sâmbătă, 16 aprilie 2022

Dana Gonț - ÎNTÂLNIRE CU ȚARA MEA (7 dintre cele mai frumoase...)

 



ÎNTÂLNIRE CU ȚARA MEA

7 dintre cele mai frumoase teatre din România

Dana Gonț

27/03/2022

 

Unele dintre cele mai frumoase clădiri monument din România sunt cele ale teatrelor. Vă propun să descoperiți 7 dintre cele mai frumoase teatre din România. Precizez că alegerea este subiectivă, iar ordinea este aleatorie.


1. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

cele mai frumoase teatre din romaniaTeatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași | foto: Alexandru Manole

Istoria clădirii Teatrul Național din Iași (denumit „Vasile Alecsandri” din 1956) începe după ce vechiul teatru din Copou a ars, în 1888. Abia în 1894 este aprobată construirea noului teatru, cu cei doi renumiți arhitecți vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, despre care veți mai citi în această călătorie. În argumentația alegerii acestor geniali arhitecți se spunea că „până astăzi au zidit mai bine de douăzeci de teatre care sunt modele de bun-gust și de bună orânduire”.

 

Ulterior, cei doi arhitecți au construit 48 dintre cele mai frumoase teatre din Europa. Cel mai estic este cel de la Odessa. România are șansa de a avea astăzi patru edificii construite de acești arhitecți, celelalte sunt la Oradea, Cluj și Timișoara. Fellner și Helmer au semnat și proiectele teatrelor din Cernăuți, Viena, Praga, Karlovy Vary, Budapesta sau Berlin.

                 


Sala Mare a Teatrului Național din Iași are 740 de locuri și este deosebit de frumos ornamentată. Teatrul are 1418 lămpi electrice și un candelabru cu 109 becuri, din cristal de Veneția. De altfel de la uzina electrică a teatrului s-au alimentat primele instalații de iluminat public din Iași.

 

2. Teatrul Maria Filotti din Brăila

 

cele mai frumoase teatre din romaniaTeatrul Maria Filotti | foto: Diego Delso

Ca și în cazul Teatrului Național Din Iași, primul teatru din Brăila, care data din 1849, a fost distrus de un incendiu și reconstruit. După un alt incident, George și Demostene Rally, proprietarii teatrului, decid să refacă iar clădirea și împrumută, în 1895, o sumă mare de bani de la primarul Dumitru Ionescu. Nu reușesc să finalizeze și nici să restituie banii, astfel încât Dumitru Ionescu devine proprietar și inaugurează teatrul în 1906. Îl donează apoi orașului.

cele mai frumoase teatre din romaniaÎn foaierul teatrului este amenajată o expoziție de costume, obiecte personale şi fotografii ale actriţei Maria Filotti

Clădirea teatrului a avut parte de mai multe îmbunătățiri și modificări. Cea mai importantă intervenție a avut loc între 1980 și 1988. Atunci s-a creat o nouă intrare principală, un hol monumental pe 4 niveluri, s-a mărit spațiul scenei din sala mare și s-a creat a doua sală. Holul a fost realizat prin acoperirea curții interioare a vechii clădiri cu un vitraliu realizat de Ion Stendl și Virgil Mihăescu.


Sala Mare | sursa foto: Teatrul „Maria Filotti” Brăila/ Facebook

Locul este absolut impresionant, iar printre piesele de rezistență este cortina, din catifea cu fire aurii și argintii, în peste 90 de nuanțe. Teatrul poartă numele actriței brăilene Maria Filotti, din 1969.

 

3. Teatrul Național din Cluj-Napoca


cele mai frumoase teatre din romania

Deși se bucurau de faimă și apreciere, la Cluj firma arhitecților Fellner și Helmer a întâmpinat mari dificultăți. Multe voci locale susțineau că proiectul ar trebui făcut de arhitecții maghiari. În acel moment Transilvania era parte din Imperiul Austro-Ungar.


cele mai frumoase teatre din romaniaSala Mare | foto Nicu Cherciu, sursa foto: Teatrul Național Cluj Napoca/ Facebook

Conform arhitectului Virgil Pop, lui Fellner și Helmer li se impun condiții dificile. Teatrul trebuia să fie gata inițial în șase luni și să se lucreze cu cât mai multe firme locale. Clădirea va începe să fie construită în septembrie 1904 și se va inaugura, până la urmă, în septembrie 1906. Teatrul adăpostește și Opera din Cluj.

 

4. Teatrul Regina Maria din Oradea


cele mai frumoase teatre din romaniaTeatrul Regina Maria Oradea | sursa foto: Visit Oradea

Și la Oradea clădirea teatrului este proiectată de Fellner și Helmer. Recunoscuți pentru profesionalismul, dar și eficiența lor, arhitecții vienezi finalizează construcția în 15 luni, asistați de arhitecții orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef și Rendes Vilmos.

Exteriorul îmbină stilul neoclasic, cu elemente neorenascentiste și neobaroce. Statuile din fața teatrului le reprezintă pe cele două muze protectoare ale artei teatrale: Tragedia (Melpomene) și Comedia (Thalia).


cele mai frumoase teatre din romaniaSala de spectacole | sursa foto: teatrulreginamaria.ro

Sala de spectacole este, la rândul ei, un spectacol. Este ornamentată în stil neo-rococo, are o capacitate de aproape 600 de locuri și o acustică foarte bună.

 

5. Teatrul Odeon din București


cele mai frumoase teatre din romaniaTeatrul Odeon | sursa foto Flickr Dimitris Kamaras

Cred că veți fi surprinși că, în locul Teatrului Național, am ales ca Bucureștiul să fie reprezentat în această listă de Teatrul Odeon, de pe Calea Victoriei. Deși îmi plac clădirile mai multor teatre din Capitală, inclusiv cea a TNB, cred că Sala Majestic a Teatrului Odeon este cea mai elegantă.


cele mai frumoase teatre din romaniaSala Majestic | sursa foto: Teatrul Odeon/ Facebook

Clădirea teatrului face parte dintr-un ansamblu arhitectural proiectat de arhitectul Grigore Cerchez. Ansamblul includea Teatrul Comedia (actualul Odeon), două corpuri laterale cu magazine și apartamente, și Hotelul Majestic. Teatrul Comedia a fost inaugurat pe 25 decembrie 1911. Monumentul a fost afectat în urma bombardamentelor din 1945 și a avut parte de mai multe renovări și modificări.


cele mai frumoase teatre din romaniaTavanul retractabil | sursa foto: Teatrul Odeon/ Facebook

Sala Majestic are un sistem foarte rar în lume: un tavan retractabil, care vara se deschide în pauze pentru a lăsa aerul să intre. El funcționează și acum, cu același mecanism de la 1911.

 

6. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara


cele mai frumoase teatre din romaniaPalatul Culturii din Timișoara, în versiunea originală

Clădirea construită pentru spectacole de teatru și operă, denumită „Palatul Culturii” din Timișoara este, de asemenea, opera arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. A fost inaugurată în 1875, însă, după numai 5 ani, a fost devastată de un incendiu. A fost reconstruită clădirea și s-a păstrat integral forma originala a clădirii, în stil „Renaissance”.


cele mai frumoase teatre din romaniaTeatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara | sursa foto: Wikipedia

Un al doilea incendiu a avut loc în 1920. De data aceasta reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu. Doar fațadele laterale rămân cele originale, fațada principală și sala de spectacole sunt realizate în stilul neobizantin, caracteristic arhitecturii românești a acelei vremi.


cele mai frumoase teatre din romaniaSala teatrului și operei din Timișoara | sursa foto: ort.ro

Merită menționat că, în 1953, Timişoara a devenit singurul oraş din Europa cu trei teatre de stat în limbi diferite: română, germană şi maghiară. Instituția împarte și astăzi sediul cu Teatrul German de Stat. Teatrul Maghiar de stat și Operei Națională din Timișoara. Din 2019, orașul are patru teatre în limbi diferite, pentru că s-a înființat și Teatrul în limba sârbă. Acesta funcţionează în clădirea Teatrului de Păpuşi.

 

7. Teatrul ”Mihai Eminescu” din Oravița


cele mai frumoase teatreTeatrul din Oravița | sursa foto: Wikipedia

L-am lăsat la final, pentru că nu mai funcționează ca teatru, dar este cel mai vechi teatru construit pe teritoriul actual al României. Exteriorul nu este impresionant, față de restul teatrelor din această listă, dar interiorul este superb, iar valoarea monumentului este deosebită.


cele mai frumoase teatre din romaniaSala teatrului din Oravița | sursa foto: oravita.ro

A fost inaugurat în anul 1816 în prezența lui Francisc I de Austria și a Carolinei-Augusta de Bavaria. Teatrul din Oravița a fost proiectat de arhitectul Ion Niuni, după modelul sălii primului Teatru Național din Viena (Burgtheater). A fost prima clădire cu destinație culturală iluminată de lămpi cu acetilenă. Deși a fost consolidat de câteva ori, clădirea și-a păstrat autenticitatea. Spațiul nu a fost modificat de peste 200 de ani.

Teatrul poartă numele lui Mihai Eminescu pentru că poetul a fost aici cu trupa actorului Mihail Pascaly, în perioada în care era sufleorul trupei. În prezent clădirea adăpostește Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu Oravița.

 

 

 

Dana Gonț

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

 

Sursa: RADU GABRIELA







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu