luni, 24 august 2020

Wilfried Lang - „Un Stalingrad pe Dunăre” - 76 de ani de la 23 august 1944




Remember - 76 de ani de la 23 august 1944 –
 „Un Stalingrad pe Dunăre”
Ec. dr. Wilfried Lang, Germania 
23 August 2020


Se împlinesc 76 de ani de la actul infam al celui care - pe atunci, încă rege -, la 23 august 1944 şi-a trădat Armata şi Poporul. Pe cei cărora calificarea de Trădător de Ţară a fostului suveran le crează disconfort şi protestează violent, îi întreb, rugându-i respectuos să-şi răspundă cu sinceritate: cum poate fi numit actul prin care un suveran arestează capul de facto al Armatei Ţării şi - în plin conflict militar -, îl predă plocon inamnicului? Atunci, la 23 august 1944, pentru România şi pentru Germania s-a întâmplat un al doilea Stalingrad, mai distrugător chiar decât cel din 1942-1943 de la Cotul Donului. România şi-a pierdut onoarea, iar între 23 august şi 12 septembrie 1944, Armata Română s-a aflat în situaţia de a avea inamici atât pe fostul aliat - Germania, cât şi pe cel di 22 iunie 1941 şi dintotdeauna - Rusia Sovietică. Mii de militari români şi germani au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie, care a considerat nefericita proclamaţie din seara zilei de 23 august 1944 citită de regele-trădător drept capitularea necondiţionată a României. Cei mai mulţi dintre ostaşii români şi germani nu şi-au mai văzut niciodată familiile, iar consecinţele trădării le simţim şi astăzi. Ce a urmat după ocuparea României de către trupele sovietice (jafuri, crime, violuri, hoţii la vedere, abuzuri...) şi decorarea trădătorului de către Stalin cu Ordinul Pobeda, au relatat şi presa vremii şi istoricii...

Cu ani în urmă, un fost ofiţer a predat lui Nicolae Ceauşescu agenda lui Carol al II-lea - găsită după bombardamentul german din 24 august, ascunsă timp de decenii - în paginile căreia Mareşalul Ion Antonescu şi-a consemnat impresiile fierbinţi ale orelor petrecute în camera-seif, unde fusese închis de regele Mihai. Preşedintele de atunci al României nu a distrus-o. A dat ordin să fie păstrată pentru posteritate. Prin generozitatea regretatului profesor Gheorghe Buzatu, a revistei ART-EMIS şi a portalului Ziariştii Online, conţinutul însemnărilor Mareşalului au fost accesibile publicului larg. Astăzi, la 76 de ani de la Marea Trădare Naţională de la 23 august 1944 comisă de regele Mihai şi camarila sa, operaţiune supranumită de onorabilul domn Wilfried Lang prin titlul filmului realizat de domnia sa „Un Stalingrad pe Dunăre”. Vă reamintim că (excluzând relicva regală înmormântată cu un fast costisitor nemeritat), toţi participanţii şi/sau implicaţii în complotul de la 23 august 1944 au trecut în altă lume în împrejurări tragice, neclare, ori şi-au găsit sfârşitul în temniţele unde au fost trimişi şi schingiuiţi de către slugile alogene ale sovietelor.

O palmă dată poporului român şi istoriei acestui neam. Un scuipat în obraz, pe care cotropitorul ţării l-a folosit în loc de ştampilă

23 august 1944 reprezintă unul dintre momentele jenante din istoria românilor. Ce n-aş da să-l pot contrazice pe scriitorul Ştefan Dumitrescu care afirmă că „suntem un popor axiofag, care ne distrugem, ne mâncăm singuri valorile”? Tot el, referindu-se la acel ruşinos 23 august, scria: „...Mareşalul avea să fie arestat de un puţoi de rege, care nu-şi ştersese nici caşul de la gură... Când au aflat că Regele şi tâmpiţii cu care a făcut el treaba asta, l-au arestat pe Antonescu, ruşilor nu le-a venit să creadă... Ce, ăştia sunt nebuni, îşi bat joc de noi? Cum adică să-l aresteze pe Mareşal şi să ni-l dea legat, pentru ce ne fac ei cadoul ăsta? [...] aşa suntem noi deştepţi în istorie, le facem duşmanilor de moarte cadouri şi tot noi le plătim după aceea. [...] Aceia care l-au arestat pe Mareşalul Ion Antonescu, pentru că, în infantilismul lor au crezut că pentru aceasta li se vor înălţa statui, au săvârşit una dintre cele mai mari ticăloşii. Ei s-au mânjit pentru totdeauna de sânge şi dezonoare”[1]. Mai târziu, abjecţia de proces înscenat Mareşalului în 1946 de către aşa numitul Tribunal al Poporului şi derulat sub regie străină, în stilul execuţiilor sumare, a fost „O palmă dată poporului român şi istoriei acestui neam. Un scuipat în obraz, pe care cotropitorul ţării l-a folosit în loc de ştampilă”[2].

În cele ce urmează, vă prezentăm o adaptare a unui mai vechi text-interviu al economistului Wilfried H. Lang din Germania, în care domnia sa ne reaminteşte cele întâmplate după evenimentele de la 23 august 1944. Este opinia unui martor ocular - participant activ la luptele de după 23 august 1944 pe teritoriul României -, despre evenimentele petrecute în urmă cu 76 de ani [3]. (Ion Măldărescu, ART-EMIS).


La 23 august 1944 am pierdut totul!
Wilfried Lang, Germania

Nu am fost doar martor ocular, ci participant direct, desigur, fără voia mea, devenind păgubaş din toate punctele de vedere. Începând din noaptea de 24 spre 25 august, am fost smuls dintr-o viaţă normală de elev de liceu şi aruncat în plină vâltoare a războiului, cu lupte crâncene de artilerie între foştii aliaţi români şi germani. De pe o zi pe alta, familia mea a pierdut totul: mobilierul, îmbrăcămintea şi celelalte bunuri din gospodărie. Am rămas cu ce am avut pe corp, cu câte o pătură, un rucsac şi câteva sandvişuri făcute la repezeală. Trupele germane, în special Divizia a 5-a Antiaeriană a Wehrmachtului, care apăraseră spaţiul aerian al României încă din 1941, aveau ordin să ne acorde protecţie şi să ne ia cu ei în caz de retragere. Trupele germane au fost încolţite de foştii fraţi de arme români, deveniţi inamici peste noapte, fiind obligaşi să se retragă după lupte sângeroase pe valea Teleajenului, prin trecătoarea Bratocea, în direcţia Braşov.

Firesc, vă întrebaţi de ce mă aflam în România? Încă din anul 1920, tata fusese trimis de „Royal Dutch Shell” în România şi conducea secţia de construcţii a Astra Română, cea mai mare societate petrolieră din ţară. Urmasem şcoala la Ploieşti, până la 1 august 1943, când, după acel bombardament năprasnic al aviaţiei anglo-americane, tata a hotărât evacuarea familiei la Boldeşti. Acolo era o schelă a Astrei Române, cam la 10 km Nord de Ploieşti, pe valea Teleajenului, apărată de o baterie antiaeriană germană cu tunuri grele de 128 mm şi ghidată prin radar, în jurul căreia bombardierele Aliaţilor Vest făceau un mare ocol, de teama puterii de foc a acesteia.

Am făcut şi un film documentar despre ce s-a întâmplat în acel august 1944. Pentru realizarea obiectivă a unui asemenea documentar s-au făcut ample şi minuţioase cercetări şi filmări care au durat timp de peste trei ani - atât în ţară, cât şi în străinătate. Am considerat că este corect şi necesar acest demers având calitatea, dar şi avantajul de  a fi fost participant direct la cele petrecute atunci. Am beneficiat şi de posibilitatea consultării unor de biblioteci şi documente de arhivă din Anglia, Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii. În 1994, am realizat filmul documentar cu titlul „Un Stalingradul pe Dunăre”, a cărei premieră a avut loc în aprilie 1995 în Germania şi la care a fost prezent fostul rege Mihai I, dar şi mulţi veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial.

Conţinutul bogat în prea numeroase adevăruri incomode al filmului a făcut ca filmul să nu fie prezentat oficial în România decât după trecerea multor ani - în data de 13 iunie 2015 - în cadrul Sesiunii de Comunicări şi Dezbateri Ştiinţifice „Ştiinţa, Istoria, Armata şi Serviciile Speciale în apărarea României” organizată de Revista ART-EMIS şi Asociaţia cadrelor Militare în rezervă şi în Retragere - S.R.I. Filiala Vâlcea, sub directa organizare a domnului Ion Măldărescu şi domnului Col. (r) Grigore Predişor, cu susţinerea primarului de atunci al comunei Prundeni-Vâlcea, domnul Horia Horăscu.

La vizionarea filmului „Un Stalingradul pe Dunăre” a fost prezent un public de elită alcătuit din generali şi ofiţeri activi sau în rezervă ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului de Interne şi ai Serviciilor Speciale (în ordine alfabetică: Conf. univ. dr. Florian Bichir, General (r) Prof. dr. Mircea Chelaru, Dr. Monica Ghiurco, Comandor, Prof. dr. Olimpiu Glodarenco, General Mr. (r) Ilie Gorjan, Prof. univ. dr. Corvin Lupu, Ion Măldărescu, Col. (r) dr. ing. Anatol Munteanu - Membru A.O.Ş.R., Comandor, Conf. univ. dr. Marius Nicoară, Prof. dr. Gh. Constantin Nistoroiu, Nicoleta Nistoroiu, Col. (r) Ion Petrescu, Dr. Alba Popescu, Prof. univ. dr. George Potra - Membru A.O.Ş.R., Col. (r) Prof. univ. dr. ing. Marian Rizea, Comandor (r) Prof. dr. Jipa Rotaru - Membru A.O.Ş.R., Col. (r) dr. Tiberiu Tănase, Col (r) Filip Teodorescu, General Br. (r) Prof. univ. dr. Cristian Troncotă, Dr. Liviu Ţăranu, Prof. univ. dr. Petre Ţurlea - Membru A.O.Ş.R., Col. (r) Mircea Vâlcu Mehedinţi, Ana Maria Vizanty, Comandantul şi ofiţeri ai Garnizoanei M.Ap.N. - Vâlcea, Comandantul şi ofiţeri activi ai Inspectoratului de Jandarmi - Vâlcea şi S.R.I., precum şi un public numeros). Filmul s-a bucurat de un interes deosebit, fiind subtitrat în limba română.

Revenind la evenimentele de acum 76 de ani, fapt incontestabil este că, după ce lanţul victoriilor germano-române pe Frontul din Est luase definitiv sfârşit, culminând cu catastrofa de la Stalingrad, cercurile de conducere din România au început să caute soluţii pentru a ieşi cât mai puţin vătămate din această situaţie dezastruoasă. În bună parte, chiar cu consimţământul Mareşalului Antonescu se făcuseră demersuri diplomatice prin Suedia, Turcia, Portugalia, Egipt, dar niciunul finalizat. Multe iluzii, vagi promisiuni, tărăgănări şi speranţe efemere au consumat timp preţios, nerecuperabil apoi, când tăvălugul de foc sovietic se apropiase de graniţele României Mari. Mai mulţi martori prezenţi atunci la comandamentul german din Bucureşti ne-au confirmat faptul că au raportat aceste informaţii la Cartierul General a lui Hitler, care însă a refuzat să dea crezare acestor „zvonuri de latrină”. El a spus: „...Antonescu wird mich nicht verraten!” (nu mă va trăda), neţinând cont că alţii ar putea să o facă după eliminarea prealabilă a lui Antonescu. Război de imagine pe frontul media

Oberkommando der Wehrmacht (Înaltul comandament al Wehrmachtului, prin şeful Misiunii Militare Germane în România, Generalul Hansen, a putut desprinde doar patru avioane Junkers JU 87 de pe aeroportul din Ghimbav. Aceste avioane nu erau bombardiere propriu-zise, ci avioane de asalt, vânătoare de tancuri, supranumite „Stuka”. Bombardamentul a fost foarte slab, lovind doar aripa dreaptă a Palatului Regal şi aşa-zisa „Casă nouă", adică locuinţa Familiei Regale din spatele palatului. În locul Palatului Telefoanelor, din greşeală sau din cauza impreciziei de tir, a fost lovit Teatrul Naţional, ars în întregime. Academia Militară a fost doar uşor avariată. În comparaţie cu cele câteva mii de tone de bombe lansate de Aliaţii din Vest asupra României, acest atac trebuie privit ca un gest mai mult simbolic, fără efect militar. Povestea cu „măcelul îngrozitor” este o invenţie a monarhiştilor, care au prezentat, drept dovadă, clădiri distruse pe Bulevardul Elisabeta, care însă fuseseră lovite cu câteva zile mai înainte de bombele anglo-americane. O treime din prizonieri, morţi în Siberia

În ziua de 23 august, dimineaţa, Regele Mihai l-a chemat la palat pe Antonescu, împreună cu ministrul de externe, Mihai Antonescu. Amândoi au fost arestaţi. Neştiind ce să facă cu arestaţii, puciştii au apelat la Lucreţiu Pătrăşcanu, respectiv Partidul Comunist, să-i preia, pentru a nu fi eliberaţi eventual de forţe fidele mareşalului sau de către nemţi. Seara târziu, o echipă condusă de Emil Bodnăraş i-a preluat pe cei doi Antoneşti, transferându-i într-o casă conspirativă din Vatra Luminoasă, aceasta fiind singura contribuţie reală a comuniştilor. Tot restul sunt poveşti lipsite de adevăr. De abia după ce germanii se predaseră fără condiţii Armatei Române, în ziua de 27 august, s-au format aşa-zisele comitete muncitoreşti, care umblau prin diferitele cartiere ale Capitalei pentru a găsi nemţi răzleţi, ascunşi prin casele camarazilor români de odinioară. Realitatea a fost că la luptele propriu-zise, care au urmat după aceea, conducerea Armatei Române nu a acceptat participarea nici unui civil şi nicidecum a comuniştilor.

În concluzie, pe toate planurile, româneşti şi germane, se răspândise confuzie şi nimeni nu ştia cum ar trebui procedat. Militarii germani din Bucureşti şi împrejurimi, în măsura în care nu se predaseră Armatei Române, s-au retras în Pădurea Băneasa, unde s-au strâns în jurul bateriilor antiaeriene ale Diviziei a 5-a a Wehrmachtului, aflate acolo încă din 1941, pentru apărarea aeroportului. Aceste unităţi dispuneau doar de armament individual de infanterie şi tunuri antiaeriene grele, pe amplasamente fixe, fiind imobilizate în acea zonă. Nici un singur car blindat german nu se afla în Bucureşti sau în Sudul Carpaţilor. Din această cauză, o încercare de a ieşi din Pădurea Băneasa pe data de 28 august a eşuat total.

Unităţile germane din Prahova, Ialomiţa şi Argeş au avut o soartă similară, unele însă reuşind să se retragă prin trecătoarea Bratocea spre Mureş, unde se afla atunci graniţa maghiară. Armata germană a pierdut pe teritoriul României Mari, în special în urma evenimentelor de la 23 august 1944, un efectiv între 400.000 şi 470.000 de ostaşi. Deci, de două ori mai mult ca la Stalingrad în 1942-1943. Majoritatea fiind, desigur, prizonieri, despre care însă după aceea nu s-a mai auzit nimic. Ar mai trebui adăugat că Armata Roşie, după spargerea frontului la Iaşi, unde avusese nişte pierderi imense în oameni şi material, a rămas foarte surprinsă, când de azi pe mâine nu i se mai opunea nici o rezistenţă din partea Armatei Române, resturile Wehrmachtului german retrăgându-se în dezordine, tot fără luptă, căutând doar să salveze ce mai putea fi salvat.

După actul dela Palatul regal, de teama represaliilor germane, în seara zilei de 23 august 1944, regele a plecat din Bucureşti, undeva în Oltenia, într-un loc secret (la Dobriţa, lângă Tismana - n.r.), fără nici o legătură spre exterior, ca nu cumva să-l prindă nemţii şi să se răzbune. Oricum, invocarea bombardamentului german ca motiv pentru declaraţia de război nu e verosimilă, pentru că doar cu o zi înainte se promisese trupelor germane „liberă trecere” dacă vor abandona armamentul greu şi vor părăsi ţara în mod paşnic.

După acel 23 august 1944 - numit de mine simbolic „Stalingradul de la Dunăre” -, România a pierdut între 140.000 şi 175.000 de ostaşi, luaţi prizonieri de către sovietici, cu toate că depuseseră armele. Împreună cu prizonierii nemţi, românii au fost duşi pe jos până în Siberia. Aproape o treime din aceşti oameni au murit pe drum sau au pierit apoi în lagărele de prizonieri din U.R.S.S. Cert este că actul de la 23 august 1944 a scurtat războiul cu câteva luni de zile. Dacă se ia însă în consideraţie preţul pe care l-a plătit populaţia României, de atunci şi până în zilele noastre, se pune pe drept cuvânt întrebarea dacă un asemenea eveniment poate fi sărbătorit sau comemorat[4].

„Era război, erau trupe germane în ţară şi nu se putea duce la un conflict intern de lungă durată, trebuia o mişcare decisivă. La sfârşitul lui 42, începutul lui 43, deja au început să se încurce treburile cu Rusia. Aveam eu un grup, din care făceau parte Maniu, Brătianu şi mulţi alţii, am discutat foarte mult ce puteam face ca să ieşim din război. Eram în contact cu Aliaţii. Ne-au spus, până la urmă, din partea englezilor şi a americanilor, că nu vor mai discuta cu noi până nu aducem şi comunişti în grup. Nici nu am ştiut ce să cred, eram descumpăniţi că americanii îi sprijină pe comunişti şi social-democraţi, dar ca să ieşim din război ne trebuia ajutor. La Cairo au fost numeroase discuţii, se cunosc, dar nici un răspuns. şi singurul moment când s-a putut face ceva a fost când Rusia a spart frontul în Est, iar nemţii au luat o divizie de tancuri de la noi şi le-au mutat în Polonia. Asta a uşurat puţin presiunea germană şi atunci am făcut ce-am putut. Dar am făcut singuri! Spuneau ruşii că ne-au eliberat. De unde, că prin Bucureşti au făcut paradă, nu s-a mai tras nici un foc, l-au eliberat românii. Până la unguri, ruşii n-au mai luptat”[5].


Aranjament grafic - I.M.

----------------------------------------------------------------------------
[1] Ştefan Dumitrescu, Delirul, vol.II, Râmnicu Vâlcea, Ed. Fortuna, 2004.
[2] Ibidem.
[3] Vezi adevarul.ro/news/societate/la-23-august-1944-pierdut-totul-1_50abf6057c42d5a6638333da/index.html
[4] https://www.art-emis.ro/jurnalistica/la-23-august-1944-am-pierdut-totul - 23 august 2014

[5] Ex-Regele Mihai - https://adevarul.ro/ - 3 mai 2005









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu