vineri, 19 februarie 2021

ELENA BUICĂ - O NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ: EDIȚIE BILINGVĂ, ROMÂNĂ-ENGLEZĂ

 



O NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ: EDIȚIE BILINGVĂ, ROMÂNĂ-ENGLEZĂ ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME STARPRESS CANADA, 2021

EDIȚIE BILINGVĂ, ROMÂNĂ-ENGLEZĂ CONTEMPORARY WORLDWIDE ROMANIAN WRITERS ANTHOLOGY – STARPRESS CANADA, 2021

ELENA BUICĂ-TORONTO

februarie 19, 2021 07

 

Anul 2020 și continuând în anul următor, omenirea parcă s-a clătinat, dându-se peste cap fel de fel de rosturi stabilite cu mult timp înainte, deoarece Coronavirus a produs suferințe, restricții, pierderi pe toate planurile, incertitudine, chiar derută. Deși vremurile au fost vâlvorite, fenomenul cultural, în mai multe aspecte ale lui, și-a ținut destul de bine respirația, deși nu tocmai ușor. De nevoie au apărut forme noi ale activității literare, precum cenaclurile  on-line.      

 

         Cu un efort în plus și cu multă abnegație, a continuat apariția cărților, a antologiilor, dicționarelor, enciclopediilor etc.

 

        Printre acestea, se evidențiază „Antologia Scriitorilor Români Contemporani din Întreaga Lume. Contemporary Worldwide Romanian Writers Anthology – Starpress Canada/2021”, ediție bilingvă, română-engleză (Editura „Olimpias“, 2021), cu o frumoasă prefață semnată de Mary Smith, din Statele Unite ale Americii.

 

       Apariția acestei antologii s-a datorat promotorului cultural, directorul revistei româno-canadiano-americane STARPRESS, doamnei Ligya Diaconescu, „Doamna Limbii Române”, așa cum a fost numită de președintele Ligii Scriitorilor Români, domnul Al. Florin Țene.

 

       Prin activitatea sa de-a lungul anilor de neobosit jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, maestru Reiki, pictor amator, a primit multe premii și distincții, a devenit cunoscută atât în țară, cât și în  multe alte țări ale lumii. 

 

        Doamna Ligya Diaconescu și-a însușit pe deplin cuvintele filosofului nostru, marele om de cultură, Constantin Noica: „O cultură nu se judecă numai după operele mari de incontestabilă valoare, ci și după realizările mici, de trudă laborioasă și vrednică prin care se realizează cadre, se deschid câmpurile și se delimitează interesele în mijlocul cărora va trebui să apară opere autentice”.

 

     Evoluția științei și tehnicii a adus prefaceri mari în întreaga lume și literatura a îmbrăcat, ca întotdeauna, hainele timpului său. Acum altele sunt datele spațio-temporale în care trăim. La această primenire a avut multe de spus internetul. Acum diversitatea tematică este mult mai amplă. Românii răspândiți prin multe țări ale lumii contribuie substanțial și ei cu subiecte noi. Antologiile cuprind lucrări cu forme ale noului mileniu, adoptând modalități mai libere de exprimare, scrieri în care vibrează actualitatea, chiar și banalul cotidian. Banalitățile, acele aspecte minore, sunt frânturi de viață autentică, așa cum trăim zi de zi, aspecte în care cititorul se poate regăsi și simte că îl ajută la cunoașterea de sine.

 

     Diversitatea tematică este foarte largă, așa cum se cuvine pentru o antologie și așa cum suntem diferiți fiecare dintre noi. Această diversitate sporește interesul pentru lectură, căci fiecare cititor va găsi ceva pe placul lui.

 

     O admirăm pe doamna Ligya Diaconescu pentru că, asumându-și adevărate răspunderi spirituale, s-a aflat în primele rânduri ale autorilor de antologii remarcând importanța acestora.    

 

    Ele pot acoperi o mare suprafaţă de informații surprinse în specii literare diverse, stiluri şi opinii originale, în care sunt antrenaţi reprezentanţi ai tuturor generaţiilor. De asemenea, a intuit că antologiile au meritul de a arăta direcția dezvoltării literaturii și țin vie flacăra dragostei de țară și a prețuirii limbii române. Spre lauda Domniei Sale, cu recentul volum, încheie în mod remarcabil un deceniu în care a scos la lumină, în fiecare an, cel puțin o antologie.

 

    Despre importanța recentei antologii ne vorbește și faptul că numărul celor care au solicitat participarea a depășit 400, dintre care doamna Ligya Diaconescu, după bogata sa experiență de un deceniu, a selecționat doar  49 ,  pe care i-a socotit scriitori cu vocație, cu un izvor de multiple valențe.

 

   Astfel, facem cunoștință cu scriitori care sunt prezentați în câteva cuvinte și cu câteva fragmente din operele lor în care au adus la suprafață invizibilul instalat în adâncurile noastre. Aceștia sunt grupați în două secțiuni: POEZIE și PROZĂ.

 

    Fac parte, din secțiunea POEZIE, 36 de poeți, creatori ai acelui balsam al sufletului care ne ajută să respirăm frumusețe, har, noblețe sufletească, ne ajută să facem comuniunea dintre noi, ca ființe biologice, și univers. Aceștia sunt: -Mariana Popa, Al. Florin Țene, Teona Scopos, Melania Rusu Caragioiu, Stefan Lucian Mureșanu, Silvia C. Negru, Dorin V. Moldovan, Elena Jucan, Constantin Iordan, Felix Sima, Mihai M. Moldoveanu, Elisabeta Bogătan, Gheorghe Palcu, Olompia Sârb, Ovidiu Jucan, Marinela Belu-Capșa, Aurora Cristea, Iuliana Ciubuc, Olimpia Sava, Ben Todică, Lhana Roma-Nova, Toth Arpad, Constantin Predescu Neacșu, Florica Munteanu, Ovidiu Țuțuianu, Mihaela C.D., Nicolae Toma, Mariana Popeangă Cornoiu, Ioan Dan Bălan, Victor Manole, Andrada-Victoria Diaconescu, Georgiana Laura Gheorghe, Raveca Vlașin, Vasile Bele, Vasilica Grigoraș, Ligya Diaconescu.

 

    Pentru secțiunea PROZĂ a selecționat 13 autori pentru scrierile lor aducătoare de lumină și stare de bine, în care regăsim țesătura acțiunilor firii pământești, scrieri capabile să stârnească dorința de a evada din lumea aceasta rece imprevizibilă, incertă, tulbure și neliniștitoare. În același timp e o PROZĂ care ne trimite la fondul ancestral de simțire românească, la magnitudinea vieții interioare, pune în discuție decodificări ale marilor întrebări (non)existențiale, care par că țin veșnicia în loc și, în același timp, ne ajută să trăim cât se poate de normal pe această planetă.

 

Aceștia sunt: Teona Scopos, Mioara Oprișan, Rodica Calotă, Isabela Brănescu, 

 

 Mirela Penu, Olimpia Sârb, Alina Sorinele Didu, Aurora Cristea, Gabriela Ioniță,      

 

 Tudosia Lazar, Elena Buică, Miriam Nadia Dăbău, Zenovia Zamfir.

 

    Pentru trăirile revelatoare oferite de antologie se cuvine un frumos și cald cuvânt de apreciere, atât distinsei Doamne a Limbii Române, Ligya Diaconescu, cât și autorilor în operele cărora vibrează frumusețea graiului românesc, valori morale, scânteieri de viață românească, spiritul viu al poporului nostru cu rădăcini adânci în veacuri de început de lume. Ne încântă cu frumusețile țării noastre, dar și altele pe unde le-a semănat Domnul pe pământ sau unde hărnicia și născocitoarea minte omenească s-a întrecut pe sine. Nu de puține ori ne lăsăm seduși de candoarea liricii autorului, ori magnitudinea vieții interioare.   

 

     Un  cuvânt de prețuire se cuvine și comentatorilor acestui volum, ca participanți la acest act de cultură

 

    Antologia poate să stea pe noptiera fiecărui însetat de frumusețe, pentru că el poate trăi împreună cu autorii fiorul existențial al scurgerii etapelor de viată, fiorul iubirii de care suntem însetați cu toții, poate gusta din frumusețile cuvintelor cu încărcătura lor de înțelesuri adânci și cu emoții izvorâte parcă din curățenia unui altar.

 

16 februarie 2021

 Elena Buică-Toronto









2 comentarii:

  1. Felicitari din toata inima pentru aceasta antologie de exceptie! Lucrarile de acest gen motiveaza, dau sperante si infrumuseteaza lumea plina de provocari in care traim.

    RăspundețiȘtergere