marți, 27 aprilie 2021

Bogdan Calehari - A șaptea artă a fost normată!

 



Spiritul creativ a fost standardizat!

A șaptea artă a fost normată!

Noul MosFilm ne urează vizionare plăcută!

 

 

Din 2024, pentru a fi judecat eligibil, un film artistic va trebui să îndeplinească cel puțin două din standardele/criteriile de mai jos.

 

Fiecare standard, la rândul lui, are mai multe categorii. Nu vă spun acum, la început, pentru ce trebuie să îndeplinească filmul aceste condiții. Așa cum ăia, realizatorii lui, vor avea răbdarea să le îndeplinească, și noi trebuie să avem răbdare până la sfârșit. Nu de alta, dar poate îi scapă vreun criteriu sau subcategorie vreunui Cristian Mungiu grăbit și pierde…

 

A1 Pentru a bifa acest standard filmul trebuie să aibă cel puțin un actor principal sau unul dintre actorii secundari importanți din următoarele grupe rasiale sau etnice: asiatici, hispanici, negri/afroamericani, indigeni/amerindieni/exchimoși șamd.

 

A2. Cel puțin 30% dintre actorii din rolurile secundare și minore să facă parte din cel puțin două dintre grupurile: femei, grupuri rasiale sau etnice, LGBTQ+, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surde sau cu deficiențe de auz.

 

A3. Scenariul, tema sau povestea filmului, să fie axate/centrate pe unul sau mai multe dintre grupele și grupurile: femei, LGBTQ+, grupuri rasiale sau etnice, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surde sau cu deficiențe de auz.

 

B1 Direcția de creație și echipa de proiect

 

Pentru a îndeplini standardul/norma B, filmul trebuie să bifeze unul dintre criteriile de mai jos

 

B1. Cel puțin 2 dintre directorii de creație și dintre directorii de casting, foto, compozitor, costume, producător, decorator, scenarist bla, bla, bla, să facă parte din grupurile: femei, LGBTQ+, rasiale și etnic, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surde sau cu deficiențe de auz.

 

B2. Cel puțin 6 posturi din echipele de tehnicieni, asistenți de producție, electricieni, etc. să fie ocupate de femei, LGBTQ+, grupari rasiale și etnice, persoane cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surde sau cu deficiențe de auz.

 

B3 Compoziție globală a echipei

 

Cel puțin 30% din compoziția globală a echipei trebuie să fie femei, LGBTQ+, grupuri rasiale, etnice … persoane cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surde sau cu deficiențe de auz.

 

C1 Posibilități de formare și stagii remunerate

 

Societățile de distribuție și de finanțare a filmului trebuie să ofere stagii de formare remunerate celor proveniți din grupurile și grupările menționate la criteriile A și B.

 

Studiourile/distribuitorii mari sunt obligați să ofere stagii sau cursuri plătite grupurilor subreprezentate (care ar trebui să includă și grupuri rasiale sau etnice) în majoritatea următoarelor departamente: producție/dezvoltare, producție fizică, postproducție, muzică, VFX , achiziții, afaceri, distribuție, marketing și publicitate. Studiourile mai mici și distribuitorii independenți trebuie să aibă cel puțin doi ucenici/stagiari din grupurile subreprezentate de mai sus (inclusiv cel puțin unul dintre grupurile rasiale sau etnice subreprezentate) în cel puțin unul dintre următoarele departamente: producție/dezvoltare, producție fizică, postproducție, muzică, VFX, achiziții, afaceri, distribuție, marketing și publicitate.

 

C2. Oportunități de formare și dezvoltare a abilităților.

 

Compania de producție, distribuție și/sau finanțare a filmului trebuie să ofere formare și/sau oportunități de lucru pentru dezvoltarea abilităților de bază persoanelor din următoarele grupuri subreprezentate: • Femei • Grup rasial sau etnic • LGBTQ +. • persoane cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surde sau cu deficiențe de auz.

 

STANDARD D1 – Reprezentare în marketing, publicitate și distribuție

 

Studioul și/sau compania de film să aibă mulți directori interni din următoarele grupuri subreprezentate (trebuie să includă persoane din grupuri rasiale sau etnice subreprezentate) în echipele lor de marketing, publicitate și/sau distribuție: Femei, Grup rasial sau etnic asiatic Hispanic, Latinx, Negrii, afro-americani Nativ, nativ american, Alaska nativ, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Nativ hawaian sau alt insular din Pacific, Altă rasă sau etnie subreprezentată. LGBTQ +. Persoanele cu dizabilități cognitive sau fizice sau care sunt surzi sau cu deficiențe de auz

 

Astea sunt standardele, normele, criteriile stabilite de Academia Americană de Film! Din 2024, numai filmele care îndeplinesc standardele/ normele/criteriile de mai sus se vor putea înscrie în cursa pentru câștigarea marelui premiu: „Statueta Oscar”! Statueta e singura care n-a fost obligată, încă, să se încadreze în vreun standard sau să respecte vreo normă. După cum se poate vedea în standardele A, B, C și D nu există nicio referire la creație artistică, valoare artistică sau merit artistic. Spiritul creativ a fost standardizat! A șaptea artă a fost normată!

 

Șaizeci și trei la sută dintre cei chestionați în legătură cu aceste standarde au fost de acord că „filmele ar trebui judecate exclusiv pentru meritele lor artistice”, în timp ce doar 24% au spus că „diversitatea ar trebui să fie un factor important” în realizarea filmului. Pentru că 63 % reprezintă majoritatea, iar 24% minoritatea, așa cum ne învață Corectitudinea Politică, majoritatea o va lua în gu..! Hollywoodul, transformat în Mosfilm, ne urează tuturor vizionare plăcută!

 

Autor: Bogdan Calehari






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu