miercuri, 20 aprilie 2022

ALIANTA FAMILIILOR - REMARCABILA EVIDENTA A INVIERII!

 



REMARCABILA EVIDENTA A INVIERII!

Aprilie 21,  2022

 

In citeva zile sarbatorim Sfintele Paste. Ca de obicei cu acest prilej incercam sa publicam materiale relevante si de interes general. Anul acesta redam in traducere romana un articol relevant publicat in Federalist pe 15 aprilie de Scott Powell, The Resurrection of Christ Is Probably the Best Documented Historical Event Ever / Invierea lui Hristos e probabil cel mai bine documentat eveniment din istorie. Articolul poate fi citit in engleza aici: https://thefederalist.com/2022/04/15/jesus-christs-resurrection-is-probably-the-best-documented-historical-event-ever/

 

Crestinsimul: singura credinta a Invierii

 

Există multe religii cu fondatori, profeți și invatatori diferiți care acopera mii de ani. Dar numai unul dintre ele, creștinismul, are un fondator care a mărturisit a fi Mesia — fiul lui Dumnezeu — care a oferit o dovadă de necontestat despre cine a fost el, cucerind moartea prin înviere. Paștele este sărbătoarea învierii lui Hristos.

 

Hristos este, de asemenea, singura persoană din istorie care a fost pre-anunțată cu o mie de ani înainte de a se naște, de 18 profeți diferiți din Vechiul Testament între secolele al X-lea și al IV-lea î.Hr. prezicându-i nașterea, viața și moartea. Sute de ani mai târziu, detaliile nașterii, vieții, trădării și modului de moarte a lui Hristos au validat acele profeții în detalii surprinzător de exacte și minutioase. La o mie de ani î.Hr., David a scris profetic despre răstignirea lui Hristos într-un moment in istorie în care răstignirea era necunoscută ca mijloc de execuție.

 

Orice altă persoană importantă a istoriei a venit pe lume să trăiască. Moartea altor lideri religioși – precum Avraam, Moise, Buddha, Mohammad și Confucius – a adus un sfârșit anticlimatic vieții și muncii lor. Dar Hristos a venit în lume ca fiu al lui Dumnezeu pentru a muri și a plăti prețul păcatului omului. Sacrificiul său a fost punctul culminant al vieții sale, făcut în beneficiul întregii omeniri – deschizând calea către viața veșnică în cer pentru toți cei care cred.

 

Dintre cele patru mari religii ale lumii construite pe personalități, doar creștinismul susține că fondatorul său este încă în viață, depășind moartea prin înviere. Niciun evreu nu a crezut vreodată că, după ce Avraam a murit și a fost îngropat, mormântul lui a devenit vreodată gol. După ce Buddha a murit, niciun discipol nu a susținut vreodată că l-a văzut sau a vorbit din nou cu el.

 

Mohamed zace mort in mormint

 

În ceea ce privește Mahomed și învățăturile sale care stau la baza islamului, nu există nicio dovada că el a apărut discipolilor sau adepților săi după ce a murit la vârsta de 61 de ani. Mormântul său ocupat este situat în Medina și este vizitat de zeci de mii de musulmani devotați in fiecare an.

 

Hristos a fost unic prin faptul că și-a dat viața ca jertfă pentru a împlini motivul pentru care a venit pe lume. Hristos a stabilit cel mai înalt standard de iubire posibil, atât în ​​învățăturile sale, cât și în a face sacrificiul suprem – dându-și viața pentru a salva și salva omenirea. Apoi, pentru a oferi dovezi de genul „a vedea înseamnă a crede”, Dumnezeu L-a adus pe Isus înapoi de la moarte dintr-un mormânt la viață – înviat – pentru ca oamenii să aibă dovada vie a cine era el.

 

Noul Testament furnizează relatări din mai multe surse care au fost martorii oculari ai vietii si invierii lui Isus. De fapt, Isus a făcut zece apariții separate ucenicilor săi între înviere și înălțarea sa la cer, pe o perioadă de 40 de zile. Unele dintre aceste apariții au fost pentru discipoli individuali, altele au fost pentru mai mulți ucenici în același timp și o dată chiar pentru 500 de persoane de o dată.

 

Multitudinea martorilor oculari

 

Deosebit de relevant de remarcat este faptul că nu au existat relatări despre martori care au apărut și au contestat aceste apariții sau le-au numit o „înșelătorie”. Nici unul singur. Nici nu găsim nicio înregistrare istorică a unor relatări ale martorilor care să fie contradictorii.

 

Există de fapt dovezi istorice mult mai sigure pentru viața, învățăturile, miracolele, moartea și învierea lui Hristos decât pentru orice altă figură istorică din vremurile antice. Luați în considerare, de exemplu, că autenticitatea lui Alexandru cel Mare, care s-a născut cu aproximativ 350 de ani înainte de Hristos, se bazează pe două relatări biografice originale ale vieții sale de către Arrian și Plutarh, care au fost scrise la aproximativ 400 de ani după moartea lui Alexandru.

 

Manuscrisele lui Virgiliu și Horațiu - ambii au trăit în generația de dupa Hristos - au fost scrise la mai bine de patru secole după moartea lor. Copia lucrărilor lui Liviu și Tacit despre istoria romană și lucrările lui Pliniu Secundus despre istoria naturală au fost scrise în medie la aproximativ 700 de ani după momentul relatării originale.

 

Cu toate acestea, nimeni nu se îndoiește că Virgil și Horațiu au trăit și au scris mari capodopere poetice. Nici nu auzim întrebări despre autenticitatea și acuratețea relatărilor despre Liviu și Tacit în cronicizarea evenimentelor împăraților romani Augustus, Claudius, Nero sau Tiberius.

 

Mai bine de 1.000 de ori de manuscrise păstrează faptele și învățătura lui Isus în Noul Testament (aproximativ 25.000 în total) decât se păstrează alte lucrări antice clasice ale unor personaje istorice care au trăit aproximativ în același timp, cu excepția lui Homer, a cărui „Iliada” este susținuta de 1.800 de manuscrise. Dar acesta este încă mai puțin de o zecime din numărul manuscriselor antice care susțin autenticitatea Noului Testament.

 

Marturiile apostolilor

 

Îl cunoaștem pe Hristosul istoric în principal prin patru relatări diferite cunoscute sub numele de Evanghelii – Matei, Marcu, Luca și Ioan – care nu au fost scrise sute de ani mai târziu, ci într-o generație sau două din viața lui Isus. Apostolii Matei și Ioan oferă relatări ale martorilor oculari din anii cind ei au umblat cu Isus ca ucenici ai Lui. Marcu a avut și el experiență de martor ocular, deși era doar un adolescent când Isus și-a început slujirea publică. Luca, doctorul, a aflat despre Isus de la prietenul său Pavel, apostolul care a scris cele mai multe scrisori din Noul Testament.

 

Datorită experienței lor cu Isus înviat, apostolii se aflau într-o poziție unică, știind cu certitudine că Isus era cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Ei fuseseră prezenți si martori la viața, slujirea, miracolele și moartea lui Isus. Dacă afirmațiile despre Isus ar fi fost o minciună, apostolii ar fi știut-o. De aceea, angajamentul lor față de mărturia lor a fost atât de puternic și convingător.

 

În plus, dorința apostolilor de a muri pentru convingerile lor are o valoare probatorie uriașă, confirmând, de asemenea, adevărul învierii. Nimeni nu ar muri pentru ceva ce el a inventat sau crede că este fals.

 

Vederea, vorbirea și atingerea lui Isus înviat i-au transformat pe apostoli, care apoi și-au angajat restul vieții să educe și să susțină adevărul despre mesajul mântuirii prin Hristos. Cu excepția lui Ioan, care a murit exilat pe insula Patmos pentru mărturia sa despre Isus, ceilalți 11 apostoli – inclusiv pe Matia care l-a înlocuit pe Iuda, trădătorul lui Isus – au murit ca martiri pentru credința lor în divinitatea lui Hristos.

 

Se dovedește că Paștele, care are sensul său suprem în înviere, este unul dintre evenimentele cele mai atent analizate și cele mai bine atestate din istoria antică. Învierea este reală și schimbă totul. Paștele este comemorarea și celebrarea singurului eveniment care a transformat lumea pentru totdeauna.

 

Scott S. Powell este membru senior la Discovery Institute.

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.ro









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu