duminică, 18 februarie 2018

GSM ROMÂNE, EȘTI FERICIT !?! Tabletă cu râs și plâns dd






ROMÂNE, EȘTI FERICIT !?!

Am fost tot în deplasare, pe căile internetului, pentru a culege folclor sub îndrumarea atentă a lelei Safta. Nu mă scapă din ochi nicio clipită. Să nu mă reped la Vasilica !

   Ai pașaport pe care scrie U.E., n-ai probleme cu viza ! De erai unul dintre cele 2,5 miliarde de chinezi sau indieni sau african, ai fi colindat cozile de kilometri pe la cele ambasade ale țărilor, acum, surorile noastre.

  Într-o expediție în junglă, române, înconjurat de lighioane, te descurci calm, fără isterii. Ești pregătit de mic pentru astfel de situații, de când te alergau câinii prin cartier. Acum te-ai obișnuit și cu javrele din parlament ce se tot dau la buzunarele tale de privat. Conterrianul japonez de expediție cu siguranță va claca emoțional !




  Datorită climei mioritice, române te adaptezi ușor, atât în locurile călduroase, cât și în cele friguroase. Erai norvegian, în Africa te-ai fi înroșit ca un fund de babuin din prima zi. Erai african și mergeai în Norvegia (în situația în care primeai viza visată) ți-ar fi înghețat chiar și lucrul de care erai cel mai mândru.
Capul.

Române călătorești ca turist, backpacker, explorator, afacerist, șmecher ... Erai somalez, sirian, afghan sau nord-coreean, ai fi călătorit doar ca refugiat.

 Vorbești binișor engleza și asta te ajută peste tot în lume.


Chiar dacă ai fost Bulă la școala, a prins limba engleză din filme. Cu româna e nașpa ! Erai german sau ungur, te-ai fi auzit vorbind doar în limba ta. Cu pereții.

 Mulți occidentali au o părere atât de proastă despre tine, încât n-ai cum să-i dezamăgești. Aproape orice vei face, le vei depăși așteptările. Îi vei uimi ! De-ai fi fost american și n-ai fi avut chiloții aranjați pe culori naționale, erai deja o dezamăgire.

  Și într-un taxi din Argentina, și într-o cârciumă din Franța sau o discotecă din Thailanda vei putea spune, române, leger „This song is from my country." De-ai fi fost rus, n-ai fi știut să spui asta  !

  Dacă te enervezi prea tare, române poți înjura temeinic pe oricine. Fără frică. Erai englez, ai fi încasat-o de la a doua silabă „Fuck y...."

 Când te vei întoarce acasă (Când ? – nota culegătorului de folclor) române, mama te va aștepta cu masa plină de bunătăți, cum numai ea știe să le pregătească. De erai thailandez, mama putea să fie, de fapt, tata.

  În Orientul Mijlociu, localnicii te invită amabili la ei acasă, auzind că vii din România, o țară frumoasă. Erai american, te-ar fi invitat oricum acasă, dar   nu-ți dădeau drumul decât pe recompensă sau într-un pardesiu de scânduri.

  Dacă un dubios vrea să-ți dea curs mai bun ca la banca, române te prinzi repede ca-i hoț. De erai scandinav, aveai deja buzunarele goale.

  Române, fii fericit ! Te-ai născut descurcăreț ! Explicația ? Peste tine au trecut gohuavari slavi bulung pecutaturc, dar tu ai rămas român ! Cu câte ceva de la fiecare ! Iar vremea nemernicilor te up-gradează cotidian !
Ăsta-i marele of ! Poți fi fericit oriunde, doar în țara ta, NU !
Unde românii tăi te fură, românii tăi te tradează !

Toate bune ?


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu