luni, 19 aprilie 2021

FG - ȘTIȚI DE CE STICLELE DE VIN SUNT DE 750ml?

 



ȘTIȚI DE CE STICLELE DE VIN SUNT DE 750ml?

 

Sticlele de vin sunt de obicei de 750 ml (75cl) și nu de un litru (1.000ml), dar de unde provine această specificație?

Capacitatea unei sticle de vin s-a normalizat în secolul al XIX-lea și au apărut cele mai nebunești explicații ale acestui fapt, care deseori corespundeau acestor ipoteze:

- Capacitatea pulmonară a unui pahar;

- Consumul mediu într-o masă;

- Cea mai bună capacitate de stocare a vinului;

- Transport ușor

Ei bine, nu este nimic din toate astea.

În realitate, este pur și simplu o organizație practică, cu o bază istorică: la vremea respectivă, principalii clienți ai producătorilor de vin francez erau britanicii. Unitatea de volum pentru britanici era „galonul imperial” echivalent cu 4.54609 litri. Pentru a simplifica conturile de conversie, aceștia au transportat vinul Bordeaux în butoaie de 225 litri, adică exact 50 de galoane, ceea ce corespunde la 300 de sticle de 750 ml. (75 centilitri). Deoarece calculul a fost mai ușor, au adoptat un butoi = 50 galoane = 300 sticle.

În acest fel, un galon corespundea a 6 sticle.

În realitate, din acest motiv și astăzi cutiile de vin au adesea 6 sau 12 sticle.

 

LA MULȚI ANI ȘI MULTE STICLE CU ANTIOXIDANȚI, vin roșu din toate viile românești. Dar dacă nu aveți, foloiți și Porto, Malaga etc. Mulțumesc pentru că existați și nu vă sperați de una -alta, de unu-altu și nici de  cei 15 miliade de corvizi, indivizi -canguri, brotaci, aplaudaci, șopârle și belzebuți!      ȘȘȘ I  TOTUȘȘȘ CRED CĂ NOI AM INVENTAT BUTOIUL!  Cine nu mă crede, să bea doar cu sticla și paharul, nu cu ulcica. Părerea mea și-a prim-ministrului. FG







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu