luni, 19 februarie 2018

Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie, de Aurel I. Rogojan






Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie, de Aurel I. Rogojan

Cartea, ed. Proema, Baia Mare 2017, 817 p., prefata de acad. Dinu C. Giurescu, e un dialog si un testament: „(…) Las urmașilor mei faptele, așa cum au fost ele, să le judece ei, să le aprecieze, să le cântărească și să dea verdictul, pentru că fără îndoială, un verdict până la urmă va prevala. (…) În ce mă priveşte, tot ceea ce am făcut, am făcut gîndindu-mă la popor şi la ţară. Pentru acest motiv, pot privi în ochii oricui. (…) Peste un număr de ani, îşi va da verdictul şi istoria, care va fi scrisă fără ură şi părtinire, cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi la rolul pe care l-am avut şi eu, şi institutia pe care o conduceam atunci, în acel moment de răscruce al destinelor ţării noastre. De aceea, vă solicit un singur lucru: sentinţa pe care o veţi da dumneavoastră să coincidă cu verdictul Istoriei, pentru ca să nu fie infirmată de aceasta. Vă mulţumesc.” General-colonel (r) Iulian N. Vlad

Fiind vorba de confesiuni, cartea se gaseste la editura, in librari, biblioteci, a fost lansata la Slatina, Ramnicul Valcea, Braila etc., https://www.youtube.com, ma simt obligat sa relatez cum l-am cunoscut pe gen. Vlad, pentru ca e greu de imaginat interlocutori mai diferiti, la antipozi. Un consilier academic pe viata in Germania, cu România în sfera de interese a marilor puteri, 1774-1990, un doctorat ce depasea autocefalia ingusta, ortodoxa, a unei culturi de anonimat, si seful Securitati demonizate. Securist-Terorist! Si totusi, in mod paradoxal, o atmosfera de empatie reciproca, fara prea multe cuvinte, s-a instalat de cum am dat mana. Pentru ca nu ii eram un necunoscut, i-am promis, daca-l intereseaza tematica mea, ca-l voi tine la curent si nu mica mi-a fost mirarea cand m-a sunat de ziua mea si mi-a confirmat primirea unor analize, folosind, in gluma, cateva fraze in germana, care evident, nu-i era straina. Avea umorul discret, neostentativ al unui intelectual, care intr-o alta conjunctura istorica, ar fi fost un profesor apreciat, pentru ca era autentic.

Oamenii slabi sunt brutali, galagiosi, nepoliticosi si clacheaza in momrnte de criza. Gen. Iulian Vlad era exact contraiu. Bland, discret, de o politete curtenitoare de moda veche, nu ridica nici odata vocea, se exprima mereu linistit, cu masura, ca cei resonsabili, de care depinde soarta altor oameni in vreme de criza. S-a vazut asta in decembrie 1989, cand alaturi de gen. Gusa au salvat integritatea statului, tara de un carnagiu si mai ales de o invazie militara din est, sud si vest.

Personal ii sunt recunoscator ca m-a recomandat in Consiliul stiintific al revistei Periscop. Publicațiea Serviciului de Informații Externe are o rubrica de analize social-politice, cam ce fac si eu de decenii in turnul de fildes privilegiat, protejat de lege, ca sa fac fata presiunilor de tot felul. Astfel de analize intocmesc, dupa cum se stie si cei din serviciile secrete, chiar daca nu atat de liberi si dezinteresati, ca universitari tot timpul in agora, supusi altor constrangeri.

Daca in Rusia, KGB-ul a lichidat Partidul gaunos, marxist-leninist, pagubos Imperiului, in a doua tara ortodoxa ca marime, Securitatea a esuat în a opri marsul victorios al Partidulului ortodoxo-comunist moldo-valah PMR, PCR, FSN, PDSR, PDL, PSD, dar a impiedicat cu succes un razboiu civil cu 60.000 de morti, planificati. Consecințele, uneori cutremuratoare, nu numai pentru acad. Giurescu, le vedem si in cartile la fel de dramatice si bine documentate, Factorul intern și Fereastra serviciilor secrete, ale gen. Rogojan și mai ales în faptul că cinci milioane au votat cu picioarele, cum spun americanii, s-au băjenit în vest, unde se nasc deja mai mulți romani decât în țară.

La inmormantarea de la Ghencea militari, la care fireste am venit din Germania, gen. Vlad, care a refuzat sa traga in propriul sau popor si a fost amenintat de aceea de dictator cu plutonul de executie, care a refuzat sa participe la un razboi civil regizat, a dejucat planul unei invazii straine, si a fost condamant de aceea la 25 de ani de puscarie, care a fost expus la opt atentate, Partidul, in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane, i-a refuzat onoruri militare. In cuvantul sau la catafalc, in fata unei mari multimi de oameni, gen. Rogojan prefigura aceasta carte - testament, pentru istorie.

Daca in arhitectură, cheia de boltă reprezintă piatra din vârful unui arc arhitectural, fiind simultan elementul de susținere al întregii structuri, Iulian N. Vlad – confesiuni pentru istorie, este cheia de bolta a Factorului intern și Fereastrei serviciilor secrete, cele trei carti însumând doua mii de pagini, fara de care nu se poate intalege mai nimic din ultimele trei decenii. Am toata consideratia si increderea ca munca generalilor Vlad si Rogojan va da roade, prin adevar la demnitate si renasterea Romaniei. Habent sua fata libelli

https://logossiagape.wordpress.com/2017/11/24/viorel-roman-iulian-vlad-confesiuni-pentru-istorie/
https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/10/01/viorel-roman-petre-pandrea-1904-1968-si-iulian-vlad-1931-2017/
http://www.viorel-roman.ro/admin/modify.php?id=485
http://www.viorel-roman.ro/admin/modify.php?id=327
viorel-roman-bremen.over-blog.de
www.viorel-roman.ro
Timisoara, la 19 februarie 2018











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu