marți, 25 octombrie 2016

Superioritatea occidentalilor






Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi

este o situatie intolerabila, de aceea incerc mai jos sa schitez cateva repere majore, care sa ajute atat la intalegerea acestui curent de gandire religios si politico-social – o fantoma care bantuie cam de mult prin Europa -, cat mai ales calea restabilirii normalitatii, a egalitatii.

1054 dupa Marea Schisma se trece imediat la refacere unitatii crestine, mai ales ca ortodocsii ajung sub islam si cer ajutor. 1095 papa Urban incepe cruciadele pana cand se reface unitatea crestina cu spada si se declara la Conciliul Lateran IV 1214 superioritatea catolicilor. O mare gresala, de aceea la Conciliul de la Florenta 1439 imparatul bizantin si papa pun pe picior de egalitate cele doua Biserici surori si refac astfel o autentica unitate crestina. De atunci avem doua curente religioase si politice, una continua linia de la 1214, asta o fac la noi maghiarii prin excelenta, alti cred in egalitatea crestina de dupa 1439.

Emanciparea nationale si sociala a ardelenilor incepe cu Unirea cu Roma 1698. Ea s-a facut pe baza Conciliului de la Florenta, dar cand au vazut ce inseamna asta grecii, rusii, sarbii, dar mai ales ungurii s-au opus, au facut pe unii ardeleni sa accepte linia lor si sa se simta si ei superiori fratilor lor, moldo-valahilor ajunsi robi ai sultanului turc si patriarhului grec. Avem asadar o prima unire cu Roma 1698 pe baza Conciliului de la Florenta, pentru care pledez si eu, si o a doua unire 1701, prin maghiarii, care se pretind superiori pe baza Conciliului Lateran. Pentru acestia intrarea in Europa e posibila si azi numai prin UDMR.

Moldo-valahii au o alta istorie, sunt o enigma si un miracol (G. Brateanu) si au luptat eroic doua secole, dupa caderea Constantinopolului, inpotriva turcilor. Dupa tradarea lui Cantemir ei ajung insa jos de tot, sub greco-fanarioti si din nou e un miracol cum au supravietuit sub cea mai stupida administratie posibila. Apoi ei reusesc din nou miraculos sub Cuza si Carol II, cu ajutor franco-german, sa obtina independenta si 1918 Marea Unire. Fapta statala e lor, idee nationala e a Scolii Ardelene, de aceea incercarea ortodocsilor moldo-valahii de a avea si fapta si ideea nationala, de a-i obliga pe ardeleni sa fie ca ei e insuportabila. Asta insa nu diminuiaza meritele lao, iar orientarea spre Roma, spre EU/NATO a celor patru presedinti ortodocsi moldo-valahi depaseste blocajul maghiarilor, rusilor, sarbilor, grecilor si sunt convins ca vom asista la o refecarea a unitatii crestine pe baza de egalitate, cu ajutorul papei Francisc, care vrea o unitatea a crestinilor fara conditii.

Superioritatea catolicilor, maghiarilor e la fel de insuportabila, intolerabila, ca lichidarea, periferizarea de catre ortodocsii moldo-valahi a Bisericii Unite cu Roma, a Scolii Ardelene si mai ales incercarea de a inpune stilul lor de viata tuturor romanilor. Asta e nodul gordian, care poate fi taiat printr-un dialog in vederea unirii cu Roma, fara intermediari maghiari.


Bremen la 24 octombrie 2016
Universitaet Bremen










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu