joi, 21 noiembrie 2019

Vancouver - Romanian Treasure Group at the Festival European Christmas Market


Vancouver - Romanian Treasure Group at the Festival European Christmas Market

Mai este putin si incep Sarbatorile de iarna, una dintre cele mai frumoase perioade ale anului.
Fie ca esti copil sau, deja, un copil adult, sarbatorile de iarna aduc magie si bucurie in viata.
Cu bucurie am participat si noi, romanii canadieni, sambata, 16 noiembire 2019, la Festivalul European Christmas Market, un festival al comunitatilor din Vancouver, organizat de EUROFEST, care a avut ca scop promovarea traditiilor culturale a tarilor din estul Europei, si nu numai.


La acest festival organizat in inima orasului, in renumitul Stanley Park, a fost invitata sa participe si Romania alaturi de alte tari, vecine cu noi, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Rusia, Slovacia etc.

La invitatia organizatorilor, din partea Romaniei, a participat Grupul Tezaur Romanesc, care a sustinut un spectacol de 45 de minute. Acest Grupul infiintat, doar de un an, este format din romani-canadieni cu varste diferite, oameni entuziasti, oameni care pun suflet in ceea ce fac, care au prezentat un concert de muzica populara romaneasca, cantece patriotice, dansuri si hore romanesti.
Fiecare dintre acesti romani au reusit sa performeze si sa promoveze un colt nu numai din sufletul lor de romani, dar si din Romania, astfel incat au fost aplaudati si apreciati pentru bogatia si frumusetea cantecului, portului si a traditiilor. Alaturi de tineri, cu aceeasi energie si dragoste, dorind sa fie un exemplu pentru generatiile tinere, domnul Teodor Trandafir, un veteran al comunitatii, cu glasul sau baritonal, a reusit sa electrizeze spectatorii, interpretand un indragit cantec patriotic - Noi suntem Romani!

Evenimentul a fost o adevarata sarbatoare dedicata dansului popular, portului national, promovarii frumosului cultural si al prieteniei intre popoare. Iata cum, Canada demonstreaza, daca mai este cazul, ca este un exemplu de convietuire intre diferite natii, culturii, obiceiuri, respectand traditiile si cultura fiecarei tari, deopotriva.
Cateva dintre tarile prezente la festival au avut standuri cu vanzare de produse nationale.

La aceast festival a fost invitat și domnul Dr. Ovidiu Grecea-ministru plenipotențiar - Șef de Misiune/Consul General al României la Vancouver, impreuna cu sotia, care a adus multumiri organizatorilor, felicitari si cuvinte de incurajare si respect pentru cei ce au sustinut spectacolul. «Voi romanii sunteti o comunitate activa, solida, bine ancorata in realitatile societatii canadiene, iar pentru mine este o mandrie si bucurie sa vad cum dupa atatia ani de viata canadiana, romanii se mandresc inca cu portul popular, ca sunt apreciati pentru acest bogat si frumos tezaur folcloric trasnsmis din generatie in generatiei ».

Pentru reusita acestui spectacol, in numele comunitatii, as dori sa aduc multumiri doamnei Maria Marcu care a infiintat acest Grup, alaturandu-se apoi domnul Stefan Manescu. Doamna Marcu este deosebit de activa in comunitatea noastra, nelipsita de la principalele evenimente legate de tara, de traditie, de cultura.
Foarte ambitioasa in a pastra aceste datini are imprimata in inima, o iubire nestinsa pentru tot ceea ce este vechi si autentic in Romania. Grupul Tezaur Romanesc a fost invitat sa participe, de-a lungul unui an, la alte 8 festivaluri multiculturale.

Cu dorinta de continuitate, cu dorinta de a fi inradacinat intr-o frumoasa traditie anuala, Grupul lanseaza invitatia de a participa la aceste evenimente cat mai multi romani care simt si traiesc romaneste, care poarta Romania in suflet. Evenimentul organizat si-a atins scopul deoarece bucuria si veselia celor prezenti au ajuns la sufletul lor iar tricolorul romanesc a stralucit splendid ca intotdeauna si a unit participantii intr-o hora traditionala.

In incheiere doresc sa felicit, sa apreciez efortul celor trei tinere soliste : Sara Cîrstea
Alexia Cîrstea si Daria Neagu care pe langa scoala si alte activitati extrascolare isi gasesc timp sa participe la aceste actiuni pur romanesti.

  


Dorina Cornelia Aldea    11/21/2019


http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=20611

***
O NOUA CARTE DIN CANADA
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu