Cea mai impresionantă descriere de dezmăț
gastronomic, după aceea cu masa de Crăciun de la negustorul din Obor din 1937. Gabriel
Liiceanu mă face să pun la îndoială cel mai comun indicator al economiștilor pentru măsurarea standardului
de viață al unei țări, anume GNP per capita...
Pentru
cei care nu au citit descrierea mesei de Crăciun 1937, am avut bucuria
să o regăsesc și să o împărtășesc anexat..ENJOY!
Gabriel
Liiceanu:
"Extremele culinare
ale vieţii - frugalitatea şi
desfrâul"
Le-am
trăit în două ocazii apropiate în timp şi într-un mod perfect paradoxal:
în anii '80, cel mai sumar prânz l-am
experimentat într-o ţară a opulenţei (Germania), iar cea mai barocă cină,
într-o ţară a "mizeriei" (România).
În 1984, eram la Heidelberg cu Andrei
Pleşu, în ultimele luni ale bursei Humboldt. Suntem invitaţi de o prietenă
comună din Germania la o reuniune de
familie, în Vila părinţilor ei dintr-un orăşel de pe malul lacului
Konstanz.
Tatăl prietenei era directorul
Institutului Max Planck din München, iar Vila unde am fost invitaţi avea o
superbă grădină care dădea spre lac. Când am ajuns, masa era deja întinsă
într-un chioşc şi toţi membrii familiei
- gazdele (generaţia trecută de 60 de ani), copiii lor, adunaţi de prin
diferite ţări ale Europei unde își aveau jobul, şi copiii acestora - ne
aşteptau în grădină. Eram, parcă, adulţi şi copii, vreo 12 persoane. Pleşu, cu
gândul la ospăţul care urma să-nceapă, era destul de trist, pentru că invitaţia
îl prinsese în prima săptămână a dietei Scarsdale: în ziua aceea, la prânz,avea pui cu salată şi, extrem de
conştiincios, venise, într-un pacheţel, cu porţia de pui, spunându-şi că din partea
gazdelor va exista o deplină înţelegere pentru rigoarea lui alimentară.
Şi
masa a început.
A fost adus un castron mare, plin cu
salată verde. Trecându-l din mână în
mână, fiecare şi-a pus în farfurie două-trei frunze de salată. După ce a făcut
turul mesei, castronul s-a golit şi am început cu toţii, cu un aer oarecum pios
şi preocupat, să mâncăm, pe-ndelete,
frunzele de salată.
Episodul nu a durat, totuşi, cu
conversaţie cu tot, mai mult de câteva
minute. Apoi am aşteptat cuminţi până când
doamna casei a apărut din bucătărie cu o bucată de pulpă de porc la
cuptor, nu mai
mare de 1 kilogram .
"Kurt", i s-a adresat ea soţului ei,
"am să te
rog să tai TU friptura".
Apoi, către noi:
"Se pricepe grozav
la tăiat friptura!".
Directorul Institutului Max Planck din
München s-a sculat în picioare, a luat platoul în faţă şi cu un cuţit cu lama
lungă a început să taie carnea în felii nu mai groase de câţiva
milimetri.
Era
un adevărat maestru: nu am văzut niciodată o friptură de porc
tăiată atât de
subţire. Pe măsură ce tăia, fiecare îşi primea în farfurie felia de carne cât coala de hârtie.
O bucată cam de două degete a rămas
mai departe, netăiată,
pe platou şi a poposit, stingheră, în mijlocul mesei. În timp ce unul
dintre copii umplea conştiincios paharele dintr-o carafă cu apă de la robinet, un castron cu
cartofi a făcut turul mesei şi fiecare
ne-am pomenit cu o jumătate de
cartof alături de pojghiţa de carne.
Cu un Guten Appetit! rostit voios de
directorul Institutului, s-a dat semnalul pentru atacarea felului al doilea.
Ţin minte că am terminat carnea şi
jumătatea de cartof din trei înghiţituri, fără să manifest, însă, vreo formă de
lăcomie.
Apoi, am simţit cum urcă în mine, devastatoare, foamea.
Pleşu, care stătea la masă lângă mine, a
văzut pesemne disperarea care-mi apăruse pe chip.
Cu gesturi delicate, sub masă,
a desfăcut pacheţelul
cu carnea de pui şi mi-a strecurat o bucăţică.
"Băi, mănâncă şi asta, mi-a şoptit,
c-o să ţi se facă rău. Eşti livid".
Am aruncat în gură, pe furiş, bucăţica de
pui, zâmbind între timp politicos şi
având aerul că
sunt interesat de conversaţie. Masa nu durase, cu tăiatul fripturii cu tot, mai mult de zece
minute. Farfuriile goale străluceau acum
în faţa noastră. Şi-atunci s-a-ntâmplat
ceva de necrezut. Directorul Institutului
Max Plancks-a lăsat
pe spătarul scaunului, parcă
doborât de opulenţa prânzului, şi, cu mâinile la ceafă, a rostit
satisfăcut:
"Ich könnte sagen, wir haben
wunderbar gegessen! - Und denke nur, Schätzchen - îi răspunse doamna -, daß
du Furcht hattest ein Kilo Fleisch wäre
nicht genug. Wir haben noch was für morgen. ("-Aş zice c-am mâncat
excelent!" "-Şi când te gândeşti, dragul meu, că te temeai că
n-o să ne-ajungă 1 kilogram de carne. A mai rămas şi
pentru mâine".
Peste câteva luni
eram în ţară în casa chirurgului, colecţionar împătimit de
pictură şi bun prieten cu prietenul nostru, pictorul Horia Bernea.
De bucuria revenirii noastre în ţară, Bernea ne propune să facem un salt
până la Brad şi să sărbătorim aşa cum se cuvine revederea.
"N-aţi trăit voi aşa ceva de când
v-aţi născut!" ne-a asigurat el, şi ne-am urcat în Käfer-ul lui.
Seara, către ora 7, eram în casa
doctorului.
Era o casă cu un singur nivel, cu camere
multe şi o curte mare. Separat, un "atelier" - pinacotecă, în care
doctorul îşi rânduise cu grijă comorile. Bernea ne-a prevenit de pe drum că la
masă nu vor sta decât bărbaţii: tatăl
doctorului, doctorul şi noi, cei veniţi din Bucureşti.
Şi că, în timpul mesei, soţia doctorului, purtând, special
pentru acest eveniment, perucă albă, se
va afla în spatele scaunului invitaţilor, urmărind ca totul să decurgă cum trebuie.
Şi într-adevăr, la puţină vreme după ce am
ajuns, am fost poftiţi la masă într-o
spaţioasă sufragerie. Nu înainte, însă, de a ni se prezenta bucătăria - un
adevărat laborator cu pereţii tapetaţi de rafturi pline cu cratiţe
strălucitoare - şi cămara, din care mi-au rămas în minte şiragurile de cârnaţi
şi şunci afumate atârnând din tavan,
brânzeturile în coajă şi borcanele mari, din acelea pentru murături, pline cu ouă.
Masa a început cu gustări: pateuri cu
carne şi cu brânză, buşeuri cu ciuperci,
platouri cu chifteluţe, rulouri de şuncă umplute cu salată de boeuf şi
alte platouri cu diferite soiuri de
cârnaţi.
Toate stropite cu o palincă de pere.
A venit apoi un borş de perişoare cu smântână. Bernea avusese dreptate: soţia
domnului doctor, împodobită cu o perucă albă, trecea prin spatele fiecărui
scaun şi se oprea când la unul, când la altul dintre musafiri, preluând,
oarecum, perspectiva acestuia asupra mesei şi urmărind, totodată, dacă îi
lipseşte ceva.
Mă
încerca o oarecare nelinişte când
îi simţeam mâinile strângându-se pe spătarul scaunului meu şi când o voce
şoptită mă întreba dacă totul este în ordine. Totul era, desigur, în ordine,
dar cina ameninţa să ia o turnură ucigaşă.
Au urmat sărmăluţe în foi de ştevie, apoi
căprioară la tavă cu sos decapere. Prietenii mei erau în extaz.
Începusem să gâfâi.
Trecuse
de miezul nopţii, când a apărut
un uriaş tort, alb ca neaua şi ornat cu felii de portocală proaspătă. După ce
Bernea, gurmand şi băutor de nădejde, ca să mai bea "câteva şpriţuri
rosé", a revenit scurt la cârnăciorii de la începutul mesei, ne-am retras,
mai correct spus ne-am târât, în dormitoarele noastre.
Şi a venit a doua zi, pe care aveam să o
petrecem tot la Brad.
Programul era deja făcut: după micul
dejun, urma să facem o excursie până la"gorunul lui Horia", apoi,
pentru a vedea cruci de piatră din Secolul al XIV-lea, în cimitirul vechi din Brad.
Pe la ora 11 dimineaţa eram apţi pentru
"micul dejun", dacă acest nume se potriveşte cu ceea ce a urmat.
Am fost puşi la masă, de astă dată în
spaţioasa bucătărie -laborator.
Masa era mare, aşa încât în mijlocul ei
încăpeau (cu greu, ce-i drept) "gustările", aliniate pe căprării,
destinate micului dejun: rânduri de brânzeturi, rânduri de cârnaţi, altele de
pateuri, rânduri de dulceţuri şi miere, lapte dulce şi lapte bătut, iaurturi,
ouă fierte şi... palinci.
Dar, înainte de a ne decide noi pe unde să
atacăm deasa pădure de mâncăruri de pe masă, ne-am pomenit în farfurii cu două
perechi de "vâsle", crenvurşti ardeleneşti făcuţi din carne de capră.
Pleşu a continuat cu o cană cu lapte şi un
ţoi de palincă, o intrare lichidă destul
de ambiguă, care avea, însă, avantajul că era deschiderea şi către partea mai
angelică a micului dejun – dulceţurile - şi către cea drăcească - brânzeturile
tari şi cârnăţăria. Episodul alimentar matinal nu a durat mai mult de o oră şi
jumătate, aşa încât, spre ora 1, ne-am început excursia. Însă, nu înainte ca,
tocmai când eram pe punctul de a trânti portierele maşinii,
mama doctorului să ţâşnească din casă cu o valijoară în mână.
"- V-o pun în portbagaj, ne-a spus,
dacă vi se face cumva foame pe drum. Sunt nişte şniţele de pui. Şi murături. Şi
să veniţi repede la masă!".
Există câteva poze pe care Bernea ni le-a
făcut, lui Pleşu şi mie, în cimitirul de la Brad, din profil, stând jos,
rezemaţi fiecare de-o parte şi de alta a unei vechi cruci de piatră. Amândoi
aveam aerul unor oameni răpuşi de mâncare, cu burţile profilate în prim-plan. Din poză răzbate
parcă geamătul celor doi, iar în urechi îmi stăruie şi acum râsul fericit al
lui Horia Bernea, care-şi degusta reuşita isprăvii puse la cale cu atâta drag
în cinstea întoarcerii noastre în ţară.
Dar nu trecuserăm încă de jumătatea
încercării.
Către 5 după-amiază, am ajuns acasă, unde
eram aşteptaţi, desigur, cu "masa de prânz". Nu mai ţin minte ce am
mâncat. Ştiu doar că, spre orele 7 seara, am fost poftiţi de gazda noastră să-i
admirăm colecţia de pictură.
Şi, în timp ce ziceam ba una, ba alta
despre pânzele care, scoase cu mândrie din rasteluri, ne treceau prin
faţă, mama doctorului a intrat radioasă, cu o tavă de plăcinte cu brânză tocmai
scoase din cuptor.
"- Luaţi, ne-a zis, cât sunt calde,
iar peste o oră mâncam de seară".
S-a
petrecut atunci un fenomen ciudat, pe care nu-l înţeleg nici până în
ziua de azi.
E limpede că nici unul dintre noi "nu
mai putea".
Există, însă, pesemne, o logică şi-o
psihologie pentru la "grande bouffe", care, odată declanşate, nu mai
pot fi oprite decât prin moarte.
De
altfel, în filmul din 1973 al lui Marco Ferreri, în care se pune la cale
un suicid gastronomic în patru, totul se petrece într-un weekend, aşadar pe
parcursul a două zile.
Noi ne apropiam de sfârşitul acestei
perioade.
Ca la un semn, ne-am aruncat toţi asupra
plăcintelor calde şi le-am devorat în câteva clipe.
Peste o oră, eram reinstalaţi la masă şi
retrăiam, într-o nouă formulă culinară (din care nu-mi mai amintesc decât de o
mâncare de gutui cu pulpe de curcan), ritualul cu peruca de cu o seară înainte.
Eram, totuşi, foarte tineri.
Nu am altă explicaţie pentru faptul că am
rămas vii.
MASA
DE CRĂCIUN 1937
Tulai Doamne!
Iată lista pentru masa de Crăciun, anul
1937, listă făcută de dom’ Pascale , negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din
Obor şi de doamna sa Uţa , băcăniţă cu marfă bună şi ieftină dar şi proprietară
a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Maşina de Pâine,
numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.
Pe la ora 13, în ziua de Crăciun , se
strângeau musafirii: d’alde Malaxa, Asan şi Predoleanu, boierii Şerbănescu,
Florescu şi Ştefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadorul X
şi consul Y.
Întâi se servea domnilor care se aşezau la
masa uriaşă de 24 de persoane, cu farfurii de porţelan de Bavaria cu două
spade, albastre încrucişate, şi tacîmuri de argint sterling englezeşti, se
servea alune sărate şi ţuică de Văleni. Doamnele se învârteau pe la bucătării,
„îşi pudrau nasul” iar copiii deschideau cadourile aflate sub Pomul de Crăciun.
Apoi doamnele, vesele şi foarte bine dispuse cu mastică de Chios – începeau să
umple masa.
Ouă umplute, cu o pastă al cărui secret
s-a pierdut, dar cred că era pe bază de ficat de pasăre, unele poate şi cu
anşoa, decorate cu frunzuliţe de pătrunjel sau murături, roşii umplute cu
brânză de vaci de la olteni, mezeluri, neapărat salam de Sibiu, ghiudem, babic,
kaizer, trei-patru feluri de brânzeturi, caşcavaluri, Camembert. Totul aşezat
pe platori mari de alpaca argintată! Măsline naturale marinate, nu din cele
negre. Se aduceau sticlele de ţuică, neapărat de Văleni şi Piteşti.
Apoi venea marea salată de beuf, făcută
din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Săruleşti şi cu un ulei special
adus din Albania , nu, nu ulei de măsline, altceva, dar nu se mai ştie
calitatea în ziua de astăzi! Cu o cruce mare, roşie, din murături roşii,
gogoşari, peste maioneză strălucitoare. Pâine albă şi neagră, de pe Lizeanu.
Erau la rând, tremurând de nerăbdare,
piftia de porc şi de curcan cu murături şi felii de ou în aspic.
Apoi se făcea o mică pauză, domnii vorbeau
de afaceri, politică şi curse de cai, iar doamnele despre modă, copii şi
actori.
Iarăşi doamnele se ridicau de la masă,
evacuau farfuriile şi platourile folosite, ca să apară cu alte bunătăţi: icre
şi pescărie.
Icre de Manciuria şi Beluga (negre) şi
autohtonele icre de ştiucă . Cu lămâi frumos tăiate, în spirale şi la icrele
negre se mai adăuga unt de Sinaia şi gălbenuş tare de ou. Pâine prăjită, de la
cuptorul de pe Zece Mese .
Apoi urmau şalău cu maioneză în sos alb de
lămâie şi somn la grătar . Se servea un vin alb sec, Fetească.
Se mai făcea o pauză, bărbaţii jucau table
sau stos, iar doamnele îşi scoteau pantofii înalţi ca să încalţe papuci de
blană, de la Braşov .
La un moment dat gazda întreba: „Măi
băieţi, dar vouă nu vă este foame?” Semn pentru aducerea celor trei sute
treizeci şi trei de sarmale ,cu mămăliguţă făcută cu lapte din mălai de moară
de piatră şi smântână tot de la olteni . La sarmale mai apăreau pe masă şi
două-trei feluri de muştar, hrean şi alte mirodenii de dres gustul, după poftă.
Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perişoare sau o supă de
pui !
Apoi fără întrerupere, apăreau fripturile
de porc, curcan şi vânat, cartofii prăjiţi pai-franţuzeşte, murăturile de multe
feluri, gogonele, castraveţi, gogoşari. Apoi mici bucăţele de cârnat, ficat,
rinichi, şorici, lebăr, caltaboş, mititei, POMANA PORCULUI ! Două feluri de vin
roşu sec, Băbească şi Pietroasele .
Pentru copii se făcea un meniu separat, cu
piure şi şniţel vienez !
Cine voia, comanda o cafea , făcută
neapărat din cafea braziliană de la ” Armeanul „. Doamnele preferau o ciocolată
caldă cu frişcă atunci bătută !
Se mai sta şi se mai discuta preţ de la
vreo oră, se puneau la cale logodne şi încuscriri , călătorii şi vacanţe .
Undeva, în salonul mic, se auzea un PATEFON , iar domnii invitau doamnele la
DANS !
Apoi începeau să fie aduse fructele şi
dulciurile , toate odată , ca să aleagă omul şi să se sature numai văzându-le !
Portocale, mandarine, banane, ananaşi, mere, pere şi un… pepene !
Urmau cozonacii, imenşi, parfumaţi, plini
de nucă, stafide şi de cacao . Rahat nu se punea pe atunci! Vinul se schimba cu
dulcele Cotnari !
Fursecuri de multe feluri şi mărimi,
prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două
torturi , mereu două . Un tort pentru Prunc şi unul pentru Mama Lui, Fecioara
Maria !
Apoi urma dansul, „konga” în toată casa,
cadourile trăznite pe care şi le făceau unul altuia mesenii, jocuri de
societate, glume, bancuri, păcăleli, „mima” etc. Oamenii chiar se distrau cât
puteau şi râdeau în hohote ! De Crăciun nu se bea şampanie… doar de Revelion !
Pe la ora zece noaptea se aducea o a doua
cafea (sictir caffe) , semn că musafirii trebuie să se cam ducă pe la casele
lor.
A doua zi, prin curier, dom’ Pascale şi
coniţa Uţa primeau carţile de vizită ale mesenilor cu câte o scrisoare de
mulţumire în care se arăta cât de bine s-au simţit…”
(Sursa: ioncoja.ro)
Primita de la John Gionea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu