sâmbătă, 11 iulie 2020

Intelectuali sau o masa de manevra? - coabităm, nu ne retragem în munţi - Sfanta Sofia devine din nou moschee
Intelectuali sau o masa de manevra?
"Prostia există, a venit peste noi, ne-a cucerit şi ne-a paralizat orice reacţie. Suntem învinşi, suntem sub ocupaţia cea mai odioasă care a existat vreodată, dar coabităm, nu ne retragem în munţi, nu există nicio mişcare de rezistenţă."


Să ne doară, tare!

Prof. Radu Iliescu: "Discut zilele trecute cu un prieten profesor de matematică. Îmi spune că în facultăţi, la seminariile matematicilor superioare din 9-10 studenţi abia găseşti unul capabil să citească (nu să rezolve) exerciţiul. Adică, dau un exemplu, abia o zecime pot spune, puşi în faţa literei Σ că este o sumă, ori în faţa semnului ∫ că este o integrală. Restul, masa critică, oastea de strânsură nu are contact cu problema nici măcar la nivel introductiv. Am citit recent cartea profesorului Mihai Maci, universitar la Facultatea de Filosofie din Oradea, care constată şi el că studenţii nu au capacitatea de a relaţiona cu marile texte, preferând piureul de banane premestecat din cărţile scrise de vulgarizatori în ale filosofiei, sintezele de pe net şi alte asemenea suprasimplificări. La facultăţile de teologie ortodoxă s-a scos, pentru admiterea la doctorat, examenul eliminatoriu de greacă veche. Cu alte cuvinte, crema teologilor ortodocşi nu mai conţine oameni capabili să se adreseze textului sacru în limba liturgică a creştinismului răsăritean. De latină şi ebraică nu mai are rost să vorbim. La Facultatea de Litere din Cluj-Napoca există cursuri de “rattrappage” (aducere la zi a cunoştinţelor lingvistice fundamentale). Tradiţional, facultăţile de limbi străine nu se preocupau decât cu totul periferic de nivelul lingvistic al studenţilor, aceasta fiind treaba liceului. Rostul unui examen de admitere cu mulţi candidaţi era acela de a-i selecta pe cei mai sârguincioşi dintre ei, pe cei cu vocaţie manifestă pentru limbi străine, capabili să facă faţă unui parcurs ulterior în ştiinţele limbajului şi ale literaturii. Însă mai nou vin student care nu mai au baza lingvistică, cu goluri imense în pregătire pe care nu pot să le acopere fără asistenţa unui profesor.
Toate aceste patru exemple disparate, care sunt doar câteva cazuri dintr-un noian, au în comun o singură realitate: în acest moment falimentul calităţii a avut loc la scară largă, şi acesta nu trebuie să fie un secret pentru nimeni. Numai că, iar de aici începe problema (mult mai mare decât recrudescenţa prostiei în sine), nicio facultate n-a închis din motiv de studenţi impostori. Avem cursanţi la matematici superioare care n-au făcut analiză matematică în liceu. Avem absolvenţi de filosofie care n-au deschis traducerea niciunui text fundamental, nicidecum versiunea originală a unui Platon sau a unui Kant. Avem teologi care nu posedă subtilităţile lexicale, deci ideatice, ale textului sacru. Avem absolvenţi de limbi străine cu cutremurătoare erori de exprimare scrisă sau orală. Dar facultăţile lor, fără excepţie, şi-au crescut numărul de studenţi, trădând ideea de intelectual şi de universitas. Prostia există, a venit peste noi, ne-a cucerit şi ne-a paralizat orice reacţie. Suntem învinşi, suntem sub ocupaţia cea mai odioasă care a existat vreodată, dar coabităm, nu ne retragem în munţi, nu există nicio mişcare de rezistenţă. Dacă am fi un butic de cartier şi am da faliment, am închide şi am merge acasă. Falimentul intelectual nu ne obligă la niciun gest de onoare, nu mergem să cultivăm ceapă şi să ne scriem tratatele la lumânare din atâta lucru. În mod odios, ne adaptăm, dar nu pentru că am fi potriviţi, cum zicea Darwin, ci pentru că preferăm să ne plecăm în loc să plecăm.
Pe de altă parte, bâlciul este mult mai mare decât îl pot ilustra universităţile. Prostia a atins masa critică, prostul e norma. Pentru el totul s-a simplificat atât de mult încât deşteptul nu mai poate fi sesizat, nu-l mai poţi pune în valoare, e sacrificat la nivel de sistem. Sunt atât de mulţi idioţii încât, dacă am mai ţine la inteligenţă, la sârguinţă şi la lucrul bine făcut, ar trebui să închidem jumătate din sistem: primării, parlamente, guverne, instituţii publice şi private. Ar trebui să afişăm pe biroul primului-ministru: Închis pe motiv de prostie, revenim când găsim pe cineva care să fie vrednic. Ar trebui să trimitem acasă demnitari, funcţionari, profesori, medici, poliţişti şi preoţi. Pentru singurul delict îndreptat împotriva universului pe care nicio lege lumească nu l-a pedepsit vreodată: prostia. Ne-am imaginat până acum că viaţa sancţionează prostiile, şi probabil că în sistemele vii lucrul acesta s-a petrecut fără greş, acum însă cred că e cazul să luăm notă de noua realitate, proştii cred că au învins totul, inclusiv viaţa.
Aşteptaţi-vă la o multiplicare exponenţială a numărului de “accidente”.


Sursa: MARIAN ILIE

Sfanta Sofia devine din nou moschee?


La inititiva presedintelui Erdogan, Guvernul Turciei a decis re-transformarea catedralei Sfanta Sofia din Istanbul in moschee, asa cum a functionat din 1453 (cucerirea Constantinopolelui) pana in 1931, cand Ataturk a decis inchiderea si transformarea ei in muzeu. Prima slujba musulmana, dupa 89 de ani, se va tine vineri 24 iulie.


Primele luari de pozitie impotriva masurii sunt cele din partea SUA si Greciei, dar sunt de asteptat si din partea altor state, de mare interes fiind reactia Rusiei. Deocamdata in presa turca nu am gasit luari de pozitie din partea opozitiei, in fruntea careia se afla Partidul Republican al Poporului fondat de Ataturk. Este insa de asteptat o replica dura din partea acestuia, masura ce vizeaza Sfanta Sofia fiind considerata un afront la adresa principiilor  promovate de fondatorul Turciei moderne.

MARIAN ILIECovid 19 nu este o conspirație... nu isi omoară nimeni economia, să prostească corigenți la biologie.
5G nu provoacă nimic... 5G este un "wifi" cu bătaie mai lungă. Arunca naibii telefonul mobil, dacă nu ma crezi.
Vaccinurile sunt bune... am ajuns 8 miliarde, datorita lor.
Dȃrele lăsate în urmă de avioane nu sunt chimicale... sunt aburi. Dacă guvernul te vrea mort, pune chimicale in zahar.
Nu exista Iluminaţi... toată planeta este atat de proasta incat desteptii o exploateaza.
Reptilieni nu exista... nu te mai droga si nu o sa ii mai vezi.
SRI nu te asculta... ce naiba să-ţi asculte, sărăcia ?!
Deep web nu este mare ... este o adunătură de fake-uri, irc-uri si poze tâmpite.
Triunghiul Bermudelor nu este blestemat ... este in ceva numit "aleea uraganelor" si este una din cele mai aglomerate zone de trafic maritim din lume.
Soros este un miliardar excentric care face lobby... la fel ca toti marii afaceriști si politicieni. Il dati exemplu negativ pentru ca e urȃt ca naiba... si ungur.
Masonii sunt o organizație reală... de afaceriști excentrici, foarte educati, care si-au format un cult.  
Corporațiile nu sunt rele sau bune. Sunt afaceri. Daca iti fura tie saracia din curte, arunca televizorul (Samsung), arunca telefonul (Apple), arunca masina (PSA group, VAG group, Daimler Benz etc), arunca internetul (Google, Facebook, Orange, T-mobile), arunca hainele (Zara, H&M), nu mai manca (Mega-image, Lidl, Penny), ... bah, tu esti intreg ?!
Comunismul este un rahat... a fost bun pentru leneși, proşti si nevertebrate. Atât!
Pamantul nu este plat... capul tau este.
Bill Gates a făcut mai mult bine in perioada asta, decât 10 guverne la un loc. Cand o sa poti sa faci ceva, ce schimba in bine un miliard de vieți, atunci sa comentezi.
Nu te cipeaza nimeni... ai deja un telefon în buzunar. Doi la mana: nu implanteaza nimeni un cip de 2 dolari intr-un amărȃt de 2 lei.
Biserica Ortodoxă Română (institutia) nu salveaza oameni de la Covid 19... a mancat bani de 3 spitale si acum mimeaza interes in societate. Dumnezeu te iubeste dar Daniel prea-nefericitul nu se multumeste cu atăt. Maşina lui Maybach S600 costă cȃt tot cartierul tău.
Mi-a scăpat ceva ?


Sursa: Prof. VALENTINA LUPUNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu