luni, 19 septembrie 2016

Informatii pentru sanatatea noastra





ALIMENTE ce NU trebuie REÎNCĂLZITE nici măcar o dată


Foarte multi dintre noi pregătim mâncare pentru mai multe zile si, ulterior, o reîncălzim. Cu toate acestea, unele alimente îsi schimbă compozitia si îsi pierd proprietătile lor nutritive, multe dintre ele devenind toxice, potrivit stiripesurse.ro.

Ciupercile - Ciupercile sunt extrem de bune pentru organism atunci când sunt consumate imediat după preparare. Atunci când sunt reîncălzite, ciupercile își schimbă compoziția de proteine și, implicit, gustul. Ca urmare, pot apărea o varietate de probleme digestive (balonări, crampe abdominale, diaree), iar beneficiile lor asupra sănătății vor fi practic inexistente.

Carnea de pui- Carnea reîncălzită își schimbă compoziția proteinelor. Nu este recomandată o reîncălzire la temperaturi ridicate. Dacă ești consumator de carne, mai bine o mănânci rece decât să o reîncălzești.

Cartoful - este un aliment extrem de nutritiv pe care nu ar trebui să îl reîncălzim pentru că își va pierde din proprietăți, devenind chiar toxic. Manâncă-l imediat dupa preparare sau chiar rece - atunci acesta are cel mai mare procent de amidon care îți va da  acel sentiment de sațietate pentru mai mult timp.

Spanacul - este un aliment cu un procent ridicat de nitrați, care în momentul reîncălzirii se transformă în nitriți. Aceștia sunt potential cancerigeni pentru corpul uman. Indicat ar fi să mâncați o mâncare de spanac imediat după ce a fost făcută.

Sfecla - Asemenea, aceasta contine nitrați, care, reîncălziți, se vor transfoma în nitriți. Ideal ar fi să nu o mai consumați după ce a fost gătită, ci vă încurajăm să o consumați rece, fără a o reîncălzi.
  
Țelina și Morcovul - Țelina trebuie întotdeauna scoasă din supe după ce a fost gătită, împreună cu morcovii. Aceste două legume conțin nitrați. Puteți reîncălzi supa doar dacă scoateți din ea țelina și morcovii, potrivit secretele.com

Ouăle - Acestea vor deveni toxice în momentul reîncălzirii la temperaturi ridicate. Nu se aplică produselor alimentare în cazul în care ouăle sunt folosite la prepararea sosurilor, ci se referă la felurile de mâncare în care sunt implicate ouă fierte sau prăjite.

Lista lui Mencinicopschi (mai mult ca sigur ca ea este cauza pentru care el este acum in inchisoare!...)

REVOLUTIE IN BUCATARIE, autor prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (Menci), publicata in 2011 -rezumat-



 Mancati fara grija

Urda cu marar
Legume sote
Salata de fasole verde cu usturoi
Legume la gratar
Salata de vinete
Legume la abur
Salata de leurda
Ghiveci de legume
Salata de ghebe cu usturoi
Mancare de stevie
Salata de ton
Mancare de urzici
Salata de rosii
Salata de castraveti cu marar
Salata de andive
Salata de spanac
Salata de papadie
Salata de rucola cu rosii cherry
Salata de varza
Salata asortata cu ardei gras,  castraveti, rosii, ceapa
Salata verde cu ceapa verde si ridichi
Sos vinegreta


Mancati cu moderatie

Sos de usturoi(mujdei)
Rosii umplute cu branza
Sos de mustar
Ardei umpluti cu branza
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi
Supa de ceapa
Hrean cu sfecla rosie
Ciuperci umplute lac cuptor
Supa de legume
Rata pe varza
Bors de fasole verde
Varza murata
Bors de urzici
Varza rosie murata
Ciorba de fasole
Castraveti in saramura
Ciorba de loboda
Muraturi asortate
Ciorba de praz
Paine de casa cu cereale si seminte
Ciorba de legume
Mancare de mazare
Mancare de praz
Mancare de fasole verde
Mancare de spanac

                                 
  De doua  ori pe luna

Oua scrob
Salata de icre
Oua fierte moi
Supa de pui cu galuste
Oua romanesti (in apa)
Supa de gaina cu taitei de casa
Supa de cartofi
Taitei
Bors de gaina
Macaroane cu branza
Scrumbie in pergament
Macaroane cu nuci
Curcan la cuptor 


 O data pe luna

Gem de pere cu ghimbir (fara zahar)
Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente


 O data pe saptamana

Ciorba de potroace
Salata de praz cu ciuperci
Ardei(dovlecei) umpluti cu carne
Salata orientala de vara
Rasol de vita
Supa crema de legume
Ciorba de vacuta
Mancare de cartofi
Iahnie de fasole
Varza la cuptor
Tocanita de pui cu legume
Spaghete cu sos de rosii
Plachie de crap
Rasol de gaina
Pulpe de pui la tava
Orez
Orez cu legume
Orez cu ciuperci
Cous-cous cu legume
Mamaliga
Mamaliga cu branza si smantana
Gem de prune (fara zahar)
 

 Ocazional

Placinta cu mere
Cascaval pane
Placinta cu branza
Snitel de pui
Prajitura cu prune/caise/visine
Omleta
Gris cu lapte
Oua cu cascaval la capac
Orez cu lapte
Supa crema de mazare verde
Gogosi
Supa de vaca-consome
Papanasi
Bors de peste
Compot de prune/mere/piersici/pere/caise
Bors de miel
Ciocolata de casa
Ciorba de pui a la grec
Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise
Ciorba de perisoare


 Ocazional (de sarbatori)

Ciorba de burta
Sarmale in foi de varza cu carne de porc
Ciorba de fasole cu afumatura
Pulpa de miel la cuptor
Ciorba de oase de porc
Chec
Ostropel
Cozonac
Varza cu ciolan


 Ocazional (rar)

Stufat de miel
Chiftele marinate
Limba cu masline
Pui prajit
Coltunasi cu branza de vaci
Hering marinat
Pasta de peste
Peste prajit
File de peste pane
Mititei
Limba rasol
Muschi de vaca la tava
Porc la gratar
Piure de cartofi
Cartofi taranesti cu kaizer
Gogosari in otet
Castraveti in otet
Bulz
Inghetata de vanilie
Sarlota de vanilie/cacao
Spuma de capsuni
Crema de zahar ars
Cornulete cu gem si nuca



 Sfatul lui Menci


Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii indulcitori care au valoare nutritionala.
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele.
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru salate si obisnuit pt prajire.
Modul de preparare"pane" este cancerigen
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1"
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau.Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita.
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat.
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil ("al dente") pentru a le pastra calitatile nutritionale
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform.
Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio.
Piperul se macina pe loc
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber.
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur.
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane.
Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici de suprafata
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau in semisalbaticie.
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume.
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest.
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa.
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie

Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat.
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa.
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese.
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori (mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus.
Nu folositi oale sau folii din aluminiu.


Sursa:
Alexandru Petrescu Emil








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu