duminică, 19 februarie 2023

James G. Richards - Sfârșitul îngrozitor al jocului din Ucraina

 



Sfârșitul îngrozitor al jocului din Ucraina

Av. James G. Richards - economist și comentator media, S.U.A.

19 Februarie 2023

 

Subiectul pe care-l voi comenta în cele ce urmează este războiul din Ucraina și pericolele escaladării. Am scris pe larg despre două fațete ale războiului din Ucraina pe care nu le veți găsi în mass-media tradițională din Statele Unite sau Marea Britanie. Prima este că Rusia câștigă de fapt războiul. Posturile americane precum „The New York Times” (un canal pentru Departamentul de Stat) și „The Washington Post” (un canal pentru C.I.A.) raportează la nesfârșit despre modul în care planurile rusești au eșuat, despre cât de incompetenți sunt cu privire la modul în care Forțele Armate ale Ucrainei (A.F.U.) i-au împins pe ruși în Donbass și cum armele N.A.T.O., cum ar fi tancurile americane Abrams, tancurile U.K. Challenger și tancurile germane Leopard, vor schimba în curând valul împotriva Rusiei. Toate astea sunt o prostie. Nimic din toate acestea nu este adevărat.

 

Analiza realității - The Horrifying Endgame in Ukraine

 

În primul rând, avansurile ucrainene care au avut loc la sfârșitul verii au fost împotriva pozițiilor ușor apărate pe care rușii le-au părăsit rapid. Ei erau dispuși să renunțe la pământ pentru pentru a-și conserva forțele și pentru a nu pierde oameni și materiale valoroase. Rușii s-au retras în poziții mai bine apărate și de atunci au afectat puternic forțele de atac ucrainene. Ucraina a irosit cantități incredibil de mari de oameni și echipamente în aceste atacuri zadarnice și neîntemeiate. În total, rapoarte credibile indică faptul că victimele A.F.U. se apropie de 500.000 și cresc într-un ritm nesustenabil. Pe de altă parte, rapoartele despre 100.000 de ruși morți sunt aproape sigur exagerări sălbatice făcute de Ucraina. „B.B.C.” a încercat să verifice aceste numere și a putut găsi doar aproximativ 20.000 de morți ruși confirmați pe baza unor căutări ample pe anunțuri de înmormântare, înregistrări publice etc.

 

Vor fi onorate promisiunile?

 

Dar tancurile pe care se presupune că le trimite N.A.T.O.? Ei bine, tancurile nu au fost încă livrate și majoritatea nu vor fi livrate timp de luni de zile sau poate mai mult. Propriile noastre tancuri M1 Abrams ar putea să nu ajungă nici măcar peste un an. De fapt, trebuie să construim aceste tancuri la comandă, astfel încât să nu aibă armura specială și alte sisteme avansate pe care le au propriile noastre M1. Pentagonul nu vrea ca ei să cadă în mâinile Rusiei dacă sunt distruși sau capturați. În plus, oricum trimitem doar 31 de tancuri. Când tancurile N.A.T.O. vor ajunge, probabil că vor fi distruse rapid de artileria rusă cu armele antitanc și rachetele de precizie. Sunt tancuri bune, dar departe de a fi invincibile. De zeci de ani, rușii au dezvoltat arme puternice special concepute pentru a distruge aceste modele de tancuri N.A.T.O. Rușii nu sunt deosebit de îngrijorați de ei. În afară de asta, tancurile se bazează pe o acoperire eficientă a aerului pentru protecție, de care Ucraina îi lipsește. Vor sta rațe pe câmpul de luptă. Nu are sens să trimiteți tancuri în Ucraina decât dacă trimiteți avioane de luptă pentru a le acoperi (mai multe despre asta mai jos).

 

Rusia are dreptul legal să atace țările N.A.T.O. care furnizează arme Ucrainei, pentru că, prin furnizarea de arme unei părți în conflict, acestea au renunțat la neutralitate și au devenit, țări combatanțe.

 

Rusia câștigă pe câmpul de luptă Între timp, forțele ruse au înconjurat aproape orașul Bakhmut, care este un important centru de transport și logistică, prin care trec câteva drumuri și linii feroviare cheie. Probabil că va cădea în mâna  rușilor în câteva săptămâni. Pierderea lui Bakhmut va fi o lovitură majoră pentru Ucraina, în ciuda afirmațiilor din mass-media occidentală că nu este foarte importantă. Întreaga linie defensivă de 800 de mile a Ucrainei ar începe probabil să se prăbușească și nu au poziții puternic fortificate pe care să se îndrepte. Trupele ucrainene, deși au soldați curajoși și competenți, sunt epuizate și rămân fără provizii așa cum sunt. În plus, se pare că Rusia pregătește o ofensivă devastatoare cu cantități masive de oameni, tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie, elicoptere, drone și avioane cu aripi fixe.

 

Această armată rusă nu este aceeași armată care a invadat Ucraina în urmă cu un an. Este mult mai bine antrenată, condusă și echipată. S-a învățat din greșelile pe care făcute în timpul atacului inițiale din februarie 2022. Ucraina nu ar trebui să repete aceste greșeli. Înseamnă toate acestea că aplaud victoria Rusiei în Ucraina? Nu, doar observ faptele de pe teren și le corelez pentru a efectua o analiză obiectivă. Această analiză mă face să cred că Rusia va câștiga războiul militar. Asistența militară occidentală poate prelungi luptele, dar nu va afecta rezultatul final. Pur și simplu va întârzia inevitabilul și va face mult mai mulți oameni uciși inutil.

 

Riscul unui război nuclear

 

A doua fațetă a acestui război care nu este raportată în mass-media - sau cel puțin minimizat -, este riscul tot mai mare de război nuclear. Acest risc crește odată cu fiecare pas de ambele părți. S.U.A. este liderul în escaladarea nechibzuită prin furnizarea de artilerie cu rază lungă de acțiune, baterii antirachete Patriot, informații, supraveghere și acum tancuri. Rusia reacționează la fiecare pas. Există o serie de pași înainte ca cele două părți să ajungă la nivel nuclear, dar niciuna nu arată dorința de a face un pas înapoi. Apropo, Rusia are tot dreptul legal de a ataca acele țări N.A.T.O. care furnizează arme Ucrainei. Prin furnizarea de arme unei părți în conflict, aceștia au renunțat la neutralitatea lor și au devenit, de fapt, combatanți. Rusia nu a făcut asta pentru că nu vrea să aducă N.A.T.O. direct în luptă. Dar din punct de vedere legal, se poate.

 

Întregul scenariu este un marș lung și lent către războiul nuclear sau dezintegrarea completă a Ucrainei. Este cineva cu adevărat pregătit pentru asta? S.U.A. nu vor pune capăt livrărilor de arme pentru că lui Joe Biden îi este frică să nu piardă aparemțele, iar cei mai apropiați consilieri ai săi, precum Victoria Nuland, au o ură irațională față de Rusia și sunt adepți ai războiului. Acum, putem adăuga un nou pericol, rezultat din disperare. Acesta este faptul că S.U.A. ar putea fi cel mai mare perdant în acest război. Pe măsură ce Ucraina dispare sub un atac masiv rusesc, S.U.A. vor deveni din ce în ce mai disperate. Credibilitatea sa se clatină după ce a angajat atât de mulți bani, materiale și greutate morală pentru „apărarea” Ucrainei.

 

Administrația Biden a transformat în esență războiul din Ucraina într-o criză existențială pentru S.U.A. și N.A.T.O., o criză care  nu ar fi trebuit să existe niciodată. Ucraina nu a constituit niciodată un interes vital al S.U.A., însă războiul este existențial pentru Rusia, fapt pentru care aceasta nu va renunța. Oare S.U.A. vor ridica mâinile și vor recunoaște victoria Rusiei? N.A.T.O. se poate dezintegra de fapt în fața unui astfel de eșec spectaculos. Deci, probabil ne vom dubla.

 

Poate că un Biden disperat va ordona trupelor să intre în vestul Ucrainei ca tampon împotriva unei preluări complete a țării de către Rusia. Vă puteți imagina cât de dezastruosasă situație ar fi? Situația care se poate transforma rapid într-un război direct între S.U.A. și Rusia, mai degrabă decât într-un război proxy cum este acum. Poporul american și investitorii în special nu sunt pregătiți pentru nimic din toate acestea. Ar trebui să fie pentru că devine din ce în ce mai probabil[1].

 

--------------------------------------

[1] Sursa - https://dailyreckoning.com/the-horrifying-endgame-in-ukraine/ - The Horrifying Endgame in Ukraine,  14 februarie 2023.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu