joi, 12 mai 2022

Elena Radu - Va fi din ce în ce mai greu și veți pune din ce în ce mai puține pe masa copiilor

 



Va fi din ce în ce mai greu și veți pune din ce în ce mai puține pe masa copiilor

Av. Elena Radu

12 Mai 2022

 

Mai țineți minte timpurile cu bugetul de austeritate? Cum mergea ceva rău din cauza proastei guvernări care se resimtea în buzunarul românilor, o băgau pe aia cu buget de austeritate că au fost răi ăia dinainte. Toți erau perfecți, numai ăia dinainte erau proști, până ajungeau ei ăia dinainte. Acum s-au schimbat timpurile. Nimeni nu mai guvernează prost. Toți sunt perfecți, minunați, extraordinari.

 

Răi sunt numai cetățenii că există. Și dacă tot există cetățenii, ia sa înceapă sa își mai pună pofta-n cui. Ce atâtea drepturi și libertăți? Și-au cam luat-o-n cap. Mai ușor cu ele, că strică! Mai un lock down, mai niște restricții după cum are chef unul și altul. Justificarea restricțiilor? Ce e aia? N-auzirăti ca v-ați luat-o-n cap? Nu le respectați, plătiți amenda, că nu vă conformați!

 

Mai o injecție, 2, 3... nouă, câte ți se dispune. Ce e în ea? Ah, vă afectează? Contează? Iar v-o luarăți în cap! N-auzirati ca trebuie să vă conformați?  Nu vă conformați? Sancțiune! Amendă? Nu, nu, prea ușor cu amenda. De data asta interzicerea activităților.

 

Te-a mâncat să nu te conformezi și să nu te injectezi? Ai voie numai să îți cumperi mâncare și medicamente. Pedeapsă! Ești rău și ii afectezi pe ăilalți, că așa spunem noi. În fine, îți luau și dreptul la mâncare și medicamente, dar era prea pe față. După aia susțineati ca e exterminare directa a celor care nu se conformează.

 

Ce vă mai conformar[‚i, fără să comentați! Hai că merge, tot înainte! De data asta preturile la energie și combustibil: sărira brusc în aer peste tot. (de parcă conformările dinainte nu s-au impus tot peste tot! ). De ce? Nu contează. Aia e! Suportați-le, dacă vreți să consumați.

 

Vă revoltarăți? Nu. Vă conformarăți, plătirăți facturile. Nici măcar nu vă mai băgă cineva vreo sancțiune, vă conformarati de bună voie. Și tot crescură și tot crescură și voi tot vș conformarăți, le tot plătiți. Să nu vă treziți cumva la realitate, primirăți oleacă de praf în ochi: plafonare prețuri la nivel mare, o prefăcătorie de subvenție de la stat ca să se plătească furnizorii (adică tot din banii voștri), 4 lei creșteri salariale și câțiva lei la pensii.

 

Băieți buni guvernanții de acum, ajută poporul. Ce nu luarăți în calcul? Că odată cu creșterea prețurilor la energie și combustibil crescură și prețurile la toate celelalte bunuri. Aia 4 lei nu acoperă nimic nici pe departe. Dar, nah, odată obișnuiți cu conformarea, va țineți de ea, că doar v-au spus ăștia din martie 2020: obișnuiți-vă că nu o să vă mai întoarceți niciodată la viața dinainte.

 

Păi dacă tot sunteți copii ascultători, de ce să nu o țină tot așa? Pe fondul conflictului creat de 2 nebuni sau 2 sfinți (depinde în ce tabără sunteți, că ambii au adepți și critici), nu instituie ei sancțiuni economice? Împotriva cui? Vă spun că impotriva unui nebun, dar în realitate ele sunt împotriva voastră. Ca atunci cand e o cantitate mai mica de energie si combustibil pe piață, prețul va fi și mai mare, ceea ce va atrage creșterea preturilor și mai mult, la toate.

 

N-aveți cu ce plăti? Nici nu trebuie! Mai reduceți din consum. Și la mâncare că cică sunteți prea grași, e pandemie de obezitate, nu auzirati?

 

Mai ușor cu consumul de combustibil că oricum poluați, iar mersul pe jos face piciorul frumos. Așa reduceti și cheltuielile.

 

Mai ușor și cu consumul de energie, tremurati și voi în casă, că oricum nu aveți bani să vă plătiți facturile. N-auzirăți ca ai noștri, băieți buni: cică nu vă impun nimic, va determina să reduceti singuri consumul.

 

Acum înțălesărăți ce e și cu reducerea producției societăților românești de producție pe fondul creșterii prețului la energie și combustibil? Păi dacă ăia intră în faliment și dispar de pe piața, se reduce și consumul de energie și combustibil, ca doar erau mari consumatori.

 

Cine mai produce bunurile de care au nevoie romanii? Cum cine? Străinii. Nu importăm noi? Doar ne-am obișnuit să fim mari consumatori ai străinilor și să nu mai producem mai nimic. Ce atâta producție prin Romania? Ia să facă bine românii să plece pe la ăia care produc, că doar exportăm forță de muncă ieftină și nu vrea nimeni să se oprească fluxul.

 

Hai cu conformarea că România și poporul roman vor avea un viitor „luminos”. În fine… ăia care scapă. Cine-o fi de vină, cine o fi greșit? Românii. Cască ochii și cred toate bălăriile care li se baga pe gât de toți, îi freacă grija altuia și nu se gândesc „dar cu mine ce se întmplă și ce o să se mai întâmple în ritmul ăsta?”. E greu să ieși din comoditate și să nu te mai conformezi, dar poate e timpul sa te gândești și la tine!

 

P.S.: scuza aia că vă e teamă că vă pierdeți locurile de muncă și nu aveți cu ce plăti ratele și ce pune pe masa copiilor nu o să o mai credeți nici voi. Pe zi ce trece, va va fi din ce în ce mai greu să vă plătiți ratele și veți pune din ce în ce mai puține pe masa copiilor.

 

Legea offshore

 

Pe înțelesul tuturor: cum suportați din buzunar lipsa de acțiune când se adopta o lege de către Parlament și nu va opuneți adoptării ei. Exemplul de notorietate: Legea offshore.

 

Gazele naturale sunt proprietate publica a statului roman. Ele nu pot fi vândute, dar pot fi concesionate. Așa că se concesionează dreptul de extragere a gazelor naturale unor companii străine. Se încheie de statul roman și acord petrolier pentru asta.

 

Ce prevede proiectul de lege pe scurt:

 

- companiile care exploateaza gazele naturale nu plătesc impozit pe venitul suplimentar dacă prețul este mai mic de 85 lei/KWh. Ce depășește acest preț, scade impozitul pe venitul suplimentar de 2 ori și jumătate fata de cât e acum;

 

- companiile respective pot sa stabilească prețul la cât vor, pe piața libera, in mod liber;

 

- pot in plus sa manipuleze prețul, crescând-l artificial prin încheierea unui contract cu o alta societate în care stabilesc ce preț vor. Notifica ANRM ca a încheiat acel contract, iar statul roman dacă vrea sa cumpere gazele respective (exercitând-și dreptul de preemțiune) poate sa o facă, dar sa plătească prețul pe care l-a stabilit compania respectiva;

 

- impozitele și taxele de la data de 31 dec 2022 (data pana la care le vor mai scade probabil) vor rămâne valabile pe toată durata acordului petrolier pentru extragerea gazelor.

 

Si mai pe scurt, le dam dreptul sa exploateze gazele pe 2 lei sau gratis și o sa ni le factureze noua după aceea la cât vor ei. Acum nu vă pasă că nu o simțiți la buzunar.

 

Când vă vor veni facturile și o veți simți la buzunar, degeaba vă veți revolta. Chiar dacă s-ar abroga legea atunci, tot veți plăti. Nu prin intermediul facturilor, ci prin intermediul impozitelor. De ce?

 

Pentru că acea companie va da statul în judecată pentru că ea a fost prejudiciată pentru că și-a făcut strategia pe „n” ani conform legii adoptate acum și abrogată legea, mărite impozitele sau reziliat contractul a suferit prejudicii.

 

Și ar câștiga, România ar fi obligată la plata unor sume pe care le-ați suporta tot voi.

 

Așa că dacă vă pasa de buzunarul vostru, de nivelul vostru de trai, e cazul să reacționați acum, înainte de votarea legii.

 

După aia o să plângeți degeaba și degeaba vă veți revolta pentru că veți suporta consecințele lipsei voastre de acțiune de acum.

 

P.S.: mâine se votează de Senat, prima cameră.

 

Datoria publică a României - peste 100 miliarde euro.

 

De când cu conflictul ruso-ucrainean, a acordat ajutor umanitar Ucrainei, iar la nivel intern a acordat facilitati persoanelor care au întrat în țară din Ucraina. Multe dintre ele depășesc ceea ce guvernul român acordă propriilor cetățeni. Acum U.E. vrea ca Ucraina sa primească împrumuturi ieftine și guvernele statelor U.E. să garanteze achitarea acestora. Este vorba de 15 miliarde euro în următoarele trei luni pentru a acoperi deficitul de lichiditate al Ucrainei.

 

Ce înseamna asta? Dacă Ucraina nu își plătește împrumuturile, statele membre UE, inclusiv România vor plăti împrumuturile Ucrainei.

 

De unde ar plăti România în locul Ucrainei? Din împrumuturile pe care le-ar contracta, crescând astfel datoria publică a României.

 

În lunile dec 2021- feb 2022, datoria publică a României a crescut în medie cu 13 miliarde pe lună.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu