duminică, 18 aprilie 2021

Ryan Green - Lumeatreizarea: Nenorocirea cu ardere lentă a Americii

 



Lumeatreizarea: Nenorocirea cu ardere lentă a Americii

de Ryan Green

17 aprilie 2021

 

 

Lumea dezvoltată, obișnuită cu siguranța, comoditatea și confortul, se confruntă cu o nenorocire echivaland cu mistuirea lenta in flacari numit de către unii Lumeatreizarea. De fiecare dată când omenirea se confruntă cu un necaz ca cel prin care trecem în prezent, se simte că lumea se apropie de sfârșit. În multe sensuri, amenințarea este prezentă: o pandemie este o mare nenorocire. Pentru mulți asta inseamna sfârșitul.

Dar adevărata nenorocire nu este doar pandemia - sunt efectele asupra sistemului despre care Selco ne-a avertizat încă de la început.

Ramificațiile unor astfel de evenimente precum Covid-19 și răspunsurile guvernamentale sunt reale și de lungă durată. În ciuda teoriilor din jurul COVID-19 (conspirativ sau nu), este adevărat că s-au produs daune reale economiei și stilului nostru de viață. Pentru cei care spun că am trecut prin multe din martie 2020, aș susține că nu am văzut încă întreaga gamă de consecințe. Obiectiv, nici măcar nu ieșim din pandemie.

Întrebarea rămâne: cum și când se va desfășura această a treia lume?

Recunosc că această discuție despre sfarsitul lumii și întuneric este tot mai aprinsa chiar și printre cei prevaztori. Dar nu vorbim de probabilități: se întâmplă deja.

Trebuie să înfruntăm realitatea și să acceptăm că lucrurile nu vor reveni la normal în curând (dacă ar fi sa se intample vreodată). S-ar putea să se înrăutățească într-adevăr înainte de a începe din nou să se îmbunătățească. A trecut timpul si e cazul să nu mai așteptați lebedele negre și să acordați atenție schimbărilor subtile deja în curs.

Fiecare țară, fiecare afacere, fiecare familie și fiecare persoană si-au avut propria lumeatreizare. La o scară mai largă, nu există nicio modalitate de a spune cu certitudine dacă va fi o furtună, „furtuna perfectă” sau ceva între ele. Aceste lucruri se desfășoară lent. Ca întotdeauna, interese multiple și forțe puternice acționează simultan în direcții diferite, ceea ce înseamnă o mulțime de posibile ramificații.

Crizele globale afectează țările cu diferite intensități și maniere

Lumeatreizarea la scară globală a lovit unele locuri mai repede și mai rău decât altele. Binele și răul nu sunt niciodată distribuite uniform. Capacitatea unei națiuni și a populației sale de a rezista și depăși dezastrul depinde de mulți factori. Acestea includ dimensiunea, puterea și reziliența economiei. De asemenea, cât de solide, funcționale și credibile sunt instituțiile, stabilitatea țesutului social etc.

Aceștia și alți factori dictează dacă o țară va suferi mai mult sau mai puțin efectele unui regres economic global. Dar, așa cum se întâmplă cu pandemia, nimeni nu va ieși nevătămat: unii vor resimți impactul migrației, alții (în cele din urmă) vor trece prin război. În același timp, unii vor vedea conflicte interne, devalorizarea monedei, legea marțială, lovituri de stat, instabilitate politică, erupții sociale și multe altele. O mare parte din acestea se intampla deja în diverse locuri de pe glob.

Este imposibil să prevedem corect momentul sau să știm ce se va întâmpla, dar tendințele pot fi prognozate

Evenimentele de acest gen afectează diferit chiar și în interiorul aceleiași țări: unele regiuni sunt „normale”, în timp ce altele suferă grav. Acesta este unul dintre factorii care determină mișcările migraționale din SUA. Mulți oameni se mută în diferite state. Oamenii merg oriunde primesc un tratament mai bun.

Ar trebui să aveți deja un control asupra zeitgeistului local. Dacă nu, poate este o idee bună să începeți să acordați atenție stărilor sociale, politice, economice și instituționale din teritoriul vostru. Acest lucru vă va ajuta să spuneți cum merg lucrurile la nenorocire. Nu doriți să fiți prins pe partea greșită a gardului dacă e sanse întâmple.

Și așa ajungem la fenomenul Lumetreizarii

Lumeatreizarea este o nenorocire cu ardere lentă pentru cei care trăiesc în țările dezvoltate, obisnuiti cu confortul, convennienta și securitatea.

Lumeatreizarea inseamna sărăcirea treptată și inevitabilă a unei țări bogate. Este efectul vizibil al crizelor majore care afectează populația, instituțiile, corporațiile și chiar guvernul. Se răspândește insidios în fiecare aspect al vieții de zi cu zi și în cercurile noastre mici.

Mai putina dezvoltare înseamnă mai puțină bogăție, mai puțini bani in circultie pentru ca toată lumea să poată satisface necesitățile și obligațiile. Această economie în scădere aduce tot felul de declinuri care afectează serviciile, infrastructura, lanțul de aprovizionare, instituțiile și schimbarea vieții și rutinelor populației.

Economia are un impact direct asupra structurii și fundamentului ordinii sociale. Ca inginer, tind să analizez structurile și fundațiile prin forța muncii mele înainte de a evalua alți factori. Dacă acestea sunt în stare proastă, restul nu pot fi bune. Acest lucru este valabil pentru o familie, o companie, un oraș sau o țară.

Nivelul de trai scade semnificativ peste tot

Chiar dacă bogații devin din ce în ce mai bogați, vor fi afectați de distrugerea clasei de mijloc și de cderea in mizerie a săracilor. Cei bogați nu își construiesc ei insisi propriile case, nu își produc propriile alimente și nici nu își adună propriile gunoaie . Însă, la fel ca in cazul țărilor și corporațiilor bogate, acestia sunt mult mai puțin afectati, deoarece bogăția poate atenua efectul loviturii și pot suporta multe în perioadele grele – sau, mai bine zis, mai ales în perioadele grele.

Pentru restul (marea majoritate a societății), e nenorocire, deoarece derulafrea declinului economic se reflectă în diferite aspecte, dup cum urmeaza.

Criminalitatea

Crima în creștere șochează America. Mulți factori contribuie la asta: șomajul, lipsa de adăpost, lupta financiară, deziluzia și furia. Imputinarea resurselor echivaleaza cu o reducere a capacității guvernelor și autorităților de a menține societatea în siguranță. Există o debugetare generală nu numai a poliției, ci și a întregului aparat de combatere a criminalității: muncă ostensivă, preventivă și de investigație, departamente de justiție, asistență socială, închisori și corecții, totul.

Cum se desfășoară: infracțiunile de tot felul se in ultesc brusc și tind să devină și mai violente. Așteptați-va la (și pregătiți-vă pentru) escaladari în orice domeniu, de la escrocherii minore la traficul (și consumul) de droguri, jafuri bancare, răpiri, incendieri, invazii de case, omucideri. Este posibil ca cetățenii cinstiți să nu se angajeze în acțiuni violente, dar mita, corupția, extorcările, piața neagră, deturnările, evaziunea fiscală și altele devin răspândite. Sociopații și psihopații se simt mai încurajați: violurile, uciderile, actele de răzbunare, războaiele bandelor, luptele și altele similare tind, de asemenea, să crească.

Lipsa de adăpost

Numarul persoanelor fără adăpost a explodat în SUA și în alte țări occidentale în 2020. Este încă în creștere, fără semne că se va îmbunătăți în curând. Unii susțin că nu este la fel de rău pe cât ar fi fost (și poate deveni) fără programele agresive de toleranță și moratoriu implementate de guverne. Dar acest lucru are efecte secundare. Ce se va întâmpla când aceste suspendări se termină? Și dacă se extind, care vor fi consecințele neintenționate? Este greu de prezis, dar valurile de evacuare ar putea arunca milioane de străzi în câteva luni și ani înainte dacă criza se agravează. Fenomenul lipsei de adăpost poate fi influentat de migrația în masă, așa cum vom vedea mai jos.

Cum se desfășoară: în timpul Marii Depresii a anilor 1930, orașele de pretutindeni au văzut creșterea zonelor squatter și a șantierelor. Central Park din New York a devenit Hooverville, o mahala gigantică aflată chiar în mijlocul celui mai mare și mai bogat oraș al Americii la acea vreme. Zonele întregi din L.A., San Francisco și multe alte orașe din SUA au devenit deja orașe de cort. Acestea sunt coapte pentru criminalitate, exploatare, trafic de droguri, violență, boli și manipulare politică.

Imigratia

Imigrația este gravă și se poate da nastere unor probleme geopolitice majore în unele regiuni. Valurile de migrație pot fi imposibil de reținut, deoarece oamenii încearcă cu disperare să fugă din țările aflate în conflict, în căutarea unor condiții mai bune în altă parte, chiar și cu riscuri mari. Mișcările interne bruște și mari pot crea dezechilibre pe plan intern și pot aduce consecințe neprevăzute. Oamenii părăsesc orașele pentru a se stabili la țară sau se mută în alte state pentru a evita creșterea impozitelor și a criminalității, pierderea libertății sau alte amenințări.

Cum se desfășoară: țările aflate într-o situatie mai bună s-ar putea confrunta cu valuri de migrație masive. Întreaga rețea de sprijin pusă în aplicare pentru a controla, minimiza impactul și a oferi sprijin imigranților se poate slăbi. Mișcările semnificative sau bruște pot copleși controlul frontierelor. Imigranții în număr mare pot paraliza sistemele de sprijin social. Acest lucru face lucrurile mai dificile pentru populație, provocând crime și acțiuni violente din ambele părți.

Servicii și produse private

Producătorii și companiile din toate părțile trebuie să reducă costurile peste tot pentru a rămâne pe linia de plutire sau pentru a menține profiturile. Se reflectă direct asupra calității și varietății produselor și serviciilor oferite populației.

Cum se desfășoară: va exista o scădere generală a calității și a mai multor ingrediente inferioare utilizate pentru fabricarea articolelor și producerea alimentelor. Vom experimenta asistență aglomerată, ineficientă și lentă a clienților de către lucrători slab pregătiți și cu salarii reduse. Grevele pot cauza perturbări și întârzieri.

Servicii publice

Am prieteni care trăiesc în țări bogate, dezvoltate. Ei se plâng mult de calitatea serviciilor publice, de birocrație, de ineficiență. Destul de sigur, calitatea acestora este (aproape întotdeauna) scăzuta, în comparație cu cea a serviciilor omologe private. Ei nu au insa idee cât de bine stau ei,  în comparație cu locurile subdezvoltate sau chiar în curs de dezvoltare. Nu știu cât de rău poate deveni acest lucru. N-a anunțat USPS că poșta de primă clasă va extinde timpul de livrare sic a va mari costurile pe viitor?

Cum se desfășoară: sisteme copleșite, (și mai mulți) agenți lipsiti de stimulente. Linii mai lungi, așteptări mai lungi, răspuns lent sau lipsă, mai multă birocrație, risipire etc. Multe programe de asistență socială vor dispărea. Va scadea calitatea in domeniile educației, transportului, îngrijirii copiilor, asistenței medicale, etc. Grevele și corupția sunt alte efecte ale lumeatreizarii serviciilor publice.

Infrastructură

Fără investiții constante în întreținere, extindere și reconstrucție, întreaga infrastructură devine abandonată. Peste 50 de poduri s-au prăbușit în întreaga lume din 2015. Drumurile vor avea o nevoie extrem de mare de întreținere. Miliardele de galoane de apă tratată se pierd zilnic în scurgeri (estimările vorbesc despre o intrerupere majora a furnizarii apei la fiecare două minute, în SUA). Pot exista probleme în sectorul energetic. Aeroporturile și porturile vor amâna extinderile și modernizările și așa mai departe.

Cum se desfășoară: În ciuda discuțiilor despre programe de infrastructură megalomană de pretutindeni pentru „salvarea economiei și promovarea creșterii” (guvernelor le place să facă acest lucru atunci când izbucnesc crizele), întreruperile, raționarea, rotațiile aprovizionării, închiderile și multe altele sunt mult mai frecvente în timpul recesiunilor prelungite.

Salubritate

Colectarea și depozitarea gunoiului consuma o mare parte din bugetele orașului și ale statului. Așa cum se întâmplă cu alte servicii publice, odată cu scăderea veniturilor fiscale, aceste impacturi și efecte se pot prelungi timp de ani de zile. Incetează extinderea sistemelor de canalizare și tratare a apei și vor scădea calitatea și siguranța acestor servicii. Își amintește cineva criza apei din Flint, Michigan, acum doar cinci ani?

"A trecut proape jumătate de deceniu de când criza apei din Flint a atras atenția Americii, timp în care apa toxică a fost livrată unui oraș de aproape 100.000 de oameni timp de 18 luni înainte ca statul să recunoască problema".

Cum se desfășoară: Cei care au vizionat filmul Joker s-ar putea să-și amintească străzile pline de gunoi, șobolani și graffiti. Multe filme din anii 80 au acel „aspect și simț” decadent. Orașe slabe, cu vitrine amenajate și semne „de închiriat” sau „de vânzare” peste tot. Acesta este portretul nenorocirii cu ardere lentă. Ceea ce lipsește în filme este mirosul, bolile, muștele, șobolanii și insectele prezente în viața reală.

Inflația, deflația, impozitarea și confiscările

Dezbaterea despre inflație și deflație se dezlănțuie în acest moment printre experții macroeconomici. Este un pariu greu, deoarece există presiuni pentru ca ambele să se manifeste. Și într-adevăr, ambele ar putea avea loc în același timp (în zone diferite). Este o nebunie. Prețurile au crescut peste tot, inflația crescând în unele articole/sectoare și deflația în altele. Orice s-ar întâmpla, fiți siguri că „neesențialii” (adica voi, eu și 99%) vor fi chemati să plătească factura, așa că pregătiți-vă pentru asta.

Cum se desfășoară: fluctuații de preț, nesiguranță, bancrute. Creșterile la combustibil afectează prețurile tuturor celorlalte. Inflația se poate manifesta în moduri pervers subtile: diluțiile și reducerile cantității/porțiilor cresc efectiv prețul produselor. Lipsa și o reducere drastică a varietății de produse sunt alte efecte frecvente ale economiilor extrem de disfuncționale. Impozitarea va exploda - acest lucru este deja testat peste tot.

Se pot întâmpla și confiscări. La o zi după preluarea mandatului în 1990, noul guvern ales din Brazilia a confiscat bani din conturile bancare „pe motive de reducere a lichidității și de combatere a inflației galopante”. Sechestrul a lăsat cetățenii fără economiile lor și doar 50.000 de euro în monedă. A fost un plan prost care nu a funcționat (ar fi trebuit să provoace o revoluție, dar deviez). Astfel de nebunii s-au întâmplat în alte locuri în ultima vreme. S-ar putea întâmpla din nou, deoarece guvernele pot deveni dictatoriale și pot schimba legile și regulile sau pot face orice dacă există condiții (vremuri disperate).

Alte lucruri din lumea a treia despre care oamenii din lumea întâi s-ar putea să nu știe (încă)

La fel cum țările sunt afectate diferit, la fel și diferitele straturi ale societății. Nivelurile ridicate de inegalitate exacerbează unele distorsiuni bizare pe care oamenii care trăiesc în țările bogate și dezvoltate ar fi putut să le vadă doar în filmele distopice. Dar lucrurile enumerate mai jos există și ar putea deveni realitate dacă lucrurile continuă să meargă spre sud.

Contractul social

Inegalitățile sociale mari sunt incredibil de otrăvitoare: ele distrug țesătura socială mai repede decât poți spune „cine s-a încurcat cu verificarea stimulului meu?”.

Două efecte foarte adverse sunt diviziunea radicală și creșterea criminalității și violenței. Afectează pe toată lumea, de sus în jos: încrederea în alte persoane, instituții și chiar în colectiv dispare. Devine imposibil să cobori garda și asta este stresant. Și chiar și pentru cei destul de norocoși pentru a trece bine, e de rau să trăiască într-o societate în care cea mai mare parte a populației se luptă atât de mult (și nu reușește) să trăiască cu un minim de decență. Cum poate cineva să fie cu adevărat fericit înconjurat de mizerie? Răspunsul este că nimeni nu poate.

Ziduri inalte

În societățile nesigure, fiecare casă și clădire are ziduri de protecție ridicate (ca în înălțimea de 3 m sau mai mare), fie zidărie sau bare de oțel, incuietori, camera de luat vederi, garduri electrice și sârmă ghimpată (concertina). Pentru cetățenii obișnuiți să deschidă curți frontale și case neprotejate, pare a fi vorba de niste închisori de înaltă securitate (numai că este invers: cele „încuiate” sunt ale bogaților care încearcă să se ferească de gloatele violente).

Mahalalele

„Favelele” din Rio de Janeiro sunt renumite în toată lumea, prezentate ca „comunități” în care toată lumea este prietenoasă și adoră să danseze samba. Este o scenă vibrantă și unică în unele locuri, dar realitatea este că multe sunt locuri nesigure, nesănătoase, unde traficul de droguri și miliția guvernează cu mâini de fier. Guvernul și puterea publică nu au aproape nicio prezență și supraveghere: există puține sau deloc salubritate și siguranță, sănătate, educație și alte servicii precare. Dacă nivelul de trai scade suficient de mult timp, mahalalele pot deveni mult mai frecvente în țările și locurile în care anterior nu existau.

Securitatea privată

Polițiștii de serviciu fac dublu serviciu ca agenți de securitate sau consultanți pentru companii, comerț și persoane fizice, fie ca gardieni privați, personal de securitate sau consultanți în securitate. Nu este legalizată, dar nici nu se aplică, totuși un lucru important, o afacere organizată de milioane de dolari, cu companii uriașe care concurează între ele.

Vehicule blindate

În 2014, Brazilia avea deja cea mai extinsă flotă de mașini blindate la nivel global (nu e un titlu de invidiat). Nu vorbesc despre mașini scumpe, de lux, conduse de (sau pentru) personalități și personaje extrem de bogate, de înaltă calitate: chiar și clasa de mijloc caută protecție balistică, în special pentru femei și copii. Este o industrie mare aici. Mult mai mare decât în ​​națiunile aflate în conflict. Infractorii sunt înarmați și violenți, chiar și împotriva poliției. Când crima crește, industria armurilor crește.

Pregătirea pentru o posibila Lumeaatreizare

Nu există dezavantaje ale investiției în conștientizare, creativitate, mentalitate și determinare (și unele pregătiri).

Acestea nu sunt predicții. Poate o cronică a ceea ce se întâmplă în țările mai sărace și care s-a mai întâmplat în țările bogate în timpul crizelor. Putem vedea deja câteva semne și chiar evoluții și, dacă credeți că acest tip de nenorocire vă vine cumva, vă recomandăm să vă pregătiți. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta:

Putere mentală: acceptați realitatea și învățați să faceți față presiunilor psihologice ale tuturor părților, inclusiv pe noi înșine. Chiar dacă, uneori, poate părea că nu există nicio opțiune. După cum a spus Churchill odată: „Dacă treci prin iad, continuă”. Toată lumea este împreună în asta și nimeni nu este special.

Ziua și singura problema: este mai ușor să ne ocupăm de o singură problemă, să ne concentrăm asupra a ceea ce putem controla și să trăim prezentul decât să ne îngrijorăm cu privire la problemele semnificative pe termen lung care nu sunt controlate de noi. De obicei suferim mai mult în imaginație decât în ​​realitate.

Independență: în mod realist, a fi independent și a trăi în afara rețelei este pentru câțiva. Dar oricine poate beneficia de a crește mai încrezător în sine oriunde este posibil. Produceti-va unele alimente, învățați noi abilități, reciclați și reutilizați, investiți în generarea unei părți din puterea voastră, construiți conștientizarea situației etc.

Experiență financiară: căutați educația economică și financiară ca modalitate de a atenua sau apăra de inflație (sau deflație), de a investi și de a face banii să crească și să dureze mai mult. Citiți despre viața în perioade de criză și inflație, cum ar fi anii '70 și '80.

Viabil din punct de vedere economic: investiți în surse alternative de venit. Astăzi există sute de modalități de a câștiga bani fără să pleci chiar de acasă. Chiar și puțin poate face diferența dacă centurile se strâng mai departe.

Ajutați-i pe alții: Va fi greu pentru aproape toată lumea, dar mai greu pentru unii. Dacă aveți norocul de a vă afla într-o situație relativ bună, priviți în jur și încercați să îi ajutați pe ceilalți. Nu trebuie să fie cu bani sau bunuri: donați timp, învățați abilități, chiar și ascultarea poate aduce sprijin și ușurare. Ajutarea altora este și o modalitate de a ne ajuta.

Ai observat un nivel de trai redus în zona ta?

Ați văzut un nivel de trai redus în zona dvs. sau o diferență mai mare între bogați și săraci? Observați vreunul dintre efectele Lumeatrizarii care se întâmplă lângă dvs. sau există unele lucruri pe care le-ați văzut la știri care v-au surprins când ați realizat că se întâmplă aici?

 

Sursa: MARIAN ILIE







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu