luni, 22 august 2016

Bookfest la Chișinău

COMUNICAT DE PRESĂSalonul de Carte Bookfest la Chișinău, cu ocazia Zilei Limbii Române 
  
    Ziua Limbii Române va fi marcată la Chișinău în perioada 31 august - 4 septembrie 2016.
Salonul de Carte Bookfest se extinde peste Prut și organizează la Chișinău prima ediție în Republica Moldova.
     Pavilionul 2 al Centrului Internaţional de Expoziţii Moldexpo din Chişinău se va transforma într-un spaţiu comun al limbii române, iar cartea va fi un liant şi suport al identităţii culturale româneşti. 
    Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare a cărții, vizitatorii vor putea întâlni cele mai importante titluri ale literaturii române contemporane și cei mai îndrăgiți autori ai momentului. În cadrul salonului vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din România și din Republica Moldova, ca urmare a colaborării excelente dintre Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România.
   Pe vizitatori îi așteaptă peste 100.000 de volume, dar și întâlniri cu scriitori. Proiectul va oferi posibilitatea realizării unei analize a dinamicii gusturilor și achiziției de carte în Republica Moldova și va înlesni crearea unui fond de carte românească. 
    Unul din obiectivele acestui eveniment este facilitarea accesului cititorilor din Republica Moldova la cunoaștere, educare, informare și studiu în limba română, în contextul în care există un raport inegal între cartea de limbă română și cea în limba rusă, care domină spațiul culturii scrise din stânga Prutului.
    Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni va oferi un fond de carte în limba română Bibliotecii Naționale și Universității de Stat din Republica Moldova.
    Cele  aproximativ 3000 de volume sunt puse la dispoziția  Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni de către editurile prezente la Salonul de Carte Bookfest de la Chișinău.
   Organizatorii Bookfest sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român - prin Centrul Național al Cărții, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.   
   Ziua Limbii Române va fi marcată și  în comunitățile istorice din Serbia, Bulgaria și  Ucraina.


     22 august  2016
Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax         004 021 310 15 36
Email  comunicare@ieh.ro şi office@ieh.ro
www.ieh.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu