sâmbătă, 10 septembrie 2022

Ben TODICĂ - HARMONICA APROAPELUI (HC3)

 





HARMONICA APROAPELUI (HC3)

 

 

M-am întors în cabina de la capătul tunelului de sub dealul Golgotei. Era plină de fum Am zis că-l voi salva pe tânărul abandonat de mine cu o seară înainte.  Acum era cu amândouă mâinile ridicate în fața ferestrei de sus pentru a opri fumul ce întra furios în cabină însoțit de crengi uscate și frunze. Două vârtejuri asemenea unei tornade se învârteau în jurul palmelor sale și aruncau fumul din cabină ca două jeturi de avion. Palmele îi sunt găurite și mă trezesc țipând:

- O, Iisuse Hristoase! Ce se întâmplă? Murim?

 Se întoarce spre mine zâmbind și spunând:

- Stai liniștit fiule! Nu e decât o locomotivă cu aburi care trece spre minele de cărbune din Anina și întotdeauna, la intrarea în tunel pufăie și urlă din sirene. Asta mi se întâmplă de când omul mi-a transformat mormântul în tunel. De când cu sancțiunile blocului NATO aplicate Rusiei și reducerea energiei electrice, românii s-au hotărât să redeschidă exploatarea și din acest motiv transportul feroviar cu abur se intensifică. Gata, a intrat în tunel. Stai jos!

M-am liniștit. Îmi întinde o cană cu apă. Sper că nu-i vin. Beau cu sete și zic:

           - Deci, nu a fost Zelenski afară?

          - Nicidecum. Nu e în scenariul lui.

- Ce e de făcut, Doamne? Se năpustește iarna asupra oamenilor și mulți vor pieri de foame și frig? Cine organizează această prăbușire a lumii?

- Omenirea nu a învățat nimic de la Sodoma și Gomora încoace. Nu știu cum să-i mai opresc. E o gașcă de rebeli care orchestrează omenirea în robie cu instrumente perfide. Au împărțit civilizația în clase și partide. În politică, nu mai știi ce înseamnă dreapta și cine sunt cei din stânga eșichierului. În Statele Unite, a fi „liberal” înseamnă cineva relativ de stânga, pe când în Europa un „liberal” este un adept al pieței și al libertăților individuale, deci se înscrie în dreapta tradițională. Așadar, nu se mai poate înțelege copilul unui liberal cu cel al unuia de dreapta, locuind pe aceeași stradă, fiind chiar vecini. Cei care ajung în fruntea partidelor (șefi, ștabi... fără prea multă școală)  își trimit copiii la universități de înaltă clasă pentru a învăța pirateria și lipsa de respect și empatie pentru omul de rând.

- Păi de ce nu introducem legi de echilibrare a prosperității și atunci toți vor fi fericiți?

- Asta am vrut să fac, dar se cheamă socialism, iar în democrație este considerat și folosit instrument de dezbinare și instigare a claselor. Ei așa controlează lumea, prin dezbinare.

-Și dacă le luăm banii?

- Vor pleca în altă parte și vor crea o altă Americă. Tot așa au fugit cândva din Europa pentru că nu le-a plăcut ordinea și echilibrul.

- Legile de la Bruxelles cu privire la restricțiile de hrană și energie cum pot fi evitate?

- Guvernele sunt conduse de băieți în fustiță. Economie. Nu mai avem bărbați adevărați care să dea cu pumnul în masă. Femeia va trebui să ia frâiele în mână. Ei vor continua cu strângerea șurubului până va avea cineva curajul să-i ia la palme și atunci îi vei vedea apărându-se zicând, că ei au glumit. Noi chiar i-am luat în serios!? Însă ei, dacă nu-i opriți, vor merge cu tăiatul până la os. Azi un bec, mâine un bec până pierdeți totul. Are dreptate Budeanca: muriți de frig, că vrea Zelinski bombe.

Cabina se leagănă scârțâind din încheieturi.

- Ce ai de gând Doamne?

 Mă ridic și împingând ușa, care se deschide acum cu ușurință. Realizez că e făcută din placaj subțire de bitum. Afară e soare. Gheorghiu Dej a murit iradiat, Ceaușescu împușcat. Elisabeta de bătrânețe. Vine primăvara. Cătălina, colega de clasă a soră-mii e plecată cu iezii. Ochii castanii, părul negru..., țigăncușă. M-a fermecat. Cu ea trebuia să mă însor. Aveam prize la liceu. Maică-sa era portăriță. Săraci, dar fericiți. 

Poate într-o altă viață!

 

Ben TODICĂ










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu