vineri, 21 octombrie 2016

Un nou razboi rece


Un nou razboi rece

1) Romanii stau in calea tuturora; turcii i-au tinut 500 de ani ostatici pentru a intra si ei asfel in Europa; pentu a ajunge la Constantinopol, la fratii lor, slavii de sud din Balcani, rusii trebuie sa treaca peste ei; occidentalii, pentru a ajunge la Marea Neagra si a opri expansiunea rusilor, la fel. Si pentru ca si romanii au fireste interesele lor, imperiiile se folosesc de interpusi fideli, asa zisi creoli, straini de neam. Turci se folosesc de fanarioti, rusii de evrei si tigani, iar occidentalii de germani, maghiari si evrei.
2) Proiectul regatenilor, moldo-valahilor, sa ne unim in cuget si-n simtiri impotriva maghiarilor, germanilor, evreilor, tiganilor si mai ales a globalizarii si rationalitatii occidentale, trece cu vederea cei 100 de ani de la Marea Unire. Partida nationala, Transilvania si Banatul nu se prea impaca cu Partida ortodoxa moldo-valaha PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD, USL, PC. Vezi rezultatul alegerilor de o parte si cealalalta a Carpatilor.
3) Faradelegile maghiarilor sunt la fel de condamnabile ca si cele ale germanilor, tiganilor, evreilor si romanilor. Ideea ca navala spre vest a slavilor a fost franta in Panonia romano-catolica a lui Stefan cel Sfant este, se pare, a lui Daicoviciu. Fara bresa salvatoare, decimarea sau greco-slavizarea romanilor ar fi fost probabil, ca cea de la sud de Dunare astazi.
4) Pe de alta parte nu ungurii au lichidat Biserica unita cu Roma, garantia emanciparii nationale si sociale, ci fratii lor, moldo-valahii. Ei au ucis episcopii, preoti uniti si intelectualii filooccidentali, au reorientat 2.000 de biserici cu baioneta spre Moscova, azi refuza retrocedarea lor, plagiaza si degradeaza Scoala Ardelena la nivelul jos, fara Dumnezeu, atee, iluminista. Perfidie bizantina sau prostie balcanica? sau si una si alta?
5) Antimaghiarismul, antisemitismul si antigermanismul din discursul moldo-valah sunt expresia unui antioccidentalism atavic, oriental si usor explicabil prin izolarea milenara greco-fanariota de dupa Marea Schisma, lipsa de contact direct a estului cu vestul, a Cortinelor de Fier sau Argint, care i-au tinut departe pe ortodocsi de Roma, de civilizatia latina.
6) Dupa Marele si Sfantul Sinod Ortodox, la care Moscova nu a participat, a inceput un nou Razboi Rece. Cauza reala e imensului esec al anului revolutionar 1989, cand toata lumea spera in refacerea unitatii crestine. Vladimir Putin este foarte clar: si fara razboiul din Ucraiana sau Orientul Apropiat s-ar fi gasit un motiv. In ce tabara vor fi ortodocsii moldo-valahii in noul Razboi Rece?
7) La ortodocsi observam un ciclu social-politic, dupa (1) dezordine si mizerie pseudo-democratica, (2) despotul face ordine, apoi (3) satui de lipsa de drepturile omului ei se rascola si revin la (1) s.a.m.d. Fara refacerea unitatii crestine asteptata de un mileniu, din acest cerc vicios va fi dificil, daca nu chiar imposibil, de iesit, ca in mitul lui Sisif.
8) Rusii dupa (1) marea vanzare din anii 90, (2) se ridica acuma sub Putin din genunchi (o formulare genuin ruseasca) si se vad, cred amenintati de NATO. O conditia necesara si suficieta pentru un nou regim autoritar? Urmeaza o nou dictatura orientala? La romani teama de occident, de rationalitatea contractului este numai la moldo-valahi.
9) Ardelenii si banatenii se tem mai degraba de o nou eliberare greco-pravoslavnica. In conditiile in care Putin, protectorul tuturor ortodocsilor, declara ca in doua zile e la Bucuresti, va reusi presedinte Iohannis sa faca credibile normele si valorile occidentale ale Scolii Ardelene peste Carpati, la Bucuresti? Sau va invinge modelul despotic cu maduva duhovnicia si sobornicia greco-pravoslavnica, straina de latinitate?
10) Serbia n-a reusit sa ingenunchieze Croatia catolica, nici Moscova Tarile Baltice. Dupa ocuparea Crimeeii avantul Armatei Ortodoxe s-a inpotmolit in Ucraina. Daca occidentalii nu-i vor mai lasa pe catolicii sub rusi, atunci si Transilvania, Banatul pot spera. Granita civilizatiilor e pe Carpati. Exista totusi sanse reale ca normele si valorile occidentale sa fie imbratisate si de moldo-valahi si ei sa adere de facto, nu numai de jure, la Europa fara ca Moscova sa intervina in forta. Apropiata vizita in Romania a papei Francisc cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire da incredere, in acest sens, tuturora romanilor.

__________________________________________

Eseul Revin rusii http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Revin%20rusii%20de%20Viorel%20Roman.htm e surprinzator de actual. Asta ma incurajeaza sa incerc o privire eurocentrista, din perspectiva Imperiului Sfantului Petru, mai putin familiara ortodocsilor supusi privatiunilor inerente izolarii, cenzurii si propagandei milenare antioccidentale, antifasciste din Imperiul Sfantului Andrei, pentru a deslusii critic cauzele si consecintele noului Razboi Rece.

www.viorel-roman.ro
viorel-roman-bremen.over-blog.de/

Universitaet Bremen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu