miercuri, 28 februarie 2018

GANDUL ZILEI, 28 februarie 2018


PACE CELOR CE VIN
BUCURIE CELOR CE RĂMÂN
BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACĂ

 


Miercuri, 28 februarie 2018

Control your desires. Do not waste money, time, food and energy.

Sage Vyasa wrote eighteen Puranas (scriptures based on mythological stories), but is there anyone who has the time to go through all of them? People claim they do not have time - time to read scriptures or to observe vratas (worshipful wovs) or service as they have work related to office, business or education and so on. Many of these excuses are not true. A person returns from the office and relaxes in the chair saying that he is tired. Is he relaxing sitting on the chair? No, he watches television! Is he not tired to see TV or play or chat with friends? Truly speaking if one wants to think of God, there is plenty of time. All of you have sufficient time but misuse and waste it. True human value is to effectively use time. All of you are embodiments of the Divine. Do not harm, cheat or hurt others or your own self. There is no form of devotion higher than developing these sacred qualities. (Divine Discourse, Apr 08, 1997)

 

Controlați-vă dorințele!Nu irosiți banii, timpul, hrana și energia!

Înțeleptul Vyasa a scris optsprezece „Puranas” (scripturi bazate pe povestiri mitologice), însă este cineva care are timp să le parcurgă pe toate? Oamenii se plâng că n-au timp – timp pentru a citi scripturile sau a respecta regulile venerării sau a sluji semenii, pentru că au de lucru la serviciu, în afaceri sau au de învățat ș.a.m.d. Multe dintre aceste scuze nu sunt reale. Cineva care vine acasă, de la serviciu, se relaxează în fotoliu, spunând că este obosit. Se relaxează, oare, stând în fotoliu? Nu! Se uită la televizor! Când se uită la TV sau se amuză sau discută cu prietenii, nu mai este obosit? La drept vorbind, dacă un om vrea să se gândească la Dumnezeu, are timp berechet! Toți aveți suficient timp, dar îl folosiți cum nu trebuie și îl irosiți. Adevărata valoare umană este folosirea eficientă a timpului. Cu toții sunteți întrupări divine. Nu necăjiți, nu înșelați, nu răniți – nici pe alții, nici pe voi înșivă! Nu există formă de devoțiune mai înaltă decât a vă antrena aceste deprinderi sacre. (Discursul Avatarului, 8 aprilie 1997)

Sathya Sai Baba, www.radiosai.org

Evaluarea numerologică a zilei

„Numărul constituie substanţa tuturor lucrurilor” (Pitagora, Metafizica)

Numerele care ne guvernează în această ultimă zi a lunii februarie ne conferă mobilitate și dinamism în acțiunile pe care le inițiem în cadrul cuplului / asocierilor / parteneriatelor.

În aspectele mai puțin luminoase ale zilei, este posibil să se manifeste instabilitate, indecizie, neputința de a susține ideile și inițiativele personale în cadrul cuplului / asocierilor / parteneriatelor.

Să luăm aminte la datoria karmică a exceselor (mai ales senzuale) – prezentă în umbra acestei zile –și să nu ne lăsăm în voia capriciilor minții, toanelor de moment, poftelor fizice, tendinței de a cheltui banii pe nimicuri.

Să ne investim forțele în acele acțiuni care au nevoie de un plus de energie și efort, pentru că avem astăzi capacitatea și șansa de a urni sau/și accelera. Folosită cum se cuvine, energia acestei zile ne ajută să facem o trecere lină la luna martie, cu numerele care o guvernează.

Vulnerabilitate: organele genitale şi nervii. (A.D.)CALENDARUL CREŞTIN ORTODOXMiercuri, 28 februarie 2018

†) Sf. Cuv. Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul; Sf. Sfinţit Mc. Proterie, patriarhul Alexandriei


http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfântul-cuvios-vasile-marturisitorul-128058.html

​​


Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecți, iar în anii nebisecți, pe 28 februarie.

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în anul 360. A fost atras încă de mic de viața monahală. La vârsta de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui, Gherman. Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mânăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul vieții monahale, apoi părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorința de a cunoaște viața și învățătura marilor asceți.

În ciuda hotărârii lor de a rămâne aici, după un timp îi aflăm, tot împreună, la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăția sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotonește diacon pe Casian și preot pe Gherman, potrivit vârstei lor. Alături de el, Casian își va desăvârși pregătirea teologică, după cum mărturisește în scrierile sale: „Eu sunt ucenicul și opera lui Ioan”.

În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a doua oară. Se presupune că aici, la Roma, Gherman a trecut la cele veșnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde în anul 415, întemeiază două mânăstiri, una pentru bărbați și alta pentru femei. Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit în jurul anului 435, curând fiind cinstit ca sfânt, la început în Marsilia și în sudul Franței, pe data de 23 februarie.


     Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tânăr a luat hotărârea să urmeze calea monahală şi să trăiască în nevoinţă.

Este numit „Mărturisitorul”, pentru că în timpul persecuţiei iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credinţă, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniţă, pătimind multe chinuri.

După moartea împăratului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniţă. A trăit ca monah, în aspre nevoinţe duhovniceşti, până la mutarea sa la cele veşnice.

Tot în această zi facem pomenirea Sfântului Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei; a Sfântului Mucenic Nestor, Episcop de Maghid; a Sfintelor Chira şi Marana; a Sfintilor şase mucenici din Egipt; a Sfinţilor apostoli: Nimfas şi Evvul; a Sfântului Varsos, episcopul Damascului; a Sfântului Mucenic Avrichiu; a Sfintei Muceniţe Chirana din Tesalonic.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Prof. Dr. Alexandra DogaruNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu