Alzheimer
Urmând sugestiile de mai jos, se poate diminua șansa de a
contracta boala:
1.
Verificați glezna
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn
că există tulburări în creier cu un accident cerebralși demență.
Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot
corpul. Gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguin la nivelul
talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.
Cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului
gleznă-brațe (ABI = ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară
pentru măsurat tensiunea, care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la
nivelul brațului.
Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguin,
doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice, sau o
schimbare a dietei sau medicației.
2.
Alimente puternic antioxidante
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot
încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii
Alzheimer.
Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul
listei se află:
murele, boabele de soc, stafidele,
afinele și coacăzele negre.
3. Evitați grăsimile rele
Tipul de grăsimi pe care le consumați influențează
funcționarea creierului în bine, sau în rău.
Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele
creierului și le face ineficiente.
Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu
conținut de grăsimi scăzut. Renuțați la alimentele prăjite.
4. Stimulați creșterea creierului
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge
vârsta de 30 - 40 de ani, astfel încât efortul de învățare trebuie sport.
Cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de
învățare.
Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau - pentru
stimulare - de a lărgi cercul prietenilor.
5.
Prajituri cu ciocolată
Cacaoa, principalul
ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți, numiți
flavonoide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și
creier.
Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguin către creier.
Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonoide decât ciocolata cu lapte.
Ciocolata albă nu le conține deloc.
6. Prezența estrogenilor
68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca
pe la mijlocul vieții ele pierd protecția hormonului estrogen care susține
memoria. Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen
în perioada instalării menopauzei. Orice întârziere duce la riscul confruntării
cu demență și accident vascular cerebral.
7.
Creșteți colesterolul bun
Este bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun
de tip HDL protejeajă contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va
salveze și creierul.
Cercetătorii pretind că acest tip de colesterol blochează
substanțele ce tind a se depune și distrug celulele creierului și
acționează ca un anti-inflamator ce încetinește degradarea creierului.
Metoda de sporire a colesterolului bun, include exercițiile
fizice, consumul moderat de alcool și scăderea greutății.
8. Navigați pe Internet
Navigarea pe Internet în cautarea unor informații poate
stimula creierul îmbătrânit mai mult decât o face cititul unei cărți.
Înregistrări ale activității cerebrale arată că navigatorii
experimentați, prezintă de două ori mai multe impulsuri ale activității
cerebrale decât începătorii. Conectați-vă la Internet pentru căutarea de
informații, achiziționarea de bunuri, sau pentru jocuri.
Deși nu se știe cât de mult va ajuta creierului dvs.,
este oricum de preferat în locul unei navigări pasive.
9.
Gena ApoE4
Un sfert dintre voi, care citiți acest document, deține o
specifică bombă genetica cu temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori mai
susceptibili de a contracta o târzie boală Alzheimer. Gena se
numește Apolopiproteină E4.
Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4 de la unul din
părinți, riscul dvs. de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă
moșteniți a doză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori.
Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se
identifica genotipul ApoE4.
10. Spuneți DA cafelei
Cafeaua se dovedește a fi un tonic al creierului aflat
în proces de îmbătrânire.
Este
un anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le
are asupra creierului și reduce riscurile accidentelor cerebrale,
depresiei și diabetului, care toate facilitează demența.
Are un mare
conținut de antioxidanți și cafeină, care stopează moartea
neuronilor și ameliorează diabetul, hipertensiunea și accidentele
cerebrale care conduc la demență.
Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic
moderat, de 2- 4 ceșcuțe, nu este rău și poate fi util.
11. Pericolul unei greutății scăzute
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate
poate fi un semn al bolii Alzheimer.
Un studiu a arătat că femeile care au această boală au
început să piardă din greutate cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea
demenței. Dintre femeile care o aceeași greutate, cele care început să dezvolte
demență, au slăbit în decursul a trei decenii și atunci când au fost
diagnosticate aveau cu circa 6 kg mai puțin decât cele care nu prezentau
Alzheimer.
Dacă aveți peste 60 de ani și prezentați o inexplicabilă
pierdere în greutate adresați-va medicului dvs.
12. Beți vin
Un pahar de vin pe zi poate întârzia
demența. Cercetările arată că vinul este un anti-inflamator și
crește colesterolul bun, ceea ce ajută la pre-întâmpinarea
demenței.
Antioxidanții
puternici din vinul roșu conferă acestuia
proprietăți anti-demență. Astfel de antioxidanți relaxează arterele, dilată
vasele sanguine și sporesc debitul sanguine, ceea ce stimulează procesele
cognitive.
13.
Cunoașteți care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți
constata un declin în aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați
un pahar, dar eșuați în a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci
când traversați strada.
Rezolvând un joc de puzzle, sau citind o hartă, pot de
asemenea, să vă producă probleme.
Pierderea simțului mirosului poate fi de asemenea, un semnal
de alarmă. La fel, punerea în mod repetat a aceleiași întrebări, sau depunerea
în locuri improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în
frigider). Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt
identificate mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările
de stil de viață, sau de medicație.
14. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană
poate feri creierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență.
Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia și
Liban este realmente o hrană pentru creier. Urmând această dietă - bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe, nuci, legume,
ulei de măsline și puțin vin - poate reduce la jumătate riscul de
boală Alzheimer.
Decât să depindeți de un singur aliment, sau de puține
substanțe nutrient, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe,
benefice pentru creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele
cerebrale de deteriorarea oxidantă.
15. Obezitatea la vârsta medie
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs.
Un studiu a arătat că persoanelșe obeze au cu 8% mai
puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai
puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește astfel
alarmant riscul de Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce
în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice
pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție și la funcțiile de
execuție și de control al mișcărilor.
Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a
greutății, încă din tinerețe, sau la vârstă mijlocie.
În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu
sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel
mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției
bolii Alzheimer la orice vârstă.
16. Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului.Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului
contra pierderilor de memorie si bolii Alzheimer. Este un mijloc
minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale - peptide
beta-amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform
cercetărilor conduce la accelerarea riscului apariției bolii.
Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de
5 ore, sau mai puțin, în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a
grăsimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet și
obezitate și în final la Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la
tratamente în caz de insomnii.
17. Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a fost foarte
sociala, care a decedat din caza bolii Alzheimer, cercetătări din Chicago au
descoperit că o largă rețea de socializare i-au asigurat o mare ”rezervă
cognitivă” care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă de
Alzheimer. De ce se întâmplă așa este un mister, darinteracțiunea cu prietenii și cu familia pare să
crească eficiența creierului.El își formează
rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de
boala Alzheimer.
Deci întâlniți-vă adesea cu familia și
prietenii și extindeți-vă rețeaua social.
Cu cât este mai puternică rezerva creierului, pe care o
construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți
simptomele bolii Alzheimer.
18. Rezolvați stresul
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormoni denumiți
corticosteroizi, care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stress
persistent declanșate de evenimente zilnice - cum ar fi frustrarea locului de
muncă, problemele de traffic, sau cele finaciare - pot fi periculoase.
În timp, acest stres poate distruge celulele
creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului
se restrânge.
Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag, sau un
eveniment de schimbare majoră a stilului de viața cum ar fi pensionarea - pot
conduce la un sever stress psihologic care precede demența.
Rețineți faptul că stresul cronic poate spori
vulnerabilitatea persoanelor vârstnice, în ceea ce privește deteriorarea
memoriei și demența.
Căutați sfaturi profesioniste (psiholog). Antidepresivele,
sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita
pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul în care se iau măsuri din
timp.
19. Atenție la dantură
Gingiile deteriorate pot să vă otrăvească creierul.
Persoanele cu boli de dantură și gingii tind să prezinte rezultate scăzute
la teste de memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din
domeniul stomatologiei, care au descoperit că infecția responsabilă de bolile
gingivale eliberează produse colaterale ce migrează spre zonele din creier
implicate în pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor
dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății
gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei.
Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă, cu cele mai
severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai multe
semene de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme
discrete ale gingivitei.
20. Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați în vârstă, nivelul sanguin al
vitaminei B12 scade și șansa de a suferi de Alzheimer crește.
Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina din alimente,
scade cam la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de deteriorare ulterioară
a creierului.
Cercetărtori de la Oxford University au descoperit ca un
creier care funcționează cu un conținut de vitamină B12 redus, de fapt își
reduce volumul, iar o deficiență a acesteia poate duce la atrofierea creierului
prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut gras din jurul
neuronilor.
Se poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt
factor de distrugere a celulelor creierului.
După vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic
500-1000 milicentigrame de vitamină B12.
Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o
inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semen de demență, trebuie
neaparat să se verifice de către doctorul dvs. a posibilei deficiențe a
vitaminei B12.
Evitați și refuzați plombarea dinților cu combinații
ce conțin mercur.
21. Oțet la orice
Există largi evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot
conduce la scăderea memoriei, respectiv glicemia mare, rezistența la insulina,
diabetul și pre-diabetul și creșterea în greutate.
Cercetători din Phoenix (Arizona) au
observant în cadrul studiilor pe oameni și animale că elementele acide
potențează efectele de scădere a glicemiei. Studiile au arătat de asemenea, că
ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente, prevenind astfel
creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul,
demența accelerată și pierderea memoriei.
Apelați la oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu
lingura, chiar adăugați-l la un pahar de apă de băut. Orice tip de oțet
este bine-venit.
22. Verificați-vă ochii
Dacă vă păstrați o vedere bună, sau excelentă pe măsură ce
înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scade cu un
surprinzător procentaj - de 63%. Iar dacă vederea este slabă, simpla vizitare a
unui optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe
an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. de a suferi de demență.
Nu este însă clar cum problemele de vedere stimulează
apariția demenței, dar o vedere afectată face dificilă participarea la
activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități
practice, precum și activitățile sociale, toate acestea fiind apreciate ca
încetinind declinul cognitiv.
Rețineți: ochii dvs. reflectă modul în care funcționează
creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu neglijați vederea
slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea poate fi corectată.
23. Consumați curry
Pudra de curry conține condimentul galben-portocaliu numit
turmeric (șofran de India ) bogat în curcumină, despre care se știe că
stopează deteriorarea memoriei.
Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și
mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive.
Curcumina acționează în primul rând prin blocarea acumulări plăgilor amiloide
(depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer,
apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul
cognitive.
Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe săptămână,
în special curry galben.
Sau
presărați condimentul pe alimetele consumate.
24. Controlul glicemiei
Dacă aveți diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la
Alzheimer.
Studiile arată că riscul de Alzheimer este de 2-3 ori mai
mare, iar cu cât diabetul se instalează mai curând, cu atât este mai
mare șansa de a suferi de demență. Unii experți denumesc boala Alzheimer
”diabetul creierului”.
Cele două afecțiuni au cauze similare - obezitatea,
hipertensiunea, cholesterol ridicat, dietă bogată în grăsimiși zaharuri,
activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată.
Pe scurt, diabetul poate produce creierului o
dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările.
Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori
scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate,
alături de exerciții fizice regulate.
25. Beți mai mult ceai (negru și verde)
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă
ce precede boala Alzheimer și că, cu cât beți mai mult ceai, cu atât
memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un bogat
conținut de compuși capabili să penetreze bariera sânge-creier și acolo să
blocheze deteriorarea neuronilor.
Un
antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca
toxicitatea beta - amiloidei, care omoară celulele creierului.
Faceți-văun obicei din a bea ceai negru și ceai verde.
Nu
adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a
ceaiului.
Mulți
ani cu sanatate !
Sursa:
Prof. Valentina Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu