miercuri, 30 septembrie 2020

Rodica Rodean - Întâlnire peste ani

 




Întâlnire peste ani

„Poezia este lupta continuă pentru salvarea ființei. (...) ...sonetul m-a făcut să înțeleg câtă nevoie avem de armonie, de demnitate a gestului, de emoție adevărată, profundă, de noblețea atitudinii...”  (Adrian Munteanu)

 

Anul 2020 este un an „altfel”, în care organizarea unei tabere de creație a implicat un efort deosebit, dar și un mare curaj,  din partea organizatorilor, a participanților și a invitaților. Programul Taberei de Creație și Re-Creație „MODUS VIVENDI”, organizată de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu „Societatea Scriitorilor Prahoveni”, pe parcursul a 5 zile, în iulie 2020, la Vulcan-Brașov,  a fost deosebit de complex, cuprinzând prezentări de carte, ateliere de creație literară, recitaluri de poezie și muzică, drumeții, vizitarea de obiective turistice, chiar dacă starea de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a impus anumite restricții, pe care participanții la activități le-au respectat în totalitate.

A devenit o tradiție ca în cadrul celor 12 tabere de creație, organizate anual,  să avem un invitat surpriză. Așa ne-am bucurat, de-a lungul timpului,  de prezența alături de noi a actriței Draga Olteanu- Matei, a solistului Alexandru Jula, a prim balerinului și maestrului de balet Tiberiu Almosnino, a solistei de muzică populară Elena Mândrescu.

Întâlnirea actorului-poet Adrian Munteanu cu membrii Asociației „Universul Prieteniei” a fost programată încă din anul 2013, când regretatul scriitor Daniel Drăgan ne-a onorat cu prezența prezentând publicului ieșean epopeea onirică  Visul poetului unic Neum, Adrian Munteanu urmând să susțină un recital de poezie din acest volum. Dar nu a fost să fie atunci, în 2013, și nici în anii care au urmat.

I-am urmărit activitatea culturală în mediul on-line, am apreciat sonetele, am urmărit și apreciat proiectul „Performance Poetry”, am fost una dintre persoanele care au promovat recitalurile de poezie din Canada din anul 2017,  și actualul proiect „Sonetoterapia”, în care zilnic, fără excepție, Adrian Munteanu recită și postează pe rețelele de socializare un sonet.

Interesantă este invitația lui Adrian Munteanu la recitalurile sale, când sugerează că „vom asista la un eveniment în care poezia va fi regina și nu vorbele despre poezie, nu va fi masã de prezidiu, nimeni nu va lauda pe nimeni, vom auzi textele cãrții și nu pãrerea altora despre texte, ești lãsat sã decizi singur dacã îți place sau nu,  poetul apucã sã vorbeascã, nu numai sã mulțumeascã la final celor care l-au sprijinit, vom vedea un poet care are «neobrãzarea» de se arãta singur în fața cititorilor, cu tot ceea ce poate spune și face,  vom da de un poet, Adrian Munteanu, singurul din România care crede cã poezia ridicatã pe scenã se transformã în spectacol și care e convins cã poate sã facã asta, poetul în cauzã nu se ascunde în spatele unei cãrți sau a unor foi scrise, citind plictisit conținutul lor, va fi un spectacol, cu idee, cu mișcare, cu implicarea spectatorilor, nu numai o citire de poezie, poezia circulã liber pe traseul autor-cititor”.

Și așa a fost… Recitalul susținut de Adrian Munteanu, în luna lui Cuptor, la ceas de seară, la Vulcan, a dovedit încă odată ce înseamnă să ridici poezia la rang de spectacol, un spectacol pe care sonetistul și l-a construit singur, cu idee, cu mișcare, cu recuzita nelipsită – scaunul, cu implicarea spectatorilor privindu-i în ochi, stâpânind inteligent emoțiile auditoriului, care a adus pe chipurile noastre și zâmbete, dar și lacrimi, și care a făcut ca la final să rămânem fără cuvinte, aduși într-o stare de transă, parcă hipnotizați de ineditul și frumusețea actului artistic.

Îți mulțumim Adrian Munteanu că ai adus atâta emoție în „Universul Prieteniei” și îndrăznim să te numim Prieten drag pe care-l așteptăm la Iași, să prezinți următorul volum de sonete, „Paingul orb”, în care, așa cum ne-ai povestit, vom regăsi  trãirile cele mai adânci, legate de tot parcursul dramatic al vieții.

 

Rodica Rodean

RevistA „URMUZ”, nr.7-8/ 2020.







2 comentarii:

  1. Onorată pentru apariția acestui articol pe această pagină.
    Cu recunoștință,
    Rodica Rodean

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări Rodica! Felicitări și mulțumirile noastre domnului Adrian Munteanu pentru spectacolul oferit! 👏🌹🌹🌹

    RăspundețiȘtergere