Un pahar de vin, egal cu o oră de
sport
Un studiu
recent realizat la Universitatea Alberta din Canada, arată că un pahar de vin
roșu este la fel de benefic pentru sănătate ca și o oră petrecută în sala de
forță.
Acest fapt
se datorează resveratrolului ce se conține în vinul roșu. Această substanță
crește capacitatea de muncă, îmbunătățește funcția cardiacă și întărește
musculatura, adică, are aceleași beneficii ca și exercițiile fizice.
Potrivit lui
Jason Dyke, șeful echipei de cercetare, aceasta va permite oamenilor care nu
sunt în stare să meargă la sala de sport, să se mențină totuși în formă.
Resveratrolul întărește inima și musculatura, reglează nivelul de zahăr din
sânge și are un efect anti-îmbătrânire. Studiile au arătat, de asemenea, că
persoanele care beau un pahar de vin roșu pe zi sunt mai puțin predispuse să
dezvolte demență și cancer.
Un pahar de
vin roșu la cină îmbunătățește sănătatea cardiovasculară a persoanelor care
suferă de diabet de tip 2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la
Universitatea Ben Gurion din Neghev (Israel).
Paharul de
vin roșu băut seara ar fi benefic pentru colesterolul și inima celor bolnavi de
diabet de tip 2, relatează miercuri metronews.fr.
Cercetătorii
au vrut să afle care sunt efectele consumului moderat de alcool asupra
diabeticilor. Ei au ales diferite soiuri de vin pentru a le măsura și au ținut
sub observație 224 de pacienți cu diabet de tip 2, cu vârste între 45 și 75 de
ani. Majoritatea dintre ei nu consumau alcool în momentul începerii studiului.
Participanții au fost împărțiți în trei grupe: membrii primei grupe au băut în
fiecare seară 150 de mililitri de apă minerală la cină, cei din a doua grupă au
băut 150 de mililitri de vin alb, iar persoanele din a treia grupă au băut
aceeași cantitate ca celelalte persoane, însă de vin roșu. Meniul tuturor a
fost același, bazat pe regimul mediteranean, dar fără restricții.
După doi ani
în care a fost respectat regimul, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în
cazul diabeticilor, “un consum moderat de vin, mai ales roșu, în cadrul unui
regim alimentar sănătos, nu este periculos și scade ușor riscul
cardiovascular”. “Vinul roșu este cel mai benefic pentru metabolism, în
principal fiindcă ameliorează sensibil profilul lipidic, mărind colesterolul
bun (HDL) și reducând raportul dintre colesterolul total și cel HDL”, arată
autorii studiului.
În plus, în
cazul participanților la cercetare care au consumat vin, alb sau roșu, s-a
îmbunătățit calitatea somnului față de cei care au băut apă minerală.
Sursa: Prof.
Valentina Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu