V A C C I N
Binefacerile vinului fiert
Dupa o zi
obositoare la serviciu ori o plimbare mai lunga prin frig, vant si ninsoare,
odata ajuns acasa, o cana de vin fiert, aromat cu mirodenii, de preferat piper
si scortisoara, e tot ce poate fi mai bun pentru sanatate.
Nu se stie
cand si cine a fiert vin pentru prima data, dar se presupune ca a facut-o ca sa
vina in sprijinul persoanelor care munceau afara. Cu timpul, vinului fiert i
s-a adaugat miere, apoi zahar, dupa care s-au folosit si mirodenii, pentru gust
si aroma.
Vinul fiert
- se prefera cel rosu - este antiseptic, incalzeste, incurajeaza transpiratia,
scade febra si grabeste vindecarea in caz raceala, gripa si pneumonie.
Bun in caz de epuizare
fizica sau psihica
In plus,
reduce inflamatiile, este nutritiv si revigorant, creste pofta de mancare,
fiind ideal in anemii si epuizare fizica sau psihica. Toate aceste calitati se
datoreaza zaharurilor, acizilor organici, glicerolului, compusilor fenolici,
aminoacizilor, vitaminelor, precum A, B1, B2, PP, si mineralelor.
La tara,
bunicile si mamele dadeau, la masa, cate un paharut de vin copiilor slabi,
palizi, anemici, lipsiti de pofta de mancare. Dar vinul trebuie sa fie natural.
Strugurii
rosii si negri, ca si vinul rosu, contin resveratrol, un antioxidant puternic,
capapil sa fluidifice vasele de sange si sa previna deteriorarea lor, diminuand
astfel trombozele.
Vinul rosu,
consumat regulat, cu deosebire in anotimpul rece, va tine departe de infarct si
previne bolile de inima. Studii recente au relevant faptul ca resveratrolul, o
minune de antioxidant, inhiba raspandirea celulelor canceroase.
Baut in
cantitati rezonabile, ca medicament, vinul rosu creste valoarea colesterolului
bun si previne formarea celui rau, fiind totodata excellent pentru o digestie
normala.
Fierbeti vinul ca la
carte!
Daca va
place sa va rasfatati cu o cana de vin fiert, privind pe geam la iarna
zgribulita de afara, iata cum trebuie fiert vinul ca sa-si pastreze toate
calitatile:
Se pune
vinul (1L) la foc mic impreuna cu zaharul, dupa preferinta, o bucata mica de
1-2 cm de coaja de portocala, 2 cuisoare si 10-20 boabe de piper negru,
scortisoara, dar... nu se da in clocot!
Se inchide
focul inainte ca lichidul din ibric sa atinga punctul de fierbere si spuma care
se formeaza deasupra nu se indeparteaza.
Dupa ce s-a
mai racit putin se poate adauga miere in loc de zahar, (fierband mierea ii
distrugem calitatile medicinale).
Daca ati
racit, nu va indreptati spre dulapiorul cu aspirina si paracetamol. Incalziti
niste vin rosu, beti-l cat se poate de fierbinte si apoi bagati-va sub plapuma.
Veti adormi
indata si va va fi mult mai bine cand va veti trezi.
Sanatate!
Sursa: MELANIA RUSU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu