miercuri, 23 februarie 2022

Ben Todică - Integritatea speciei, un semn de întrebare

 



Integritatea speciei, un semn de întrebare

Ben Todică, Australia

23 Februarie 2022

 

Evoluția a atins viteze  amețitoare  pentru  flămândă  generație  tehnofascistă și această trecere de la Capitalism la noua orânduire este acceptată cu greu de chiaburii cu suflete de ghiață care o conduc, declara fostul ministru de finanțe  al Greciei, Yanis Varoufakis.

 

Eram cu  doamna  educatoare  în  excursie  prin  împrejurimile  Ciudanoviței  că  să luăm contact cu lumea naturii. Buburuze, fluturași, viorele  frăguțe,  ciupercuțe, dar   când să traversăm peste calea ferată se auzi din depărtare, de după deal fluieratul trenului. Educatoarea ne-a adunat pe toți grămadă în jurul ei sub aripa sa protectoare și așteptăm emoționați și curioși să vedem ce se întâmplă. Pufăitul și fluieratul erau din ce în ce mai intens și de după curbă, de la ieșirea din tunel se arată un monstru negru cu doi ochi aprinși care suflă nori albi și negri pe laterale și din coș. Ochii larg deschiși, sângele zvâcnea în obraji,  inima  bătea  tot mai intens pe măsură ce marele monstru negru se apropia. A șuierat puternic și a tot pufăit lateral, fochistul făcându-ne cu mâna și zâmbind vesel curtezan către doamna, un vuiet puternic urmat de scârțâit de frâne și patinat de  roți  pe  șina  lucioasă  a căii ferate după care s-a pierdut în depărtare. A fost o experiență unică și pe care nu am uitat-o nici până azi. Experiență pe care am povestit-o  și  acasă  părinților și prietenilor de joacă. Luând de bune dangătul clopotului, uruitul căruțelor și plugul din tarla, acesta a fost primul meu contact cu evoluția. Am crescut și am descoperit istoria și luptele de clasă și ale imperiilor pentru resurse naturale și dominare economică. Toată acea îmbujorare a feței  copilului la descoperirea minunilor creației au fost întunecate pe măsură ce am crescut. Am cunoscut omul și poftele lui.

 

La Consiliul de Afaceri Globale din Cicago ne-a fost introdus domnul George Friedman care declara că: „Nicio țară nu poate să trăiască în pace foarte  mult timp, nici măcar S.U.A.”. Avea o față roșie de chefliu când o spunea, de fapt  își promova cartea, o față așa cum o aveau și vecinii mei, domnii ingineri  și profesori după o noapte de poker și spunea că America nu are relații azi cu  Europa, ci are doar relații cu niște țări ca România, Franța, Ucraina etc. Americii  îi este frică de o unire a Germaniei cu Rusia și pentru asta lupta îndârjiți să-i țină separați. Ucraina încearcă să-i aducă pe americani înăuntru pentru că restul țărilor europene fiind de culturi diferite nu sunt interesate într-un conflict cu Rusia și ce se dorește de către americani și ucrainieni este crearea unui coridor sanitar între Marea Neagră și cea Baltică ca să-i despartă de accesul la o unire cu Germania. Statele Unite controlează toate oceanele lumii.

 

Niciodată vreo putere nu a realizat acest lucru fapt care le permite să invadeze după pofta inimii orice stat din lume, de oriunde și oricând. Lucru pe care nu și-l pot permite ceilalți. Datorită acestui fapt, continuă Friedman cu mândrie, noi îi invadăm pe alții iar nimeni pe noi. Menținerea puterii pe ape și în aer e fundația puterii noastre. Cel mai bun lucru ca să nu fim atacați este să nu lăsăm pe nimeni să-și construiască o flotă. Că să-i controlăm pe europeni i-am ținut tot timpul dezbinați.  Politica recomandată e cea a lui Ronald Reagan care i-a finanțat pe Irak și Iran să lupte între ei. Nu împotriva noastră. Acest lucru e cinic, sigur imoral dar funcționează. Atacurile americane sunt făcute doar ca să scoată alte state din echilibru. Problema Americii este să admită că au un imperiu. Nu am ajuns încă la stadiul ăla împlinit, suntem doar la capitolul 3 al devenirii. America este un imperiu foarte tânăr care luptă de sute de ani să întrerupă unirea Germaniei, a tehnologiei ei cu mâna de lucru și resursele  naturale ale Rusiei. Deci, oricare ar fi fost rezultatul final al celui de-Al Doile Război Mondial, America ar fi câștigat dezbinându-i. Să nu uităm că germanii și rușii erau prieteni, cumpărau petrol de la ei. Germania e o putere economică dar este fragilă geopolitic și deci, nu știe niciodată unde și cum își va vinde exporturile. Din 1871 aceasta a fost problema Germaniei și  întrebarea Europei.

 

Am să trec prin părerile mai multor specialișți ai stării de fapt a zilelor noastre. După spusele profesorului Yuval Noah Harari, istoria studiază schimbarea lucrurilor, evenimentelor și schimbarea se accelerează din ce în ce mai mult și devine tot mai greu să separăm vechiul de nou. Fake news/minciuna a fost cu noi dintodeauna. Suntem o specie de mincinoși, ar zice extraterestrul. Dictatorii dintodeauna au visat să ne controleze și azi cu nivelul tehnologic la care sa ajuns, visul a devenit realitate. Profesorul Jonathan Haidt ne spune că de când Facebookul a introdus butoanele de „Like” și Twitwer butonul de „Retwit” și apoi totul să funcționeze pe net bazat/controlat de algoritme, în loc să conecteze oamenii, a început să-i împrăștie împărțindu-i în tabere.

 

Anul 2011  fiind vârful  piramidei, al speranței de unire pe internet, succesul democrației și moartea dictatorilor, dintr-o dată totul s-a transformat într-o nebuloasă a violenței pornind din America spre întreg pământul prin toate formele de media și arte. Violența s-a democratizat și asta ne-a transformat dintr-o dată în niște găini leșinate care aleargă de colo colo incluzând instituțiile și chiar societatea. După mine, internetul și toate aceste creații noi, modernizări și invenții tehnologice și militare sponsorizate/finanțate cu banii publici trebuie moral să rămână în serviciul public. Întreaga societate să beneficieze liber și fără restricții. Nu să intre în dreptul de copyright al individului sau instituției care l-a dezvoltat pentru că ea a fost plătită cât a lucrat la proiect. Deci Internetul și tot ce a fost finanțat din taxe să devină domeniu public.

 

Yuval ne mai spune că de câte ori o nouă tehnologie apare, aceasta schimbă regulă jocului, ignoră vechile forme de conducere, regulamente, legi etc., procedurile vechi de dialog și negociere și apare o perioada de haos. Acest fenomen permite noilor grupări salvatoare să intre în scenă și împreună să  inventăm reguli noi de conduită și dintr-odată apar noi opinii, noi interese  și  întrăm în panică, ne speriem. Devine totul haotic și vechile legi nu mai  funcționează, iar legile noi nu le cunoaștem încă. De-a lungul istoriei am trecut  și trecem prin cicluri de genul descoperirilor de noi tehnologii. Noile invenții apar ca entități noi pe pământ, parcă venite din altă lume. O nouă inteligență ne-a invadat confortul în care eram  obișnuiți să trăim. Însă! Invenția de azi este foarte  diferită de cele din trecut prin faptul că are puterea de a decide independent de noi, de om. Ne analizează, se lipește de emoțiile și acțiunile noastre precum virusul/ insecta/parazitul, se agață de identitatea ta și te manipulează cum nu s-a mai  făcut vreodată.

 

Viteza evoluției a ajuns să depășească capacitatea noastră de înțelegere. Imaginativa o viteză a trenului, să întreacă pe cea a sunetului încât doamna  educatoare să nu mai fie capabilă să ne protejeze și trenul să treacă prin noi, aflându-ne deja în trecere printre linii și să ne împrăștie ca pe niște ciuperci. Că n-o să ajungă  civilizația să ne asigure protecție, tot așa cum nu ajunge să asigure  apă de băut potabilă întregii planete. Asta ca să nu-i promovez pe cei  care bat toba că nu mai există întoarcere înapoi. Eu nu accept faptul că nu putem rămâne  naturali și loaiali creației. Toate descoperirile noi trebuie să fie în slujba omului nu a fanteziștilor/ideologilor. Pentru prima dată nu mai suntem capabili să prezicem viitorul, ne spune Yuval, (10 sau 20 de ani în viitor). În trecut puteam prezice ce meserii vor fi necesare să învețe copiii noștri pentru a-și asigura existența familiei.

 

Azi totul a devenit inpredictibil. Viteza e prea mare, familiile nu mai sunt familii, meseriile nu le mai cunoaștem, instituțiile conservate sunt atacate etc. Yuval ne propune să facem schimbările încet pentru că nu înțelegem ce se întâmplă prea bine, iar cât  privește internetul nu avem tradiții pentru ajustare. Internetul ne poate ajuta ca să lucrăm de oriunde pe pământ pentru o companie  internațională, iar țăranul să rămână țăran și războinicul războinic. Meseriile care vor exista în viitor vor fi în Data, Psihologie și Sociologie. Să ai abilitatea de a obține informații, să le vinzi sau să le analizezi. Oamenii de azi nu înțeleg „încă” cum funcționează mintea și, ca atare nu vor fi capabili să ajungă la o IA  (inteligență artificială) egală cu cea a omului. Și Yuval ne recomandă să nu  renunțăm la viața spirituală și la meditații.  Meditația ne ajută să ne cunoștem mintea, nu s-o subjugăm.

 

Internetul este folosit azi în scopuri ascunse nouă, nu mai servește  cerința  omului, ci își servește scopul propriu. Ne dă informații ca să ne atragă și ne dă puncte pentru adicție. Să ne țină lipiți tot timpul de calculator prin butoanele de „Like”, „Hate”, „Delate”, frică și ură. Dacă îi citești pe Stoici și pe Budiști  vei  fi  mai câștigat și mai fericit, ne spune profesorul Jonathan Haidt. Surse de înțelepciune de la Buda și Marcus Aurelius, Titus etc., care ne învață să ne  calmăm, să acceptăm oamenii pentru ceea ce sunt, să ne controlăm reacțiile etc. Pășește prin viață în ciuda haosului din jurul tău. Aceasta e adevărata putere: Cei  șapte ani de acasă. Că dacă Buda și Aurelius nu au reușit să aducă fericirea pe  pământ, cine te crezi tu că vei reuși? Pășește prin viață pozitiv ca s-o înțelegi și să supreviețuiești și nu uita că fericirea stă în deciziile pe care le luăm  zilnic.

 

Dacă societatea capitalistă e în cădere, ce putem face ca să o  salvăm, mă  întreb și încerc să aflu răspunsul de la cei specializați în domeniu. Covidul ne-a unit pentru prima oară planetar. Oamenii se adaptează cu mare ușurință în grup. Nu trebuie să renunțăm la Naționalism și Patriotism. E una din  marile greșeli ale Uniunii Europene. Ignorarea tradițiilor și istoriei țărilor din care se compune. Banul pus înaintea spiritului divin și al țării duce la înstrăinare și ură. Naționalism înseamnă că îți pasă de neamul din care te  tragi  și de familia ta. Cooperare cu celelalte națiuni în prietenie. Iubirea de țară e un element esențial, apoi a plăti  taxele înseamnă a ajuta aproapele, lucru ignorat de mai marii multibilionari ai lumii care mereu au găsit ușițe de a nu contribui la prosperitatea neamului. Un mare patriot își plătește taxele.

 

Cum înlocuim capitalismul dacă nu-l putem salva? E cam greu, pentru că cere timp, justiție și schimbare. Nu e ușor să treci de la vechi la nou, ci doar de a trece de la unul vechi la unul progresist cu reguli noi. Cei care conduc lumea i-au folosit pe multimiliardarii de azi făcuți prin găurile ilegale construite în sistem ca pioni pentru a schimba regula jocului în favoarea lor. Au pus în conduceri cheie tot felul de oameni incapabili și cu dizabilități, netestați intelectual și academic. Lucru care nu este de acceptat în pilotarea avionului cu care  zbori, însă cu mare nepăsare sau neglijență îl accepți în fruntea instituțiilor sau a țării în care trăiești. Acești oameni lipsiți de empatie, spunea Cosmin Gușă de la Gold FM. au fost aleși ca să joace astfel de roluri precum în cazul „exercițiul pandemiei” condus de Bil Gates care nu numai că a  acționat, dar a făcut și o repetiție cu public și promovează stabilirea unei guvernante mondiale. Sănătatea globală fiind prima treaptă spre globalizare, următoarele fiind încălzirea globală și criza energetică.

 

Yanis Varufakis ne spune că, tot ceea ce înseamnă capitalism nu poate fi reparat pentru că a expirat. Ce urmează e un alt monstru pe care va trebui să-l stăpânim  și cine îl va stăpâni va fi generația ce urmează. Statul și corporațiile sunt în  aceeași căruță, lucrează mână în mână. Corupție peste tot din cauza alunecării  banului ca instrument de control.  Informația e putere și e peste tot. Câștigătorii financiari au cumpărat puterea politică și o controlează în favoarea lor. Omenirea are nevoie de un covor etic de a funcționa în mod sănătos. Problema e că prin revoluția economică și de acum și cea digitală s-a creat economia de scară și cea de scop care distrug moralul covorului și afacerile micilor lucrători (brutari, măcelari, constructori, fermieri etc.) fiind ocupate de corporații și dintr-odată teoria morală și cea a prosperității națiunii moare, e aruncată pe fereastră și obținem în final tehnofeudalismul. Guvernul nu își poate face datoria când toate partidele sunt cumpărate de acelaș șef financiar/sponsor.

 

În marea majoritate, omenirea nu înțelege că se închină banului, care la bază ar trebui să fie doar un instrument/unealtă ca și miile din tolba  de funcționare  a  societății.  Banul nu ar trebui să aibă cuvânt în conducerea  și decizia unui guvern. Banul ar trebui să aparțină doar băncilor, tot așa cum semințele aparțin  agriculturii, notele muzicii și culorile picturii. Banul nu trebuie să-l înlocuiască pe om! Omul trebuie să rămână curat precum copilul care s-a întâlnit cu marea  minune a creației sunetul, culoarea și trăirea înainte de trecere  peste calea ferată și nu mai puțin dragostea de aproapele - acțiunea educatoarei. Sufletul trebuie să-și cunoască creația ca să poată întra în dialog cu ea.  Vântul și parfumul trebuiesc savurate. Ce folos e să treci într-o viteză nebună printr-o lume pe care nu o vezi? Nu exiști.

 

I-aș întreba pe americani: Voi când trăiți, dacă tot în război sunteți?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu