Curiozități
despre bere, cea mai căutată băutură din lume Berea nu este doar o simplă
băutură, ci un adevărat motiv de socializare și de relaxare. Când îi spui cuiva
„hai la o bere!”, e clar că urmează câteva ore de timp petrecut în bună
companie.
O chitanță sumeriană din 2000 î.e.n. scrisă pe
o tăbliță de lut și care atestă achiziționarea „celei mai bune beri” din orașul
antic Umma, pe teritoriul de azi al Irakului. Foto: Wikimedia
1. Iată
prima informație de pe lista noastră de curiozități despre bere. Cea mai veche
rețetă cunoscută aparține unui tip de bere vechi de 4.000 de ani, fabricat de
sumerieni.
2. În anii
’80, companii precum Anchor Brewing sau Courage au recreat acest tip de bere
antic.
3. Vecinii
sumerienilor, egiptenii, și-au construit monumentele colosale aflându-se sub
influența berii. Muncitorii din Gizeh primeau aproximativ patru litri de bere
pe zi, potrivit cercetărilor lui Patrick McGovern, arheolog biomolecular la
Universitatea Pennsylvania.
4. Deoarece
conține etanol antimicrobian, berea era o băutură mult mai sănătoasă decât apa
murdară din Nil.
Bere din
zilele noastre produsă de berăria Courage în 1996 după o rețetă egipteană
antică. Foto: Wikimedia
5. Etanolul,
substanța din bere care cauzează beția, este un antiseptic puternic, însă nu și
un remediu eficient împotriva răcelii. Cantitatea optimă de alcool în sânge
pentru a ucide microbii este de peste 60%. Numai că o
asemenea cantitate ar ucide orice băutor. Intoxicarea fatală cu alcool începe
de la cantități cuprinse între 0.40 și 0.50%.
6.
Cercetătorii de la Universitatea Western Ontario au descoperit că
micronutrimentele numite polifenoli dintr-o sticlă de bere de 0.33 litri
creează un nivel protector de antioxidanți plasmatici care pot preveni bolile
cardiace.
7. Însă dacă
bei trei sticle pe zi, beneficiile cardiovasculare ale berii se inversează, din
cauza prooxidanților pe care corpul tău îi creează pe măsură ce metabolizează
etanolul în exces.
„Călugări medievali într-o pivniță de
bere”, de Joseph Haier (1873). Foto: Wikimedia
8. Un alt
efect secundar al consumului de bere este flatulența indusă de această băutură.
9. Un studiu
efectuat în anul 2000 la solicitarea Guinness a relevat că, anual, numai în
Marea Britanie se pierd 93.000 de litri de bere în părul facial al
consumatorilor.
10. Experții în bere se mai numesc și numesc „cerevisafili” – o denumire derivată din numele latin al zeiței romane a agriculturii, Ceres, și din cuvântul „vis”, adică „putere”.
11. „Aplenty bahl steinber horn!” înseamnă „O bere grozavă!” în Boontlig, un așa-zis dialect dezvoltat de muncitorii din câmpurile de hamei din Valea Anderson, California.
Berărie din secolul XVI. Imagine:
Wikimedia
12. Hameiul,
agentul amar din bere, apaține familiei Canabaceae, ceea ce înseamnă că hameiul
este vărul apropiat al marijuanei.
13.
Cercetătorii de la Stanford au descoperit că balonașele de bere sfidează
gravitația. Balonașele se deplasează spre centrul paharului, unde rezistența
este mai mică, și apoi se revarsă în exterior.
14. Când îți
examinezi berea, încearcă un experiment: înclină paharul ca să vezi dacă spuma
se lipește de peretele de sticlă. Dacă da, atunci este o bere de calitate.
15. Experimentele pe bere au luat multe forme. John Lubbock, un naturalist din secolul XVIII, a studiat comportamentul furnicilor amețite de bere.
Fabrica de bere Timișoreana. Foto:
Wikimedia
16. Dacă
furnicilor bete le ieșeau în cale furnici din aceeași colonie, dar care nu
consumaseră alcool, acestea din urmă își cărau cu grijă acasă „camarazii” în
stare de ebrietate. În același timp, furnicile bete străine aveau o soartă
diferită: erau aruncate deoparte.
17. Din
2001, mai multe școli primare din Belgia pun la dispoziția elevilor la ora
mesei bere slab alcoolizată, ca alternativă la sucurile carbogazoase
nesănătoase.
18. Ideea Cărții Recordurilor Guinness s-a născut într-un bar, la o discuție aprinsă la câteva beri. In 1951, directorul berăriei Guinness din Dublin, Hugh Beaver, se contra cu un amic cu privire la cea mai rapidă pasăre din Marea Britanie.
Conversația
a dus la ideea unei cărți despre cele mai interesante „discuții de pahar”, iar
în 1955 Cartea Recordurilor Guinness vedea deja lumina tiparului.
19. În 1963,
Heineken a lansat sticlele de bere care puteau fi folosite și în construcții,
pe post de cărămizi. Scopul declarat (pe lângă strategia de marketing evidentă)
era reducerea deșeurilor și sprijinirea consumatorilor din zonele sărace.
„Scenă
dintr-o tavernă”, de artisul flamand David Teniers (1658). Foto: Wikimedia
20. Cea mai
veche berărie din lume deschisă neîntrerupt se găsește în Abația Weihenstephan,
din Bavaria, Germania. Călugării benedictini de la Weihenstephan au început să
producă bere în anul 1040.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu