miercuri, 13 aprilie 2022

Alianta Familiilor - VRETI CA ROMANIA SA REVINA LA VIATA?

 




VRETI CA ROMANIA SA REVINA LA VIATA?

INTOARCETI-VA LA BISERICA!

Aprilie 14,  2022

 

Pandemia a secularizat lumea. Multi crestini au incetat sa mearga la biserica. S-au obisnuit sa urmareasca frinturi din liturghii ori slujbe religioase online, de acasa, din bucatarie, din masina. Cu un ochi urmareau slujba si cu un ochi altceva. Mintea nu le era focalizata exclusiv pe inchinare. Ori urmareau slujba in parte ori fara interes. Inaintasii nostri in credinta ne-au atentionat privind acest comportament spunindu-ne sa nu neglijam inchinarea in grup.

 

Sondajele de opinie denota o delasare privind inchinarea la crestini pe vremea pandemiei. Ultimul sondaj peste care am dat priveste crestinii din SUA. Pastorii si preotii lamenteaza ca le ia crestinilor timp sa revina la biserica si sa se reobisnuiasca cu participarea la slujbe. E o concluzie nefericita care se aplica si Romaniei, din nefericire.

 

Declinul social din ultimii doi ani se datoreaza, concluzioneaza unii sociologi crestini, si participarii slabe a crestinilor la slujbe. Ei propun o corelatie intre sanatatea sociala si participarea la slujbe religioase. In contextul SUA am dat peste un comentariu recent cu un titlul provocator pe care l-am modificat pentru Romania: Dacă vrei ca America să revină la viață, întoarceți-vă la Biserică / Daca vreti ca Romania sa revina la viata, intoarceti-va la biserica!

 

Versiunea engleza a articolului o puteti citi aici https://thefederalist.com/2022/04/04/if-you-want-america-to-come-back-to-life-get-yourself-and-your-friends-back-to-church/ . Traducerea in romana a fost facuta de Parintele Emil Ember (AFR Baia Mare) Ii multumim.

 

Apartinem comunitatii prin biserica

 

Timp de decenii, o sursă majoră de comunitate pentru mulți americani a fost biserica lor locală. În timp ce cei participanți aveau grade diferite de angajament privind trăirea credinței, ei se adunau pentru a se bucura de părtășie unul cu celălalt pe măsură ce treceau prin etapele vieții, din copilărie până la finalul vieții. Din păcate, din ce în ce mai puțini americani se bucură de această comuniune în biserică în aceste zile, iar noi ne merge din ce în ce mai rău ca națiune. Deși pot fi o mulțime de oameni care intră și ies din viața noastră, mai puțini au legăturile profunde și durabile care sunt dezvoltate în cadrul unei comunități religioase. Drept urmare, americanii sunt mai singuri ca niciodată.

 

Cu câteva săptămâni în urmă, un nou sondaj a constatat că, deși 54% dintre americani încă mai cred în „Dumnezeul Bibliei”, ei evită din ce în ce mai mult slujbele religioase – iar cifrele sunt și mai rele pentru generațiile mai tinere. Acesta este rezultatul îndepărtării de biserică, cu fiecare generație care trecea. După cum scrie Daniel Cox, directorul Survey Center on American Life, „Părinții milenarilor și ai Generației Z au făcut mai puțin pentru a încuraja participarea regulată la slujbele de închinare formale și a modela comportamentele religioase la copiii lor decât au făcut-o generațiile anterioare.”După cum s-a spus, valorile sunt culese și nu învățate, iar milenarii și generația Z văd lipsa de angajament din partea celor mai în vârstă decât ei și le urmează exemplul. Ca urmare, generația în creștere se simte din ce în ce mai izolată.

 

În timp ce o majoritate subțire încă spune că cred în Dumnezeul Bibliei, lipsa lor de legătură cu un organism religios local are consecințe profunde nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru societatea noastră în ansamblu.

 

În comparație cu cei care fie participă rar la slujbele religioase, fie nu participă deloc, participanții obișnuiți sunt mai activ implicați în bisericile lor și au legături sociale mai puternice cu ceilalți. Este de mirare că dezintegrarea spiritului civic și a țesăturii noastre sociale a început să se producă atunci când participarea la slujbele săptămânale a devenit un fel de opțional ca a servi masa mai degrabă decât o prioritate?

 

Impactul pandemiei

 

Acest lucru a fost exacerbat de Covid-19, deoarece multe case de cult au ales să-și transmită serviciile online. Aceasta înseamnă că mulți ar putea încerca să se închine și să urmărească predica în singurătate, dar nu trebuie niciodată să se conecteze cu alții ca parte a unui organism bisericesc. În timp ce streamingul video poate să fi oferit o nouă cale pentru ca oamenii să primească învățături religioase, a creat, de asemenea, o izolare religioasă nedeclarată.

 

Fără o stâncă, cum ar fi apartenența la o biserică locală pe care să stea, vedem mai mulți oameni devenind în derivă din punct de vedere moral, emoțional și fizic, zilnic în toată țara. În plus, odată cu pierderea angajamentului față de un corp religios, vine și pierderea unei instituții vitale care a fost întotdeauna o sursă de legătură cu ceilalți. America a fost construită pe grupuri civice și alte asociații, cum ar fi participarea la slujbe religioase. Aceste asocieri, a observat Alexis de Tocqueville, „formează o societate”, iar în absența lor, societatea se dezintegrează în individualism, confuzie morală și silozuri ale separatismului.

 

Dar, din partea bună, Michael Conte, cercetător al sondajului amintit, a spus: „[Americanii] continuă să considere afilierea lor religioasă ca o componentă cheie a identității lor personale”. Mulți americani își văd în continuare familiile, învățăturile religioase și liderii religioși ca surse principale de îndrumare morală. De fapt, 7 din 10 respondenți la sondaj au spus că America ar fi mai bine dacă ne-am ruga mai mult.

 

Celebrul sociolog Robert Putnam a observat că „jucam singuri” mai des în America, pe măsură ce asociația civică a început să scadă. Practica religioasă în singurătate ar fi un corolar trist.

 

Dacă avem de gând să restabilim comunitatea în America, unul dintre primele locuri cu care să începem este să-i aducem pe oameni înapoi la biserică, în loc să ne uităm la predici la televizor. O astfel de comunitate schimbă dimensiunea și forma priorităților și concentrării noastre sociale, de la sine la altruism, pe măsură ce devenim conectați cu ceilalți în legătura comună a credinței.

 

O astfel de comunitate vibrantă și reînnoită va aduce restaurarea stării noastre actuale fragmentate și ne va aduce din nou împreună pentru binele comun - pentru noi și societate. Aceasta ar fi cea mai importantă hrană pentru suflet și genul de regenerare de care țara noastră are profund nevoie.

 

Autorul articolului este Tim Goeglein, Vicepreședintele pentru Guvern și Relații Externe la Focus on the Family din Washington DC.

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

 

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

 

Alianta Familiilor din Romania

Str. Zmeica nr. 12, sector 4

Bucuresti, N/A N/A, Romania









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu