vineri, 3 martie 2023

Comunicat de Presă - Transformation de Alexandra Balm + Longing Songs Between Two Worlds de Valentina Teclici

 




Comunicat de Presă

Transformation de Alexandra Balm

 Longing Songs Between Two Worlds de Valentina Teclici

becoming (redactori şefi: Lucy Boermans și Alexandra Balm)

În timp ce Auckland se afla sub puterea unui potop nemaivăzut anterior, o revistă și două colecții de poezie erau lansate la Brightside, Auckland University of Technology (AUT), în cadrul primului Simpozion Oceanic despre Metamodern în Arte, Literatură, Educație și Cosmologiile Pacificului (Oceanic Symposium on the Metamodern in Arts, Literature, Education, and Pacific Cosmologies.)

Transformation, colecția de poezie de debut a Alexandrei Balm, laureată a unor premii precum Kate Edger Postdoctoral Award (2016), University of Otago Doctoral Award (2006-2009) și AUT Dean’s List (2017), a fost lansată vineri, 27 ianuarie, de Dame Fiona Kidman, autoarea cărții So Far, For Now. Aceast eveniment a făcut parte dintr-o triplă lansare care a inclus:

-     becoming (devenire), cea mai nouă revistă de artă și literatură din Aotearoa Noua Zeelandă,

-     Longing Songs Between Two Worlds (Cântece de dor între două lumi), cea mai recentă colecție de poezii a Valentinei Teclici, lansată de Jillian Sullivan, autoarea cărții Map for the Heart.

În timpul lansării, Alexandra și-a exprimat recunoștiința față de "satul" ei, comunitatea sufletelor înrudite care au însoțit-o în călătoriile ei în și dinspre Aotearoa Noua Zeelandă și Transilvania natală și în special față de Dame Fiona pentru sprijinul său susținut în urma unei întâlniri întâmplătoare la Festivalul Scriitorilor din Auckland în 2014 și remarca acesteia din urmă că "avem nevoie de mai mulți poeți".

Abordȃnd probleme presante pe plan global, cum ar fi sănătatea mentală a tinerilor, rasismul și intoleranța, dar si experiențe individuale legate de nostalgie și suferința cauzată de pierderea celor apropiați, adaptarea la circumstanțele în continuă schimbare și bucuria creșterii personale, atât Transformare, cât și Cântece de dor între două lumi sunt simultan pledoarii pentru empatie și toleranță și scrisori de dragoste lăudând frumusețea Noii Zeelande si a României natale. Ambele cărți sunt mărturii despre ceea ce imigranții  ̶̶  într-adevăr, oricine  ̶  poate realiza dacă este recunoscut și încurajat, în loc să fie judecat sau agresat pentru faptul de a fi diferit.

Revista becoming este o ediție limitată (500) de presă linotipată tipărită de John Nixon la Muzeul Tipăriturii (The Printing Museum), Wellington. Fiecare exemplar este unic, iar plăcile folosite devin opere de artă în sine. Acesta este un gest față de paradigma metamodernă, care integrează vechiul cu noul.

În încercarea de a explora potențialul abordărilor non-ierarhice, de asemenea o trăsătură a erei metamoderne, becoming conține artă originală și contribuții ale unor scriitori consacrați alături de aspiranți, autori internaționali și Kiwi, precum Sandra Arnold, Lucy Boermans, Alexandra Balm, Karine-Gwenelle, Lincoln Jaques, Irena Karafilly, Fiona Kidman și Simon Nicholls.

Având loc la scurt timp după restructurarea anunțată a AUT, Simpozionul a fost un gest de solidaritate cu persoanele afectate de schimbările planificate. Aparținând unor culturi și medii sociale diferite, participanțiii au fost scriitori și profesori, artiști și doctoranzi și cel puțin o persoană de pe stradă, care s-au adunat pentru a medita asupra metamodernului ca paradigmă culturală caracterizată de grija față de celalalt și față de sine, empatie, actualizarea potențialului transformator al individului, în ciuda vremurilor fragile în care locuim, efortul de a învăța de la culturile indigene, și integrarea culturii și tradițiilor cu imperativele orei.

Inspirată de Meta Modern Era (Era Meta Modernă), o carte scrisă de Shri Mataji Nirmala Devi, care s-a născut in India in 21 martie 1923, metamodernitatea este văzută ca o paradigmă a transformării individuale pentru a obține pace, toleranță și respect reciproc, ținând seama în același timp de libertățile individuale. Prin lucrările prezentate, Simpozionul, precum și cărțile și revista întăresc încrederea în potențialul individului de a  evolua în ciuda adversităților, de a "deveni, ca o floare care devine fruct".

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați Metamodern Creatives, prin e-mail becoming.metamodern@gmail.com.

Cărțile și revista sunt disponibile la emailul de mai sus (unde membrii Asociaţiei Doina beneficiază de o reducere pentru Transformation RRP $25.00+pp.)

sau la adresa

WARDINI BOOKS

16 Te Mata Road | Havelock North | 06 877 7783

books@wardini.co.nz  |   Like us on Facebook. We're often mildly amusing

Transformation RRP $30.00+pp

Longing Songs Between Two Worlds $20.00+pp

Becoming RRP $5.00+pp                              

*

Balm este pseudonimul Alexandrei Dumitrescu, inspirat de numele de familie al bunicilor săi, Ion și Elena Balmoș. Kiwi de primă generație, Alexandra care predă engleză în Aucklandul de Sud. Alexandra a venit in Aotearoa Noua Zeelandă în 2006 pentru a face cercetare la Universitatea din Otago, lăsând în urmă, ca majoritatea imigranților, toți prietenii și familia ei, în afara fiului ei în vârstă de șase ani, care a însoțit-o în călătoria de 25 de ore. Soțul ei a urmat-o la Dunedin câteva luni mai târziu. În cei șaptesprezece ani de atunci, a absolvit un doctorat în metamodernism în literatură (Otago) și un Masterat de Creație Literară (MCW) la AUT (2017), a lucrat ca matroană într-un internat de fete, muncitor într-un depozit de îmbracaminte, supervizor de examen, administrator, tutore, coordonator de departament și, în cele din urmă, profesoară. În puținul timp liber lăsat de predare, corectare și pregătirea cursurilor, scrie poezii, nuvele și studii literare.

La începutul mileniului, ea a propus metamodernismul ca paradigmă culturală și curent literar. A primit premii și burse de la diferite universități și organizații din țară și din străinătate. Lucrările sale au fost publicate în Aotearoa Noua Zeelandă, Australia, America și Europa (Republica Cehă, Grecia, România). A predat la Universitățile din Cluj și Otago. În memoriul său din 2014, More Deaths Than One, Garry Forrester a numit-o "mama metamodernismului".



Lucy Boermans este lector de design de mișcare și artist interdisciplinar care locuiește în Aucklandul de Est. Cercetarea sa investighează "atmosfere în mișcare" pentru a realiza noi "puncte de trecere" (rezonanță afectivă) care ar putea inspira înființarea unei noi școli de artă interculturală în afara "normelor instituționale" din Aotearoa Noua Zeelandă. Boermans a absolvit un master în arte plastice la Elam School of Fine Arts din cadrul Universității din Auckland în 2021. Lucrările recente expuse și cercetările prezentate includ: Către un imaginar colectiv (prezentare poster), Forum for Global Challenges, Birmingham, Marea Britanie (2022); Turning (spectacol solo), The Malcolm Smith Gallery, Auckland (2022); Nevăzut (spectacol de grup), The Tuesday Club, Auckland (2022); Ecologies of Movement, LINK 2021, AUT, Simpozion de Artă și Design, Auckland (2021); Iterație 12, instalație cu Michelle Mayn, mamămamă, Auckland (2021).

Towards a Collective Imaginary (poster presentation), Forum for Global Challenges, Birmingham, UK (2022); Turning (solo show), The Malcolm Smith Gallery, Auckland (2022); Unseen (group show), The Tuesday Club, Auckland (2022); Ecologies of Movement, LINK 2021, AUT, Art and Design Symposium, Auckland (2021); Iteration 12, installation with Michelle Mayn, mothermother, Auckland (2021).



Dr Valentina Teclici este o scriitoare de origine română care a emigrat în Noua Zeelandă în 2002. Din 2016. este editor la Editura Scripta Manent, pe care o conduce împreună cu sotul ei, Robert Anderson. În 1999, a absolvit un doctorat în sociologie la Universitatea din București, cu o teză despre copiii străzii. Cartea ei de debut, De la noi din gradiniţă, Editura Ion Creangă, a primit un premiu naţional în 1986.

 

Poezii și fragmente din activitatea sa pentru copii sunt incluse în bibliografia și manualele pentru învățământul primar și gimnazial din România. Valentina a publicat mai multe cărți de sociologie, poezie și povestiri pentru copii, atât în limba română, cât și în limba engleză. Cărţile ei au fost traduse în franceză, te reo Maaori și spaniolă și au fost publicate în multe reviste și antologii din Noua Zeelandă și din străinătate.

 

În 2016 și 2018, Valentina a editat și tradus o antologie bilingvă în două volume Poduri poetice – Poetical Bridges, care include poeme scrise de 24 de poeți români și 24 de poeți Kiwi, cu scopul de a deschide noi căi de comunicare între culturi.

 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu