luni, 1 august 2016

RAI DIN DELTĂ






UN  PIC  DE  RAI  DIN  DELTĂ
Fragment de jurnal din Delta Dunării
de Melania Rusu Caragioiu
-    

-         Când un turist spune Maliuc, spune întinsuri de ape, de trestii, de sălcii, zbor de păsări de apă venite de pe țărmurile însorite al altor continente, pești uriași cu o carne dulce, rumoarea deltei, pacea, armonia viețuitoarelor, foșnetul vegetației luxuriante și… ineditul fermecător al peisajului…

-         Dar, când acest turist este și apicultor, atunci bucuria  popasului său în deltă este miracolul mierii de mentă, a mierii strânsă din nectarul florilor de deltă. Este uimitor zborul încărcat de polen al albinelor și graba prin care ele cer, imperios și rapid, un alt fagure artificial, spre a-l reclădi și a-l umple grabnic cu mierea parfumată.

-         Din zori și până-n noapte  un du-te, vin-o, neîntrerupt animează culegătoarele din stupini, într-un zbor iute, plutind ca puful ușor de salcie la dus și planând greoaie, abia aducăndu-și gușele pline și coșulțele încărcate cu povara de polen galben-portocaliu.
-         Florle se deschid ademenitoare de parfum greu și nectar, cerul înmiresmat ascunde în el voioșia vieții, iar întinsurile își oferă opulența fecundă și plină de bogăție.
-          
-                                                                         *
-         …Când cobori din tren în stația terminus Tulcea, te întâmpină aerul dulce al Deltei cu climatul lui blând, primii pesăruși care se rotesc deasupra orașului bogat în fabrici și clădiri, un limbaj pestriț, ce aduce coloritul cosmopolit al turiștilor, graiul ospitalier  și melodios al localnicilor și … sirenele portului…

-         Într-o ordine marinărească așteaptă vase uriașe de mărfuri, vase mari de pasageri, șalupe, vase pescărești, vedete ușoare și rapide, docuri, vapoare, iahturi și ambarcațiuni care te uimesc prin forma, coloritul și utilitatea lor diversă.

-         Îți întorci fascinat privirea de la arhitectura din calcar de Măcin și prefabricatele moderne, care dau o linie aparte orașului industrial, totodată centru de cultură și poartă prin care uscatul comunică cu marea , prin cele trei brațe de apă, ale Dunării, ce străbat imensa deltă.

-         Neastâmpărul turiștilor animă gara fluvială, cheiul, orașul, gara c.f.r., întrerupându-se doar atunci când sirenele vapoarelor anunță sosirea unui nou val de pasageri și îmbarcarea altora.

-         Duci cu tine în deltă albastrul vitraliilor din modernele săli de așteptare,  aroma tonetelor cu fructe dobrogene și greutatea ruksacului în care mereu ți se pare că n-ai pus destule cârlige pentru undițe, destul mălai, și că te-ai încărcat cu o mulțime de article, pe care încă de aci le găsețti inutile.

-         Totul este atât de plin , de frumos, de bucuria noului, de efervescența vieții specifice deltei unde totul și toate găsesc ocrotire și belșug în universul îmbinat al uscatului și al apelor, încât ai senzația că poți să lași în urmă, departe, cutia grijilor, să te abandonezi armoniei firii, amabilității localncilor și poeziei locurilor.

-         Nerăbdarea de a ajunge mai repede la detinație, te face să cauți mai repede un loc în cursa rapidă, pe apă),  unde se urcă localnicii, care nu sunt ca tine în vacanță și care au venit cu treburi importante, după cum arată delegația lor…

-         Dacă ai avut puterea să renunți la această cursă în favorul vaporului de pasager cu 500-600 de locuri, ești răsplătit din plin de ineditul situației.Toți vor să urce deodată. Li se pare că un alt loc este mai bun decît cel la care i-a dus iureșul pasagerilor grăbiți, iar când febra îmbarcării s-a potolit, când ranițele obosite  de drum s-au așezat în sfârșit de pe umerii  care le-au zdruncinat, totul pare altfel.
 
-         Atunci  vezi că poți ocupa un loc pe puntea largă sub umbrar, sau pe băncile care  fac cerc deschis  în spațiul binerâvnit de la prora. Sau poți să te expuni în bătaa curentului stând sprijinit de balustrada punții de la etaj, pe care scrie un fel de ,,nu vă aplecați în afară”, sau să privești prin ferestrele de la clasa I-a, pârtia largă și strălucitoare de apă, satele de pescari, cângurile de sălcii, întinsurile îndepărtate de porumbiști, sau păsările care nu mai contenesc în azurul nemărginit.

-         Îți dai seama că te asemeni zborului păsărilor, adică gândurile tale, miile de impresii fug nestăpânite întocmai ca păsările în zborul lor,  făcut după meridiane și paralele, după niște reguli numai de ele cunoscute, despre care Darwin, Fabre și alții ne explicau  ca find raționale.

-      Privești cu nesaț, ai vrea să vezi, să sorbi bucuria acestui drum într-o clipă, dar natura, dar realitatea care întovărășește pretutindni pașii omului, sau mai bine zis, care rămâne în urmă după pașii primului pionier, te copleșește. 
    
-         Te simți învăluit de  o umbră de oboseală, revii mai apropare de tine, savurezi cu poftă sandvișul nemaipomenit de bun făcut de bucătarul vaporean, sau biscuitul gustos, înmuiat copoios în ciocolată, pe care nu l-ai mai gustat nicăieri, decât aici.

-         Ai vrea să vezi și să stii totul dintr-o dată să te cufunzi în valurile înspumate din urma vaporului, să te legeni cu valul larg care se desface într-un V de mătase, izbind malurile pârtiei de apă rămasă în spatele vasului, sau să te simți sărutat de pictura  întinsurilor care ascunde case pitorești de un alb orbitor sau de un colorit învâstat de mult, mult ultramarin de culoarea viorelelor primăvăratice.

-    Basmul despre lotcile care circulă pe ulițele acestor așezări miniaturale ți se dezvăluie aevea. Te lasă uimit  când cei din partea locului,  deosebit de comunicativi, îți explică miracolul vâslitului și al echilibrului, perfect, fără oscilări datorită apei, în picioare, în barcă. Această deprindere, acest echilibru în barcă, stând în picioare este întâlnit și la oamenii pe care vârsta nu-i mai ajută să umble deloc bine pe uscat.

-         Sălcii bătrâne rămase dezgolite se populează cu păsări de deltă și foamea ta de necunoscut este arât de vie, încît aproape că nu mai recuoști corbul lucios, cioara și coțofana … Sunt prea comune pentru tine și fascinația  în care tu îmbraci coloritul acestor locuri te face să uiți că pe aici mai trăiesc și păsări endemice și nu numai superbele păsări migratoare.

-         Întrebi  mereu, deschizi ghidul pe care ți l-ai cumpărat pe drum pentru a cunoaște bogăția ornitologică  a  acesfor locuri  și nu-ți vine să crezi că acel ciot, aparent de lemn care imită o pasăre impietrită cu gâtul strâmb, nu este decât un stârc la pândă, care s-a oprit împietrit și înțelept, să te privească, să nu te dea de gol și să-și pândească prada. Este un stârc  venit de pe meleagurile calde. 

-         Ne-am obișnuit curâd cu această imagine statuară a deltei pe care am întâlnit-o pretutindeni, mare cât un cocor, dreaptă ca o pasăre sculptată în lemn și cu gâtul torsionat spânzurând ca un odgon intrat la apă și răsucit  de soarele tprid.
  

-         Obosit de atâtea imagini te retragi în tine și iar lași gândurile să alunece odată cu privirea în jurul tău, în interiorul vaporului. Te învăluie o stare de căldură plăcută la vederea decorului cu intarsie de lemn așternută pe pereții vaporului într-o gamă măiestrită de esențe de lemn de cele mai variate culori care  au servit la realizarea scenelor de luptă, glorie și frumusețe eroică din istoria și folklorul nostru românesc. Liniile unduioase te fac să te întrebi cum de aceste exponate se găsesc aci și nu în marile muzee și iarăși te întorci în sinea ta cu un răspuns  vorbnd despre poporul nostru – artist desăvârșit -  care simte frumosul și echilibrul în tot ce face. Generos,  el le presară cu multă risipă de talent și putere de creație de-a lungul vieții lui, de-a lungul drumului lui printre oameni, prin lume, primind la rândul lui alte ofrande de frumos, de perfecțiune...
-          
-         Te scoate din visare Gara Maliuc ( destinația aleasă de tine), albastrul clădirilor din port și cauți pe chei pe cei de aici, care te așteaptă pentru un alt drum cu șalupa.
-               Cobori pe uscat și te miri că întâlnești un oraș, asfaltat și drumuri de apă. De abia acum simți că începi să devini un om al apelor, desprins de obiceiurile  și preocupările tale și că trebuie să îți amintești tot ce ai învățat în scopul unui popas în deltă.
-               Și. te-ai urcat în șalupă.
-             Și iată-te aplecîndu-te peste bord și plimbându-ți degetele resfirate peste fața caldă a apelor și respirând boarea apelor mâloase, numărând pâlcurile nesfârșite de nuferi și fluturând batista, în semn de salut,  celor care și-au întins corturile pe țărmuri de-a lungul apelor, înaintea ta, sau celor care se leagănă după priceperea vâslitului, în bărcile ușoare și mânuind cu brațe bronzate vâsla și undița.
-          
-               Moș Miron, care te duce cu șalupa, este un adevărat lup de mare al locurilor și datorită lui drumul ți se pare plin de siguranță și confort. Te îndeamnă să ocupi un loc de unde să ai un unghi larg de vedere, îți arată ciudățeniile cuiburilor de păsări, îți dă o pătură ca să nu te umpli de stropii mărunți pe care-i vântură elicea, îți ia bagajele grele, pe care încă n-ai mai găsit loc să le puni, deși ești aproape de capătul drumului pe apă,  și-ți povestește promițător de expedițiile  pe care ai să le faci cu el, începînd cu pepenăria și terminînd cu Mila 2000 și Lacul Fortuna

-         -„Ehe, dar mata ai vrea să mergi până la capătul pământului, dar vezi, azi la noi pământul e împărțit între barcagii și vaporeni și nu poți umbla chiar hai-hui, dacă n-ai vas pentru anumiți curenți și n-ai permis că ești destul de priceput pentru a umbla și pe brațele Dunării nu numai pe canale și firișoare de apă. Așa că mergi mata înapoi la Maliuc dacă vrei atâtea feluri de excursii și mai ales vrei să-l jignești, dorind alte raiuri de văzut când acestea sunt atât de nemaipomenite, chiar după spusele matale de adineaori !

-         Atunci trebuie să-i explici și dacă vrei poți să continui explicația și la un pahar de Murfatlar, cel mai bun vin din lume !,  după ce ai sosit,  că ești mulțumit de tot ce vezi,  de tot ce cerci sub ochii tăi, dar ai auzit și tu că mai ai mari atracții și pe alte brațe ale Dunării și te-ai gândit că venind într-un dconcediu â
-         în Deltă , le-ai putea rezolva și pe acelea. 

-         A înțeles, dar te privește acum sceptic, fiindcă știe el de ce,,. Și așa este. Că odată debarcat la stupină pe Insula Maliuc te lipești cu toată ființa ta aci și greu mai pleci, deși Moș Miron te invită să te scoată la ,,oraș” în fiecare zi cînd merge spre Tulcea sau spre Maliuc, dar tu te-ai acomodat mult prea bine…
-          
-         Ziua ta începe odată cu ivirea zorilor ș îmbrăcându-ți cizmele umede îți ..„tuflești” o șapcă de pescar pe cap, îți iei sacul cu ustensilele de pescuit, găletușa, lopata și dus ești, s-o iei înaintea soarelui, ca acesta să nu-ți sperie peștii.

-         Barca te așteaptă la debarcader, râmele negre sunt vioaie, râmele roșii sunt rare, si… dus ești,  printre sălcii legănătoare și împarfumate…













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu