miercuri, 10 februarie 2021

Alianta Familiilor - ESTE UNIUNEA EUROPEANA O FORMATIUNE NE-DEMOCRATICA?

 



ESTE UNIUNEA EUROPEANA O FORMATIUNE NE-DEMOCRATICA?

 

„Arcana imperii” este un termen care apare frecvent în scrierile lui Tacit și înseamnă „secret de stat / state secret”. Un secret deghizat ca o pacaleala. Astazi intrebam: ne păcălește elita politică a Uniunii Europene cu arcane imperii?

 

Luuk van Middelaar

 

 

Dacă ar fi sa dăm crezare olandezului Luuk van Middelaar, politica de integrare a Uniunii Europene, deciziile de a adăuga noi membri și când, și politicile esențiale care afectează aproape jumătate de miliard de europeni sunt și au fost rezultatul unor arcane imperii spectaculare ale elitei politice europene. Desigur, o elită politică exclusiv occidentală.

 

Ceea ce, spune Middelaar, este un lucru bun. Ne întrebăm, totuși, cum poate fi un lucru bun considerând importanța enormă și impactul profund pe care aceste decizii le au pentru sutele de milioane de cetățeni europeni? Categoric, ele nu sunt decizii luate în mod democratic și nici de persoane desemnate în mod democratic și specific să le ia. Se fac „în culise”, dincolo de accesul cetățenilor.

 

Middelaar este olandez, autorul influentei Passage to Europe, publicată în olandeză în 2009, și rezultatul unor ani de muncă intensă din partea autorului. În 2013 cartea a fost republicată în engleză și este cvasi unanim văzută ca încă fiind cea mai influentă carte scrisă în Europa privind mecanismul de funcționare a Uniunii Europene, dar în special al modului în care deciziile esențiale privind Uniunea Europeană sunt luate și de cine. Recent am dat peste un rezumat vast al cartii, făcut de eseistul britanic Perry Anderson pentru London Review of Books și publicat în decembrie. Vă recomandam lecturarea acestui articol. [Link: https://www.lrb.co.uk/.../perry-anderson/the-european-coup]

 

Titlul eseului lui Anderson este, la fel de notabil, The European Coup / Lovitura de Stat Europeană. La fel ca Middelaar, Anderson e convins că singurul mecanism care funcționează la nivelul UE pentru a menține unitatea experimentului unional sunt periodicele lovituri de stat (coups) ale politicienilor europeni. Adica pacaleli pe care cei din jur le trec cu vederea in interesul "binelui comun", chiar daca deciziile nu sunt luate in conformitate cu regulile jocului.

 

Este Uniunea Europeană o formațiune nedemocratică?

 

În săptămânile de început de an, in plina pandemie si penurii de vaccinari, e potrivit sa ne intrebam daca nu cumva UE ne-a păcălit și dacă nu cumva trăim într-un sistem despotic benevolent. Întrebările acestea inevitabil vin in minte citind eseul lui Perry Anderson. [Link: https://www.lrb.co.uk/.../perry-anderson/the-european-coup] Conform lui Anderson, olandezul Luuk van Middelaar, da lumina asupra acestui subiect in Passage to Europe.

 

Middelaar discută patru lovituri de stat (pe care Anderson le numește, în spiritul lui Tacit, arcane imperii) care au format Uniunea Europeană și au pus-o pe traiectoria integrării. Prima lovitură au fost deciziile Curții Europene de Justiție din 1963 și 1964 care au impus supremația Comunității Europene asupra legislației naționale, cu toate că Tratatul de la Roma nu exprima această noțiune ori obiectiv. Ca urmare, de atunci încoace, regulamentele unionale suprimă regulamentele interne.

 

A doua lovitură a fost formarea Consiliului European, un rezultat al summiturilor anuale ale liderilor țărilor membre UE, inițiate la insistența francezilor. Intenția acestor summituri, iar apoi a Consiliului European, a fost eliminarea forțelor și tendințelor centrifuge și asigurarea ireversibilității procesului integrării europene. În plus, erau desemnate să mențină echilibrul politic și economic între Franța și Germania prin, în primul rând, manipularea Marii Britanii să adopte poziții când pro-germane, când pro-franceze.

 

A treia lovitură de stat a fost summitul Consiliului European din Milano din 1985 care a transformat Comunitatea Europeană într-o „uniune”, cunoscută până azi ca Uniunea Europeană. Cu toate că deciziile Celor Zece (de atunci) trebuiau luate în unanimitate, decizia de a transforma Comunitatea Europeană în „uniune” a fost luată cu un vot de 7 la 3, împotrivă fiind Danemarca, Marea Britanie și Grecia.

 

Middelaar numește acest eveniment „a coup disguised as a procedural decision / o lovitură deghizată ca decizie de procedură”. Iar de atunci, procesul de integrare a „uniunii” continuă în mod agresiv, la un pas susținut, fără a permite dizidenți de tipul Orban ori Duda.

 

A patra lovitură de stat a fost lansarea monedei euro, un compromis între Franța și Germania ca urmare a acordului Franței pentru unificarea Germaniei de Vest cu Germania de Est. Francezii erau îngrijorați de transformarea Germaniei într-o superputere economică după unificarea celor două Germanii, și a propus eliminarea mărcii germane în favoarea unei monede europene, euro.

 

Middelaar caracterizează fiecare dintre aceste acțiuni „as an action taken suddenly, by stealth, catching its victims unawares, and confronting them with a fait accomplit that cannot be reversed. It is not a term associated with any form of democratic politics ... / o acțiune luată subit, prin surprindere, care își prinde victimele fără ca ele să își dea seama, și confruntându-le cu o situație deja înfăptuită care nu poate fi inversată. Este un termen care nu poate fi asociat cu nicio formă de politică democratică ...”

 

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

 

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

 

 

Alianta Familiilor din Romania

Str. Zmeica nr. 12, sector 4

Bucuresti, N/A N/A, Romania







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu