miercuri, 26 august 2020

Gică Manole - 23 august 1944 - Tragedie istorică fără egal




23 august 1944 - Tragedie istorică fără egal
Prof. dr. Gică Manole
26 August 2020

Înlăturarea de la putere a Mareşalului Ion Antonescu, la 23 august 1944, ca urmare a unui complot al regelui Mihai și camarilei, a însemnat pentru România o tragedie istorică fără egal. În seara de 23 august 1944, regele Mihai ordonă Armatei Române să capituleze în fața rușilor, fără a fi fost semnat armistițiul. În 24 august 1944, Ion Antonescu voia să semneze cu U.R.S.S. și Națiunile Unite un armistițiu îndelung negociat la Stockholm. Mihai și camarila (Ion M. Stârcea, M. Ionnițiu, D. Dămăceanu, gen. C. Sănătescu, Gr. Niculescu-Buzești… şi Iuliu Maniu-spion al MI6[1]), nu l-au lăsat. Una era ca România să iasă din război prin semnarea unui acord de pace cu U.R.S.S., ca și Finlanda, și alta să capituleze fără condiții cum a făcut regele Mihai.

La 23 august 1944, regele Mihai a înfăptuit o triplă înaltă trădare: a României, a Armatei și a șefului statului pe care l-a predat dușmanului de moarte al țării - U.R.S.S. 23 august 1944 va rămâne o zi neagră în istoria României doar şi prin faptul că statul român a capitulat necondiţionat. Trebuie să înţelegem că atunci când te predai fără condiţii, pierzi din drepturile tale, te dezonorezi. In fiecare an, la 23 august, România, poporul român ar trebui să se îmbrace în doliu, semn că memoria istorică îi este intactă, trează, comemorând, prin spunerea adevărului despre această catastrofă istorică unică în lume.

Când, la ora 22.00 a zilei de 23 August 1944 regele Mihai anunţa naţiunea română (la radio) că ţara a ieşit din război prin acceptarea armistiţiului oferit de Naţiunile Unite, spunea, conştient, o imensă minciună ordinară. Aceeaşi minciună se regăseşte şi în Comunicatul primului guvern format tot atunci şi condus de generalul Constantin Sănătescu.

Mareşalul Antonescu dorea armistiţiul mai mult decât oricine, dar dorea să se semneze mai întâi un act official prin careşi apoi să se producă dezangajarea de Germania. La 23 august 1944, cu armatele sovietice în plină ofensivă, nu se putea semna nimic. Mareşalul vroia să oprească înaintarea ruşilor pe linia cunoscută şi apoi să iasă din război. În aceeaşi zi de 23 august, dimineaţa, într-o şedinţă a guvernului, Antonescu a decis să-l trimită la Cairo pe Mihai Antonescu pentru a semna actul ieşirii din război. Arestându-l pe Antonescu, camarila regală a comis o eroare politică majoră. Regele-o jucărie în mâinile unor politicieni versaţi şi fără scrupule, a dat ordinul să fie arestat Mareşalul Antonescu. Indivizii din jurul regelui nu au vrut să-l lase pe Antonescu să semneze armistiţiul cu ruşii, pentru că, atunci, oricât de ciudat ar părea, acesta şi-ar fi menţinut poziţia şi ar fi devenit, ca şi Manerheim în Finlanda, un salvator. Ei au „salvat” naţiunea printr-o capitulare necondiţionată, care, mai adaugă alte file negre la alte capitole ale României. Camarila regală în acord cu liderii politici ai Opoziţiei Unite (I. Maniu, C. I. C. Brătianu, C-tin Titel Petrescu, L. Pătrăşcanu) hotărâseră înlăturarea de la putere a lui Antonescu pentru ziua de 26 august 1944, doar dacă acesta ar fi refuzat să accepte ieşirea din război.

Arestându-l pe Mareşalul Ion Antonescu, regele Mihai a predat lui Stalin, Armata Română și Ţara. În câteva zile,  între 140.000 şi 175.000 de ostași români au fost luați prizonieri fără luptă, duși în Siberia şi minele din Donbas unde au fost exterminați. Urmările marii trădări de la 23 august 1944 pentru România au fost dramatice:
- cu acordul F.D. Roosevelt şi al lui W. Churchill, România a fost ocupată de Armata Roşie a U.R.S.S.. care a stalinizat-o;
- ocupantul sovietic a impus o politică de jaf și spoliere prin care 6 milioane de animale au fost furate de la români, 7 milioane metri cubi de cherestea confiscate doar până în 1946, tone aur ale B.N.R. de asemenea furate (, 119 nave fluviale și maritime confiscate;
- sute de mii de femei violate, mii ucise;
- Basarabia, nordul Bucovinei, Herța, insula Șerpilor din nou anexate la imperiul sovietic;
- Armata Română a fost nevoită să lupte până în mai 1945 împotriva Germaniei și Ungariei, pierzând cca. 175.000 de oameni;
- exterminarea sistematică de către sovietici și slugile lor alogene a elitei țărănești, militare, culturale și politice într-un genocid care însumează 2.000.000 de victime;
- deși în Dictatul de la Moscova din 12 septembrie 1944, România a fost obligată să plătească U.R.S.S, 300.000.000 $, în realitate U.R.S.S. a furat din România peste 10.000.000.000 $.
Acestea au fost urmările loviturii de stat de la 23 august 1944, faptă pentru care Stalin l-a onorat pe regele Mihai cu cea mai înaltă decorație de război sovietică, „ПОБЕДА” (Pobeda - Victoria) plata trădării de Ţară!

Notă referitoare la Tezaurul României - ascuns (de teama ruşilor/nemţilor) din ordinul Mareşalului Ion Antonescu la Mânăstirea Tismana (Ion Măldărescu)

- În iunie 1944, este aprobată mutarea tezaurului, iar pentru a masca intenția transferului, s-a motivat prin „reparaţii la clădirea mănăstirii, care fusese afectată de un incendiu devastator în 1942”. În august 1944 au ajuns la Tismana 4.086 de casete cu 215 tone de aur structurate astfel:
- 4.035 de casete cu 212 tone de aur românesc, din care 1.641 de casete cu monezi, 1.372 de casete cu lingouri de tip internaţional, 1.022 de casete cu lingouri de tip standard;
- 51 de casete în greutate de 3 tone cu aur polonez, lăsat în păstrare în 1939, când tezaurul polonez a tranzitat România. În total, 242 tone aur.
În februarie 1947, 200 de tone din cele 242 de tone ale Tezaurul ascuns de Mareşal la Tismana au dispărut… în drum spre Bucureşti[2].
Aranjament grafic - I.M.

----------------------------------------------
[1] vezi
- https://www.art-emis.ro/istorie/iuliu-maniu-platit-de-guvernul-britanic-pentru-complotul-de-la-23-august-1944 - 12 august 2018
- https://www.art-emis.ro/istorie/portretul-real-al-spionul-patriotic-iuliu-tom-maniu - 7 august 2019
- https://www.art-emis.ro/istorie/patriarhul-miron-cristea-caracterizarea-lui-iuliu-maniu - 23 octombrie 2019

[2] vezi https://www.edusoft.ro/istoria-zbuciumata-tezaurului-bnr-de-242-de-tone-de-aur-ascuns-de-rusi-si-nemti-pestera-tismana-gorj/)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu