duminică, 15 mai 2022

Ioan Miclau - ÎN MEMORIAM: LIGYA DIACONESCU

 



ÎN MEMORIAM: LIGYA DIACONESCU

 

 

Am primit cartea ”În memoriam: Ligya Diaconescu”-

Autori: Diaconescu Victoria Andrada și Mariana Popa Potaisa.

Cartea s-a publicat la Editura ”Olimpias” , 2021

Cuprins: 4 capitole:

-Cuvânt de început

-Capitolul I - Viața și  Crezul

-Capitolu II- Regrete și Lacrimi

-Capitolul III - Festivalul Limbii Române

 

 

         Întradevăr, am un motiv să mă simt fericit fiindcă, a ajuns și la noi această carte, pe care de fapt eu o consider o adevărată bijuterie a artei literare românești ce va fi păstrată cu onoare istoriografiei românești.

          Trebuie să recunosc desigur și gestul de bunăvoință a distinsei doamne Melania Rusu Caragioiu, pentru că ne-a trimis și noă în Australia, 2 exemplare din această carte, În memoriam: Ligya Diaconescu Deja aveam convingerea proprie despre valoarea maestrei artiste Ligya, a succesului ei în tot ceea ce își punea in plan, fiind înzestrată natural cu o ingeniozitate de admirat în organizarea și desăvârșirea în excelentă  activităților sale, în genere festivalurile dedicate limbii române.

              Deși era antrenată în responsabilități multiple  cu funcții de conducere în viața ei literară, și pictură - căci avea și acest dar frumos -, era întotdeauna gata a asculta și a da ajutor oricărui apropiat sau prieten cei solicita ajutor.

              Pentru mine, mai ales în ultima vreme, însemna deja o Literă mare în cultura și literatura noastră românească,

               Cuprinsul cărții consistă din cele mai elogioase aprecieri a celora ce au cunoscut-o, sau citindu-i cărțile, erau atrași de calitatea instructivă întru cunoașterea istoriei literaturii române, a frumuseții limbi române în contextul limbilor înternaționale.

               Pentru noi și cu siguranță pentru viitorime Lygia va fi recunoscută ca o adevărată Doamnă a Limbii Române, Și-a câștigat acest drept prin muncă și credință în Dumnezeu.

Dar se pare că și Dumnezeu știe dece avem nevoie, deci își amintește de neamul românesc a-i dăruii din când în când asemenea personalități mari.

              Multă înțelepciune cuprinde antologia - Limba Noastră Cea Română STARPRESS, și este cartea, cred sincer, un botez cu noul nume al Ligyei: Doamna Limbii cea Române.

              Activitățile dânsei cuprind o arie vastă de preocupări, în țară și în străinătate, dar marea grijă îi era mereu păstrarea vie și înălțarea prestigiului limbii române. Așa poate fi explicată continua organizare de Festivaluri  pentru cinstirea limbii  sale, pentru care lăcrima ne povestește fiica ei Andrada Victoria Diaconescu

      Scriitorul Al.Florin Țene a numit-o de la bun început Doamna Limbii Române, Istoricul George Rotaru avea să o numească Doamna Sufletului Românesc, iar eruditul poet și scriitor Gheorghe A Stroia , o descrie drept un Profil de Autor, demn a fi luat exemplu.

Cu o dulce simfonie de cântec românesc-eminescian alinta  inimile participamți la festivalurile limbii române, cântărețul Gheorghe Cărbunescu. Monumentale sentimente pline de dragoste și dor aduce acestei cărți , tot o Doamnă a Limbii Române, poeta, prozatoarea și publicista Ing.Melania Rusu Caragioiu. Fierbinți cuvinte, cu lacrimi multe, scrie despre mama sa, Andadra fiica Ligyei, la fel Mariana Popa Potaisa, prietena Ligyei. Din Australia dl. Ben Todica la fel aduce aprecieri și mulțumiri, drum fericit spre Dumnezeu. Un impresionant număr de apropiați sau mai depărtați au scris elogios despe Doamna Limbii Cea Română.

         Era perioade coronavirusului, iar în propagandistica vremii se înmulțeau vocabulele lingvistice, uneori fiind nu prea limpezi, dacă nu eronate, Doamna Limbii cea Române, era la post, spre a  observa ceea ce nu e potrivit a încărca  lexicul limbii noastre. Era Ligya și un adevărat paznic pentru continua îngrijire a limbii române.

          Apreciam și eu  deseori:: Limba Românească este prețioasa dăruire divină, roditoarea veșnicei reânvieri de Neam dăruită de Dumnezeu.

           Ligya s-a născut la 14 iunie, 1960 in Bicaz. A decedat la 6 martie,2021 la Râmnicul Vâlcea. Dumnezeu a chemat- de tânără, căci a iubit-o. Dumnezeu să o odihnească în liniște și pace.

 

Ioan Miclău-Gepianu




COMENTARII:

"Dorul e dor, în dragoste și cinstire, cu demnitate, că e propria noastră comoară, din viața de poveste, o poveste nemuritoare, de povestă, că cine munceste cinstit, se cinstește, strălucitor, în provita cu pro viitor, cu trecutu-ne mare, glorie victorie, că ne dă dreptul nemuritor, dreptul de a fi și, în viitor, cu proviitor nemuritor, în dragoste și dor, că nimic nu se compară, când tu, însuți, ești, o comoară rară, în demnitate, cu meritocrație distinctă personală inedită, rară, că nu ne-am trăit viața cea bună n-am trăit-o neartistic, în gol, nulă, vană. PR-F"







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu