miercuri, 19 octombrie 2016

Edictul din Brooklyn


Edictul din Brooklyn, lovitura care va devasta Turcia lui Erdogan

Edictul a pornit din Brooklyn Heights, de la diamantierii evrei:"Niciun ban pentru Turcia". Pe tăcute, fără breaking news-uri, ştirea s-a răspândit în sinagogile din Statele Unite, din Europa, din America de Sud şi peste tot unde exită un rabinat. Un asemenea edict nu poate fi dat fără acordul guvernului SUA. Şi asta fiindcă Statele Unite nu pot lua oficial o asemenea decizie. Dacă e vorba de Statele Unite, edictul nu se aplică numai în sinagogi, ci şi în moscheile din Arabia Saudită. Lucrul acesta ar putea să însemne pentru români că Turcia nu va mai avea investiţii străine. Lucrurile sunt mult mai complicate. Edictul „Niciun ban pentru Turcia" înseamnă că Turciei i se vor lua şi banii pe care nu-i are. Înseamnă că tot ce există investiţii în ţara sultanului Erdogan va fi încet retras. Este foarte interesant de urmărit evoluţia bursei de la Istanbul în perioada următoare. Oricum, procesul va fi de durată, dar cu efecte devastatoare.

În resorturile profunde ale lumii contemporane, fundamental, depăşind religiile, morala şi determinând politicul a rămas un singur lucru: banii. Inspiraţia proastă a lui Erdogan de a forma un triunghi cu Rusia şi Iran a alertat marii gânditori, dar şi decidenţi ai lumii în care trăim astăzi. Rusia singură nu poate sprijini economic Turcia, nici dacă Putin cere tuturor ruşilor să meargă în vacanţă la Bodrum sau Istanbul. Apropierea de Iran şi tenta fundamentalist-islamică au fost picăturile care au umplut paharul.

Totul poate părea o chestiune tipică de politică externă, cu impact nesemnificativ asupra României. Lucrurile nu stau aşa. Prăbuşirea economică a Turciei va atrage după sine prăbuşirea întregii regiuni. Efectele vor fi catastrofale. Anul acesta probabil că nu se va resimţi nimic. Anul viitor efectele vor fi palide. Peste doi ani, în Turcia – care înseamnă mai mult decât fabulosul Istanbul sau superbele staţiuni de la mare - se va ieşi în stradă de foame. Cineva din România ar trebui să ia în calcul hotărârea luată în Brooklyn şi să încerce să limiteze oarecum contagiunea cu o regiune ce va sărăci brusc şi va intra, cu siguranţă, în război civil.Bogdan Chirieac
http://www.dcnews.ro/edictul-din-brooklyn-lovitura-care-va-devasta-turcia-lui-erdogan_513872.html
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu