! Nimica toată  ! Așa e, când te duci la Dentist...mai curge și Sânge...nici Bacșiș nu știi să dai... – ...se oțărî, teribil, la om, Asistenta cea țigănoasă și obraznică.

Țăranul continuă ”povestea” :

-...Și domn' Doctor era, asară oleacă afumat, deh...de mi-a scăpat, păcatele mele, și Freza-n Cerul Gurii...și sângerează, tare mult, și de-acolo...

Asistenta, văzând că omu-și știe DREPTUL și DUREREA, îi întoarse spatele, și intră în Cabinet, lăsând Ușa întredeschisă, în urma ei. Se apropie de Medicul Stomatolog, și-i șopti, la ureche, toată tărășenia, cu Țăranul cel Însângerat...

Medicul o întrebă, sotto voce... - ...cu limba, încă, încleiată...:

-Și sângerează rău ?

Asistenta-Soață îi răspunse :

-Nu l-am văzut...poate-ar fi cazul să te uiți tu...dar e dintr-un sat...un Țăran...Țăranii ăștia știu să rabde...s-au învățat să rabde...să rabde, mai dă-l în mă-sa de Târlan...

Medicul (cam mahmur...) șovăi...dar, până la urmă, îi dădu un Pansament Nou :

-Du-te și pune-i-l tu, așa, de-a-mpicioarelea...o să se oprească Sângele, dracu' să-l ia de Țăran Imbecil...

Asistenta luă Pansamentul, care, parcă, era o Pată de Lumină, un Crăciun în Miniatură...în Dezordinea și Murdăria Infernală (”cea de obște”) din Cabinet :

-Mda...și dacă crapă...dracu' să-l ia...cine ține seama de un Țăran Tâmpit, dacă-i pe crăpatelea ? L-a lovit o Vită...s-a îmbătat și-a căzut sub Căruță...cine ține socoteala Țăranilor ăstora...?

...Atunci, se petrecu o...MINUNE.

În pragul Cabinetului se ivi ”ȚĂRANUL TÂMPIT”... - ...deschisese, larg, Ușa...dar nu mai era, parcă, același Țăran : în jurul Capului, avea un CERC DE LUMINĂ MARE...și Sângele se mutase, de pe Pansamentul Murdar – în PALME...în TĂLPILE OPINCILOR, cu care străbătuse atâta amar de drum, prin Nămeți, pentru Calvarul Sângerării...și, PE COJOC, ÎN DREPTUL INIMII – tot o Pată, Mare și tot mai Mare, lățindu-se cu grăbire...de Sânge...

Țăranul vorbi, cu Chipul Lui de Hristos Întristat...și Vocea lui avea o Vibrație de Tunet... :

-Și dacă-s Țăran...nu-s tot Suflet de Om ? Nu-s Frate Lui Hristos, întru Durere și Sânge ? Dar, Țăran s-a fost întrupat și Hristos, la Beetlehem...și, tot ca Țăran, a fost Răstignit și pe Cruce...ce dacă-s Țăran ? Am, și eu, ca și Orice Om, ca și Fratele Hristos - și Dreptul la Calvar, dar și la Mântuire !

Cei Doi Demoni, Asistenta și Doctorul, se chirciră...sub Vibrațiile, de Cutremur Galactic, ale Vocii Țăranului - ...și Două Mormane de Cenușă, Uscată și puțind a Pustie - se făcură...Și, deodată, un Vânt începu să bată...întâi, mai Lălâu, apoi, precum Crivățul de-Afară...și cele două Mormane de Cenușă, treptat, se spulberară, ca Două Fuioare de Fum Sur... - ...ȘI DISPĂRURĂ, DE PARCĂ NICI  N-AR  FI  FOST, VREODATĂ...

Pereții Cabinetului se preschimbară în PĂDURE, vânzolită de Vânturi, de Omături..și de Dureri Inimaginabile...Strânse din Multe Lumi...

...În urma tuturor, rămase, la fel de Trist și de Însângerat - ȚĂRANUL, cu CERCUL LUI DE LUMINĂ MARE, ÎN JURUL CAPULUI...

*

...Și ziceți, cu convingere mare, că astfel de Minuni, sunt ”Povești de adormit copiii” ?

Sunteți Slabi la Minte și Mici la Suflet : astfel de Minuni, și încă Multe Altele – se petrec în Fiecare Clipă a Vieții noastre...numai că noi suntem TERIBIL DE GRĂBIȚI (...înspre FLEACURI !), ca să le mai băgăm în seamă...

Eu am rămas în viață, spre a vă spune ”Povestea asta pentru copii” (pe care tocmai ați ascultat-o !), tot printr-o ...MINUNE ÎNSÂNGERATĂ.

Deci, TREBUIA SĂ V-O SPUN...ERA MISIUNEA MEA SĂ V-O SPUN... - ...că o credeți au ba, de acuma, e NUMAI treaba voastră...a fiecăruia dintre voi...

... Dumnezeu-HRISTOS să ne apere și călăuzească, spre LUMINĂ - PE TOȚI !

La mulți ani ! - și :

Sărbători Fericite !

***

 

10-BĂIEȚAȘUL DIN CĂCIULĂ

 

Un Băiețaș, pe Imaș, alerga, de-i sfârâiau Călcâiele, în Picioarele Goale. Avea pe Cap o CĂCIULĂ Mare... Ta-su, COJOCARUL SATULUI -  i-o făcuse prea mare, pentru Capul lui...

Și, la un moment dat, Băiețașul se opri...își scoase CĂCIULA de pe Cap...și azvârli cu ea...su-u-uus, în Nori.

...CĂCIULA parcă explodă : se înălță în aer, CA TRASĂ DIN PUȘCĂ...și prinse să se învârtească...să se rotească...și prinse să se mărească...să se tot mărească...de zeci de ori să se mărească, față de cât i-o făcuse Ta-su.

Băiețașul căscă, întâi, Gura cât Șura...apoi, chiui a Bucurie și Uimire...și-i făcu Semn, CĂCIULII, cu Degetul, să se întoarcă !

...Și CĂCIULA se întoarse, și se așeză, cu grijă mare, pe Imaș...de parcă era o Navă Extraterestră !

Băiețașul, fără frică, se sui în CĂCIULă, așa cum era, cu Picioarele goale și numai în Nădragi...Și chiui către CĂCIULĂ, să se înalțe...

...Și CĂCIULA se înălță...se înălță...dincolo de nori, hăt, colo, spre Sori...

...Și așa zburară, pe sus, CĂCIULA și Băiețașul din CĂCIULĂ, până se limpezi vremea, că se făcuse, de acuma, Amiază...

CĂCIULA se coborî, un picuș...

Și, atunci, câte nu văzu Băiețașul, uitându-se în jos...: văzu Satul întreg, dintr-o privire...și, în Sat, Casa lui Ta-su...și Hambarul cel Mare...și Livada...văzu, colo-n Fundul Ogrăzii, PRIVATA...pe care, în fiecare Iarnă, o ia la blestemat...cât de departe-i, față de Casă !... - ...și văzu Casele Megieșilor, și Ogrăzile lor, și cum, deși era Amiază, Consătenii forfoteau pe Câmpurile Arate...

...Dar Băiețașul nu se mulțumi cu atâta :

-CĂCIULĂ, numai atâta poți să te ridici ? Mai sus, mai sus...mai departe, mai departe...muult mai departe ! Hai, că poți...știu eu că poți tu, multe !

...Și CĂCIULA chiar putu. Se ridică, iar, dincolo de nori...și, după vreun Sfert de Ceas, zburau deasupra Munților Măreți, întrecându-se cu Vulturii...și Băiețașul văzu Păduri Întunecate, de Brad, care se suiau, parcă năvălind...spre Crestele Munților...și văzu turme, de oi, și cirezi de vite, pe Muchii de Deal...le auzi (de-acolo, de foarte sus !) Tălăngile, sunând înfundat, ca din Fundul Pământului...și văzu Câmpuri Negre, Arate, și văzu Câmpuri Verzi și Luminate de Flori...

...Și CĂCIULA nu se lăsă : se azvârli, ca Nebună, în Văzduhuri...de ajunse la Lună...la Soare...pe alte și alte Planete...în alte Lumi...

Și Băiețașul se înțelese de minune, cu locuitorii de pe-acolo...care-l îmbrățișară și-l dăruiră cu atâtea-a-aaa...DE MARE DRAG CE LE ERA DE EL ! - ...așa, PE LOC, FĂRĂ ÎNTREBĂRI...că nici nu s-ar fi înțeles, din Vorbe, cu unii ca ei...și nici ei n-ar fi priceput Ciripeala lui, de Copil... !

...Îi porunci CĂCIULII să-l ducă și pe la SFINȚI...dar CĂCIULA îi zise, verde-n față, cu Glasul ei Lânos :

-N-am voie să-ți arăt decât Lumile, cu oameni, asemeni ție...nu și Cele Sfinte...

Și Băiețașul își plecă, în jos, Capul, și înțelese, că nu era el așa de cuminte, încât să și merite să vadă chiar...SFINȚII...

...Și, abia după vreo săptămână, se întoarse Băiețașul, înapoi, pe Imașul pe care alergase, la început...

Îi șopti CĂCIULII să se facă mai mică, tocmai cât s-o pună pe Cap...și să se țină, cât de cât,  acolo, pe Creștetul Bălai al Capului...

Și, pâș-pâș, se duse spre acasă...nu știa ce Minciună să croiască, spre a-și ascunde MINUNATELE-I CĂLĂTORII...

Ajunse la Poarta Casei...Ta-su era (cum altfel ?), drept în Mijlocul Porții, cu o Vargă...mamă-mamă !... - ...cât toate Galaxiile la un loc !

-Pe unde-mi umblași, Haimana ? – se și năpusti pe Băiețaș.

Băiețașul, cu inima obidită, și printre suspine (mai mult jucate, decât adevărate...), rosti, cu greu, de atâta năvală de Lacrimi :

- Taică...Taicule...crede-mă, mi-i prea largă CĂCIULA asta...haaaaa...

Și-i făcu, degrabă, cu Ochiul – CĂCIULII, să nu-l dea de gol.

Taică-su se mai înmuie oleacă...ce să mai zicem ?...de Puhoaiele de Lacrimi ale Băiețașului :

-Și, care-i baiul ? Ai umblat după Meșteri, ca să-ți facă una mai mică...din DITAI CĂCIULA ? Hei ?

Băiețașul își lăsă Nasul în Piept...continuând să se smiorcăiască...să verse Lacrimi, cât Pumnul...numai să-și păstreze Taina Minunatei Călătorii...

-Și ce Marafeturi îți atârnași de Gât ? - și Ta-su puse mâna, cu dispreț și ciudă, pe Darurile Lunarilor, și Solarilor, și... - ...pe care Băiețașul și le atârnase de gât...parte... - ...parte și le pitise în Nădragi...dar, cea mai mare parte, apucase să le ascundă prin tufărișurile, de pe Imaș, când se scoborâse, cu CĂCIULA, din Ceruri...

Băiețașul tăcu mâlc...și răbdă ca Ta-su să-i zvârle Darurile, cele prinse de gât, risipindu-le prin Ogradă...las', că trece, ea, și ”VÂJÂIALA” asta...și le caută el, mai târziu, de le pitește în Pod...!

-Ce stai, acu', ca un Sfânt pe Pământ ? Treci, cât te văd, la Masă ! - ... că-i trecut de Amiază...hăt-hăt...

Băiețașul își luă CĂCIULA în mâini, și dădu să intre în Casă. Ta-su îl apucă de umăr :

-Stai așa : dă CĂCIULA încoace, să văd cum pot să ți-o strâmtez...

Speriat, Băiețașul își strânse CĂCIULA, cu mare drag, la piept ...- și iar se smiorcăi :

-Nu, Tatule, nu-u-uuu....că, acum, de cât am umblat cu ea, s-a mai strâmtat...m-am obișnuit cu ea...

Ta-su dădu din umeri :

-Treaba ta, da' să știi și tu, și să le spui și copiilor tăi, și ai altora...că, PURTATĂ, EA SE LĂRGEȘTE ȘI MAI MULT...NICIODATĂ NU SE STRÂMTEAZĂ...Dar...facă-ți-se voia...numai să nu vii să te mai smiorcăi, că ți-e prea largă, că-că-că... : o porți, așa cum e...auzitu-m-ai ?

Băiețașul dădu din Cap, precum că ”da, sigur că da”...și nu mai putea de Bucurie, că Mâine...da, chiar Mâine...cu toată Varga Cea Galactică a lui Ta-su, el tot va pleca, suindu-se în CĂCIULĂ...spre mereu ALTE...și ALTE...și TOT ALTE LUMI, cu altfel de Oameni...nu ca ăștia...Posomorâții, Asprii și Gubavii ăștia..., din Satul lui...

***







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu