duminică, 18 februarie 2018

BREMEN - Globalizarea / catolicismul, ortodoxia, islamul si restul


Globalizarea / catolicismul, ortodoxia, islamul si restul

Catolicismul, ortodoxia, islamul, din Roma, a doua Roma / Constantinopol / Istanbul, a treia Roma / Moscova, a patra Roma / Bucuresti, sunt religii abrahamice, monoteiste mereu in conflict pentru mostenirea Imperiului Roman. Cine-i primul nascut, cine-i mai indreptatit? Fara raportarea la aceasta traditiea si credinta imperiala nu poate fi intaleaga Chestiunea Orientala multiseculara din Balcani, Moldova / Transnistria, Ucraina / Donetz, Caucaz, Georgia, Armenia, Turcia, Siria, Libanon, Palestina / Israel / Gaza, Irak, Jemen, Egipt, Libia.

https://www.academia.edu/27241088/Chestiunea_orientala

Globalizarea, occidentalizarea lumii supune nu numai religiile asiatice si pe idolatrii la presiuni civilizatorii in ritmul alert al digitalizarii productiei, distributiei, consumului si al vietii cotidiene, ci si pe fratii lor. Frustrati, dreptcredinciosii lui Putin sau Dragnea vor un alt ritm, alte prioritati, refuza ploconirea in fata Vitelului de Aur occidental, iar mahomedanii noului Califat se arunca mereu in aer, in semn de protest.

https://www.academia.edu/27240741/Occidentalizarea_lumii

Pentru o larga acceptanta, Decalogul, valorile si normele judeo-crestine s-au metamorfizat in drepturile omului, in standarde de civilizatie universale. Ele sunt impuse si de ONU, FMI, NATO, UNESCO, Banca Mondiala etc., dar mai ales de globalizarea capitalului, fara a lua act de sensibilitati religiose authtone. Astfel, daca devalmasia valaha a asigurat ortodocsilor supravietuirea sub barbari, turci, fanarioti, rusi, aderarea la civilizatia euro-atlantica, fara sa fi avut vreodata o legatura cu teologia catolica, fara unirea cu Roma, e supusa azi unor presiuni modernizatoare de neintales, insuportabilae.

http://www.totpal.ro/viorel-roman-ortodoxizarea-europei-impreuna-sau-care-pe-care-ii/

Modernizare fara occidentalizare e imposibila, am vazut la Stalin, Ceausescu, Milosavici, Saddam, Gadaffi etc. Ce-i de facut? Sa renuntam la devalmasia valaha, la mimarea acquis-ului comunitar, a normelor, valorilor occidentale de neintales, de aceea imposibil de acceptat si implementat? Cele cinci milioane, urmasii legiunilor romane pierdute la Dunarea de Jos, care s-au bajenit in vest, pe locul doi in lume dupa Siria in razboi, se adapteaza individual occidentalizarii si globalizarii. Pe cand o adaptare colectiva, a tuturor romanilor, pastrand, potentand fireste identitatea imperiala orientala, ortodoxa, prin revenirea la Roma?

http://www.gandaculdecolorado.com/zece-teze-2015/
viorel-roman-bremen.over-blog.de
www.viorel-roman.ro
Timisoara la 18 februarie 2018
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu