duminică, 27 februarie 2022

Ioan Damaschin - Crime de război în Marea Neagră. Tragedia vasului „Struma” cu 769 emigranți la bord

 



Crime de război în Marea Neagră. Tragedia vasului „Struma” cu 769 emigranți la bord

Comandor Dr. Ioan Damaschin, istoric militar

27 Februarie 2022

 

24 februarie 1942, orele 10.30. 80 de ani de la cea mai teribilă Crimă de Război pe Marea Neagră. Scufundarea vasului bulgar „Struma”, sub pavilionul statului Panama - stat neutru, plecat în urmă cu 70 de zile din portul Constanța, având 769 emigranți evrei la bord, scufundat de un submarin sovietic, la intrarea în strâmtoarea Bosfor, este fără îndoială cea mai teribilă crimă de război din Marea Neagră din cel de-al Doilea Război.  

 

Porturile românești de la Dunăre și Mare - porți deschise pentru emigrația evreilor

 

Este știut faptul că odată cu venirea la putere a lui Hitler și a partidului său nazist, în Germania a început o prigoană nemaiîntâlnită împotriva evreilor, culminând cu evenimentele din 9-10 noiembrie 1938, cunoscute în istorie ca fiind „Noaptea de Cristal”. În acele zile au fost incendiate 191 de sinagogi, au fost devastate și distruse 7.500 de magazine ale evreilor, au fost internați în lagăre peste 30.000 de evrei.

 

Încercând să scape de această prigoană, din ce în ce mai furibundă, care se va transforma ulterior în ceea ce istoria o înregistrează sub denumirea de holocaust, o mare parte dintre evrei vor emigra spre Palestina, aflată sub protectorat britanic, folosindu-se de porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, care au devenit, astfel, porți deschise acestui exod.

 

Până la 1 septembrie 1939, data când, prin invadarea Poloniei de către Germania lui Hitler, conform unei statistici, prezentată în lucrarea „Carta”, de istoricul evreu dr. Ariel Steinberg, din porturile româneşti au plecat la bordul unor nave un număr de 12.801 evrei din Austria, Germania, Cehoslovacia şi Polonia, cu destinaţia Palestina (mare parte dintre aceştia fiind consideraţi „ilegali“, de către autorităţile engleze).

 

Autorităţile britanice nu vedeau cu ochi buni emigrarea evreilor prin portul Constanţa şi au trimis autorităţilor române proteste repetate pentru a se pune capăt acestor emigrări. Nu este de mirare faptul că protestele autorităţilor britanice se aflau la unison cu cele ale Germaniei, ambele fiind interesate de interzicerea emigrărilor evreieşti spre Palestina.

 

Pe fondul prigoanei tot mai accentuate împotriva evreilor din Germania, Europa nu putea rămâne indiferentă astfel că, la 6 iulie 1938, la Evian a avut loc o consfătuire internaţională, în legătură cu chestiunea evreiască, la care au participat reprezentanţi ai 32 de state, inclusiv unul din România, cu statut de observator. În afara României, nici unul dintre cele 32 de state n-a fost dispus să acorde ajutor evreilor.

 

La 17 mai 1939, Ministrul britanic al coloniilor, Malcom McDonald publică un document intitulat „White Paper” (Cartea Albă), care stipula că numărul maxim de evrei care puteau ajunge în Palestina, în perioada aprilie 1939 - martie 1944, nu trebuia să depăşească 75.000 de personae (15.000/an).

 

Motivarea unei astfel de soluţii s-a bazat pe ideea că teritoriul palestinian nu putea să asimileze un număr mai mare de evrei care urmau să sosească din ţările europene. În fapt, însă, Guvernul Marii Britanii aprecia că în ajunul izbucnirii războiului se va putea sprijini mai mult pe lumea arabă decât pe evrei. În fapt, este vorba de petrolul din lumea arabă.

 

Cu toate acestea, în condiţiile prevăzute de „Cartea Albă”, numărul „emigranţilor legali” nu va putea fi atins, datorită condiţiilor extrem de grele în care s-a putut face acest lucru. Astfel, au ajuns în Palestina, în 1940 – 8.398, scăzând apoi la 5.856, în 1941 şi la 3733 în 1942. O oarecare creştere s-a înregistrat spre sfârşitul războiului: 8507 în 1943, 14.464 în 1944 şi 13.125 în 1945.

 

După o satistică publicată de istoricul evreu Teșu Solomovici în cartea „Istoria holocaustului în România”, între anii 1939 şi 1941, multe vase, mai mari sau mai mici au părăsit porturile Sulina, Galaţi, Brăila, Constanţa cu refugiaţi evrei. Istoricul Teșu Solomovici, care s-a născut și a copilărit în orașul Focșani, redă și numele acestor vase care au părăsit porturile românești cu destinația Palestina, având fiecare câteva sute de evrei la bord.

 

Vasul „Struma”, pregătit pentru transportul cu emigranți evrei din portul Constanța

 

România, la 22 iunie 1941, a intrat, în război alături de Germania pentru a elibera pământurile românești strămoșești, respectiv Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herței, ocupate manum militari prin Ultimatum-ul transmis la București, la 26 iunie 1940, de dictatorul de la Kremlin, Stalin, prin care se cerea cedarea acestor teritorii.

 

Faptul că la litoralul românesc și bulgar au fost lansate baraje de mine marine pentru protejarea porturilor și a căilor navigabile și împiedicarea atacului inamicului cu nave de suprafață șți submarine, a impus stoparea plecărilor pe calea mării a vaselor cu emigranți evrei.

 

Un motiv foarte serios care a determinat sistarea plecării acestor vase l-a constituit intrarea în funcţiune a Pilotajului de război, prin care erau impuse restricții severe privind navigaţia, aceasta efectuându-se în cadrul unui sistem de pase şi drumuri recomandate al cărui secret trebuia menţinut cu stricteţe. Nu în ultimul rând, era vorba și de posibilitatea ca aceste vase să devină ținte ale submarinelor sovietice, care aveau raioane de luptă la litoralul românesc și a celui bulgăresc.

 

Deși organizatorii emigrărilor evreilor din țară sau din alte țări europene, pe calea mării, au solicitat autorităților românești să le fie puse la dispoziție emigranților vase aparținând Marinei Civile, răspunsul a fost clar și fără echivoc. Cererile nu puteau fi satifăcute, întrucât, conform Legii rechizițiilor, toate vasele civile, de stat sau private, au fost rechiziționate pentru a susține efortul de război al țării. În aceste condiţii, plecarea navelor cu emigranţi din porturile româneşti, în primele luni de după declanşarea ostilităţilor, a fost sistată.

 

În vara anului 1941, organizatorii au găsit o soluție. Achiziționarea unui vas bulgăresc - „Struma”, aflat în portul Varna și botezat după numele unui râu ce are izvorul în Munții Balcani și se varsă în Marea Egee. „Struma” era o navă de tonaj mic: lungime - 46,40 m; lăţime - 5,70 m; tonaj brut - 226,82 t; motor „Benz Co” - 250 C.P.; construită în anul 1897; modernizată în anul 1937 și înregistrată în portul Varna. Vasul nu îndeplinea condițiile de transport pasageri pe mare, în siguranță, pe distanțe lungi, astfel că, în cursul verii, cu pavilion de complezență, panamez, și un echipaj format din 10 marinari bulgari, sub comanda căpitanului Gorbatenco, a intrat în reparații și reamenajări, în Şantierul Naval „Capriel” din Constanţa, proprietate a inginerului Petre Capriel.   

 

Întrucât autorităţile româneşti nu puteau da aprobare de plecare pentru nave cu destinaţie în porturi aparţinând inamicului pentru navele cu emigranţi evrei, în documentele privind destințația acestora era specificat portul Istanbul. Normele internaţionale, obligatorii pentru orice vas care transportă persoane pe mare, au fost stabilite, în anul 1914, la doi ani după naufragiul pachebotului „Titanic”, cea mai mare catastrofă navală din istorie. La această Convenţie a aderat şi România şi care prevedea minimum de condiţii ce trebuie asigurate călătorilor pe mare, cu referiri concrete la spaţiul de cazare, aer, lumină, instalaţii sanitare, mijloace de salvare, în caz de naufragiu etc.

 

În Procesul Verbal, încheiat la 17 noiembrie 1941, de Căpitănia Portului Constanţa, semnat de comandorul Constantin Ulic – căpitan de port, locotenent comandorul în rezervă Victor Iosif – expert şi locotenent comandorul Gheorghe Bibicescu – căpitan de port, în vederea efectuării transporturi cu emigranţi evrei pe mare constată:

- în urma amenajărilor efectuate, vasul „Struma“ poate caza 718 persoane;

- pe covertă s-a construit o cabină cu 12 paturi, iar la pupa 16 cabine pentru lux;

- s-au schimbat scările de fier forjat cu scări de lemn;

- s-au schimbat două tambuchiuri din lemn;

- două bărci de salvare, care erau din fier, au fost schimbate cu alte două din lemn;

- pereţii de la exteriori au fost întăriţi cu legături de fier;

- ferestrele au fost consolidate şi s-au pus şipci pe pereţii suprastructurii vasului. 

Locotenentul Constantin Necula, în calitate de pilot militar și comandant al remorcherului „Istria”, a primit misiunea, de a pilota și a scoate vasul „Struma” în afara sistemului de baraje de mine și a-I asigura deplasarea mai departe spre Bosfor.

 

În legătură cu sitauția vasului, el declara:

 

„Vizitat în ultima etapă de amenajare - noiembrie 1941 - vasul, curăţat şi vopsit proaspăt, avea aspectul unui şlep-cazarmă de la Dunăre. Era masiv, curat şi nu i se putea aduce nici o critică, având în vedere scopul pentru care era pregătit - o singură traversadă până în Palestina”.

 

Aceasta însemna că vasul era apt aptă să execute traversadele celor patru mări – Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee şi Mediterana de Est – în condiţiuni sigure. Organizarea înscrierii și plecării evreilor spre Palestina, la bordul vasului „Struma” a fost realizată de Societatea „Alyia”, din București, de pe lângă „Noua Organizație Sionistă”.

 

Înscrierea și organizarea deplasării evreilor spre portul Constanța

 

Anunţurile făcute de Comitetul Societăţii „ALYIA“ (foto) din Bucureşti cereau ca, toţi cei care se înscriseseră pentru îmbarcare pe vas, trebuiau să se adune în Bucureşti în Gara de Est, la data de 7 decembrie 1941, orele 17.00. Se făceau menţiuni, în mod expres, că era obligatoriu să se respecte data şi ora pentru ca formele de evidenţă şi transportul să se facă în mod unitary, aşa cum o cereau autorităţile de Siguranţă a statului.

 

Evreii veneau din toate colţurile ţării, unde îşi abandonaseră agoniseala de o viaţă, a lor, a bunicilor şi a părinţilor lor. Erau încrezători într-un viitor mai sigur, într-o lume unde războiul, care le adusese până acum destule necazuri, să se facă mai puţin simţit. Gândul că situaţia în care se aflau este una temporară, îi făcea să suporte cu mai  multă uşurinţă frigul începutului de decembrie.

 

Trebuie ştiut că fiecare dintre autorităţile implicate în organizarea plecării emigranţilor şi ambarcarea acestora pe vas - Vama, Poliţia de Frontieră, Căpitănia port, Banca Naţională a României - avea sarcini precise, iar funcţionarii respectivi îşi cunoşteau bine meseria în astfel de situaţii pentru încheierea formalităţilor impuse de normele în vigoare. Astfel, fiecare emigrant avea dreptul să aibă asupra sa trei perechi de încălţăminte, şase cămăşi de zi şi trei de noapte, două costume de haine, un palton şi un pardesiu.

 

Vasul „Struma” pleacă spre Bosfor cu 769 emigranți evrei la bord

 

Ziua de 12 decembrie 1941 a fost dedicată încă de dimineaţă unor formalități obligatorii ce reveneau autorităților portuare privind verificarea vasului, din punct de vedere thnic. Aceasta însemna, pe de o parte, verificarea stabilităţii navei, în condiţiile în care la bord se aflau aproape 800 de personae şi, pe de altă parte, verificarea prezenţei tuturor emigranţilor la bord. Astfel, s-a dispus debarcarea pentru a se verifica amănunțit vasuli și apoi reambarcarea tuturor emigranților, după verificarea nominal a prezenței.

 

Certficatul de navigație al vasului „Struma” prevedea ca numărul maxim de pasageri să fie de 718 oameni. Cu toate acestea, autoritățile portuare au dat aviz de plecare din port a vasului cu 769 de pasageri, plus 10 membri ai echipajului, avându-se în vedere că distanța până în Palestina putea fi parcursă în cel mult o săptămână. Evident, nu au luat în calcul alte pericole.

 

La 10 decembrie 1941, comandantul navei, Grigore Gorbatenco, un ucrainean de 40 de ani, naturalizat în Bulgaria, se prezintă la Căpitănie cu Lista de echipaj, împreună cu actele acestora. Din cei zece membri înscrişi în Listă, cinci aveau carnetele de marinar înregistrate în portul Varna: comandantul, ofiţerul secund, şeful de echipaj şi doi timonieri, un marinar ungur, cu carnet eliberat de Căpitănia Constanţa, un marinar polonez, dar cu carnet eliberat într-un port englez, un mecanic şi o bucătăreasă, evrei din România, cu aviz favorabil de a pleca din ţară, şi, în fine, o cameristă, evreică poloneză cu paşaport cehoslovac.

 

Din această Listă, conform Normelor Internaționale privind protecţia vieţii pe mare, atunci când vasul transportă pasageri, lipseau doi oameni-cheie: un medic de bord şi un radiotelegrafist, care să ia legătura radio cu porturile de sosire sau transit, ori pentru a da semnalele uzuale, în caz de pericol. Suferinţele lor, în cele 70 de zile, cât vasul a staționat în Bosfor, până la sfârşitul lor tragic, ar fi fost, în bună măsură, îndulcită de existența unui medic. Iar semnalele S.O.S., lansate după torpilarea vasului de submarinul sovietic, ar fi dus, în mod sigur, la salvarea multor vieţi.    

 

După mai bine de 60 de ani de la evenimente, pilotul militar șef, locotenentul Constantin Necula, acum contraamiral, abilitat să piloteze vasele în sistemul de navigație costier, a pus la dispoziția autorilor, povestea plecării vasului „Struma” din portul Constanța.

 

Pilotarea vasului „Struma” însemna, scoaterea lui din port şi, mai departe, pe drmul costlier, în afara barajelor de mine dintre Cap Midia și Tuzla. Aceasta presupunea să urce pe puntea de comandă a vasului, împreună cu un echipaj de marinari români, format din 10 marinari, intrarea sub punte a întregului personal de la bord, inclusiv a comandantului și a echipajului de punte al vasului, să preia comanda pe care să o prdea, apoi, în zona Costinești comandantului titular.

 

Cu o oră înainte de plecarea din port, locotenentul Constantin Necula, însoțit de un echipaj format din 10 marinari români - așa numitul „Detașament de priză și control”, în termeni marinărești, a urcat la bord și a preluat, oficial, comanda vasului „Struma”.

 

Aceasta a însemnat preluarea competenţelor şi a prerogative speciale, stipulate în Convenţii Internaţionale, iar funcţia are implicaţii şi efecte juridice. Comandantul îşi asumă siguranţa navei şi a pasagerilor, astfel că, din acel moment ordinele sale devin obligatorii, atât pentru echipaj, cât şi pentru personalul ambarcat.

 

Către orele 14.30 Căpitănia Constanța dă aviz de plecare pentru „Struma”, urmat de remorcherul „Istria”. Ajuns în zona Costinești, la lăsarea întunericului, echipajul vasului „Struma” iese de sub punte, își reia atribuțiunile iar „Istria” recuperează pe locotenentul Necula și pe cei zece marinari, îndreptându-se vspre Constanța. După mai puțin de jumătate de oră motorul de pe vasul „Struma” se oprește, iar vasul eșuează în zona plajei de la Costinești. Un marinar şi un emigrant au venit la mal cu ajutorul bărcii de salvare, remorcată la pupa navei şi prin postul de grăniceri din apropiere au anunţat Comandamentul Militar al portului, cerând o urgentă intervenţie pentru salvare.

 

Locotenentul Necula, împreună cu „Detașament de priză și control” este trimis a doua zi, din nou cu „Istria” pentru a remorca vasul eșuat și a-l aduce în port, la șantierul naval. Ajunși la șantier, celor de la bord li se interzice debarcarea, deoarece acum aveau statut de apatrizi, naufragiați. Ei renunțaseră oficial și benevol la cetățenia română, odată cu părăsirea țării. 

 

În ziua de 14 decembrie „Struma”, cu motorul în funcțiune, va putea pleca din nou spre  Istanbul. De această dată, locotenentul Constantin Necula îi va însoți până în largul apelor teritoriale bulgare. Vasul va ajunge, pe 15 ianuarie, în Bosfor, unde ancorează, urmând ca oficilitățile turcești să îndeplinească celelalte formalități, legate de obținerea pașaportului spre Palestina.

 

Calvarul evreilor de pe „Struma”, timp de 70 de zile, în Bosfor.

 

Din păcate pentru „Struma” și pentru cei de la bord vor trăi, aici, timp de 70 de zile, un calvar greu de închipuit. Și nici nu bănuiau că zilele lor de trăit au intrat pe numărătoare inversă. Traiul pe vas era la limita imposibilului. La bord erau raţionalizate nu numai alimentele şi apa, ci şi aerul proaspăt de tras în plămâni. 

 

Aerul de sub punte era irespirabil, mirosul de transpiraţie, urină, trupuri nespălate era omniprezent. Pentru siguranţa vasului, comandantul a reuşit să stabilească o regulă: fiecare individ de sub punte avea dreptul să iasă afară timp de o „repriză”, de un sfert de oră pentru „a lua o gură de aer”. Astfel s-au format grupuri de câte 40 de indivizi care ieșeau odată pe punte. Nu rareori se iscau certuri între ei, unii reuşind să trişeze şi să stea două, sau chiar trei „reprize” la aer curat. În cabine nu se putea face curăţenie. Aceasta presupunea ca oamenii să fie scoşi peste rând afară, iar barcazul s-ar fi dezechilibrat, riscând scufundarea. Au existat pasageri care n-au ieşit pe punte timp de trei luni. Erau bătrânii care nu se puteau deplasa cu uşurinţă. Rămâneau în cuşete, preferând să vegeteze, la limita existenţei umane.

 

Hrana era la limita supraviețuirii. Pâinea la Istanbul era raționalizată, însă erau evrei care reușeau să pună deoparte câte ceva și să le trimită pe vas. Dizenteria şi gripa erau omniprezente, iar lipsa totală a medicamentelor făceau inutile prezenţa celor 32 de medici evrei de la bord, care nu puteau să dea decât… sfaturi. Starea de epuizare a celor de la bord atinsese cote alarmante. Copiii şi bătrânii, în special, sufereau cel mai mult. Primii nu înţelegeau de ce trebuie să îndure atâta suferinţă, iar unii bătrâni erau în prag de a-şi da duhul.

 

La Istanbul se înființează un Comitet al Salvării. Simon Brod, un evreu local, emigrat împreună cu părinții în Turcia, în anii 30, om de afaceri din Istanbul, îşi lasă baltă afacerile şi se dedică ajutorării evreilor. El a reușit să convingă autoritățile turcești să-i permită să aducă o dată pe săptămână la vasul „Struma” alimente şi medicamente.

 

Natura are ciudăţeniile ei, unele greu de imaginat. Chiar în aceste condiții, un băiat şi o fată, pe numele lor Max şi Adelina, aflaţi la vârsta la care, prin însăşi natura vieţii umane, în condiţii normale de trai, doi tineri îşi unesc destinele, au hotărât să întemeieze o familie la bordul vasului „Struma”. Şi, nu oricum. Chiar respectând datinile şi cutumele strămoşeşti. Secundul, Lazăr, în calitate de reprezentant suprem al autorităţii pe vas, s-a învoit chiar să semneze un act, scris de mână, în limba franceză, prin care să ateste legalitatea căsătoriei. S-a reușit chiar și eliberarea unei cabine în care cei doi tineri căsătoriți să petreacă o noapte în intimidate.

 

Şi totuşi, la bord erau şi câţiva norocoşi care aveau viză, fie pentru Palestina, fie pentru alte ţări dar nici acestora nu li s-a permis pentru moment debarcarea. Unul dintre acești norocoși a fost Martin Segal, un evreu din Bucureşti, ambarcat cu soţia şi un copil de 14 ani care lucrase pe o funcţie importantă la o mare firmă petrolieră americană din Bucureşti, firmă care avea sucursală şi la Istanbul. Managerul firmei din Istanbul a aflat de acest lucru și a intervenit până la ministrul de Interne turc. Într-o noapte, la mijlocul lunii ianuarie o şalupă a poliţiei a acostat la „Struma” şi i-a luat la bord pe toţi trei.

 

Segal l-a informat pe cel care îi facilitase debarcarea  că mai sunt şi alţii la bord care au viză și i-au cerut să intervină la autorităţi pentru a fi debarcați.

 

După cum rezultă dintr-o Telegramă trimisă de Marele Rabinat din Istanbul, către Comunitatea Israelită din Bucureşti, la data de 14 februarie 1946, numele acestora sunt: Teodor Benjamin Brettschneider, Medeea Salamovici, Emanuel Chefner, David Frenk, Israel Frenk, Tivia Frenk, Segal M, cu soţia şi copilul.

 

Ajunşi cu primul tren spre Haifa, Segal a povestit despre condiţiile grele de trai de la bordul vasului şi refuzul autorităţilor de a le permite debarcarea. „Jewish Agency”, la cel mai înalt nivel, face demersuri pentru salvarea măcar a copiilor sub 15 ani, dacă nu vor putea fi salvați toți evreii.

 

La 15 februarie, Londra, la insistențele „Jewish Agency”, își dă acordul ca un număr de 74 de copii de pe „Struma”, cu vîrsta până la 16 ani, să poată fi debarcați, separaţi de părinţii lor şi transportaţi pe uscat în Palestina. Guvernul local de la Ierusalim e favorabil ideii.

 

O delegaţie de evrei români din Palestina, care aveau rude pe „Struma” se prezintă la preşedintele Republicii Turcia, Ismet Inonu, prezentându-i situaţia tragică a emigranţilor de pe vas, adresându-i, totodată, rugămintea de a permite debarcarea şi de a curma calvarul pasagerilor. Deși „Jewish Agency” își asumă suportarea tuturor cheltuielilor, cererea lor nu este aprobată. Între timp, prim-ministrului turc i se trimite un referat conform căruia motorul vasului a fost pus în funcțiune, fapt neadevărat, deoarece după montarea acestuia la bord, tot nu a funcționat.

 

În jurul datei de 20 februarie 1942 mai apare o rază de speranţă palpabilă. De la New York soseşte vestea că Stephen Wise, şef Rabinul metropolei americane, a reuşit, să facă rost de 2000 de certificate de intrare în Palestina, în care erau prevăzuți și cei 760 de emigranţi de pe „Struma”. O zi şi o noapte de bucurie şi visuri din cele mai optimiste pe „Struma”. Calvarul se va termina, sperau ei.

 

Cheia rezolvării problemelor emigranţilor evrei de pe „Struma” se afla, acum, la Ankara. Staţionarea vasului putea, sub un pretext sau altul, să fie prelungită până la acordarea vizelor ce urmau să vină pe via New York, dacă via Londra era încă blocată. Odată rezolvată problema vizelor, urma, fie plecarea pe calea apei, dacă motorul vasului ar fi fost pus în funcţiune, fie debarcarea şi plecarea pe uscat cu vize legale, spre  Palestina.

 

Cine și de ce s-a opus plecării vasului spre Palestina?

 

Primii pe lista celor care s-au împotrivit plecării vasului spre Palestina erau chiar… englezii. Guvernul de la Londra a reiterat trei motive: primul, posibiltatea existenței pe vas a unor spioni nazişti, cu misiunea de a incendia depozitele de carburanţi englezeşti din Palestina; al doilea, evreii veneau dintr-o țară inamică a Angliei. La 6 decembrie 1941, Marea Britanie îi declarase război; al treilea motiv - România făcea parte din coaliția care prigonea evreii.

 

Dacă la primul argument Romînia nu putea să fie incriminată, ultimele două argumente intrau sub semnul paradoxului. Autoritățile române, care au patronat organizarea plecării și salvării evreilor, intrau în contradicție cu autoritățile care trebuiau să le asigure intrarea și salvarea acestora în Palestina.  Cât privește primul motiv, acesta era invocat şi de ambasada Germaniei la Ankara, doar că germanii spuneau că sunt spioni englezi la bord. Oare cum şi-or fi „vândut” unii altora asemenea informaţii?

 

Nu s-au luat în considerație alte argumente: demersurile pentru plecarea evreilor din România spre Palestina au fost demarate cu mult înainte ca ţările să fie beligerante; în  al doilea rând, evreii de la bord aveau acum statut de apatrizi; în al treilea rând, Anglia era țara care avea autoritatea tutelară a evreilor. Iată cum, România, care se afla în Coaliție cu țări care prigoneau evreii, îi ajută din răsputeri să-i salveze, în timp ce Anglia, care avea responsabilitatea să-i salveze, îi trimitea la moarte sigură.

 

Și totuși, la insistențele „Jewish Agency”, Londra pune problema evreilor de pe „Struma” în dezbaterea Guvernului. Aici, miniștrii erau împărțiți deja în două tabere. Tabăra care se opunea era condusă de Antony Eden - ministrul de externe, în timp ce Winston Churchill era favorabil acordării sprijinului. Churchill, adesea participa la ședințe la deschidere și apoi la închidere. Așa a procedat și la această ședință. Sosind în sală la finalul ședinței, întreabă dacă problema evreilor de pe „Struma” s-a rezolvat, iar răspunsul a fost afirmativ. Nu a întrebat în ce sens se rezolvase problema, căci ar fi putut afla, astfel, că cererile evreilor au fost respinse.

 

În lucrarea „Istoria Holocaustului din România”, Teşu Solomovici, referindu-se la „Struma”, afirmă: „Înaltul guvernator britanic Harold MacMichael comunică Londrei că este foarte important să nu se permită imigranţilor de pe « Struma » să intre în Palestina. Comportarea inumană a autorităţilor britanice a dus în cele din urmă la catastrofă […]. Nu încape îndoială, că guvernul britanic şi autorităţile Mandatului britanic în Eretz Israel poartă o parte din răspunderea catastrofei vaporului « Struma »”.

 

Un alt actor implicat în tragedia vasului „Struma” este ambasadorul Germaniei la Ankara, von Pappen. El a făcut presiuni asupra autorităţilor turceşti de a nu permite plecarea vasului mai departe pe motiv că, la bord se găsesc spioni ai Intelligence-service-ului, care ar putea rămâne în Turcia. Iată deci cum Londra și Berlinul, doi dușmani de moarte și-au dat mâna în Bosfor.

 

Cea mai simplă soluţie pentru guvernul turc rămânea aceea de a nu supăra nici Londra şi nici Berlinul. Ceea ce a şi făcut. Iar rezolvarea finală a problemei de viață și de moarte a evreilor de pe „Struma” și-o va asuma… Stalin.  Aici se pare că Stalin a avut cuvântul hotărâtor. Cu două zile înainte de scoaterea vasului din Bosfor în Marea Neagră, tocmai ordonase ca un submarin sovietic să ocupe raionul de luptă la ieșirea din strâmtoare. Să fi fost oare o simplă coincidență între ordinul dat de Stalin și cel dat de Guvernul turc de scoatere a vasului din strâmtoare?  Ceea ce nu știau pasagerii de pe „Struma” era că timpul lor de viață se număra în ore. Drumul spre viaţă o luase deja în sensul opus, spre moarte.  

 

Ultimele ore ale vasului „Struma” și ale emigranților evrei de la bord

 

Duminică 23 februarie 1942, dimineața. Ambasadorul englez la Ankara a fost informat că „Jewish Agency” este gata să preia copiii de la bordul vasului și că au fost mobilizate forțe și mijloace pentru preluarea lor. Oficialii britanici transmit informația către oficialitățile turce. Surpriză totală pentru ambasador. A fost informat că turcii au demarat, deja, acţiunea de scoatere a vasului din Bosfor pentru a fi retrimis în Marea Neagră.

 

Ceea ce nu știau nici autoritățile turcești, nici cele britanice, era faptul că Stalin renunțase să aplice Acordurile și Legislația internațională privind Statutul țărilor neutre, care interzicea atacul asupra navelor sub pavilionul acestora. În aceste condiții, la 14 octombrie 1941, Stalin a dat, un ordin „strict secret”, conform căruia submarinele sovietice din Marea Neagră trebuie să atace și să scufunde toate vasele aparţinând statelor neutre pentru ca apoi, de scufundarea acestora să fie acuzate submarinele germane (care vor sosi în Marea Neagră abia la sfârșitul verii anului 1942) ori cele ale statelor aliate Germaniei. În speță, este vorba de vasele Turciei - țară neutră, sau ale Bulgariei cu care Rusia nu se afla în stare de război. Vom vedea curând că și navele sub pavilionul de complezență al statului Panama vor avea aceeași soartă.

 

Seria scufundării unor astfel de vase a început-o submarinul „ȘCI-214” care la 3 și 4 noiembrie 1941, a scufundat două vase turcești, la nord de Bosfor, în apropierea coastei unde navigau vase de mic tonaj, cu mărfuri din Bulgaria. Au urmat apoi scufundarea și a altor  vase: „Yenice”, de către submarinul „ȘCI-215”, la 18 noiembrie și „Karal Tepe”, la 31 decembrie, tot de către „ȘCI-214”. De remarcat faptul că scufundarea unor astfel de vase era raportată direct dictatorului de la Kremlin, iar comandanții și echipajele primeau recompense bănești serioase.

 

Desigur Stalin cunoștea situația vasului „Struma”, astfel că, la ordinul său expres, la intrarea în Bosfor, în premieră, își făcuse „cuib” submarinul „ȘCI-213”, comandat de locotenentul major Denejko care ajunsese deja „la post”.

 

Spre prânz, situația devine dramatică pentru evreii de pe „Struma”. O șalupă aduce la bord o grupă de marinari militari turci iar în apropiere staționează un remorcher. Evreii cred că remorcherul așteaptă să ia de la bord copiii care sunt așteptați pe cheu. Comandantul turc urcă în cabina de comandă și îi explică lui Gorbatenco că ordinul este acela de a-i remorca spre ieșirea din Bosfor, iar de acolo, pe lângă coastă să ajungă în Bulgaria.

 

Evreii află de la un soldat turc că de fapt, vor fi duși în Marea Neagră. Agitația devine fulminantă iar marinarii turci nu mai fac față. Sunt nevoiți să coboare și să plece de la bord. La puțin timp apar șalupe cu grupuri mari de militari înarmați. Pentru evrei, situația se clarifică. Se acționează în forță pentru scoaterea vasului în Marea Neagră. Se întinde remorca pentru a lega vasul. Cei de la bord, cuprinși de disperare, încearcă să desprindă remorca. În final, cu intevenția forțelor, venite în sprijin, tentativa de desprindere nu reușește.

 

Lui Gorbatenco i se spune că după ce vor ajunge din nou în Marea Neagră, dacă reușesc să pornească motorul (oare de ce motorul nu a fost reparat în șantierul naval?), având în vedere faptul că nu este o navă militară și are pavilion de complezență, se pot întoarce în Bosfor și vor putea traversa strâmtoarea, fără să fie opriți.

 

La bord resemnarea este totală. Atât în rândul evreilor cât și a echipajului. Echipajul mai speară într-o minune. Ceea ce nu știau însă era faptul că inamicul se află la pândă, iar orele de viață le sunt numerate. „Struma” este remorcat la câteva mile marine nord de Bosfor, în apropierea coastei. Remorca este retrasă iar comandantului i se spune să meargă spre porturile bulgare, deși motorul vasului încă nu a fost pus în funcțiune.

 

Vasul „Struma” ținta submarinului „ȘCI-213”

 

23 februarie 1942. Submarinul „ŞCI-213”, comandat de locotenentul major Denejko,

 

care ocupase raion de luptă la intrarea în Bosfor, cu doă zile în urmă, la orele 23.04 a deschis foc de artilerie asupra unui mic vas turcesc „Cankaya” (216 tone), care transporta de la Burgas la Istanbul 170 tone minereu şi 30 tone cărămidă. Vasul s-a scufundat în mai puțin de o oră.

 

Submarinul „ȘCI-213”

 

A doua zi dimineața, în jurul orei 10.00 submarinul „ŞCI -213” observă vasul bulgăresc „Struma”, sub pavilion Panama, aflat în staționare. Comandantul Denejko ordonă să se ia drum de atac și apropie submarinul la șase cabluri pentru a lansa torpila. Chiar dacă se vedea cu ochiul liber că nu este vas militar, că pavilionul este al unei țări nonbeligerante, că la bord sunt civili, inclusiv copii, Denejko ordonă atacul cu torpila.

 

Istoricul militar sovietic, G. Vaneev, în lucrarea Flota Mării Negre, Moscova, 1982, va scrie: „ŞCI-213” (comandant D. M. Denejko, comisar de război A.G. Rominţev), în dimineaţa de 24 februarie a descoperit vasul inamic « Struma »” (oare cât de „inamic” putea fi un astfel de vas, cu 760 oameni la bord, fără apărare? - n.a.). Transportorul a fost atacat cu torpila de la distanţa de 6 cabluri. Torpila a atins ţinta şi nava s-a scufundat rapid. S-au distins, sergentul torpilor V. D. Jernov, comandantul de compartiment, sergentul clasa I G. G. Nosov şi marinarul I. M. Filatov - torpilor”. Iată cum „s-au distins” marinarii de pe submarinul „ȘCI-213”, în frunte cu comandantul lor, locotenentul major Denejko.

 

Din cei 760 de emigranţi evrei şi 10 membri ai echipajului, s-a salvat unul singur. David Stoliar, care a reușit să se urce, împreună cu secundul navei pe una din bărcile de salvare. După o noapte petrecută de cei doi pe barcă, în zori, Stoliar a constatat că secundul vasului era decedat și l-a aruncat în mare.

 

David Stoliar a fost salvat de o amabarcațiune pescărească, după cca 30 de ore, în apropiere de Cap Sile, aflat pe țărmul Anatoliei, la câteva zeci de mile marine de locul scufundării, timp în carea a suportat apa rece ca gheața. După două săptămâni de spitalizare și alte trei de carantină și anchetă a fost lăsat să plece în Palestina. Stoliar avea la data scufundării, 20 de ani și a murit în Canada, în anul 2014.

 

Astfel s-a comis cea mai teribilă crimă de război din Marea Neagră, efectuată de submarinele sovietice. Nu va fi singura. În august 1944, un alt vas cu mulți evrei la bord va fi scufundat, tot de un submarin sovietic. Echipajul submarinului a fost recompensat cu o mare sumă de bani, jumătate revenindu-i comandantului, iar cealaltă jumătate, fiind împărţită între membrii echipajului. Denejko s-a bucurat de marea sumă primită pentru această mare crimă de război, aproximativ trei săptămâni. A fost ucis și el pe cheul submarinelor din Sevastopol, în urma unui atac al aviației germane.

 

Submarinul „ȘCI-3213” și cel care i-a urmat la comandă, căpitanul locotenent Isaev vor sfârși în luna octombrie 1942, în barajul de mine de la larg de Constanța. A fost descoperit de o echipă de scafandri, în anul 2009, în raionul Cap Midia.

 

Tragedia vasului „Struma” a produs reacţii oficiale la Berlin şi Bucureşti, Guvernul Român ordonând o anchetă pentru elucidarea cauzelor acesteia. Ulterior, ambasadorul german von Killinger a comunicat la Berlin că a obţinut de la vicepreşedintele Consiliului de Miniştri român, Mihai Antonescu, asigurarea că nu se vor mai face „emigrări speciale” iar presa nu va mai publica anunţuri de emigrare.

 

Ecouri la Tel-Aviv, Ankara, Moscova, București

 

La Tel-Aviv știrea a ajuns în seara de 25 februarie. Știrile au fost transmise la radio, iar a doua zi a fost declarat doliu național, iar știrile din presă apăreau în chenar negru. Comentariile acuzau Guvernul de la Ankara că se face vinovat de dezastrul suferit de vasul „Struma”, prin măsura scoaterii vasului în Marea Neagră şi apoi abandonarea sa.

 

Guvernul turc a luat o atitudine precum Pilatus din Pont: „s-a spălat pe mâini”. În Comunicatul dat de guvernul turc se afirmă: „Turcia nu are nici o responsabilitate în acest dezastru. A făcut ceea ce trebuia pentru a preveni pătrunderea ilegală a persoanelor fizice pe teritoriul său”. Ceea ce nu au arătat în comunicat este faptul că în conformitate cu Convenția de la Montreaux din 1936, se stipula, cu subiect și predicat, că vasele comerciale aveau dreptul să treacă fără nici o formalitate prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

 

La 5 martie, în oficiosul „Ankara”, apare o Știre de presă, dedicată catastrofei vasului „Struma”, cuprinzând și Comunicatul Agenţiei de presă „Anatolia”: „Vaporul « Struma »“, sub pavilion panamez, pe bordul căruia se aflau 769 evrei din România, a fost semnalat ca naufragiat în Marea Neagră. Au fost trimise imediat ajutoare la faţa locului. S-a aflat că o singură persoană a putut fi salvată. Această persoană a declarat că vaporul s-a scufundat după ce lovise o mină“.

 

Nimic despre faptul că guvernul turc a încălcat flagrant dreptul unui vas civil, sub pavilionul unui stat neutru, căruia nu i s-a permis să depășească Bosforul; nimic despre faptul că a instalat la bord un motor nefuncțional și a scos vasul în mare, lăsându-l în voia valurilor (oare, la mijloc nu a fost un sabotaj, cunoscut la cel mai înalt nivel?); nimic despre faptul că a pus în aplicare planul de scoatere a vasului, chiar în ziua în care trebuia să fie debarcați cei 74 de copii; nimic despre faptul că aveau cunoștință că urmează să sosească pașapoarte pentru toți emigranții; nimic despre faptul că le-a îngreunat cât a putut viața la bord, prin refuzul de a permite sosirea de ajutoare.

 

Moscova nu a pierdut prilejul de a înfiera cu „mânie proletară”, un nou act al atrocităţilor hitleriste, torpilând în apropiere de Bosfor un vas cu 750 de emigranţi evrei, plecaţi din România spre Palestina. David Stoliar, evreul care s-a salvat și a trecut prin momentul torpilării vasului, a declarat că acesta a atins o mină marină. Oare de unde știau rușii că vasul a fost torpilat de un submarin german când submarinele germane  au sosit în Marea Neagră abia la sfârșitul verii anului 1942? Chiar și dacă ar fi fost în Marea Neagră, nu aveau ce căuta în apele Turciei, țară

 

neutră. Chiar și azi există destui „analiști”, care afirmă, mai ales pe posturile TV, inclusiv pe cele românești declarând: „nici azi nu se știe cărui stat aparținea  submarinul care a torpilat vasul „Struma” – sovietic, german sau românesc”. (Oare, de ce?).

 

Iată și câteva spicuiri din presa vremii în România. Într-un ziar din București apare un amplu articol, intitulat: „Scufundarea vasului „Struma” apare ca un asasinat în massă. Cum au murit cei 800 de emigranți din România”.  Iată și trei subtitluri din care spicuim:

 

Ecouri în presa din România

 

- „Colaborare la crimă”: O crimă sinistră. La asasinarea celor aproape 800 emigranți au colaborat cel puțin două guverne. Din păcate nu s-a găsit la nici o putere care să fi simțit imboldul natural de a salva victimele unui regim de teroare. În fața apariției atâtor forțe ale întunericului, raza de speranță a sute de oameni tineri, femei, bărbați, de pe « Struma », s-a stins odată cu pieirea lor.

 

- „Înapoi spre moarte”: „Autoritățile de la Ankara constatând că guvernele interesate nu au vrut să primească pe teritoriul lor pe cei 800 de emigranți s-au văzut silite (?!) a elucida acest caz prin retrimiterea lor în Marea Neagră, fără nici o altă măsură de precauțiune. Au elucidat deci un incident diplomatic prin cel mai crud sistem … moartea. Da, din chiar Comunicatul autorităților de la Ankara, reiese limpede această concluzie sinistră a soluției adoptate. Nu este posibil ca guvernul turcesc să nu se fi întrebat ce vor deveni acei 800 de emigranți pe vasul care avea să plutească pe ape ca o fantomă nefiindu-i îngăduit a acosta la mal, la unul din statele riverane”. 

 

 - „Legende suspecte”: „Ceea ce a urmat, se știe. Sau, nu se știe. Crima a fost agravată prin chiar comiterea morții victimelor. Între zidurile ermetic închise de o cenzură severă, familiile asasinaților de pa „Struma” nu au știut nici ce s-a întâmplat, nici cum s-a comunicat în lume această crimă, pusă la cale și inutilă, grație concursului a trei guverne.

 

Nici azi nu știm cum s-a petrecut acest asasinat în massă și nu cunoaștem amănuntele care ar putea constitui pentru noi, părinții și familiile victimelor, în veci îndoliați, ultima noastră participare la atât de îndepărtatele lor funeralii”.

 

Notă:  Autorul va reveni cu un nou material pe această temă, cu detalii privind cele 48 de vase care au plecat din portul Constanța și din porturile de la Dunăre, salvând astfel aproape 30.000 de evrei, nu numai din România, ci și din alte țări europene. Vor fi date detalii privind cea de a doua Crimă de Război pe Mare, prin scufundarea tot de către un submarin sovietic al vasului turc „Mefkure”, care a plecat din portul Constanța, în zilele începutului de august 1944. 

 

Bibliografie

 

Arhive

- Arhivele Ministerului Apărării Naţionale fondurile: Ministerul Aerului şi Marinei; Comandamentul Marinei Regale, Comandamentul Zonei şi Portului Constanţa;

- Arhivele Naţionale C-ţa, fondurile: Căpitănia Port, Poliţia de Frontieră; Vama

Lucrări

- Calafeteanu, Ion, Nicolae Dinu, Teodor Gheorghe, Emigrarea populaţiei evreieşti din România în anii 1940 – 1944. Culegere de documente din Arhiva MAE al României. Bucureşti, Ed. Silex, 1993.

- Damaschin Ioan, S.O.S. pe Drumul Speranței. Salvarea evreilor pe Dunăre și Marea Neagră 1938 - 1944, Ed. Ștefan, București, 2009 

- Damaschin, Ioan, Război submarin la Marea Neagră, Ed. Militară, București, 2014

- Dimitriev V.I. „Atakuiut podvodniki“, Atacă submariniştii, Voioenizdat, Moskva, 1964

- Emelianov L. A. Submarinele sovietice în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Voenizdat, Moskva, 1987.

- Gheorghiu, Şerban, Tragedia navelor „Struma” şi „Mefkure”, Ed. Andrei Şaguna, Constanţa, 1998

- Lecca, Radu, Eu i-am salvat pe evreii din România, Buc. 1994

- Necula, Constantin, contraamiral, Memorii, „Struma“, 60 de ani de la scufundare, f,e, Bucureşti, 2002

- Solomovici, Teşu, Holocaust în România, Editura Teşu, Bucureşti, 2006

- Steinberg, Ariel, dr. Carta, Ierusalim, 1976

- Stoian, Mihai, Ultima Cursă. De la „Struma“ la „Mefkure”, Bucureşti, 1996  







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu