duminică, 12 iulie 2020

ADRIAN NĂSTASE - Lansarea volumului despre Adrian Păunescu - Le vor retrage decoratiile?
ADRIAN NĂSTASE
PUNE ÎNTREBAREA ȘI, ÎMPREUNĂ, VOM GĂSI RĂSPUNSUL!

GENERAL
Lansarea volumului despre Adrian Păunescu
IULIE 10, 2020 ADRIAN NĂSTASE 9 COMENTARII

Ieri, la Casa memorială Constantin Stere din Ploiesti, a fost lansat un volum despre Adrian Păunescu, volum realizat de Mircea Cosma. El cuprinde numeroase fotografii si amintiri, precum si povestea  restaurării casei natale, din Basarabi,a a poetului.

Mi-a făcut o deosebită bucurie să particip la această lansare si să amintesc unele din intalnirile mele cu cel pe care l-am considerat un Mare Prieten.Adrian Paunescu
Ieri, Adrian Paunescu a implinit 64 de ani. M-a invitat la o mica petrecere la el acasa, unde venisera mai multi prieteni, intre care Grigore Vieru - tot mai obosit de trecerea anilor. Nu stiu daca Paunescu este foarte popular printre bloggeri. Eu am avut cu el dispute dure, de-a…

În „General”


O dedicatie a a lui Sergiu Sechelariu
În „General”

Călătorie prin bibliotecă
În „General”

Navigare în articol
ARTICOL ANTERIOR
Cum se construieste agenda zilei: Scandalul de coruptie Unifarm vs Doi deputati PSD la saormerie
ARTICOL URMĂTOR
Le vor retrage decoratiile?
9 gânduri despre “Lansarea volumului despre Adrian Păunescu”
stoica sica spune:
IULIE 10, 2020 LA 2:16 PM
CE FRUMOSSSSSSSSSSSSS…SUCCES PE MAI DEPARTE.


RĂSPUNDE
dar daca Securitate nu e nimic nu e spune:
IULIE 10, 2020 LA 2:29 PM
A fost un gigant .
In anii ’80 Flacara lui publica scrisorile unor pensionari CAP care nu-si incasau pensiile , lua apararea unor elevi terorizati de maistri la orele zise de practica industriala , se facea campanie pentru libertate economica in munti dupa modelul tirolez ( Radu Rey ) , se publicau interventii parlamentare ale lui Iorga despre exporturile de oi ale Tarilor Romane spre Imperiul Otoman …

Apreciază
dar daca Securitate nu e nimic nu e spune:
IULIE 10, 2020 LA 2:33 PM
Sinistra Valean in superb limbaj de lemn in Romania ” problema este ca am avut prea multe surse de finantare pentru autostrazi in Romania si nu am stiut pe care sa le alegem ” ?! ( sic ! )
Deja am mai spus , sa spui ” autostrazi in Romania ” este sa nu spui nimic !
Numeste concret ” autostrazile ” .
Spune loturile 1, 4 si 5 din Sibiu – Pitesti – da , acum spui ceva concret .
Comisia ta refuza finantarea in mod scandalos .
Daca ai pronunta ” Sibiu – Pitesti ” sau ” drumul expres Craiova – Pitesti ” , da , atunci cuvintele tale ar avea valoare – in rest , este NIMIC .
Bineinteles , nici un ” ziarist ” roman , complet ignorant , nu o s-o intrebe nimic despre croitorul cenusiu si loturile 1, 4 si 5 …

Apreciază

MARIAN spune:
IULIE 10, 2020 LA 3:40 PM
LANSAREA VOLUMULUI DESPRE ADRIAN PAUNESCU , INTARESTE AFIRMATIA ,ANTERIOARA , CE- MI APARTINE, REFERITOARE FIIND LA VALORILE UMANE CE STRABAT, TIMPURILE NECONTENIT!

ADRIAN PAUNESCU A FOST SI RAMANE O VALOARE UMANA CU AL SAU DESTIN… POEZIILE CEI APARTIN SI NU NUMAI, EREAU COMPUSE LA O ANUMITA VREME … CU UN CURAJ DEOSEBIT , TINAND CONT DE SUB- NTELESUL CUVINTELOR CE REFLECTAU REALITATEA, O REALITATE PE ALOCURI , DUREROASA, NEJUSTIFICATA!…

DUPA ANULA I990 , AU FOST PREZENTATE LA TV, DOCUMENTARE CE VIZOALIZAU ACTIVITATEA DERULATA IN DECURSUL ANILOR, A MARELUI POET ADRIAN PAUNESCU , CE I- SI EXPRIMA TALENTUL ARTISTIC, NEMARGINIT,AUTENTIC, FIIND BENEFIC SI PENTRU TALENTELE ARTISTICE IN DEVENIRE SI NU NUMAI. CENACLUL FLACARA, RAMANE O CAPODOPERA AUTENTICA, A EXZISTENTEI SALE!

MI – ADUC AMINTE , DE „DEZLANTUIREA” UMANA, CE SE FORMA CU CATE VA ORE INAINTE , PE ACTOALUL STADION , CE POARTA NUMELE UNUI ALT MARE TALENT , OBLEMENCO , FIIND NECESARA, INTERVENTIA MILITIEI…GRUPARI IMENSE DE TINERI, CATARATI PE GARDUL STADIONULUI DORNICI DE A PARTICIPA CA SPECTATORI, LA DERULAREA SPECTACOLULUI , CENACLUL FLACARA!

UN ALT ASPECT , MEMORAT IN PROPIA GANDIRE, SE REFERA LA INTERVENTIA ,MAI DURA , A MILITIEI…ASUPRA TINERILOR CE I- SI FACEAU APARITA NECONTENIT , ADRIAN PAUNESCU INTERVENIND, LUND DECIZIA, CA TOTI TINERI , CEI DORNICI , SA FIE LASATI SA INTRE PE STADION.

DERULAND ANII, ADRIAN PAUNESCU, SI NU NUMAI, RAMANE VALOAREA UMANA, INCA, NEDESCIFRATA IN TOTALITATEA SA!

PS. VALORILE UMANE , CU A LE LOR DESTINE ,STRABAT NECONTENIT TIMPURILE!…

NONVALORILE UMANE , SE VOR INPOLMOLI ,NECONTENIT, IN A LE LOR TIMPURI!…

DOMNUL ADRIAN NASTASE, CU A SA CARIERA ,DEOSEBITA, INCA NEDEFINTA, VA STRABATE NECONTENIT, TIMPURILE!…

CU SINCERITATE MARIAN, PENTRU DOMNUL PRIM MIMISTRU ADRIAN NASTASE, OMUL , POLITICIANUL , AUTENTIC! (DOMNULE ADRIAN NASTASE , CU TOT RESPECTUL CE VI- L PORT, SPER SA NU INTELEGETI GRESTI, PROPUNEREA MEA, ANTERIOARA, AVETI TOTE SANSELE , IN URMA UNEI ACTIVITATI DEOSEBITE, CU CARE A- TI FOST DESTINAT , FRUMOASA FAMILE DIN CARE FACETI PARTE SI VA APARTINE, VA PUTETI CREONA PRIN PROPRIA GANDIRE , DEOSEBITA, VOLUMUL, EXZISTENTEI DUMNEAVOASTRA, CU INPLINIRI SI TRISTETI, NEJUSTIFICATE! LOATI IN SEAMA, VALORILE UMANE ,VA DORESC IN PERMANENTA, IN MISLOCUL LOR …) ( GENERATIILE VIITOARE, FARA ACESTE VOLUME… AUTENTICE, EXZISTENTA LOR , NU POATE FI RECUNOSCUTA!…)

Apreciază

gatsby spune:
IULIE 10, 2020 LA 6:47 PM
Ce mult i se simte lipsa acum cand stafia incompetentei si talhariei bantuie si distruge Romania; a devenit aproape un reflex tipic romanesc – nu ne recunoastem valorile, ba mai mult, le osandim/amfitrionul stie foarte bine ce voiesc a spune.

Apreciază

dar daca Securitate nu e , nimic nu e spune:
IULIE 10, 2020 LA 11:11 PM
Romanii anilor 2014 – 2020 au inventat banul imaginar , suma grea de bani care de fapt nu te costa nimic !
Sa ma explic .
Firmele si persoanele fizice care pun in cauza semnarea unui mare contract , prin recursul la Justitie , contract de o anumita importanta pentru patrimoniul istoric si cultural ( Cazinoul din Constanta ) sau pentru infrastructura de transport ( noi linii de metrou , cumpararea de tramvaie noi , o noua linie de cale ferata , o centura ocolitoare a unui centru urban etc ) , acesti contestatari deci , care intarzie si scumpesc , prin trecerea timpului , investitiile in cauza , trebuie sa achite o taxa de opt sute de mii de lei – adica o suta cincizeci de mii de euro , suma care se simte si in conturile unui mare contestatar , ca austriacul Strabag , si ale unui constructor chinez sau turc stiind ca sunt mari sansele de a pierde suma dupa procese scumpe care se intind pe durata a doi – trei ani .
Numai ca romanii nu cer suma in moneda sau cec , adica 800000 de lei de reglat , ci in ” garantii ” ?!
Adica nu platesc nimic ????

Apreciază

Radu Humor spune:
IULIE 10, 2020 LA 11:56 PM
Remarcabil evenimentul şi merită felicitaţi toţi cei care au contribuit la el .
Şi fiindcă veni vorba de amintiri o să-mi permit şi eu să aduc una legată de Cenaclul „Flacăra” poate una dintre cele mai mari realizări cultural-educative dintr-o perioadă când era destul de dificil să emiţi judecăţi de valoare printre multitudinea de şabloane specifice epocii respective .
Pe stadionul din localitate , mare eveniment, mare !
Aţi ghicit : Păunescu cu Cenaclul lui ce reuşea să umple stadioane de mărimea Arenei Naţionale de astăzi. Cum eram titular în formaţia gazdă eram în primele locuri printre autorităţi şi organele de ordine ! La un moment dat, trecuse de miezul nopţii Poetul cere cu voce tare să-i fie adusă o ceaşcă de apă ( chiar aşa: „ceaşcă” ! )
Cei mai în vârstă ştiu că aşa i se spunea lui Ceauşescu. A fost iun moment de rumoare în public, dar imediat din spatele estradei unde era un microbuz special i se aduce şi ceaşca cu apă.
Cum eram foarte aproape de scenă şi de locul în care se afla, m-a izbit un damf de vin , e drept că de calitate şi îi zic unui şef de la partid care era alături:
-Pe dracu’ apă, că e vin de-ţi lasă gura apa !
Fiindcă eram foarte aproape de microfonul lui, remarca mea s-a auzit peste tot ! După un moment de stupoare, Poetul mă cheamă pe scenă să gust dacă e apă sau vin .
Urc, beau din pahar, era un vin cu un gust deosebit , după care mă întreabă
:- Ia zi-i tinere , e vin ?!
– E apă, dar credeam că-i vin !
După spectacol, am băut împreună cu Adrian Păunescu,( odihnească-se în pace!) şi cu încă vreo doi reprezentanţi locali o cutie de „apă” franţuzească !

Apreciază

fragmentariumpolitic spune:
IULIE 11, 2020 LA 12:26 AM
Echilibrul global: China nu este contrabalansorul nuclear al SUA. Suprematia Globalismului poate fi echilibrata de Natiuni doar din mai multe azimuturi

China nu sunt nici pe departe un contrabalansor nuclear al Statelor Unite, pentru a accepta invitatia Washingtonului ca Beijingul sa fie a treia parte, alaturi de Moscova, la discutiile START privind reducerea arsenalelor nucleare. Conform SIPRI, SUA au 5.800 de ogive nucleare si Rusia 6.375, comparativ cu 320 pentru China, 290 pentru Franţa şi 215 pentru Marea Britanie. Potrivit acestei structuri statistice nucleare a celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, China se situeaza, in mod vizibi, la foarte mare distanta de cele doua superputeri nucleare din perioada bipolarista, a razboiului rece. Pe aceasta baza, China a respins cu indreptatire, vineri, noua invitatie pe care SUA i-au adresat-o sa se alature discutiilor americano-ruse de la Viena privind prelungirea cu un Nou START, care vizeaza reducerea bilaterala a focoaselor nucleare. Tratatul expira in februarie 2021. De abia dupa ce cele doua superputeri nucleare isi vor reduce arsenalele pana la nivelul Chinei, Beijingul ar putea deveni a treia parte – sau a cincea parte, incluzand Parisul si Londra – a unui START multilateral. Pana atunci, decalajul nuclear semnificativ al Chinei fata de SUA si Rusia nu o situeaza in clasa superioara de pericol major international, ci pe o pozitie consolidata, legitima si necesara de securitate nationala chineza. Aceasta abordare rationala de securitate a Chinei este cu atat mai motivata cu cat SUA efectueaza expeditii militare provocatoare in Marea Chinei de Sud si incearca sa se amestece in problemele interne chineze de securitate nationala, privind Taiwan si Hong Kong, care sunt parti integrante al Natiunii Chineze. Nu in ultimul rand, temeiurile de securitate ale Natiunii Chineze au in vedere si faptul ca SUA vor sa faca din Pacificul de Vest, din apropierea coastelor maritime ale Chinei, un inadmisibil “spatiu vital” al suprematiei Globalismului. Noul concept rasist de “spatiu vital” este extins de SUA, doctrinar si declarat, la intreaga Lume, tintind toate Natiunile, potrivit ideologiei americane de “leadership mondial”, de rasa “aleasa” si “suprematista”, “unica” si “indispensabila”. Suprematia Globalismului poate fi echilibrata de Natiuni doar din mai multe azimuturi, ca o reactie multilaterala la un pericol unilateral. Aceasta reactie legitima a Natiunilor tinde sa capete tot mai multa consistenta teoretica, politica si diplomatica, pe baza dreptului international.

Apreciază

Homorogan Claudia Iulia spune:
IULIE 11, 2020 LA 7:52 AM

A fost un mare poet! Respect și Felicitări pt.tot ceea ce faceți și în special pt.emisiunea de la televizor!Le vor retrage decoratiile?

by Adrian Năstase

Am primit o scrisoare interesantă. Textul este mai vechi dar, intr-un fel, actual. Este vorba despre incercările unora de a rescrie istoria. Am considerat că merită să-l traduc.

"Oxford – Riposta a început

Aceasta este o scrisoare de răspuns de la Oxford către studenții de culoare beneficiari ai unei burse Rhodes, care solicită înlăturarea statuii întemeietorului universității, Cecil Rhodes. Interesant, Chris Patten (Lord Patten of Barnes), Cancelarul Universității Oxford, a participat astăzi la emisiunea Today Programme, a canalului BBC4, exact pe această temă. Titlul din The Daily Telegraph a fost ”Oxford nu-și va rescrie istoria”. Patten a comentat: ”Educația nu înseamnă îndoctrinare. Istoria noastră nu este o pagină albă pe care putem scrie versiunea noastră a ceea ce ar fi trebuit să fie în funcție de vederile și prejudecățile noastre contemporane”. Rhodes trebuie să cadă???
”Dragi studenți mizerabili,

Generoasa moștenire pe care Cecil Rhodes a lăsat-o a contribuit într-un mod semnificativ la confortul și bunăstarea multor generații de studenți la Oxford – mulți dintre ei, să îndrăznim s-o spunem, mai buni, mai inteligenți și mult mai merituoși decât voi.

Aceasta nu înseamnă neapărat că suntem de acord cu tot ceea ce Rhodes a făcut în timpul vieții sale – dar nici nu trebuie să fim. Cecil Rhodes a murit acum mai bine de un secol. Autres temps, autres moeurs. Dacă nu înțelegeți ce înseamnă asta – și nu ne-ar mira absolut deloc – atunci chiar credem că ar trebui să vă întrebați: ”Ce caut eu la Oxford?”

Oxford, permiteți-ne să vă reamintim, este cea de-a doua cea mai veche universitate din lume. Studenții învață aici din secolul XI. Am jucat un rol important în construcția civilizației occidentale, de la Renașterea intelectuală din secolul al XII-lea, la Iluminism și dincolo de acesta. Printre  absolvenții noștri se numără William of Ockham, Roger Bacon, William Tyndale, John Donne, Sir Walter Raleigh, Erasmus, Sir Christopher Wren, William Penn, Rep. Adam Smith (D-WA), Samuel Johnson, Robert Hooke, William Morris, Oscar Wilde, Emily Davison, Cardinal Newman, Julie Cocks.

Chiar reprezentăm ceva. Iar majoritatea oamenilor care au privilegiul de a veni și a studia aici sunt conștienți cât de mult reprezentăm.

Oxford este alma mater a lor – mama lor dragă – iar ei o respectă și o venerează așa cum merită.

Și ce făceau strămoșii voștri în acea perioadă? În principal, trăiau în cocioabe din chirpici. Sigur, vă acordăm credit pentru civilizația sud-africană a marelui Zimbabwe care a existat pentru o perioadă scurtă de timp. Dar haideți să fim extrem de onești. Contribuția triburilor Bantu la civilizația modernă a fost aproape zero.

Probabil veți spune că asta e ”rasism”. Însă este ceea ce noi, aici la Oxford, preferăm să numim ”adevărat”. Poate că regulile de la alte universități sunt diferite. De fapt, știm că ele sunt diferite. Ne-am uitat îngroziți la ceea ce s-a întâmplat dincolo de ocean de la Universitatea din Missouri la Universitatea din Virginia și chiar la venerabilele instituții precum Harvard sau Yale: ”spațiile sigure”; #blacklivesmatter; relativismul cultural înfiorător; sufocanta corectitudine politică; ceea ce Allan Bloom numea, pe bună dreptate, ”închiderea minții americane”. Totuși, la Oxford, vom prefera întotdeauna văicărelii ieftine, politicilor de identitate și sloganelor fără fond, faptele și libertatea, dezbaterea deschisă. În ziua în care vom înceta să facem asta, ne vom pierde dreptul de a ne numi cea mai măreață universitate din lume.

Desigur, este dreptul vostru legitim să vă irosiți timpul petrecut la Oxford în campanii stupide, ofensatoare sau centrate pe o singură chestiune. (Deși acest lucru ne face să ne întrebăm cât de riguroasă este procedura de selecție, în zilele noastre, pentru bursele Rhodes sau, și mai mult, pentru bursele Mandela Rhodes). Suntem obișnuiți să vedem studenți – sau, în cazul vostru, masteranzi – care se fac de râs. Doar că să nu așteptați de la noi să vă încurajăm imbecilitatea, cu atât mai puțin să îngenunchem în fața ei. Oți fi voi negri – ”BME”, cum hidos vă etichetează tehnologia modernă – dar noi nu avem prejudecăți rasiale. Am educat tineri studenți din fostele noastre colonii, fostul nostru Imperiu, fostul nostru Commonwealth și dincolo de acestea timp de mult generații.

Noi nu discriminăm în funcție de sex, rasă, culoare sau credință. Discriminăm, totuși, doar în funcție de intelect.

Asta nu înseamnă, printre altele, că atunci când studenții sau masteranzii noștri vin cu idei prostești, îi batem pe umăr, le dăm o decorație și le spunem: ”Oh, ești negru și vii din Africa de Sud. Ce flăcău isteț ești!”. Nu. Preferăm să vedem calitatea acestor idei testată în creuzetul dezbaterii publice. Vedeți, asta este o altă componentă cheie a tradiției intelectuale de la Oxford: poți dezbate despre orice îți trece prin cap însă trebuie să fii capabil să îți justifici ideea cu fapte și cu logică – altfel ideea nu înseamnă nimic.

Cum ar fi, de exemplu, această idee ridicolă de a înlătura o statuie din bronz a lui Cecil Rhodes din Oriel College deoarece simbolizează ”rasismul instituțional” și ”sclavia albă”. Ei bine, chiar și așa să fie – ceea ce este discutabil – și ce dacă? Dacă există vreun student atât de șubred la minte încât nu poate trece pe lângă o statuie fără a-și simți ”spațiul sigur” violat, atunci acela chiar nu merită să se afle aici. Și apoi, dacă ar fi să fie înlăturată statuia lui Rhodes pe motiv că viața lui nu a fost fără pată, unde ne-am opri? Așa cum arăta unul dintre absolvenții noștri, Dan Hannan, alți binefăcători ai Oriel includ și doi regi atât de îngrozitori – Edward al II-lea și Charles I – pe care supușii lor i-au omorât. Colegiul de vis-a-vis, Christ Church, a fost construit de un ucigaș, un hoț care și-a omorât cu sânge rece două dintre soțiile lui.

Thomas Jefferson a avut sclavi: invalidează asta Constituția Statelor Unite?

Winston Churchill avea vederi sumbre despre musulmani și India: nu a fost el potrivit să conducă Marea Britanie în timpul războiului?”

De fapt, vom merge chiar mai departe de asta. Campania voastră ”Rhodes trebuie să cadă” nu este doar prostească, ci este urâtă, periculoasă și ține de vandalism.

Suntem de aceeași părere cu istoricul Oxford R.W. Johnson că, ceea ce încercați să faceți prin această campanie, nu se deosebește deloc de ceea ce ISIS și Al-Qaeda au făcut cu artefactele din locuri precum Mali sau Siria. Voi ucideți istoria.

Și, oricum, cine sunteți voi să dați lecții Universității Oxford despre cum să se conducă? Campania voastră #Rhodesmustfall, înțelegem, a început în Africa de Sud și a fost lansată de un activist negru care le-a spus profesorilor lui că ”albii trebuie omorâți”.

Unul dintre voi – Sizwe Mpofu-Walsh – este fiul privilegiat al unui politician bogat și membru al unui partid al cărui slogan este ”Ucideți burul; ucideți fermierul”; altul dintre voi, Ntokozo Qwabe, care este doar beneficiarul unei burse Rhodes la Oxford, a propovăduit necesitatea unei ”conștiințe sociale a studenților negri” de ”a domina universitățile albe, și asta fără milă și decisiv!”

Grozav. Este exact ceea ce are nevoie Universitatea Oxford. Ceva îmbogățire culturală din țara lui Winnie Mandela, unde vedem arderea cauciucurilor, o epidemie de SIDA aproape în întregime rezultat al indiferenței guvernului și ignoranței, una dintre cele mai mari rate ale criminalității pe cap de locuitor, corupție instituționalizată, politici tribale, rasism împotriva albilor și o economie în colaps.

Vă rog să spuneți voi care dintre cele enumerate mai sus va îmbunătăți viața celor 22.000 de studenți care învață aici, la Oxford.

Iar apoi explicați, vă rog, ce anume face ca această campanie a voastră de captare a atenției privind înlăturarea unei statui să fie mai urgentă, mai meritată decât dorința a probabil 20.000 din cei 22.000 de studenți de a se bucura în tihnă de experiența lor aici fără a fi iritați de niște mici răsfățați nerecunoscători care primesc niște burse pe care clar că nu le merită și care folosesc politica rasială și vinovăția ieftină pentru a strica viața și fibra universității noastre iubite.

Înțelegeți-ne și înțelegeți clar: voi aveți totul de învățat de la noi; noi nu avem nimic de învățat de la voi.

Al vostru,


Oriel College, Oxford

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu