luni, 5 aprilie 2021

Melania Rusu Caragioiu - SĂ NE LĂUDĂM, CÂT DE MULT PUTEM - Mihai Stoicovici

 


 

SĂ NE LĂUDĂM, CÂT DE MULT PUTEM

UN OBSERVATOR ASTRONOMIC DIN 1962 și  despre un  ASTRONOM BĂNĂȚEAN DIN SECOLUL TRECUT,

Mihai Stoicovici

de Melania Rusu Caragioiu

 

MOTTO:

,,Să ne bucurăm nespus

,,BUNI găsindu-se-ndeajuns,

,,Citind, lumilor ascuns,

,,Dintr-un ‘NALT Observator,

,,Galaxiilor...   color...

 

,,Într-o Timișoară

,,Și în alte  colțuri de țară

..Unde există  Observator...

,,Alte patru orașe se laudă de zor...!”

MRC

 

Aflăm cu mare bucurie românească despre darea în folosință a Observatorului din Craiova, prilej care a ocazionat amintirea construirii Observatorului Astronomic dinTimișoara și importanța lui

 

 


FOTO: Observatorul Astronomic din Timișoara

 

Aceste aduceri aminte  reînviate de știrea primită, am căutat în grabă  paginile manuscrise ale  astronomului inginer, Mihai Stoicovici, caransebeșean, născut în  București  în 1897  și trăitor în Caransebeș , în lunea largă și în Timișoara , unde, până la vârsta de șaptezeci de ani a funcționat la Observatorul Astronomic din Timișoara.

Dau mai jos un facsimil cu primele date din această poveste plină de învățăminte și peripeții, pe care dânsul mi-la înmânat-o în perioada când mi se cereau matetiale  pentru ziarele locale din Timișoara, în ideea dânsului de a transmite semenilor din experiența sa bogată de viață

 


Am prezentat atunci publicului cititor partea literară a activității sale  și mai târziu din paginile sale de participant la Marea Unire din 1918.

Dar viața sa descrisă, în bogatul manuscris, îl prezintă în câteva perioade ale existenței sale, existență foarte zbuciumată, din care amintesc pe scurt:

Viața unui copil de cofetar în Bucureștiul românesc, liber, perioadă întreruptă de boala mamei, care revine cu familia în Caransebes.

Amintirile din Familia din Caransebes îl preocupă făcând parte din Familia Generalului Biju, unul din susținătorii Marii Uniri.

Elev fiind la o școală primară din sistemul austro-ungar, refuză să poarte eșarfa steagului maghiar, act considerat o adevărată rebeliune din partea unui copil, în teritoriul bănățean ocupat de Austro- Ungaria. Un copil român din București, care nu suportă opresiunea austro-ungară din Caranbsebeș. Cosecințele școlare sunt  grave.

Reușește totuși să învețe carte și după ani, să intre la scoala de ofițeri. Dar un conflict cu superiorii îl duc în fața plutonului de execuție.

Îl găsim pe erou, ofițer răzvrătit, în Banat, împotriva umilinței la care îl supune comandantul maghiar. Fiind condamnat la moarte, scapă de la executarea mortii prin împușcare protestând veridicitatea traducerii în română a actului de acuzare.

Pentru executarea pedepsei este trimis pe front la Piave- Italia, apoi cu frontul în Austria, Rusia, Polonia.

Este rănit și trimis acasă de pe front

 Când trupele ocupanților încep să se retragă din Banat, acestea au început devasrarea teritoriului românesc. Mihai Stoicovici devine un erou printre cei decorati privind operațiunea de dezarmare a trupelor maghiare din Caransebes, participă la luptele de eliberare ale zonei, unde el împreună cu un grup de 150 de  bănățeni, reușesc să imobilizeze, ca prizonieri, 15.ooo de soldati din armata austro-ungară.

Participă la pregătirile pentru Marea Unire și cu multe zile înainte de Sărbătoarea Unirii se alătură celor 100.000 de bănățeni care pleacă pe jos până la Alba Iulia.

 După Serbările Unirii se întoarce acasă cu gândul de a-și completa studiile de optician tunuri, carieră începută în armată.

Pleacă la Viena, la Uiversitate, dar după câtva timp întrerupe studiile din criză de bani. Dar cum este perseverent, într-o perioadă următoare își completează studiile și devine inginer cu speciașitatea astronomie și reparații instalații astronomice.

Îl vedem deci, un român care se specializează cu multă pasiune și mult efort fizic spre a deveni inginer astronom. Îl îndeamnă voința și dorința de a privi sistemul cosmic din punct de vedere științific, dar și de a-și exersa îndemânarea de a regla și repara aparatele optice, telescoapele, aparatele anexe.

 

             Din acel moment este sdolicitat de posturile observatoarelor astronomice din lume, în special pentru aparate optice de mari dimensiuni. Cea mai mare peioadă petrecând-o în Singapore.

Lucrează mult prin lume, dar revine în țară și se angajează la Observatorul de la Politehnica Timișoara, și după aceea la noul Observator astronomic.

În paralel este și activist obștesc

Este un mare cititor și totodată și colectionar de cărți, adunând pentru biblioteca sa proprie un număr de 1500 de cărți, în perioada în care toți erau îndemnați să ardă cărțile-să spunem, intetbelice, după 1944.

Trebuie să subliniem și rolul său de scriitor vizionar, prin scrierile sale, vorbind despre poluare, îmbolnăvirea terrei, detetiorarea concepțiilor umane.

Scrie mult, eseuri filozofice, poezii și un număr impresionant mare, de 7.000 de aforisme.

Toate aceste puncte de plecare spre comunicări către public, a activității sale, pot fi abordate fiecare separat, eu tratînd doar participarea sa la Marea Unire și pe scurt din latura literară.

În momentul actual noi îl prezentăm ca pe un om de seamă și un maror ocular al Marii Uniri, pe care scriitoarea acestor rânduri l-a cunoscut  și care era cititor la secția documentar, carte veche românească și străină și periodice vechi.

 

Revenind la amintirile  sale și ale mele personale, privind personalitatea sa, plus documentări despre Observatorul Atronomic din Timișoara, aflăm despre Simpozionul Național de Astronomie de la Timișoara din  data de 6-7 decembrie 1962, prezidat de ProfesoruL Universitar, Rector al noii Universități Timișoara, Dr. Ioan Curea, fondatorul  acestui Observator Astronomic.

La Politehnica din, Timișoara, în subsolul unui imens edificiu, astăzi devenit un privat oficiu, trecând peste istoricul proprietății, ne amintim că se găsea în subsolul clădirii un mini observator astronomic. Exista acolo ceasul astronomic, nu  ceasul astronomic de Greenvich, ci ceasul  astronomic de Timișoara și un seismograf.

Noi, generațiile de studenți de la diferite facultăți în perioada 1949 și mai departe am vizitat în cadrul orelor de atronomie (cazul studenților de la facultatea de agronomie care înaine de 1949 funcționa  în cadrul Politehnicii) am fost discipolii Profesorului Dr. Ioan Curea la științele matematici și astronomie aplicată, meteorologie.

Bucuria, curiozitatea și uimirea noastră a fost când în după 1966, am mers la Observatorul astromic, cu turlă, cupolă și turelă, la telescopul  noului Observator din  Municipiul Timișoara, unde  fostul nostru drag profesor Dr. Ioan Curea era Directorul științific al acestui Observator astronomic situat în partea de Sud a Timișoarei, acolo unde s-a găsit un spatiu adecuat pentru un asemenea obiectiv.  Observatorul a fost înzestrat cu un ecuatorial de mărime mijlocie cu montură ecuatorială fixă.

Programul urmărit era de studii și cercetare astrofizică, stele variabile, observații și studierea de fenomene tranzitorii. Studiul atmosferic și acțiuni de popularizare a științei,

Inițial a fost decernat unui scop didactic, dar ulterior a devenit observator de cercetare științifică, fiind introdus în subordinea Academiei Române Filiala Timișoara. 

Când, mai tărziu. în perioada 1974-1988 m-am reconvertit în bibliotecar, iar la secția mea îl aveam cititor la Documentar- periodice - carte veche, pe astronomul octogenar, ing. Mihai Stoicovici, începând de prin 1975.

 

 

Dânsul mi-a lăsat pe lângă o puternică împresie de erudit și poliglot, precum demonstrează și bogatul manuscris din care am prezentat mai sus doar primele paragrafe, pentru observarea autenticității, dealtfel un manuscris autobiografic de mare autenticitate și valoare.

Un astronom și un activist obștesc, un lucrător ,,stelar și pământesc” s-a adresat  prin acest manuscris bibliotecarei înmânându-i acest manuscris în  ideea ca  toate fațetele acestui manuscris vor fi tratate literar, pe larg și vor fi comunicate în  actualitatea momentului de atunci, și care și-au găsit parțial răsunet, dar nici azi nu au devenit perimate.

 Ceeace s-a și întâmplat , dar parțial, eroul Mihai Stoicovici fiind prezentat scriptic de mine, alegând acest subiect, la o Sesiune științifică de bibliofilie, ținută în  prezența a 45 de bibliotecari,  câte un reprezentant de la fiecare bibliotecă județeană și delegații din Consiliul Superior al Culturii- Bucuești-România, în prezența  ministrului, Tamara Dobrin.

Următorul articol a subliniat participarea la Marea Unire a acestui martor ocular, Mihai Stoicovici, artcol publicat în reviste.

Manuscrisul alcătuit de autorul Mihai Stoicovici este deosebit de concentrat, ca o quintesență, cuprinzând referiri care pot constitui materiale unice, precum viața unor oameni este unică  printre viețile celorlalți.

Dar toate acestea nu își au locul în materialul de față.

Toate aceste puncte de plecare spre comunicări către public pot fi abordate fiecare separat.

A sosit momentul să citez din cuvintele, creația autorului Mihai Stoicovici, vorbind despre realitate și viziunile sale privind poluarea, îmbolnăvirea terrei, deteriorarea concepțiilor umane și încă multe aspecte, astăzi, peste ani, dovedindu-se a deveni reale dacă nu se vor lua măsurile necesare.

,,În ultimi zece ani am început să scriu aforisme- vreo 7.000, și poezii, deasemenea să particip la ,,numeroase acțiuni în municipiu și în județ în cadrul cenaclurilor literare. Printre pasiuni pot ,,enumera și pe cele 1500 de cărți ale mele, pe care aș dori să le citesc pe toate. Dar vă rog să nu ,,credeți că eu toată ziua o petrec făcând poezii. Mă îngrijesc singur și-mi văd de obligațiile ,,cerute de munca obștească”.

*

     Ascultând această istorie vie a românismului, rostită chiar de eroul acestui reportaj, ne reamintim, zilele de mari încercări prin care a trecut mereu neamul nostru și miracolele de vitejie care au ajutat la înâlțarea acestui neam:

*

,,Eu trăiesc cu omenirea mondială. Eu trăiesc în univers și omul e o scânteie de viață, o întâmplare. Pentru Țara mea îmi fac și mi-am fpcut datoria. Am trăit asuprit, dușmănit. Am învins. Poezia s-a născut acolo jos, în popor, în suferință. Eu am scris astfel ca să poată învăța oamenii din mesajul meu plin de experiență, Și iată, că am ajuns să trăiesc și să lupt într-o epocă în care unii oameni întocmai petelor solare care întunecă și distrug, folosesc cultura lor ca să  distrugă civilizația, pământul, poluează apele și atmosfera. Deși am o cultură într-o  anumită direcție stiu că mesajul meu prin poezie îi face buni pe oameni. Pot face aceasta transmițându-le mesajul meu prin poezie și prin aforisme și aș dori să le transmit tot ce simt și toată emoția mea”

 

ÎN  LUME

.   .   .   .   .   .   .   .   ,   .   .   .   .   .   .   .

… Ne-nțelegeri și cazuri sângeroase;

Unde-i rațiunea minții sănătoase?

Oare omenirea e la sfârșitul ei?

Nu va opune o salvare, un temei?

De ce distrugeți civilizația și pământul?

E chemarea naturii! Să-și spună cuvântul!

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

 

FĂRĂ  JUDECATĂ

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   ,   .   .   .,   .   .   .   .

Au căzut împărați, s-au distrus imperii,

Deși au fost păziți de brațele puterii.

Armele nuclare cum să facă dreptate?

.                                E un delir nebun de distrugere, moarte!

Minți sănătoase, ieșiți la suprafață

Și dați puterilor demente  o ultimă povață!

 

SALVAȚI  PLANETA

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .

Pământul e prea bun, el și pe răi hrănește;

Salvați-l, e refugiu,  în sânu-i vă primește!

 

HANIBAL  ANTE  PORTAS

Atomul, neutronul, stau azi în fața porții;

Decideți, fericire, pace, sau clipa morții!

N-aveți gropari, vă uscă soarele și vântul,

Terra refuză să vă fie mormântul!

 

VOI  CARE

Voi, care aveți mâinile murdare

De crime, războaie, teroare

Spălați-le în apa justiției curate,

Civilizația vă obligă la FAPTE!

 

LIBERTATEA

Libertatea nu poate fi cumpărată,

Ci prin jertfe de sînge câștigată.,

Ea e drept de la natură dăruită,

De nici o putere nu poate fi știrbită!

 

AFORISM Nr. 2533

Faptele noastre sunt ca o uitare,

Deși suntem ceva – o umbră ce dispare.

În timp suntem ceva – un mers ce s-a șters

Un fir de praf ce va dispare-n univers.

 

AFORISM Nr. 2.183

Cu viteză  te rotești în spațiu și nu simți nimic,

Știința ta cât e de mare, iar tu cât ești de mic,

Ca un fir infim în cosmos plutești,

Dar pe pământ cât de puternic ești?

 

Ocupația sa i-a oferit clipe de adâncă meditație care se reflectă în aforisme, panseuri în poezii. Vorbirea sa curentă e de multe ori o poezie a dreptății, a triumfului binelui asupra răului, E ca un basm ce se așterne ca un balsam peste rănile violenței. El Spune:

,,Natura e marea creatoare ce domină universul, Ea stpânește materia, timpul și infinitul. Ea e pretutindeni ca forță, mișcare și fapte, dispune și cârmuiește nemărginita eternitate”!

Inginerul  astronom Mihai Stoivcovici ocupă un  larg spațiu benefic în istoria românilor bănățeni  înainte și după Unire și face parte dintre erudiții noștri înaintași.

 Cu stimă în mândrie națională,

Melania Rusu Caragioiu

 

 

 

DESPRE MELANIA RUSU CARAGIOIU

 

Membră în Asociația Candiană a Scriitorilor Români, Montreal-Canada.

Membră în  Cenaclul Asociației Scriitorilor de Limbă omână din Quebec

Membră în Cenaclul  ,,Mihai Eminescu”- Montreal

Membră în Asociațìa Liga Scriitorilor Cluj-Napoca, Filiala Timișoara,

Membră in Cenaclul și Asociația Culturală ,,Constantin Brîncuși”, Timișoara-Banat.

Membră în Asociația ,, Fluviul Dunărea” Timișoara-Ulm- Germania,

Aspirantă Asociația Pentru Drepturile femeilor, Vicenza-Italia, Președinte av. Paolo Melle

Redactor ,,Heliopolis”-Timișoara,

Redactor  Rvista  ,,În bătaia peniței”- Caransebeș,

Redactor ,, Cervantes”- Satu Mare, București,

Vicepreședintă  Cenaclul Epigramiștilor,,Păstorel Teodoreanu”- Montreal- Canada. Membru fondator Cenaclul francez „Anneau poétique”-Montréal.

Membru în comitetul director Clubul de aur - Montreal, , secțiunea Carte,

Membră nominalizată pentru merite deosebite în Muzeul Emigrației

Halifax-Canada

Protagonistă film francez documentar Universitatea Montreal: ,,Jeunnes ailleurs, vieilles ici”,

Două roluri: ,,Statuia” și ,,Memajera” artistei Charlise Theron în filmul american  ,,The  head in the clouds”,

Debut literar, 1979 „Orizont”-Timișoara.

Multe interviuri și materiale prezentate la Radio și TV Canada și Timișoara.

În perioada 1980 aveam rubrica pentru ora copiilor la Radio teritorial Timișoara, Redactor Florina Gâldău.

Vicepreședintă ASRAN, Asociația Scriitorilor Români din America de Nord,

Membră în Cenaclul  ,,Destine literare”-Montreal

Redactor șef STARPRESS- Canada,

Ambasador benevol,  în Revirismentul ,,Limba Română” în Diaspora și România

 

***

 

Numeroase premii naționale, 6 premii internaționale, Revista ,,LaPologne”- Warshowia, 1980, STARPRES 2013, 2014, ,,Zariști”-Timișoara, (numeroase premii, acordate de juriul Dr. Tiberiu Ciobanu)

50 Diplome, certificate și distincții din România și Canada, din care amintesc: Diplomă din partea Consulatului General al României - Montreal, Victor Socaciu. Diplomă din partea Ambasadei Republicii Moldova-Ottawa; Diplomă Festivalul de Arte-Montreal; Diplomă de Excelență și trofeu Stele de argint, STARPRESS; Diplomă de Excelență, trofeu Stele de aur și Casetă comemorativă, Asociația Culturală ,,C. Brâncuși” -Timișoara; Diplome, Festivalul Internațional al Scriitorilor și Artiștilor-Val-David-Canada.

Colaboratoare permanentă la revista franceză „Multivox”, Montreal,

Colaboratoare la Revista ,,Possibles”, Université de Montréal.

 

 

CĂRȚI în versuri:

 

Pentru copii:

Basm în versuri și poeme pentru copii,

Ed.,Cuget românesc”, Bărda, 2006; ( copii, 5-7 ani)

Doi pisoi cu ochi de stele,

Ed. ,,Cuget românesc”, Bârda, 2007; (copii, 5-8 ani)

Le porcelet curieux, online,

„Edilivre 999\, decembre, 2013; (enfants, 3-4 ans)

Aventuri cu Luc-Piticul, care face pe voinicul,

Ed. ,,Singur”, Tărgoviște, 2015 (copii, 5-8 ani)

Mingea,

Ed. ,,Cuget românesc”, Bârda, 2015, (copii, 2-4ani)

Trăia odată o carte care era prietenă cu Nintendo și X Box,

Ed, ,,Singur”, Târgoviște, 2015, (copii, 5-8 ani),

Odă Bucuriei,

Ed, ,,Singur” , Târgoviște , (copii, un an jumătate,-3 ani)

Prin urzici și Bruscălani,

Ed. ,,Cuget românesc”-Bârda, 2018, (copii, 6-8ani)

Cartea Oanei,

( Campioana mondială la arte marțiale japoneze. Copila a început antreamente și competiții de la doi ani). Cartea este în lucru, poate fi văzută partea finisată deja,,,

Pentru adulți, în versuri, în versuri și proză.

Furtuni fecunde,

Ed. ,,Cuget românesc!, Bârda, 2011, (vers alb),

Furtuni fecunde,

Ed. ,,Destine”, Montreal-Canada, 2012, (vers alb),

Spre ceruri sacre,

Ed. ,,Cuget românesc”-Bârda, 2012, (poeme religioase și proză, confesiuni),

Pinteni cu năluci,

Ed. ,,Singur”, Târgoviște, 2012, (vers clasic),

Pe igliță,

Ed. ,,Singur”, Târgoviște, 2013, (sonete),

Epigrame. Pocăite,

Ed. Mirton, Timoșoara, 2013 (epigrame, carte de buzunar),

Poeme într-un stih,

Ed. ,,Napoca-Nova”, Cluj Napoca, 2014, (haik-uri).

Glia de aur,

Ed. ,,Singur”-Târgoviste, 2015, ( poezii și poeme pentru România),

Epigrame cu clame,

Ed. ,,Singur”, T\rgoviște, 2018, ( epigrame, amuzete și poezii satirice)

Cântați poeți, cântați,

Ed. ,,Singur”, Târgoviște, 2017, (poeme închinate poeților sărbătoriți, în cadrul Cenaclului de la Consulatul Român , Montreal, Moderator, Consul Victor Socaciu,

Oanea,

 

 

 

________________________________________

De : Jianu Liviu <jianuliviu@yahoo.com>

Envoyé : 16 mars 2021 01:47

Objet : Imperiul Orbilor : fisier atasat

 



 






Citez dim manuscrisul proprtiu al D-lui MIhai Stoicovici:În anul 1915 prin luna Mai am fost recrutat pentru Regimentul 8-HonvezArtileril

,,În ultimi zece ani am început să scriu aforisme- vreo 7.000, și poezii, deasemenea să particip la ,,numeroase acțiuni în municipiu și în județ în cadrul cenaclurilor literare. Printre pasiuni pot ,,enumera și pe cele 1500 de cărți ale mele, pe care aș dori să le citesc pe toate. Dar vă rog să nu ,,credeți că eu toată ziua o petrec făcând poezii. Mă îngrijesc singur și-mi văd de obligațiile ,,cerute de munca obștească”

     Ascultând această istorie vie a românismului, rostită chiar de eroul acestui reportaj, ne reamintim, zilele de mari încercări prin care a trecut mereu neamul nostru și  

La acele mii de documente și atestări, de românism, prin materialul de față dorim să adăugăm o pagină de entuziasm și dăruire, exprimată prin viața și activitatea unui mare Om, cititor al dopcumentelor de patrimoniu de la Biblioteca județeană- Timiș, secția Bastionul Cetății sau Bastionul Terezia,   L-am cunoscut personalîn– 1978 pe Domnul octogenar Mihai Stoicovici, (inginer, astronom), năcut în 1887 și care a relatat următoarele:

   ,,Sunt născut în București, find de naționalitate română, din Caransebeș, mama provenind din ,,familia generalului Biju. Tatăl meu era cofetar. Când am împlinit trei ani, mama îmbolnăvindu-se ne-am ,,mutat la Caransebeș.

     ,, Încă de mic  am manifestat înclinații și a reuși să dau efect celor spuse de mine și aceasta ,,făcea să am roluri la fiecare serbare. Odată, prin clasele primare la serbările școlare , văzându-,,mă înfășurat de sus și până jos în culorile Austro-Ungariei, am refuzat să port eșarfa ,,respectivă. ( doar venisem din București cu noile idei de libertate pe care le auzeam mereu și care se sădiseră adânc în sufletul meu cde copil )După cum era de așteptat gestul meu a produs o puternică reacție. Am fost eliminat ,,din școală primind nota patru la purtare. Totuși mi-am continuat școala, am terminat gimnaziul ,,și apoi am fost înscris la  școală de ofițeri. Absolvirea școlii de ofițeri a coincis cu începerea ,,primului război mondial. Am fost trimis pe front. Rănit fiind, am revenit acasă la Caransebeș. ,,Aci am reușit să intru în conflict cu garnizana austriacă trimisă la Caransebeș, pe aceleași ,,motive de nesupunere în fața umilirii.

Citez dim manuscrisul proprtiu alD-lui MIhai Stoicovici:..În anul 1915 prin luna Mai am fost recrutat pentru Regimentul 8-HonvezArtilerie- Lugoj. Am făcut o lună instrucție ct tunurile, cu aparatele de observașție și călărie la tragere lâ țintă la Budapesta și la cursul de feleg... Cili-Austria de jos pentru observații și trageri din avion. La i seprembrioe pe frontul ,,Isonzo în lupte grele până la Livenza, La 1.I. 1916ne=a dus (în) URSS la Valhinia în iarna cea mai geroasa, de acolo din nou în Italia de unde am primit primul concediu de 14 zile, venind la Caransebeș, acasă

După consfințirea Actului Unirii (UN capitol important pe care îl avem în manuscris de la  eroul acestei destăinuiri document, dar care face parte din  perioada sa de luptător  și participant la marea Unire a transilvaniei cu Rumânias) și după terminarea serbărilor m-am reîntors acasă. După puțin ,,timp am plecat la Viena, la politehnică, specializîndu-mă  ca inginer optician și astronom. Nu ,,am reușit atuncă sămi termin studiile  din cauza stării materiale, dar mi le-am completat ,,ulterior. Devenind specialist pentru repararea intrumentelor optice, folosite în ,,astronomie. Această profesie, pe lângă cea de astronom, mi-a fost căutată îăn multe state ale lumii , fiind chemst și pentru observatorul astronomic din Singapore am practicat-o în multe state ale lumii, ,,dar cea mai mare parte a activtății mele mi-am desfășurat-o în țară, la Timișoara, la ,,Observatorul astronomic de la  Universitate- Politehnică,, unde am lucrat până la vârsta de șaptezeci de ani, ,,fiind în acelați timp și activist obștesc. Observatorul Astronomic din Timișoara   s-a construit dupa 1956, până atunci fiunctiond ca o statie de cercetare astronomica fiind compusă din ceasul astronomic și un seismograf care înregistra continu,  având ca falka Astronomie ca șef de catedră pe Profesorul  Matematician și electromecanic Dr, Curea

Timișoara, 1980







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu