sâmbătă, 29 august 2020

Inteligența corpului - Mecanisme de apărare a organismului.
Inteligența corpului
Mecanisme de apărare a organismului.


Căscatul

Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul dupa ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.


Strănutul

De obicei, strănutăm atunci când căile nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Strănutul este modalitatea organismului de a scăpa de acest "gunoi".


Întinderile de dimineata

Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În același timp, intinderile lucreaza mușchii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.


Sughiturile

Când mâncăm foarte repede și înghițim bucăți mari de mâncare sau pur și simplu ne supraîncărcăm, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reactie este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Rezultatul este o portie de sughiț.


Tresăritul în timpul somnului

Acesta se referă la acel sentiment ciudat când te pui în pat să adormi și după ceva timp corpul îți este străbatut ca de un șoc electric. În acest moment, toți muschii se contractă atât de puternic încât te trezești imediat.
Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când ești pe punctul să adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul încetinește doar foarte puțin și muschii sunt relaxați. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ți un șoc.


Increțirea pielii când stai în apă

Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci când stai mai mult în apa joacă un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe mâini imediat începe să se schimbe pentru a-ti fi mai ușor sa te prinzi de suprafețele netede.


Pierderea memoriei

Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariția experiențelor cele mai neplăcute. Creierul nostru șterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.


Pielea de "găină"

Funcția primară a pielii de "gaină" este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajută apoi să ne încălzim mai ușor în condiții climatice nefavorabile.


Lacrimile

În afară de a acționa ca protecție pentru membrana mucoasa a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de "apărare emoțională". Oamenii de știință cred că, în situații de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să fim cu toții foarte recunoscători pentru corpul nostru care lucreaza pentru a ne proteja în fiecare zi. Amintiți-vă să vă relaxați - organismul vostru are grija de tot!
Sursa: Prof. VALENTINA LUPU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu