C U R M A L E L E
Dulciurile din copac
Alaturi de
binecunoscutele fructe autohtone, pe rafturile magazinelor romanesti se afla si
oaspeti din tarile calde, printre care se numara si curmalele. Poate din cauza
pretului sau din lipsa de informatie, cumparatorii trec pe langa ele fara sa le
ofere prea multa atentie. E pacat, deoarece sunt o sursa majora de vitamine,
mai ales in perioada rece a anului.
In natura
exista peste 1500 de soiuri de curmale. Culoarea lor variaza de la galben-auriu
pana la rosu, maro inchis sau chiar negru. Fiecare specie difera si prin nuantele
de gust, care seamana cu nuca, mierea de albine sau caramelele. Si aspectul e
diferit: unele sunt netede si lucioase, altele incretite, ca prunele afumate.
O zicala
araba veche spune: curmalul se simte bine atunci cand picioarele lui se afla in
apa, iar capul in focul cerului. Spre deosebire de alte plante, atunci cand se
coc, curmalele nu aduna rezerva de apa, ci pierd apa, devenind tot mai dulci si
mai moi.
Gustul fructelor proaspete este mult mai fin si mai putin dulce, dar
curmalele proaspete nu rezista la drumuri lungi, sunt practic netransportabile,
de aceea producatorii le usuca. Dupa procesul de uscare, valoarea nutritiva si
calorica a curmalelor creste, iar concentratia de glucide, proteine si lipide
se mareste de 10 ori fata de cea a fructelor proaspete.
Pline de vitamine
Nu-ti vine
sa crezi ca pojghita subtire care inveleste curmala contine toate vitaminele
(in afara de E si H) si o cantitate mare de microelemente: fier, fosfor, cupru,
magneziu, calciu, potasiu si mangan. Curmalele contin mai multi aminoacizi
decat merele,portocalele sau bananele. O importanta deosebita are continutul de
fluor, care protejeaza dintii de carii, dar si seleniul, care scade riscul
imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor cardiace, intarind sistemul imunitar.
O veste buna
pentru cei care tin dieta si vor sa-si mentina o greutate normala: curmalele au
putine calorii, fapt pentru care pot fi folosite in loc de dulciuri.
Imbunatatirea digestiei
Curmalele au
fost inca din antichitate o componenta importanta in retetele pentru vindecarea
bolilor tractului digestiv. Si stramosii nostri au observat efectul purgativ al
fructelor. Cercetarile medicale au confirmat faptul ca celuloza lor ajuta la
rezolvarea problemelor de digestie si la curatarea tractului gastro-intestinal,
dar ne si protejeaza de unele forme de cancer. Consumul regulat de curmale
favorizeaza restabilirea florei intestinale in caz de disbacterioza.
Reteta pentru
stimularea activitatii intestinale
Se fierb 5
curmale, in 500 ml de apa, timp de 3-4 minute. Compotul obtinut se bea caldut
de doua ori pe zi, dimineata si seara.
O alta
varianta propune consumul de doua ori pe zi a cate 5 curmale, dupa care se bea
cate un pahar de apa calda.
Gama larga
de aminoacizi care se gasesc in curmale neutralizeaza hiperaciditatea sucului
gastric si stopeaza aparitia de pirozis (arsuri la stomac). In tarile arabe,
curmalele se mananca umplute cu unt. Intuitia poporului, iar mai tarziu
cercetarile stiintifice, au dovedit utilitatea combinatiei intre aceste doua
produse. Glucidele din fructele dulci favorizeaza asimilarea mai usoara a
untului, un produs destul de greu pentru digestie.
Izvor de energie
In calitate
de energizant, curmalele intrec toate fructele uscate. Sunt si liderul lor,
dupa continutul de proteine. Curmalele au gustul dulce datorita prezentei de
fructoza si glucoza, cea mai buna hrana pentru creier. Persoanele ocupate cu
munca intelectuala ar trebui sa consume zilnic curmale, ce sunt bogate si in
vitamine din grupul B. Combinatia de glucoza cu vitamina B5, prezenta si ea in
cantitati mari, este un stimulent bun pentru muschi, carora le creste
rezistenta si ajuta la obtinerea de rezultate spectaculoase in sport, fapt
pentru care le sunt recomandate atletilor.
In perioada
rece, cand avem nevoie de o imunitate puternica, putem sa apelam la combinatia
favorabila a vitaminelor A, B si C din curmale, deoarece este un trio ce da
putere organismului de a se impotrivi invaziilor de virusi si microbi si de a
tine piept infectiilor respiratorii.
In tarile
orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment alimentar natural
pentru femei insarcinate si mamici care alapteaza, deoarece imbogatesc laptele
cu cele mai importante vitamine si microelemente necesare pentru dezvoltarea
normala a pruncilor si inzestrarea lor cu o imunitate puternica.
Centenarii
din Orient spun ca longevitatea lor se datoreaza si curmalelor consumate
zilnic.
Atentie,
totusi! Specialistii in dietologie atrag atentia fata de cantitatile mari de
uleiuri si glucoza continute in curmale si ne recomanda sa nu mancam mai mult
de 15 fructe uscate pe zi.
La cumparat curmale
* Daca vreti
sa cumparati curmale, analizati atent ambalajul, ca sa nu fie deteriorat.
* Verificati
data de producere si termenul de valabilitate. Daca cumparati curmale la vrac,
verificati sa nu fie umede, altfel riscati sa le aruncati in 2-3 zile.
Alegeti-le numai pe cele uscate si intregi. Cele strivite pot sa aiba o
reminiscenta de vin si se strica rapid.
* Pastrati
curmalele in pungi de hartie, nu in pungi de polietilena.
* Nu
aruncati samburii, folositi-i pentru masajul talpilor. Procedati in felul
urmator:
1.
Confectionati doi saculeti din bumbac (20×10 cm) si umpleti-i cu samburi de
curmale, in asa fel ca in pozitie orizontala samburii sa se aseze intr-un
strat. Apasati cu talpile pe samburi sau stati in genunchi, cateva secunde, pe
saculeti, daca va dor picioarele.
2. Puneti
saculetii in papuci cu 1-2 numere mai mari decat numarul de la pantofi, si
incaltati-va cu ei cand sunteti acasa. Este o incaltaminte reflexoterapeutica
ideala. Concomitent cu rezolvarea problemelor casnice, le veti rezolva si pe
cele de sanatate.
Din samburi
puteti sa cresteti si un palmier. Chiar daca nu da rod, e minunat pentru
infrumusetarea interiorului.
Sfaturi utile
1. Daca
aveti probleme cu constipatia, inainte de culcare, mancati 4-5 curmale si beti
un pahar de lapte cald.
2. In caz de
trauma, cu pierdere mare de sange, bolnavului i se dau cateva curmale si un
pahar de lapte cald cu unt topit.
3.
Combinatia de frisca naturala, lapte si curmale este recomandata bolnavilor de
anemie cronica si persoanelor care simt o slabiciune fara nici un motiv
vizibil.
4. Pentru
cresterea fortelor fizice ale organismului, zilnic se consuma, dupa masa, cate
15-20 de curmale. In timpul zilei se beau 500 ml de lapte si se fac exercitii
fizice.
Cura dureaza
40 de zile, timp in care se inregistreaza nu numai cresterea puterii fizice,
dar si aflux de energie si de optimism.
Sursa:
Melania Rusu Caragioiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu