In
farfuria din fata ta se gaseste viitorul tau
(
esti ceea ce mananci )
Dr.
Virgiliu Stroescu, endocrinolog:
Întrebat despre alimentația sănătoasă,
doctorul Virgiliu Stroescu a spus că mai întâi este nevoie să vorbească despre
adevăr. Că este necesar să învățăm să căutăm adevărul, iar apoi să-l respectăm.
Pentru că adevărul te face liber doar dacă-l accepți, altfel devine și el doar
o povară în plus.
Dialogul cu domnia-sa a pornit de la
interogația atât de des repetată: cum să fac, în lumea asta complicată, să am
un stil de viață sănătos. Dânsul a răspuns punctual, cu o pledoarie despre
hrana vegetală. Pe care o recomandă fie exclusiv, fie în combinație cu hrana
animală, dar într-o proporție care să favorizeze vegetalul. Mai jos sunt
extrase din dialog doar răspunsurile, grupate tematic în fraze ușor de reținut.
Probleme
cu greutatea
- Când greutatea este prea mare, ea devine
boală. Toți obezii sunt oameni bolnavi. Ei cară mereu cu ei o povară de 20, 40,
poate 60 de kilograme. Este ca și când ai căra în spate o cămară întreagă de
alimente!
- Sunt două căi prin care putem slăbi:
mâncare mai puțină și mișcare mai multă. Iar cele două sunt ca două vâsle la
aceeași barcă.
- Carnea nu dă energie, ci fură energie de
la noi. Cine mănâncă o friptură mare nu mai poate dansa, doar stă și ascultă
muzica! Ceea ce ne dă energie sunt dulciurile și grăsimile.
- Colin Campbell, autorul celebrei cărți
Studiul China, a spus că este necesar să avem 80% glucide. Dar să fie glucide
complexe, să fie integrale și nerafinate.
Fibrele
sunt miraculoase
- Cea mai mare inovație a Creatorului
știți care este? Fibrele. Toată hrana de origine animală este lipsită de fibre.
Deci este o hrană de proastă calitate. În schimb, hrana vegetală are fibre
vegetale. Ăsta-i tot secretul, asta este toată înțelepciunea!
- Ca să înțelegeți cum lucrează fibrele, o
să folosesc o comparație. Imaginați-vă că iei o găleată de benzină și arunci în
ea un chibrit aprins. Ce se petrece? Explodează. Asta este hrana de origine
animală, care nu are fibre. Luăm apoi un lemn și aruncăm un chibrit aprins
peste el. Ce se petrece? Nimic. Ca să se aprindă este nevoie să pui niște
hârtii, niște surcele, și ia foc încet-încet, până când în sfârșit ajunge să
ardă puternic. Aceasta este hrana plină de fibre. Fibrele temperează arderea.
Cum
apare cancerul de colon în absența fibrelor
- Tubul nostru digestiv este, așa cum îi
spune și numele, un tub. Este necesar să fie curățat, spălat. Cine face
igienizarea asta? Fibrele, ele absorb toată murdăria, apoi ies afară împreună
cu deșeurile, iar noi rămânem curați.
- Și eliminarea scaunului este ușurată de
prezența fibrelor. Dacă nu ai fibre în colon, scaunul nu se elimină, ci rămâne
pe loc și putrezește. Acolo se formează o rană pe colon. Apoi este împins mai
departe și face o rană și acolo, apoi se formează în acele locuri un
diverticul, apoi un polip, iar acest polip este viitorul tău cancer de colon.
De unde a început totul? De la absența fibrelor.
- Mâncăm grăsimi multe și avem nevoie să
le saponificăm. Cu ce? Cu bilă. Dar bila are acizi biliari, care sunt foarte
puternici. Acești acizi este nevoie la rândul lor să fie temperați, iar de asta
se ocupă tot fibrele. Dacă avem în colon doar hrană animală și nu avem fibre,
acizii aceia atacă pereții colonului, iar rezultatul este cancerul de colon.
Oamenii care mănâncă fibre multe nu se îmbolnăvesc de cancer de colon. Deci
oamenii își mențin sănătatea mâncând fibre.
- Când mănânci mici și muștar și pâine
albă și bei bere, acolo nu există nicio fibră care să protejeze tubul digestiv.
Și atunci suntem în pericol, mai ales dacă se petrece des. Pe când, dacă mâncăm
un vas mare cu salată, atunci nu mai este niciun pericol. Neapărat, deci, să nu
existe masă fără fibre.
În
ce alimente găsim fibre
- Unde găsim fibrele? Fibrele se găsesc în
tot ceea ce face zgomot în gură. Când mănânci un ardei, nu poate fi liniște, se
aude cum îl mesteci. Când mănânci o gulie, o țelină, un morcov, la fel. Dar
când mănânci brânzeturi, când mănânci o friptură, nu e niciun zgomot. Deci
fibrele cele mai multe se găsesc în salate, în legume, în leguminoase (fasole,
bob, mazăre etc.), în fructe și în general în tot ce este vegetal.
- Mănânci prea multă glucoză, fibra este
acolo și-și spune „ce-i cu asta aici?” – și o extrage. Mănânci o cantitate prea
mare de alimente, ai colesterol mare, fibra spune „ce-i cu ăsta pe-aici?” –
și-l extrage. Fibrele, deci, consumate la fiecare masă, sunt garanția unei
vieți sănătoase.
Magneziul
ne dă relaxare, starea de pace
- Toată hrana vegetală are în interiorul
ei ca element central magneziul. Magneziul este opusul calciului: calciul dă
contracții, magneziul dă relaxare. Și atunci, dacă mâncăm verdețuri, avem drept
beneficiu colateral calm, liniște. Se creează în mod natural echilibrul
calciu-magneziu.
- Gândiți-vă: mănânci frunze verzi de
salată, câtă sănătate este în ele! Dacă iei în schimb o bucată de carne, o
prăjești, eventual o și afumi, apoi o mănânci, e o nenorocire pentru organism.
Gustos o fi, dar nu e deloc sănătos. De aceea erbivorele n-au cancer, n-au
probleme digestive, n-au osteoporoză, nici boli cardiovasculare. Cu alte
cuvinte, n-au nicio boală a civilizației.
- Acum vreo 20 de ani s-a descoperit ceva
formidabil: substanțele fitochimice. Este prima mare descoperire a secolului
21. Așadar, în plante se găsesc aceste substanțe fitochimice, cu acțiune
antioxidantă. Ele ne lungesc viața, refac organismul. Când mâncăm hrană crudă,
nu doar că mâncăm ceva care ne hrănește, dar chiar ceva care repară totul și
curăță totul în organism.
-xxx-
Ce sunt substanțele fitochimice din plante
și care este rolul lor în stoparea cancerului?
https://bodygeek.ro/wp-content/uploads/2014/09/Substan%C8%9Bele-fitochimice-din-plante-1.jpg
Substanțele fitochimice sunt acele
substanțe biologic active din plante care sunt utile organismului și care oferă
aroma, culoarea și rezistența naturală la apariția bolilor. Cu alte cuvinte,
substanțele fitochimice sunt substanțe utile corpului.
Faptul că dietele care sunt alcătuite din
cereale, legume, fructe și verdețuri ajută în prevenirea multor afecțiuni și
boli nu mai este o noutate. Acest lucru a fost demonstrat de către cercetători
și prezentat în lucrările lor. Dintre numeroasele boli ale căror riscuri este
redus prin astfel de regimuri alimentare fac parte și cancerele, hipertensiunea
arterială, bolile de inimă și diabetul. Cel mai important rol în prevenirea
acestor boli grave il au antioxidanții sau unele enzime, minerale și vitamine.
Alimentele sănătoase – legumele, fructele,
cerealele, verdețurile – conțin și alte substanțe chimice utile în afară de
aminoacizi, minerale și vitamine. Acestea sunt nutrienți cu acțiune benefică în
organism. Ele ajută în combaterea cancerului și anume în stoparea lui sau în
anihilarea uneia din etapele dezvoltării acestei boli grave. Cu alte cuvinte,
substanțele chimice utile din plante (sau substanțele fitochimice) au efect de
a distruge o celulă cancerigenă înainte ca aceasta să ajungă să provoace vreun rău
în organism sau să se multiplice.
Un exemplu foarte bun este cel al
substanțelor saponine din boabele de linte, soia, năut sau fasole roșie, care
previn înmulțirea celulelor canceroase. De asemenea, indolii (din varză și
conopidă) stimulează imunitatea și accelerează eliminarea toxinelor din
organism. O altă substanță fitochimică este cea numită genistein și care apare
în soia. Ea are efect benefic în organism mai ales prin faptul că distruge
tumorile.
Deși substanțele fitochimice obținute din
legume se vând în prezent sub formă de concentrate sau suplimente alimentare,
ele nu pot fi folosite ca înlocuitori ai alimentației formate din plante
proaspete, din fructe, cereale și legume. Explicația este simplă si anume aceea
că un supliment alimentar poate avea doar anumite substanțe fitochimice în
schimb alimentația proaspătă este un cumul de nutrienți, de vitamine, minerale,
enzime, deci de multe alte substanțe active utile menținerii sănătății.
Sursa: RADU GABRIELA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu